عرصه سوم- امیر کلهر فعال مدنی در مصاحبه با سهام نیوز درباره دستگیری گروهی از کنشگران اجتماعی که برای کمک رسانی و بردن وسائل مورد نیاز مردم به مناطق زلزلزده رفته بودند می گوید:
” متاسفانه گویا در کشوری زندگی می کنیم که کمک کردن به هموطن و کمک کردن به زلزله زده ها جرم محسوب می شود. وقتی دولت نمی تواند وظایفش را بدرستی انجام بدهد طبیعی است که خود مردم به صورت خودجوش دست به کار می شوند و وارد عمل می شوند. اگر دولت برای مردم اعتماد سازی می کرد و کارش را به خوبی انجام می داد امروز شاهد این نبودیم که مردم به هلال احمر و نهاد هایی حکومتی اعتماد نداشته باشند و پولی به حساب آنها واریز نکنند. بسیاری از حساب های بچه های ما که داشتند برای کمک به زلزله زده ها پول جمع می کردند، در همان روزهای اول مسدود شده بود و وقتی بچه ها به بانک مراجعه کرده بودند گفته بودند که دستور از بالا بوده است.”
به گزارش خبرگزاری بی بی سی و سایتهای خبری دیگر بیش از سی نفر از فعالان مدنی به جرم کمک رسانی به زلزله زدگان دستگیر شده اند. درمیان آنان به نام حسین رونقی ملکی زندانی عقیدتی که به علت بیماری به مرخصی آمده بود و دو هفته پیش تحت عمل جراحی قرارگرفته بود برمی خوریم. پیش از این هم سایت : “جمعیت مبارزه با تبعیض تحصیلی” از بازداشت سعید شیرزاد فعال حقوق کودکان به جرم کمک به زلزله زدگان خبرداده بود.
امیر کلهر دربخش دیگری از مصاحبه اش می گوید:
« اول این نکته را ذکر کنم که بچه های ما اصلاً دنبال بحث سیاسی و فعالیتی از این دست در این ماجرا نبودند و خود حکومت خیلی علاقه داشت که این مسئله را سیاسی بکند و با این کارهایی که در این مدت انجام داده ، کاملا این موضوع را به اثبات رسانده است.
همه ی بچه ها برای کمک رسانی و امداد به مردم زلزله زده رفته بودند و اینکه بچه ها با جان و دل کار می کردند و هیچ هدفی نداشتند جز کمک کردن به مردم کشورشان. وقتی می دیدند که هلال احمر و دولت نمی توانند یا نمی خواهند که به مردم زلزله زده کمک کنند خودشان به صورت خودجوش دست به کار شدند و خطر را به جان خریدند.
خوشبختانه مردم این مناطق هم استقبال خوبی از این جریان کردند و حسابی هوای بچه ها رو داشتند. و اما ماجرای بازداشت بچه ها این بود که ابتدا به دستور شخص فرماندار هریس ، نیروی انتظامی و امنیتی برای بردن کالاها به انبار هجوم می برند که با مقاومت بچه ها مواجه شدند و آقایان تصمیم گرفتند که دور کمپ بچه ها حلقه ی انسانی تشکیل دهند و این نیروهای امنیتی که لباس سپاه به تن داشتند کمپ را به مدت ۷ ساعت محاصره کردند.
چند ساعت بعد چندین ماشین ضد شورش به اطراف کمپ آمدند و من که با یکی ار بچه های داخل کمپ در تماس بودم، به من تلفنی گفت “امیر همین الان ریختند داخل” و تماس قطع شد.
بچه ها به مامورین امنیتی گفته بودند که “حتی یک بطری آب معدنی هم به شما نمی دهیم، زیرا این وسایل را مردم به ما دادند تا به دست مردم زلزله زده برسانیم.” حتی اینجا هم که بچه های کمپ می دانستند که ممکن است بازداشت شوند، بازهم استقامت و پایداری از خود نشان دادند و لحظه ای کوتاه نیامدند. حتی قبل از وارد شدن، نیروی انتظامی تهدید کرده بود که می خواهیم کمپ را پلمپ کنیم و بچه ها هم که در را قفل کرده بودند می گویند که اگر می خواهید پلمپ کنید ما داخل کمپ می مانیم و بیرون نمی آییم. ماموران حتی به بچه ها توضیح ندادند که دلیلشان از اقدام برای توقیف این اموال چیست و آنها را به کجا می خواهند منتقل کنند!؟”
سایت هرانا ( خبرگزاری حقوق بشر درایران) دربخشی از گزارش خود در این باره می نویسد: ” دراین منطقه ۳۵ نفر از نیروهای مدنی از جمله دانشجویان که به قصد کمک به منطقه رفتهاند حضورداشتند که همگی بازداشت شدند. قابل ذکر است که روز گذشته نیز نیروهای امنیتی به کمپها حمله کرده بودند و خواستار جمع آوری فوری آنها شدند که با مقاومت مردم و در خواست حکم قضایی مواجه شدند. آنها با تهیه احکامی مخدوش امروز عملیات خود را ادامه دادند و به این نیروهای امدادی حمله کردهاند. این نگرانی وجود دارد که با جمع آوری این کمپها کالاها و اشیای اهدایی مردم که توسط کامیونها در راه منطقه است به صورت مطمئن به دست مردم نرسد.
بنا بر آماری که از حاضرین در کمپ بدست مارسید اسامی بازداشت شدگان عبارت است از: احمد رونقی ملکی، حسین رونقی ملکی، حسن رونقی ملکی، امیر روناسی، ریحانه حسامی، واحد خلوصی، بهرام شجاعی، نوید خانجانی، شیما قوشه، میثاق افشار، فرید روحانی، مرتضی اسماعیلپور، حمید رضا مسیبیان، علی محمودی، محسن صامعی، مسعود وفابخش، هومن طاهری، دانیال حسینی، جعفر نظامی، فرناز احمدزاده، نفیسه سعیدی فرد، محمد ارجمندی راد، اسماعیل سلمانپور، مهری باغبان باشی، نرگس خیر اللهی، محمد امین صالحی، بهروز علومی، میلاد پناهیپور، سپهرداد صاحبان، اسماعیل رفعتی، امیر رونقی ملکی، زهرا صیادی، کیانا کریمپور و آرتمیس ورزنده.
پیش از این نیز در نقاط دیگری از کشور نیروهای مدنی که قصد کمک به زلزله زدگان با جمع آوری کمک، اهدای خون و افتتاح حساب برای جمع آوری کمکهای نقدی را داشتند با تهدید نیروهای امنیتی اطلاعاتی مواجه شده بودند. از جمله در شهرستان گرگان، اداره اطلاعات ۳ تن از فعالان جنبش سبز را در همین رابطه بازداشت کرده بود. در نقاط دیگر نیز خبر از انسداد حسابهای بانکی رسید که به قصد جمع آوری کمکهای نقدی توسط نیروهای مدنی و اصلاح طلب برقرار شده بود.”
بازداشت شهروندانی که تنها به قصد کمک رسانی به مناطق زلزله زده رفته اند، درشرایطی صورت میگیرد که درروزهای گذشته مردم آسیب دیده و مسئولان دولتی ازجمله تعدادی از نمایندگان مجلس بارها از بی توجهی رسانههای دولتی به خبررسانی و کندی بی سابقه فعالیتهای امداد رسانی به شدت انتقاد کرده بودند. و بارها از همه اقشار مردم خواسته اند که به زلزله زدگان کمک کنند.
درروزهای اخیر گروهی از سازمان های مردم نهاد و غیردولتی، هنرمندان و ورزشکاران و غیره برای رساندن کمکهای مالی و خدماتی خود به آذربایجان شرقی رفته اند. اما درگزارشات منتشر شده اغلب از عدم توزیع موادغذایی که توسط مردم به منطقه فرستاده شده انتقادشده است. سایت کلمه درگزارشی از انبارکردن موادغذایی اهدایی مردم و هم کمکهای ترکیه توسط سپاه پاسداران و بیعملی مسئولان سازمان هلال احمر در توزیع غذا میان مردم می نویسد. بنابرگزارش سایت کلمه فقدان یک مدیریت کارآمد مردم آسیب دیده را درخطر بی غذایی، شیوع بیماری و اپیدمی های گوناگون قرار داده است. با نزدیک شدن فصل پاییز و سرما بازماندگان زلزله به پناهگاه های گرم و امن نیاز دارند.
سایت کلمه دربخش دیگری ازاین گزارش با عنوان” فراخوان فیس بوکی و جمع آوری پسماندها و ذباله ” می نویسد:
“خبر دیگر از مناطق آسیب دیده، شکل گیری یک حرکت خودجوش دیگر، این بار برای جلوگیری از یک فاجعه زیست محیطی بود که باعث شد تا گروه های مردمی این بار برای پاکسازی و جمعآوری پسماندهای مناطق زلزلهزده بسیج شوند.براساس گزارشهای رسیده به کلمه، این اقدام جمعی مدنی که از یک فراخوان در فیسبوک آغاز شد، با استقبال قابل توجه مردم از نقاط مختلف کشور مواجه شد که برای پاکسازی و جمعآوری زباله ها و پسماندهای مناطق زلزلهزده بسیج شدند.در این طرح که از صبح روز دوشنبه سیام مردادماه آغاز شده، تاکنون حدود ۴۰۰ نفر شرکت کرده اند، شامل ۱۲ اکیپ که از شهرستان های مازندران، گیلان، اصفهان، ایلام، تهران و … هر یک با هر وسیله ای که توانسته اند، خود را به مناطق زلزله زده رسانده اند.
بر اساس آخرین گزارش ها، این گروه های خودجوش غیر دولتی تا کنون ۱۵۰ روستا را پاکسازی کرده و زباله ها و پسماندها را از منطقه خارج کرده اند. در طرح پاکسازی و جمعآوری پسماندهای مناطق زلزلهزده مناطق زلزله زده به ۹ منطقه تقسیم شد و برای اجرای آن ۵ گروه تیم بزرگ تر بودند که اکیپ های ۱۰ نفره در اختیار داشتند.
برای اجرای این طرح بالغ بر ۳۰ هزار کیسه زباله از محل کمک های مردمی خریداری شده که بخشی از آنها برای جمع آوری زباله ها مورد استفاده قرار گرفته است و هم چنین به هر چادر زلزله زدگان هم ۲ تا ۵ کیسه تحویل داده شده است تا زباله های شان را داخل آنها بریزند. از نکات قابل توجه در این طرح، حضور پرشور مردم است که فعالیت و همکاری چشمگیری با تیم های حاضر برای این طرح دارند. اجرای این طرح همچنان توسط گروه های مردمی شهرستانی و تهرانی ادامه دارد.”