عرصهسوم- رضا حاجی حسینی: خبرگزاریهای دولتی در ایران خبر از انتخاب مدیر عامل یک سازمان مردمنهاد به عنوان دبیر کلی شبکه سازمانهای غیردولتی منطقه در حوزه کاهش آسیب و تقاضای مواد مخدر دادهاند.
این در حالی است که سالانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار نفر در رابطه با مواد مخدر در ایران بازداشت میشوند و عده زیادی به دلیل خرید و فروش آن پای چوبه دار میروند.
بر اساس گزارشها، در آخرین روز از دومین همایش شبکهسازی منطقهای سازمانهای غیردولتی حوزه کاهش آسیب و تقاضای مواد مخدر، عباس دیلمی زاده، مدیر عامل جمعیت تولد دوباره، به عنوان دبیر کل شبکه سازمانهای غیردولتی حوزه کاهش آسیب و تقاضای مواد مخدر، و محمد جواد غفاری، مدیر عامل جمعیت حمایت از بهبود یافتگان (S.R.S)، به عنوان خزانهدار این شبکه انتخاب شدند.
این همایش به مدت سه روز، با همکاری دفتر مقابله با جرم مواد مخدر سازمان ملل، ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران و جمعیت تولد دوباره، در تهران برگزار شد و به گفته حسن موسویچلک، مدیر کل دفتر سازمانهای مردمنهاد ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران، نمایندگانی از کشورهای تاجیکستان، افغانستان، قزاقستان، قرقیزستان و ازبکستان به عنوان سایر اعضای هیأت مدیره این شبکه برگزیده شدند.
موسوی چلک تأکید کرده که یکی از محورهای اصلی همایش شبکهسازی سازمانهای مردمنهاد فعال در حوزه کاهش آسیب در منطقه، انتخاب اعضای هیأت اجرایی، دبیرخانه اصلی و کشور محل استقرار این دبیرخانه بوده است که قرار شده در ایران مستقر شود.
رسانههای داخلی اما این خبر را با تکیه بر نام ایران و مبارزه دولتی با مواد مخدر انعکاس دادهاند. به نظر میرسد جمعیت تولد دوباره نیز با وجود آنکه یک «سازمان مردمنهاد» است اما رابطه نزدیکی با نهادهای دولتی دارد یا دستکم جزو منتقدان یا مخالفان سیاستهای ایران در زمینه نحوه مبارزه با مواد مخدر نیست. سیاستهایی که بر اساس آنها سالانه عده زیادی در ایران اعدام میشوند و برخی از این اعدامها، در ملاء عام انجام میشود.
این سازمان در معرفی خود آورده است:”جمعیت خیریه تولد دوباه یک سازمان خودجوش مردمی متشکل از توابان اعتیاد و فعالان دانشگاهی است که مؤسسان آن با بهرهگیری از الگوی راهبردی “بسیج” و ۲۰ سال تجربه کاربردی راهاندازی جمعیتهای درمانی- بهبودی پایدار معتادان، فعالیتهای خود را از سال ۱۳۷۳ در جمهوری اسلامی ایران آغاز کردهاند.”
در چشمانداز فعالیتهای این سازمان هم آمده است:” انقلاب اسلامی، شرایطی را در کشور ما به وجود آورد که حتی سالها پس از انقلاب، هنوز هم راه برای شکلگیری حرکتها و برنامههای انقلابی دیگر هموار است. کشور ما پس از انقلاب، به جای استفاده از تکنولوژی وارداتی و وابستگی به غرب، با تکیه به دانش، عشق، ایمان و وحدت، زیر ساختهای عدم وابستگی و اتکا به دانش ملی را آغاز کرد و اکنون تبدیل به یک قدرت غیر وابسته در دنیا شده است.”
علاوه بر اینها جمعیت «تولد دوباره» مدعی شده است که برای اولین بار در حوزه درمانی کشور موفق شده از وابستگی به الگوهای پرهزینه غربی برای درمان اعتیاد رها شود و یک الگوی ابداعی کمهزینه و در دسترس را بر مبنای ارزشهای انقلابی و خدمات عاشقانه در کشور اسلامی راهبردی کند.
این سازمان خواهان گشایش راه برای صدور الگوی درمانی “پرهیز مدار، ایمان مدار” به جهان غرب و بهخصوص آمریكا” شده است تا نشان دهد كه”ایران اسلامی در اغلب زمینهها، خودكفا و پیشتاز است”.
این در حالی است که تازهترین آمارها نشاندهنده کشف سالانه ۵۰۰ تن مواد مخدر در ایران است آن هم در شرایطی که از سالهای پیش از انقلاب، مجازاتهای سنگینی برای قاچاقچیان مواد مخدر در نظر گرفته شده است.
بر اساس یکی از آخرین گزارشهای سازمان ملل، در حال حاضر نزدیک به ۲۲۰ میلیون معتاد در سراسر جهان زندگی میکنند که از میان آنها، بین ۱۵ تا ۱۹ میلیون نفر، مواد اعتیادآوری از نوع تریاک، مرفین، هرویین و … استفاده میکنند. مرکز اصلی تولید این مواد افغانستان است و ایران به دلیل موقعیت جغرافیاییاش، از مسیرهای اصلی قاچاق مواد مخدر به اروپا و آمریکا به شمار میرود.
برخورد با این قاچاقچیان از سالهای ابتدایی شکلگیری جمهوری اسلامی و تشکیل دادگاههای انقلاب شدت بیشتری به خود گرفت و در حال حاضر در دادگاههای انقلاب شهرهای مختلف ایران، احکام اعدام بسیاری برای متهمان به قاچاق مواد مخدر صادر میشود.
همچنین به گفته مدیرکل پیشگیری ستاد مبارزه با موادمخدر میانگین سن شروع مصرف مواد مخدر در ایران به ۱۵ سال رسیده است و این در حالی است که به گفته دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران، ۱۲۰۰ سازمان غیردولتی در درمان و بازتوانی معتادان مشارکت دارند.