مهمترین عناوین دربررسی هفتگی:
– اعتصاب غذا، خطرمرگ زندانیان عقیدتی
– فراخوان مخالفان : مردم انتخابات را تحریم کنید
– درخواست برگزاری انتخابات آزاد وعادلانه
– ارسال پارازیت و ایجاد اختلال ممنوع
– سناریوی تازهی دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی ایران برای اعتراف گیری از فعالان رسانه ای
– اعمال محدودیتهای تازه بر شبکه اینترنت
– تشدید فشار بیشتر بر بهاییان
– شصت درصد از کارگران زیرخط فقراند
– تشدید محدودیت ناشران
عرصه سوم – دربررسی اخباراین هفته نمیتوان درباره وقایع مهم نوشت وبه موفقیت شادی آفرین اصغر فرهادی، کارگردان نام آشنای ایرانی، اشارهای نکرد. دریافت جایزه اسکار برای «جدایی نادر از سیمین» وسخنان صلح جویانه وهوشمندانه اصغرفرهادی درهنگام دریافت این جایزه ایرانیان را درسراسر جهان خوشحال و مفتخر کرد.
از سوی دیگرهرچه به انتخابات مجلس شورای اسلامی درایران نزدیکتر میشویم، فشارها برجامعه مدنی در کشورافزایش می یابد. در روزهای اخیر دهها کوهنورد درسنندج بازداشت شده اند، ناشران تحت نظر قرارگرفته و زندانیان عقیدتی با تبعیضات بیشتری مواجه اند.
کمتر از یک روز به انتخابات مجلس ایران باقی است، اما حال و هوای فضای اجتماعی درایران رفته رفته تهاجمیتر و نظامیتر میشود. قراراست درروزانتخابات، یعنی جمعه دوازدهم اسفند، ۸۵۰۰۰ نیروی بسیجی خیابانهای شهرهای ایران را اشغال کنند و در همین حال اخبارحمله نظامی احتمالی به ایران روز به روز بیشتربه گوش میرسد (برای اطلاعات بیشتر میتوانید این برنامه شبکه الجزیره را تماشا کنید.)
– سالروز تاسیس کانون وکلای دادگستری
یک شنبه هفتم اسفند ماه سالروز تاسیس کانون وکلای دادگستری بود. اگر به آمار بازداشتیها، دستگیریها و بدرفتاریهای حکومت با وکلای ایرانی نگاهی بیندازیم متوجه می شویم که وکیل بودن درکشورما شغلی پردردسر و حتی خطرناک است. بسیاری از وکلا درسال های اخیر تنها به جرم دفاع ازحقوق انسانی موکلان خود بازداشت شده و تنی چند هم به زندان های درازمدت محکوم شده اند. بنیاد عرصه سوم به تک تک وکلایی که شجاعانه برای پاسداری از حقوق دیگران درتلاش وبه همین خاطر تهدید ومحبوس شده اند درود میفرستد وازهمه آزادی خواهان جهان میخواهد که برای آزادی آنان بکوشند.
– اعتصاب غذا و ارتداد: خطر مرگ زندانیان عقیدتی
مهدی خزعلی، وبلاگ نویس، پزشک و فرزند یکی ازروحانیون بنام ایرانی، بیش از پنجاه روزاست که دراعتصاب غذا است. آقای خزعلی درحال گذران حکم زندانی است که پدرسالخورده وی، آیت الله ابوالقاسم خزعلی، به شدت از آن طرفداری میکند. مهدی خزعلی به تازگی درمتن نامهای که به واپسین وصیتهای او میماند، مینویسد: «اینک که این سطور را […] مینگارم درخلوت زاغه خویش فرو رفته و برمصائب شما سخت گریستهام. دیگرجای خشکی بر بالشت باقی نمانده است و دستمال اشک کفاف این چشمه جاری را نمیکند.» به نوشته سایت کلمه ، این زندانی عقیدتی اعلام کرده است که درصورت جان باختن درزندان : “کالبد شکافی ومعاینات پزشکی قانونی زندان را قبول ندارد و جسدش تنها باید توسط پزشکان اعزامی از سوی مجامع بین المللی، کالبد شکافی گردد”.
در پروندهای دیگر، حکم اعدام یوسف ندرخانی، کشیش ایرانی مورد تأیید مقامات قضایی جمهوری اسلامی قرار گرفته است. صدورحکم مرگ برای این نومسیحی ایرانی محکومیتهای جهانی و درخواست نهادهای بین المللی برای آزادی سریع او را به دنبال داشته است. بنا برحکم صادره برای یوسف ندرخانی که تصویر آن در شبکه اجتماعی فیس بوک قرار گرفته، جرم آقای ندرخانی” ارتداد” ذکر شده است.
– فراخوان مخالفان : مردم انتخابات را تحریم کنید
درخواستها برای تحریم انتخابات درعمر ۳۲ ساله جمهوری اسلامی مسئله تازهای نیست، اما این باریک تفاوت مهم دراین فراخوانها به چشم میخورد. تقریباً تمامی گروههای مخالف داخل و خارج نظام از مردم خواستهاند روزانتخابات درخانههای خود بمانند. شورای هماهنگی راه سبز امید در همین ارتباط اعلام کرده است:
“گمان میبردیم که فقط درتاریخ خواهیم خواند که مردمی که برای آزادی فریاد میزنند را میکشند و حالا خود بخشی ازتاریخ شده ایم. پاکترین جوانان این سرزمین برای رای شان درسکوت به خیابان آمدند و دیگرکلامی نگفتند. چطور میتوان درانتخابات شرکت کرد وقتی جوانانی که فقط رای خود را میخواستند، را پس ازانتخابات کشتند.”
– درخواست برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه
علاوه برتحریم انتخابات، برخی سازمانهای فعال درعرصه جامعه مدنی درخواست خود را برای برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه اعلام کردهاند. سایت «راه سبز امید» در این باره مینویسد جمهوری اسلامی با برگزاری انتخابات مخدوش و مهندسی شده جوی را در کشور ایجاد کرده که هیچ گونه تضمینی برای برگزاری عادلانه و سالم انتخابات باقی نمانده است. امری که منجربه محرومیت اکثریت مردم ایران، ازجمله بسیاری از سیاسیون، از شرکت در انتخابات شده است.
“رأی دادن ملاک دموکراسی نیست، شمارش آرا ملاک است.” درهمین حال کنشگران و تحلیلگران مسائل ایران نگرانی خود را به جهت احتمال برگزاری دورتازه ای از«انتخابات مهندسی شده» و آمارسازیهای دروغین توسط جمهوری اسلامی ابراز کردهاند.”اتحاد برای ایران ” هفته پیش دربیانیهای به این دغدغهها پرداخت:
دولت ایران درحالی مدعی برگزاری انتخابات دموکراتیک است که این کشورمطابق ارزیابیهای مستقل و مطرح جهانی درزمینه دموکراسی، جایگاهی بسیارنازل را ازآن خود کرده است. مطابق تحقیقات سالیانه «واحد اطلاعاتی اکونومیست» درسال ۲۰۱۱، «شاخص دموکراسی» درایران از میان ۱۶۷ کشور جایگاه ۱۵۹ را کسب کرده و دررتبهای نازلترازچین، سودان، کوبا و سوریه قرار گرفته است. این ارزیابی با به کارگیری بیش از ۶۰ شاخصه دموکراسی صورت گرفته و نتایج آن حکومت ایران را دررسته “حکومتهای اقتدارگرا” قرار داده است. دراین تحقیق ایران پایینترین نمره، یعنی نمره صفر، را در زمینه “فرآیندهای انتخاباتی و تکثرگرایی” کسب کرده است.
رهبر جمهوری اسلامی پیشاپیش از حضور “دشمن شکن” مردم در انتخابات مجلس میگوید. وبگاه ندای سبزآزادی براساس سخنان اخیرآیتالله خامنهای چنین نتیجه گرفته است:
“در نظامی که تمامی راه ها به رهبر ختم می شود، طبیعی است که همه نظرسنجی ها و شواهد و واقعیت ها باید موید اظهارنظر دی ماه آیت الله خامنه ای باشد وشود: «همه تلاش دشمنان ما این است ازآن صدر گرفته که مرکز و فرماندهی جبهه کفر و استکبار است تا این پادوها وایادی کوچک و پیاده نظامشان که همه جا پخشاند، اینجا هستند و بیرون هم هستند، تلاششان این است که کاری کنند مردم در انتخابات شرکت نکنند. من با تجربهای که ازرفتار این مردم دارم و با اعتمادی که به لطف خدای متعال دارم، پیش بینی میکنم که به لطف الهی به فضل الهی به حول و قوه الهی حضورمردم دراین انتخابات یک حضوردشمنشکن خواهد بود. و با این انتخابات، انقلاب و کشور و نظام جمهوری اسلامی خون تازهای به پیکرش دمیده خواهد شد حرکت تازهای برای او پیش خواهد آمد و نشاط تازهای پیدا خواهد کرد” .»
ندای سبز آزادی هم چنین نقل قولهایی ازبرخی دیگرازمقامات بلند پایه ی نظام اسلامی ذکر کرده که به رهبری تأسی جسته و میزان مشارکت مردم در انتخابات پیش روی مجلس را حداقل 60 و حداکثر 80 درصد دانسته اند و این یادآور پیشبینی هایی است که در روزهای نزدیک به انتخابات بحث برانگیز ریاست جمهوری سال 1388 صورت میگرفت. جالب اینکه سایت تابناک که منسوب به محسن رضایی فرمانده سابق سپاه پاسداران و دبیر کنونی مجمع تشخیص مصلحت نظام است جدولی مقایسه ای از میزان مشارکت مردم در انتخابات هشت دوره از مجلس شورای اسلامی منتشر کرده که نشان میدهد میزان مشارکت مردم در انتخابات گذشتهی مجلس در بهترین صورت هیچگاه بالاتر از 71 درصد نبوده است.
محدودتر کردن شرایط برای داوطلبان نمایندگی مجلس : حتا اگر لولا دا سیلوا (رئیس جمهور سابق برزیل) هم نامزد میشد حائز شرایط نمایندگی نبود
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در اوایل بهمن ماه امسال، یعنی درست پیش از به پایان رسیدن دوره نمایندگیشان، الحاقیه به قانون انتخابات افزودند. بر اساس این الحاقیه داوطلبان نمایندگی باید حداقل دارای مدرک کارشناسی یا معادل آن و یا پنج سال سابقه ی اشتغال درمناصب و مشاغل رده بالای اداری درادارات دولتی یا بخش خصوصی باشند. البته برای توجیه حضورنمایندگان کنونی مجلس که فاقد چنین ویژگی هایی هستند درالحاقیه آمده است که ” هرسال نمایندگی مجلس معادل یکی از مدارک تحصیلی مذکوراست”. قانون جدید امکان نماینده شدن را از بسیاری ازجمله کارگران سلب میکند.
رادیو زمانه به نقل از علیرضا محجوب نماینده کنونی مجلس و دبیر خانه ی کارگرگزارش داد که: ” حالا با شروط و معیارهای تازه برای نمایندگی مجلس که لازمه اش داشتن مدرک تحصیلی است تنها درصد اندکی از مردم قادر به نماینده بودن هستند و این به دور از عدل و انصاف است.”
– ارسال پارازیت و ایجاد اختلال ممنوع
هفتهی گذشته اتحادیهی بینالمللی ارتباطات (ITU) ازهمهی دولتها خواست به ارسال پارازیت وایجاد اختلال برروی برنامههای ماهوارهای از داخل خاک خود پایان دهند. این تصمیم درسوم اسفند ماه جاری درچارچوب پیشنهاد اصلاحیهی مقررات رادیویی ( WRC-12) به تصویب رسید ومورد استقبال فعالان حقوق بشر و جامعهی مدنی که فعالیتشان دربارهی ایران است قرار گرفت. هادی قائمی سخنگوی کمپین بینالمللی حقوق بشر درایران ضمن استقبال ازاین تصمیم گفت: “آی تی یو اینک تعهدات قانونی ایران را کاملا مشخص کرده است. اما جامعه بین المللی، شامل شرکتهای مخابراتی مانند یوتل ست، باید به تلاش خود برای اطمیان داشتن از اینکه دولت ایران به ایجاد اختلال در برنامه های ماهواره ای خاتمه میدهد، ادامه دهند.”
به دنبال آن صادق صبا مدیر تلویزیون فارسی بیبیسی اعلام کرد که تلویزیون فارسی بیبیسی پخش برنامههای خود را از طریق ماهواره هاتبرد که در ایران دسترسی بیشتری به آن هست از سر خواهد گرفت.
همزمان خبرگزاری مهر عکسهایی از هجوم مأموران نیروی انتظامی منتشر کرد که برای جمع کردن بشقابهای ماهواره به منطقهای در شرق تهران وارد منازل مردم شدهاند و تجهیزات آنان را مصادره کردهاند.
– سناریوی تازهی دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی ایران برای اعتراف گیری از فعالان رسانه ای
دستگاه اطلاعاتی و امنیتی جمهوری اسلامی با انتشار بیانیهای درپایگاه اینترنتی گرداب که گویا به سپاه پاسداران نزدیک است مدعی شده عوامل وابسته به رادیوهای بیبیسی و فردا را دستگیر کرده است. دربخشی از این بیانیه آمده که:” به زودی دربیانیهی شمارهی 2 این مرکزاسناد و مدارکی دال برارتباطات سازمان یافته شبکه بیبیسی، با عناصر خود درداخل کشورمنتشر خواهد شد که گویای عمق اشراف اطلاعاتی مرکز بررسی جرائم سازمان یافته برفعالیتهای رسانهای فتنهگران است. طی روزهای آینده بخش اول ازمستند رسانهای این عملیات ازرسانه ملی پخش خواهد شد.” تصور میشود که دورتازهای از تبلیغات و پخش اعترافات تلویزیونی با محوریت فعالان رسانهای در پیش باشد.
– اعمال محدودیتهای تازه بر شبکه اینترنت
هفته ی گذشته ارتباطات اینترنتی درایران بازهم دچار اختلال شد. به گونهای که چند ساعتی حتی امکان رد و بدل کردن ایمیل ازطریق یاهو و جی میل وجود نداشت ووقتی مجددا متصل شد سرعت و پهنای باند به حد اقل ممکن رسید به گونهای که این روزها را می توان از بدترین، شدید ترین و طولانی ترین دورههای سانسوراینترنت درایران، پس ازقطع کامل آن در سال 88 در جریان جنبش سبز، به شمار آورد. برای اطلاع بیشتر به مطلبی که عرصه سوم دراین زمینه منتشر کرده مراجعه کنید.
-اعمال فشار بیشتر بر بهاییان
خبرگزاری مجموعه فعالان حقوق بشر”هرانا” گزارش داد که نیروی انتظامی مغازههای بهاییان سمنان را بسته است. از جمله مغازههای تعطیل شده عبارت بودند ازمغازههای فروش لباس، عینک فروشی، پلاستیکفروشی وازاین قبیل. این عمل برنگرانیهای موجود در مورد اذیت و آزار اقلیتهای دینی دامن زده است. بنیاد عرصهی سوم درمورد افزایش فشار براقلیتها هشدارمی دهد و ازهمه فعالان حقوق بشرمی خواهد که به هرطریق به این مسئله اعتراض کنند. تعداد بهاییانی که درایران به زندان افکنده شده یا زیرانواع فشارها قرار دارند رو به افزایش است. خبرصدورحکم اعدام برای گروندگان به سایرادیان تکاندهنده و نقض آشکار حقوق بشراست.
– شصت درصد از کارگران زیر خط فقراند
معیشت ومسائل اقتصادی دغدغهی اصلی ایرانیان است. کمتر ازسه هفته به عید نوروز باقی مانده است، نگرانی بسیاری ازخانوادههای ایرانی آن است که آیا با کاهش روز به روز ارزش پول و قدرت خریدشان از عهدهی پرداخت هزینهها و مخارج شب عید بر خواهند آمد یا نه؟
روزنامهی شرق از قول یکی از اعضای شورای اسلامی کار نقل کرده که 80% از کارگران واحدهای تولیدی “زیر نرخ مصوب شورای عالی کار (سیصد و ده هزار تومان در ماه) دستمزد دریافت میکنند” چنگیز قاسمی ” افزایش نرخ تورم را ناشی ازاجرای قانون هدفمند کردن یارانهها ” دانست و افزود ” اکنون بیش از شصت درصد کارگران زیر خط فقر زندگی میکنند.”
– تشدید محدودیت ناشران: “سانسورنشانهی ضعف جامعه وعدم اعتماد به نفس حکومت است”
با وجود اعمال سانسورشدید درایران، تعداد کتابفروشیها و جمعیت کتابخوان قابل توجه است. اما دردی ماه گذشته خبرتعطیلی 100 کتابفروشی نگرانیهایی برانگیخت. درروزهای اخیر لغو امتیاز نشر چشمه که از فعالترین ناشران درسالهای اخیر بوده است خبرساز شد. اما مسؤولان امرتوضیح روشنی دریارهی دلایل امرندادند.
تا آنجا که اطلاع داریم اتحادیهی ناشران هم که از قدیمیترین سازمانهای صنفی است دراین مورد نشان واکنشی نداده است. معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد درمصاحبهاش با خبرنگاران درمورد دلایل لغوامتیاز ناشران توضیح روشنی نداد و گفت هشت ناشرمتخلف هستند که پروندهشان درهیئت حل اختلاف ناشران مطرح شده است: “میان فعالیت صدها ناشرطبیعتا یک سری ازآنان که معدود هم هستند، ممکن است تخلف کنند. راهکار قانونی آن دراین زمینه آن است که تخلف این ناشران که ازانگشتان دودست هم تجاوزنمیکنند درهیئت رسیدگی به تخلفات ناشران که جزء آییننامه آنان(؟) مصوب شده و درکتاب قانون (؟) هم وجود دارد رسیدگی شود.” وی در مورد روال قانونی شکل گیری این هیئت واین که آیا نمایندهی ناشران نیزدرآن حضور دارد یا نه، توضیحی نداد و اشارات او به “کتاب قانون” نیز کلی و مبهم است.