عرصهسوم- رضا حاج حسینی: به دنبال برکناری صدرالدین شریعتی، حسین سلیمی سرپرست دانشگاه علامه طباطبایی شد. به گزارش خبرگزاری مهر، جعفر توفیقی، سرپرست وزارت علوم تحقیقات و فناوری، در حکمی حسین سلیمی را به سرپرستی دانشگاه علامه طباطبایی منصوب و صدرالدین شریعتی را از ریاست این دانشگاه برکنار کرد. این حکم شامگاه روز یکشنبه، دهم شهریور ماه و پس از بالا گرفتن بحثها درباره نحوه مدیریت شریعتی در دانشگاه علامه طباطبایی و در شرایطی صادر شد که شایعههایی درباره این برکناری در محافل خبری و دانشگاهی به گوش میرسید.
سلیمی دارای مدرک دکترا در رشته روابط بینالملل است و در حال حاضر عضو هیات علمی و دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی است. او که ریاست دانشکده حقوق و علوم سیاسی و معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی را بر عهده داشته و سابقه مدیریت مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را هم در سالهای میانی دهه هفتاد در کارنامه دارد، از ظهر امروز سهشنبه، دوازدهم شهریور ماه، کار خود را در دانشگاه علامه آغاز کرد.
صدرالدین شریعتی اما نخستین رییس دانشگاهی بود که در مهر ماه سال ۸۴ با حکم محمدمهدی زاهدی، وزیر علوم، تحقیقات و فنآوری وقت، به ریاست دانشگاه علامه طباطبایی منصوب شد. برکناری این روحانی نزدیک به دولت پیشین ایران به این دلیل خبری مهم برای جامعه مدنی و دانشگاهی ایران است که پس از هشت سال ریاست او بر این دانشگاه، وقتی نام دانشگاه علامه طباطبایی به میان میآید، «تفکیک جنسیتی، حراست و کمیته انضباطی، پادگانی بودن دانشگاه، افت آموزشی و تحصیلی، تنگ نظری، تعلیق و اخراج و بازنشستگی اجباری استادان» در ذهنها متبادر میشود.
این نکته یکی از مواردی است که دانشجویان و فارغالتحصیلان دانشگاه علامه طباطبایی در نامهای سرگشاده به آن اشاره کردهاند. نامهای خطاب به مسوولان دولت یازدهم و در راس آنها، حسن روحانی که در آن برکناری صدرالدین شریعتی به عنوان یک درخواست جمعی مطرح شده بود. به گزارش رادیو زمانه و بر اساس صحبتهای یک فعال دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی، صدرالدین شریعتی ید طولایی در برخورد با تشکلها و نشریات دانشجویی دانشگاه علامه داشته و از انجمن اسلامی، شورای صنفی دانشجویان و انجمنهای علمی گرفته تا بسیج دانشجویی، در طول هشت سال گذشته، با فشار و سرکوب طعم اقتدارطلبی «پیشتاز نقض حقوق دانشجویان» را چشیدهاند. در این گزارش جملهای از آقای شریعتی در یک سخنرانی عمومی در دانشگاه علامه نقل شده است با این مضمون که بنده خودم هم انجمن اسلامی هم بسیج، هم انجمن علمی هستم.
او از زمان آغاز به کار خود در سال ۸۴ تا بهمن ماه سال ۹۱، بیش از ۸۰ ترم محرومیت از تحصیل و دهها حکم اخراج از دانشگاه صادر کرده است و دفتر تحکیم وحدت، در گزارشی به احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران، از او با عنوان یکی از پیشتازان سرکوب دانشجویان در ایران نام برده است. سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری اما در نامهای جداگانه، از خدمات آقای شریعتی در طول دوران تصدی مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی قدردانی کرده است. جعفر توفیقی تاکید کرده که خدمات شریعتی در سمت ریاست دانشگاه علامه طباطبایی در توسعه علم و فنآوری و ارزشهای اسلامی در کشور در ذهن همه دانش دوستان به یادگار خواهد ماند و ابراز امیدواری کرده که جامعه دانشگاهی همچون گذشته امکان بهرهمندی از تجربیات آقای شریعتی را در سمتهای دیگر داشته باشد.
در مقابل خبرگزاری فارس روز یکشنبه، دهم شهریور ماه بیانیه بسیج دانشجویی ۳۱۳ دانشگاه ایران را منتشر کرد که در آن جعفر توفیقی به هتک حرمت جمهوریت و اسلامیت نظام آن هم در ساحت دانشگاه در رویدادهای سال ۸۸ متهم شده است. دانشجویان بسیجی در بیانیه خود نوشتهاند که توفیقی نمیتواند سرپرست و وزیر علوم دولت اعتدال باشد. آنها با ابراز تاسف از عزل مدیران دانشگاهها و معاونان وزارت علوم توسط سرپرست وزارت علوم گفتهاند: “بر طبق قوانین سرپرست وزارت اختیارات این امور را ندارد. سرپرست وزارت علوم که هنوز از مجلس رأی اعتماد نگرفته است نمیتواند رییس دانشگاهی که با حکم شورای عالی انقلاب فرهنگی منصوب میشود، را عزل کند.” این خبرگزاری با انتشار پیوسته خبرها و گزارشهایی در مخالفت با عزل و نصبهای صورت گرفته در وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری، نسبت به هر گونه گشایشی در فضا و وضعیت دانشگاهها هشدار میدهد.
اکنون به نظر می رسد با این تغییر و تحول بخشی از مطالبات دانشجویان و استادان دانشگاه محقق شده است اما باید دید با توجه به وضع موجود آیا دولتی که با شعار اعتدال روی کار آمده است، خواهد توانست شرایط دانشگاهها را از «امنیتی» به «سیاسی» تغییر دهد و خاستگاه مدنی این مجموعه عظیم را تقویت کند؟ گزارش بررسی کارنامه و عملکرد هشتساله صدرالدین شریعتی را به نقل از رادیو زمانه، در اینجا و اینجا ببینید.