عرصه سوم- همزمان با برپایی دوکمپین جدید یکی برای دفاع از صلح و آزادی و دیگری برای دفاع از حقوق معلمان و آزادی آموزگاران دربند توسط فعالان مدنی، روزنامه معتبر شرق به جرم چاپ کاریکاتوری از هادی حیدری تعطیل و محمد علی دادخواه حقوق دان برجسته به علت فعالیتهای حقوق بشری برای مدت نه سال راهی زندان می شود. این همه درشرایطی است که شهروندان ایرانی با تشدید بنبست سیاسی ، بیشتر شدن تحریم های اقتصادی، افزایش تعداد بیکاران، گرانی شدید مایحتاج روزمره و خطر وقوع جنگ بیش از پیش آسیبپذیر بوده و هیچ امیدی به حل مشکلات متعدد جامعه ندارند.
کنشگران مدنی و مدافعان آزادی بیان و حقوق بشر درسه دهه اخیر همواره درخطر تهدید، بازداشت و حبس های طولانی بوده اند. در شرایط کنونی دهها وکیل سرشناس، فعال مدنی،صنفی، دانشجوی و سیاسی در زندان های جمهوری اسلامی دربندند.
محمدعلی داد خواه که علاوه بر محکومیت به زندان، برای مدت ده سال از وکالت و تدریس محروم شده است، قبلاً برای اعترافات تلویزیونی علیه کانون مدافعان حقوق بشر تحت قشار قرار گرفته بود. او درمصاحبه ای به سایت روز گفته بود:
“می گوینداگر در مقابل دوربین علیه کانون مدافعان حقوق بشر صحبت کنی به زندان نمی روی. در غیر این صورت حکم ات را به اجرا در می آوریم. اما من ترجیح میدهم به زندان بروم و کلامی سخن نادرست و دروغ بر زبان نیاورم”.
سایت روز در گزارشی درمورد زندانی شدن این عضو ارشد کانون مدافعان حقوق بشر می نویسد:
«محمدعلی دادخواه، حقوقدان وعضو سرشناس کانون مدافعان حقوق بشر در حالی برای گذراندن حکم محکومیت ۹ سالهاش به زندان رفت که سه حقوقدان دیگر عضو این کانون در زندان به سر میبرند و دیگر اعضای این نهاد مدنی و حقوق بشری، یا با قرار وثیقههای سنگین آزاد هستند و یا در خارج از کشور به سر میبرند.
محمدعلی دادخواه، وکیل بسیاری از زندانیان و فعالان سیاسی، مطبوعاتی و دانشجویی، از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ۹ سال حبس تعزیری، ۱۰ سال محرومیت از وکالت، ده سال محرومیت از تدریس، جزای نقدی و شلاق محکوم شده است.
محمد سیفزاده، عبدالفتاح سلطانی و نسرین ستوده دیگر وکلای سرشناس عضو کانون مدافعان حقوق بشر هستند که در زندان به سر میبرند. نرگس محمدی، نایب رئیس این کانون که در جریان بازجوییها در زندان دچار فلج عضلانی شده بود با قرار وثیقه آزاد است و شیرین عبادی، رئیس و عبدالرضا تاجیک، همکار مطبوعاتی این کانون نیز در حال حاضر در خارج از کشور به سر میبرند.
آقای تاجیک پس از انتخابات ۸۸ سه بار بازداشت شد و محکومیت ۶ ساله دارد. خانواده این روزنامه نگار برای جلوگیری از ضبط سند وثیقه گذار او، ناچار شدهاند ۵۰۰ میلیون تومان به حساب دادگستری واریز کنند.
کانون مدافعان حقوق بشر که در سال ۸۱ تأسیس و به عضویت فدراسیون جهانی بین الملل حقوق بشر درآمد، تشکلی غیر دولتی است. فعالیت این تشکل مدنی سال ۸۵ از سوی دبیرخانه کمیسیون ماده ۱۰ احزاب وزارت کشور غیر قانونی اعلام و دفتر آن دی ماه ۸۸ توسط نیروهای امنیتی پلمپ شد. اعضا و حقوقدانان فعال این کانون بارها بازداشت و زندانی شده اند.
به گفته شیرین عبادی، برنده ایرانی جایزه نوبل صلح و رئیس کانون مدافعان حقوق بشر اين کانون تنها تشکل مدنی در ايران است که پيش از آنکه در داخل کشور ثبت شود به عضويت فدراسيون بين المللی جوامع حقوق بشر درآمده و به نوعی ثبت بين المللی شده است. این کانون طبق اساسنامه خود موظف به دفاع رایگان از متهمان عقیدتی و سیاسی، حمایت از خانواده های زندانیان سیاسی و عقیدتی و گزارش دهی منظم و مستمر در موارد نقض حقوق بشر در ایران است. “
بنیاد عرصه سوم ضمن محکوم کردن زندانی شدن محمد علی دادخواه از تمام شهروندان و مدافعان دموکراسی درایران میخواهد که برای آزادی همه دگراندیشان، فعالان مدنی و سیاسی اقدام کنند. به کمپین های مدافعان صلح و آزادی و همه کارزارهای دفاع از حقوق مدنی و شهروندی بپیوندند. در راه تحکیم صلح، ایجاد یک جامعه مدنی مبتنی بر فرهنگ حقوق بشری کوشا باشند.