عرصه سوم- تازه ترین گزارشها از وضعیت کمبود دارو در کشور نشان از افزایش تدریجی دامنه این بحران بویژه در میان بیماران خاص دارد.برخی روزنامه های چاپ ایران از جمله روزنامه تهران امروز اخیرا گزارشهایی را از برخی سازمانهای مردم نهاد که در حوزه دارو و درمان بیماران خاص فعالیت می کنند منتشر ساخته اند که نشان از تداوم افزایش شدید قیمت داروهای خارجی و کمبود آن در سطح کشور دارد.
سایت جرس به نقل از روزنامه تهران امروز گزارش می دهد قیمت برخی از داروهای خاص بیماران اماسی تا 90 درصد هم افزایش یافته است. همچنین این روزنامه در گزارشی از نشست خانواده بیماران اماس، با مسئولین پزشکی به نقل از این بیماران نوشته است “سال ۸۹ که به این بیماری مبتلا شدم آمپول بتافرون را ۹۳هزار تومان میخریدم و حالا قیمتش یکمیلیون و ۶۰۰هزار تومان است.” غلامحسین صادقیان، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درباره داروهای ایرانی و نحوه مصرف آنها میگوید: این داروها وارداتی هستند و در ایران فقط بستهبندی آنها صورت میگیرد آنها اما نمیخواستند از داروی ایرانی استفاده کنند.
«دخترم تا وقتی که بتافرون مصرف میکرد سرپا بود، اما داروی ایرانی حالش را بدتر کرده است. از وقتی مصرف کرد دچار حمله شد و الان در بیمارستان است.» این را مادر دختری میگفت که نتوانسته بود هزینه یکمیلیون و ۶۰۰هزارتومانی داروی آلمانی را پرداخت کند و به دستور پزشک از زیفرون ایرانی استفاده کرده بود. فرشته، یکی دیگر از بیماران حاضر، با استفاده از زیفرون دچار کوری سفید شده بود. تجربه کوتاهی که از آن با وحشت یاد میکرد و میگفت: «همیشه فکر میکردم کور که میشوی همهچیز را سیاه میبینی، من اما همهچیز را سفید میدیدم.» او میگوید: «پزشک من با شنیدن این شرح حال به سرعت مصرف زیفرون را قطع کرد و من باز بر سر چه کنمهای خرید داروی خارجی گرفتار شدم. هنگام استفاده از داروی آلمانی هر شش ماه آزمایش کنترل کبد میدهیم، اما با داروی ایرانی این آزمایش هفتهای یکبار انجام میشود. آیا این دلیل بیاعتمادی پزشکان به این دارو نیست؟ آنها میگفتند وقتی زیفرون میزنیم در محل تزریق دچار ورم و درد میشویم. رییس انجمن اماس اصفهان اما در پاسخ به این شکایت میگوید: «گناه این اتفاق بر گردن پزشک و پرستارشان است که این دارو را با دوز کامل میزنند. اما نگفت چرا کسی روش تزریق را به آنها آموزش نداده است و نگفت چرا بعد از مصرف، بیماران دچار حمله میشوند و کارشان به ویلچر و بیمارستان میکشد..
رییس انجمن اماس اصفهان که به نوشته تهران امروز در میان تعدادی از بیماران اماس طرفداری ندارد درباره این انجمن معتقد است: «ما در انجمن خدمات رفاهی، درمانی و آموزشی ارائه میدهیم و در حال ساخت مرکز بزرگی هستیم که قرار است در آن خدمات درمانی به صورت رایگان باشد. ما در حال حاضر به ۴۰۰ بیمار که بضاعت مالی ندارند هزینه دارو و زندگیشان را پرداخت میکنیم.» او تعداد اعضای انجمن را پنجهزار نفر اعلام کرد، در حالی که معاون غذا و داروی دانشگاه پزشکی اصفهان تعداد کل بیماران را بسیار کمتر از این عدد اعلام کرد. اعتمادیفر به هزینه رایگان درمان بیماران توسط دولت اشاره کرد و کمبود امکانات را بهانه عملی نشدن این مطلب دانست: «اگر هزینه بیماران اماس رایگان شود، مبتلایان به سایر بیماریها اعتراض خواهند کرد.» بیماران اما از برخورد ناامیدکننده او و بعضی دیگر از پزشکان انجمن گله داشتند و میگفتند آنها با تکرار و تاکید بر این جمله که شما درنهایت ویلچرنشین خواهید شد ما را دچار استرس و ناامیدی میکنند. این در حالی است که پزشک آنها را از استرس بر حذر داشته است. آنها مصرانه خواهان جایگزینی برای او بودند و برای جلسات بعدی که میزبان به آنها وعده میکرد حضور پزشکان مورد اعتماد خود را تقاضا میکردند.
در همین حال عباس حاجی آخوندی رئیس سازمان غذا و دارو از کمبود ۶۰ قلم دارو در ایران و رئیس انجمن داروسازان تهران از افزایش چک های برگشتی برخی داروخانه ها به شرکت های دارویی خبر می دهند. جلیل سعیدلو رئیس انجمن داروسازان تهران در مورد دلایل ندادن دارو از سوی شرکتهای دارویی به برخی از داروخانهها گفت: “واقعیت این است داروخانهها به دلیل افزایش قیمت دارو و عدم پرداخت مطالباتشان از سوی سازمانهای بیمه گر با بحران نقدینگی مواجه شده اند و این مشکلات موجب افزایش چکهای برگشتی برخی همکاران ما به شرکتهای دارویی شده است زیرا شرکتهای دارویی از آنجایی که نگران برگشت پول خود هستند از همین رو از دادن دارو به داروخانهها خودداری میورزند.سعیدلو می گوید :”درچنین شرایط سازمان دارایی هم بیشترین مالیات را برای داروخانه لحاظ کرده است و همه این عوامل دست به دست هم داده اند تا داروخانهها با بحران شدید روبرو و توان خرید دارو را نداشته باشند.”