عرصه سوم: “صداهای ایران” تارنمای نوپایی است که از اردیبهشت ماه سال 92 پا به عرصه رسانه گذاشته است. هدف این تارنما همچون که از نام آن هویدا است بازتاب صداهایی از بطن جامعه مدنی ایران است که کمتر شنیده می شود.
این تارنما خود را این گونه معرفی می کند:”صداهای ایران برای گردآوری و انعکاس اخبار و گزارش های شهرها و مختلف ایران که کمتر در رسانه ها مورد توجه قرار می گیرند، بوجود آمده است. صداهای ایران می خواهد مکانی باشد که مشکلات بیان شده و برای حل آنها فکری چاره شود. صداهای ایران نگرانی ها و مشکلات مردم مناطق مختلف را به گوش مسئولان برساند.”
طراحی این تارنما به شیوه ای است که بینندگان آن می توانند با جستجو در نقشه ایران به آخرین اخبار و گزارشها در هر نقطه از کشور دست یابند. این تارنما همچنین اخبار و گزارشهای خود را در 16 دسته همچون سیاست خرد، بهداشت درمان، محیط زیست و امنیت و خدمات شهری طبقه بندی کرده است و هر یک با رنگی متفاوت از دیگری متمایز شده است. تفاوت رنگها این امکان را به مخاطب می دهد که گزارشها را با پراکندگی محلی و موضوعی در کمترین زمان ممکن جستجو کنند.
این تارنما همچنین این قابلیت را هر کس فراهم ساخته است تا گزارشها و اخبار خود را در گوشه ای از ایران در درون تارنما و در دسترس همگان قرار دهد. از این رو شهروندان می توانند با مراجعه به صفحه ثبت گزارش و انتخاب محل زندگی و طبقه گزارش آن را به سادگی منتشر کنند.
کارکرد دیگر این تارنما هشدار رسانی به شهروندان تا شعاع بیست کیلومتری محل زندگی آنان است. به این مفهوم که اگر گزارشی در این شعاع در تارنما منتشر شود شهروندانی از سوی تارنما هشداری را دریافت خواهند کرد و از این رو می توانند از طریق ایمیل خویش از آن گزارش مطلع شوند.
مدیر این تارنما می گوید:«به این ترتیب٬ تصویر کاملتری از رویدادهایی که در نقاط مختلف کشور رخ میدهد به دست میآید. علاوه بر این٬ کاربران این وبسایت قادر هستند در زمینهی اخبار با هم گفتوگو کنند٬ یا موارد خبری را تایید یا رد کنند.» به گفته این فعال اینترنتی “صداهای ایران” بر آن است که از کاربران اینترنت فارسیزبان دعوت کند که دایرهای بزرگتر از سیاست کلان و موضوعات پایتخت را مورد نظر قرار بدهند.ساختاری که “صداهای ایران” بر آن بنا شده، این امکان را میدهد که انواع ِ دیگری از اطلاعات نیز بصورت جغرافیایی دستهبندی و عرضه شود»
تارنمای «صداهای ایران» برمبنای نرمافزار “اوشهیدی” راهاندازی شده است. این نرمافزار به کاربران اجازه میدهد که اطلاعات مختلفی را بصورت جغرافیایی دستهبندی و بازیابی کنند.از نرم افزار “اوشهیدی” قبل از این در کشورهایی از جمله کنیا و مصر برای مستندسازی موارد انتخاباتی و خشونت علیه زنان استفاده شده است.
از دیگر ابتکارات این تارنما امکان نظر سنجی های اجتماعی از وضعیت شهروندان در ایران است. در این تارنما افراد خواهند توانست با پاسخ به پرسشهایی که به سادگی طراحی شده است برآوردی به روز شده از وضعیت شهروندان در کشور ارائه کنند. به طور مثال یک شهروند می تواند با پاسخ به این سئوالات به بیان مشکلات محل سکونت خویش اشاره کند.جمع بندی این اطلاعات و پردازش و سپس انتشار آن می تواند منبع بسیار مفیدی برای مدیران محلی، شوراهای شهر و روستا،سازمانهای مدنی و شهروندانی باشد که در آن منطقه زندگی می کنند. سئوالاتی از قبیل، وضعیت آلودگی، ترافیک، آموزش، بهداشت و سایر مسائلی که مردم به صورت روزمره با آن در تماس هستند.