عرصه سوم– سال تحصیلی جدید و بازگشایی مدارس در ایران با گردهمایی اعتراضی گروهی از معلمان به شرایط استخدامی همراه بود. اعتراضات معلمان برای تغییر وضعیت شغلی مانند مطالبات صنفی کارگران اغلب با بی توجهی سازمان های مسئول و برخورد خشونت آمیز مواجه شده و هم درگذشته گروهی از معلمان معترض بازداشت و زندانی شده اند. اکنون در آغاز سال تحصیلی گروهی از آموزگاران و فعالان مدنی با تشکیل کمپین: «حمایت از معلمان دربند»خواهان آزادی معلمان زندانی و رسیدگی دولت به مشکلات متعدد فرهنگیان کشورند.
این کمپین با حمایت شیرین عبادی رئیس کانون مدافعان حقوق بشر و حمایت گروه «مادران پارک لاله» به راه افتاده و مبتکران آن از تمام سازمان های مدنی و مدافعان حقوق بشر میخواهند که از تاریخ بیست و نهم سپتامبر تا پنجم اکتبر که روز جهانی معلمان است برای احقاق حقوق معلمان در بند فعالیت کنند و هم نسبت به برخوردهای خشونت آمیز مقامات دولتی با مطالبات معلمان اعتراض کنند. این کمپین نام سی و نه معلم را اعلام کرده است که سه تن آنها به اعدام محکوم شدهاند و پنج تن از آنان زندانی و بقیه منتظر اعلام حکم دادگاه هستند.
بنیاد عرصه سوم ضمن پشتیبانی از این کمپین خواهان توجه و اعتراض مدافعان حقوق بشر به ممنوع التدریس شدن گروه دیگری از آموزگاران اهل سنت در استان کردستان است که در مدرسههای دینی تدریس می کنند.
منصوره شجاعی نویسنده و فعال حوزه زنان در مقاله خود در سایت روز در باره حمایت از این کمپین می نویسد:
«در حالی که ممنوعیت فعالیت آزادانه و مستقل انجمن صنفی معلمان مشکلاتی چون محرومیت ازتدریس، بی پناهی، تنگدستی و فشارهای امنیتی– قضایی رابرای معلمان دوچندان کرده است، نظام آموزشی کشور به جای حمایت و پشتیبانی از معلمان و مستخدمان دستگاه اداری خویش، همچون بخشی از دستگاه امنیتی قضایی وبی اعتنا به منافع استراتژیک آموزشی کشور عمل می کند. در مواجهه با چنین وضعیتی آنچه برعهده کنشگران جامعه مدنی است یافتن شیوه هایی برای حمایت از اعضای آن است. فقدان حضور انجمن ها و اتحادیه های صنفی، مسئولیتی مضاعف بردوش کنشگران جامعه مدنی نهاده است تا نسبت به نقض حقوق فردی و مدنی اصناف مختلف از جمله معلمان اعتراض های مدنی خویش را در اشکال مختلف نشان دهند. راه اندازی کمپین های حمایتی، ایجاد نهادهای آلترناتیو، اعلام همبستگی از طریق انتشار بیانیه ها، برپایی مراسم نمادین و…. شیوه هایی است مدنی در نمایش مسئولیت جامعه مدنی نسبت به آنچه بر اعضای آن می گذرد.”
ممنوع التدریس شدن گروهی از معلمان قرآن در کردستان
گروهی از معلمان دینی درآغاز سال تحصیلی حق رفتن به کلاس درس را ندارند. اقدام غیرقانونی دیگری که نشانگر تنگ نظری و سیاست تبعیض آمیز مقامات دولتی در پایمال کردن حقوق اقلیتها است.
درگزارش رادیو زمانه در این باره میخوانیم که :
“آموزش و پرورش استان کردستان، ۱۷ نفر از دبيران و معلمان شهرهای سقز، مريوان، بانه، قروه و موچش را از تدريس ممنوع کرد.تارنمای آژانس خبری موکريان امروز چهارشنبه پنجم مهرماه نوشت مديران آموزش و پرورش شهرهای مذکور با دستور شفاهی مأموران حراست، اقدام به “تغيير پُست دبيری به معاونت اجرايی (امور دفتری)” ۱۷ نفر از دبيران و معلمان استان کردستان نمودند.
اين ۱۷ نفر با گروه مکتب قرآن فعاليت میکردهاند. مکتب قرآن، مدارس دينی اهل سنت در کردستان است که پيش از انقلاب توسط احمد مفتیزاده بنيان گذاشته شد. اين مدارس ابتدا در سال ۱۳۵۶در سنندج و مريوان به صورت مدرسه قرآن تأسيس گرديد و بعدها به مکتب قرآن تغيير نام داد.
احمد مفتیزاده مجتهد اهل سنت بود که در زمان حکومت پهلوی دو سال و در دوران جمهوری اسلامی نيز ۱۰ سال زندانی بود. او پس از آزادی از زندان در بهمنماه سال ۱۳۷۱ درگذشت.
سايت مکتب قرآن نوشته است مسئولان استان کردستان از چند ماه گذشته وعده برخورد شديد را داده بودند
به گزارش آژانس خبری موکريان اين فرهنگيان پس از اعتراض به مديران آموزش و پرورش شهرستان محل خدمت خود، به رئيس آموزش و پرورش استان مراجعه کردند که او نيز با اين استدلال که حرکت مکتب قرآن در نظام جمهوری اسلامی مقبوليت ندارد و غيرقانونی است، اين دستور را تأييد کرده است.
به گفته يکی از اين افراد که نام او ذکر نشده است روز سهشنبه ۲۸ شهريورماه سال جاری اين معلمان برای دفاع از حق خود، به وزارت آموزش و پرورش مراجعه کردند و با غيرقانونی دانستن حکم شفاهی تبديل پست دبيری به معاونت اجرايی مدرسه، با تأکيد بر اين مطلب که حکم مذکور تبعيضآميز است قول مساعد برای لغو رأی صادره از طرف مسئولان شهرستانها گرفتند؛ اما اين حکم سپس تأييد شد.
ابوبکر نوری، حسين عبدیپور، محمدجمال هبکی و حبيب فرزامنيا از شهر سقز؛ خالد ظهيری، جلال منوچهری، ملک ذکريايینسب و محمدعلی داربوی از مريوان؛ عثمان عبدی، جلال کرمی، صلاحالدين معروفی، عثمان محمدی و عبدالسلام فتحاللهی از شهر بانه؛ ابراهيم مرادپور، رسول خداکرمی و بهرام سليمانی از قروه؛ و يوسف حمهويسی از شهر موچش که هر کدام از ۱۷ تا ۲۹ سال سابقه کار داشتند، معلمان محروم شده از تدريس هستند.
سايت مکتب قرآن نيز نوشته است مسئولان استان کردستان از چند ماه گذشته وعده برخورد شديد را داده بودند.
اين سايت نوشته است معلمان ممنوع از تدريس به لحاظ علمی و اخلاقی “جزو بهترین دبیران و معلمان شهرهای خود” هستند.اين اقدام در حالی صورت گرفته است که شورای مدیریت مکتب قرآن گفته است اين گروه در حال حاضر هیچگونه فعالیت سیاسی ندارد.
شورای مدیریت مکتب قرآن همچنين این گونه برخوردها را “مقابله با عقیده و افکار و مذهب اهل سنت” دانسته است.
احمد شهيد و هاينر بيلهفلت، گزارشگران ويژه سازمان ملل در رابطه با حقوق بشر در ايران و آزادی دين روز ۳۱ شهريورماه سال جاری با انتشار بيانيهای نسبت به وضعيت اقليتهای دينی در ايران ابراز نگرانی کردند. “