عرصه سوم: «دست به دست هم دهيم تا معضل آلودگی هوا را حل کنيم» توصيه «مه لقا ملاح» مادر محيط زيست ايران و بنيانگذار «سازمان زنان مبارزه با آلودگی محيط زيست» است که در گردهمایی اعتراض شهروندان به آلودگی هوا ابراز کرد.”کانون شهروندی زنان” روز شنبه با برپایی نشستی اعتراضی با عنوان “گردهمايی شهروندان در اعتراض به آلودگی هوا” گام تازه ای برای مبارزه با بزرگترین معضل شهروندی در ایران برداشته است.
در این همایش بيش از يکصد و سی تن از پژوهشگران، کارشناسان، روزنامه نگاران، کنشگران مدنی، هنرمندان، آموزگاران، حقوق دانان، فعالان دانشجويی، کارگری، زيست محيطی و جنبش زنان، شرکت داشتند.
در این جمع بانو مه لقا ملاح گفت: ما امروز نمی توانيم نفس بکشيم. واقعا نسل های بعد چه گناهی کرده اند؟ بياييد دست هايمان را به دست هم بدهيم تا اين معضل آلودگی هوا و محيط زيست را حل کنيم.سازمان های جامعه مدنی، کاری نمی توانند بکنند به جز آن که معضلات را ببيند و راه حل ها را مطرح کنند ولی مديريت لازم است که اين راه حل را اجرايی کند.”
«نرگس محمدی»، فعال جنبش زنان و حقوق بشر هم گفت: “به نظر من فاجعه به صورت لخت و عريان روبروی ما قرار دارد. صحبت از سونامی سرطان است و فاجعه ای که در سال بعد، دو برابر خواهد شد. در واقع ما با آلودگی هوا سرو کار نداريم، ما با يک سمّ مهلک و مرگ آور مواجه هستيم بنابراين واژه «آلودگی هوا»، واژه ای تلطيف شده است. صحبت از مادۀ سمی «بنزن» است که ۳۵ برابر حد نرمال در هوا وجود دارد و ما استنشاق می کنيم. در همه جا «بنزن» مساوی با «سرطان» است.”
«مريم شبانی» روزنامه نگار نيز پيام «بابک احمدی»، مترجم و پژوهشگر قرائت کرد: «آلودگی واژه نادقيقی است، مسموميت، بهتر و رساتر است و مرگ آور بهترين واژه است. همه گناهکاريم از دولتی که بنزين معيوب تهيه کرده تا ملتی که دخالت در کار دولت را بيهوده دانسته و حاکمانی که اين دخالت را نخواسته اند.”
«سوسن شريعتی» نويسنده، پژوهشگرنیز در این نشست گفت:” شايد بتوان گفت که موقعيتی که ما در آن قرار داريم، زيست در اورژانس است، يعنی در همين جا و امروز زندگی کردن و آينده را کوتاه مدت ديدن است. در واقع زيست در اورژانس نمی گذارد که بنشينيم به پای زندگی يا مرگ. “
«داريوش مهرجويی» نويسنده و کارگردان با سابقه سينمای ايران که به دليل آلودگی هوا برای مدتی است که از تهران بيرون رفته و در سفر است، پيام مکتوبی را برای اين گردهمايی اعتراضی ارسال کرده بود. وی در این پیام گفت:” بايد خود ملت بسيج شود و با استفاده از نيروهای سپاه و بنياد مستضعفان و ستاد فرمان اجرايی امام (ره) و آستان قدس رضوی که خوشبختانه از سرمايه های کلانی برخوردارند و خود می دانند که با اين کار باعث نجات فرزندان و خانواده و مردم کشور خود می شوند، و گشت های ارشاد و بسيج، يک بسيج عمومی به راه بياندازند تا طبق فرمول های رايج که در کلان شهرهای جهان به کار رفته است، اين معضل را حل کنند.”
در این نشست تعداد دیگری از فعالان حاضر نیز سخنانی ایراد کردند و ضمن طرح مثال هایی از مشکلاتی که آلودگی هوا برای سلامت شهروندان ایجاد کرده است پیشنهادات خود را به دولت و جامعه مدنی برای برون رفت از این معضل همگانی ارائه کردند.