عرصه سوم – آنگ سان سوچی بانویی ریز نقش با موهایی همیشه آراسته به گلهای زیبا، لبخندی آرامش بخش و نگاهی مصمم است. چهره ای بیاد ماندنی از مقاومتی تزلزل ناپذیر و صبری پیامبرانه. آنگ سان سوچی قهرمان مقاومت مدنی منفی و عاری از خشونت اکنون پس از سالها مبارزه با دیکتاتوری نظامی در کشورش در انتخابات بیشترین آرا را به دست آورده و به مجلس این کشور راه می یابد. آنگ سان سوچی رهبر جنبش آزادی خواهی در میانمار( برمه) برنده اصلی رأی گیری میان دوره ای پارلمانی هفته پیش در کشورش شد. سوچی بارها درمصاحبه هایش پس از آزادی از حبس خانگی در سال 2010 اعلام کرده است که خواهان پیشبرد مبارزات دموکراتیک و ایجاد دموکراسی در برمه از طریق مبارزه صلح جویانه و مدنی است.
او درمصاحبه چند ماه پیش خود با بی بی سی فارسی گفته بود که آزادی حق مسلم همه مردم در دنیا است. حقی که برای به دست آوردن آن باید مبارزه کرد.پیروزی بینظیر حزب لیگ ملی به رهبری خانم سوچی رهبر جنبش دموکراسی خواهی مردم میانمار در انتخابات میان دوره ای مجلس این کشور در اولین روز آپریل درهفته گذشته درصدر خبرها بود. سوچی که پس از پیروزی در انتخابات در سال 1990 دستگیر و زندانی شده بود، سالها در حبس خانگی بسر برد. حزب لیگ ملی برای دموکراسی به رهبری سوچی برای اولین بار پس از سال 1990 در انتخابات شرکت میکند و یکی از 17 حزب در اپوزیسیون برمه است. اکنون پس از نزدیک به نیم قرن نمایندگان مخالفان دولت برمه به پارلمان راه خواهند یافت.
سرانجام دولت کنونی برمه با آزاد کردن هزار زندانی سیاسی و برگزاری انتخابات آزاد توانسته است پس از سالها خفقان و سرکوب مخالفان در راستای ایجاد دموکراسی حرکت کند. با این همه آنگ سان سوچی پیشنهاد رئیس دولت را برای شرکت در کابینه این کشور رد کرده است.
آنگ سان سو چی برنده جایزه صلح نوبل در سال 1991 پانزده سال در حبس خانگی بسر برد. او سرانجام در سال 2010 و در نتیجه تحریم های بینالمللی علیه دولت نظامی برمه و فعالیتهای مستمر مردم و مدافعان حقوق بشر آزاد شد. سوچی 66 ساله است و حزب او قبلاً در انتخابات سال 1990 برمه پیروز شده بود، ولی با کوتادی نظامی و باطل اعلام کردن نتایج انتخابات از طرف نظامیان حاکم و بازداشت سوچی حکومت سرکوبگر باردیگر حاکمیت ژنرال ها را دراین کشور تثبیت کرد. مقاومت و صبر شجاعانه آنگ سان سوچی، تحمل سالها حبس در تنهایی او را به چهره بینالمللی و سمبل آزادی خواهی بدل کرده است.
آنگ سان سوچی در 1945 در رانگون در خانوادهای اهل سیاست به دنیا آمده است. والدین او هردو سیاست مدار و پدرش که از رهبران جنبش استقلال برمه علیه استعمار بریتانیا بود در سال 1947 ترور شده بود. آنگ سان سوچی تحصیلات خود را درهند و بریتانیا دنبال کرد و در سال 1985 دکترای خود را از دانشگاه مطالعات شرق و آفریقا در لندن دریافت کرد. او در سال 1988 به برمه بازگشت. پس از سرکوب خونین تظاهرات گسترده دانشجویان و مردم برای احیای دموکراسی سوچی رهبری مخالفان را دردست می گیرد و با شعار : «اتحاد، نظم و عشق» مبارزات مدنی برای احیای دموکراسی را پی می گیرد. شورای نظامی حاکم در سال 1990 بالاخره مجبور به برگزاری انتخابات آزاد می شود که علیرغم توطئه های آشکار نظامیان، حزب اتحادیه ملی دموکراسی به رهبری آنگ سان سوچی نزدیک به 80 درصد کرسی های مجلس را به دست میآورد و او اولین نخست وزیر انتخابی مردم می شود. اما نیروهای نظامی از پذیرش رأی مردم سرباز زده و انتخابات را باطل اعلام کرده و بار دیگر قدرت را دردست می گیرند. وضعیتی که تا کنون ادامه دارد.
اعطای جایزه صلح بونل به آنگ سان سوچی در سال 1991 در شرایطی صورت گرفت که او در بازداشت و حبس بسر می برد. این جایزه در غیاب او به همسر و فرزندانش تقدیم شد که در تمام دوران حبس او اجازه دیدار و تماس با او را نداشتند.
آنگ سان سوچی مدافع نظریه تمرین برای دموکراسی است و معتقد است که شرکت درانتخابات به معنای آموزش مردم در روند دموکراسی خواهی هم هست. در شرایط فعلی و با پیروزی حزب او در انتخابات اگر چه انتظار نمیرود که تعییرات سریع و آنی در وضعیت سیاسی حاکم بر برمه به وجود بیاید، اما برگزاری این انتخابات که به گفته ناظران بینالمللی در آن مردم از آزادی و امنیت انتخاباتی برخوردار بوده و توانستند به کاندیدا های خود رأی بدهند، گام موثری در راستای تمرین دموکراسی و حفظ قانون است. مبارزات مردم ، تحریم های وسیع بینالمللی و مبارزه فعالان جنبش مدنی در این کشور سرانجام دولت نظامیان را وادار به پذیرش بخشی از خواست های مردم در آزاد کردن گروهی از زندانیان سیاسی، لغو سانسور و برگزاری انتخابات آزاد کرد. اتحادیه اروپا قبلاً اعلام کرده بود که در صورت برگزاری یک انتخابات آزاد در تحریم های خود علیه برمه تجدید نظر خواهد کرد.