عرصه سوم، آمستردام. پنج شنبه 27 تیر 1392
خانه سینما را به صاحبانش باز گردانید.
پلمب خانه سینما، حمله به جامعه مدنی است
عرصه سوم-دوشنبه 24 تیرماه 1392، نیروهای امنیتی با دستور وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وارد ساختمان “خانه سینما” شدند و این ساختمان را پلمب کردند. اعضای هیات مدیرهی خانه سینما پس از جلوگیری از فعالیت این سازمان مدنی هنری در بهمن ماه سال گذشته و مدتها بلاتکلیفی اعضای آن، تلاش کردند تا از طریق مذاکره با مقامات دولتی، زمینهی بازگشایی این خانه را فراهم سازند. پلمب خانه سینما موجب اعتراض جمع گستردهای از اعضای این نهاد صنفی شده است که 26 سازمان صنفی−سینمایی را تحت پوشش خود دارد.
چهارشنبه ۱۴ دی ماه ۱۳۹۰، محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیهی جلسه هیأت دولت از انحلال خانه سینما به طور رسمی خبر داد. وی گفته بود با توجه به تخلفاتی که خانه سینما انجام داده، هیأت نظارت بر مراکز فرهنگی، انحلال این تشکل را اعلام کرده و به گفتهی وی این تصمیم مطابق بر قانون بوده است. این تصمیم تا جایی پیش رفت که خانه سینما تعطیل شد؛ موضوع به دیوان عدالت اداری کشید و این دیوان به نفع خانه سینما رای داد که به تشکیل کمیته ی 7 نفرهی بازنویسی اساسنامه، با توافق اعضای خانه سینما و سازمان سینمایی کشور منجر شد. این کمیته با سه نماینده از وزارت ارشاد، سه نماینده از خانه سینما و یک نماینده از ریاست جمهوری تشکیل و اساسنامهای را تدوین نمود. در نهایت هیأت مدیرهی خانه سینما مقرر کرد که در تاریخ 6 مرداد 1392 مجمع عمومی فوقالعادهای برگزار کند تا این اساسنامه را به رای بگذارد. اما در این فاصله خانهی اصناف سینمای ایران تشکیل و مدعی در اختیار گرفتن ساختمان و کلیهی اموال این نهاد صنفی شد. این در حالی است که محمود احمدینژاد رئیس جمهور فعلی، در تاریخ 16 تیرماه سال 13۹۲ در نامهای به جواد شمقدری (رئیس سازمان سینمایی ایران) دستور لغو انحلال خانه سینما و بازگشایی آن را ابلاغ کرد. اما شمقدری با ممکن ندانستن اجرای این دستور، جواب منفی داد.
عرصه سوم معتقد است آنچه موجب بروز مشکل برای یکی از بزرگترین سازمانهای مردم نهاد در ایران شده، دخالت مستقیم نهادهای دولتی و امنیتی در امور داخلی این سازمان است. در سالهای اخیر دخالتهای مستقیم دولتی در امور خانه سینما، موجب نقض حقوق شهروندی و صنفی اعضای این خانه برابر اصول حقوق بشر مورد احترام جامعه جهانی و اصل 26 قانون اساسی شده است؛ اعضای خانه سینما در طی این سالها، همواره تحت فشار نهادهای امنیتی قرار داشتهاند.
عرصه سوم ضمن محکوم کردن پلمب ساختمان خانه سینما و حمایت از اعتراضات و تجمعات اخیر اعضای این نهاد، از دولت ایران میخواهد تا در اسرع وقت نسبت به رفع پلمب و ایجاد زمینههایی برای مطرح شدن خواستههای اعضای خانه سینما، اقدام کند.
عرصه سوم از نهادهای مسئول میخواهد تا با واگذاری این مسئله به اعضای خانه سینما، فضای مناسبی را جهت رفع اختلافات صنفی این خانه از طریق آنچه که در اساسنامهی این خانه و تفاهمات پیشین قید شده است، فراهم سازند.
همچنین عرصه سوم از مطالبات اعضای این خانه حمایت کرده و از قانونگذاران و مجریان امر میخواهد تا این مطالبات را در کمترین زمان ممکن محقق سازند. مطالباتی از قبیل:
− تصویب لایحه “قانون حمایت از حقوق مادی و معنوی آثار سینمایی” به منظور ایجاد ساختار حقوقی برای صیانت از آثار سینمایی.
− تصویب لایحه “قانون تشکیل سازمان نظام سینمایی” برای تأمین و تنظیم مناسبات حقوق شاغلان سینما.
− اصلاح قوانین و مقررات برای رفع موانع انحصاری، تقویت رقابت پذیری و فراهم سازی زمینه های بسط مشارکت مردم، نهادهای غیر دولتی، صنفی و حرفه ای در امور فرهنگ و هنری.
− ساماندهی نظام یارانه ای بخش فرهنگ.
− تهیه لایحه امنیت شغلی اصحاب فرهنگ و هنر و استقرار نظام صنفی بخش فرهنگ.
عرصه سوم بدینوسیله از کلیه سازمانهای حامی حقوق بشر و جامعه مدنی برای اعتراض به این موضوع و الحاق امضای خویش به این بیانیه دعوت به عمل می آورد.