عرصه سوم–بخشی از آخرین اخبار هفته گذشته را درگزارش پیمان مجیدزاده می خوانید.
جایزه ساخاروف برای نسرین ستوده،ادامه اعتصاب غذا، لغو سفر هیات پارلمانی اروپا
نسرین ستوده وکیل مدافع حقوق بشر از هفته گذشته در اعتراض به عدم رعایت حقوق انسانی خود در زندان دست به اعتصاب غذا زده که بازتاب گسترده ای در محافل مختلف داشته است. زهرا ربانی املشی، عروس آیت الله منتظری، در یادداشتی خطاب به نسرین ستوده، از او خواسته جانش را به خطر نیندازد و به اعتصاب غذای خود پایان دهد. رضا خندان، همسر وی نیز درگفتگویی مراتب نگرانی خود را ابراز کرده و گفته:” خیلی بیش از گذشته که چندین بار اعتصاب غذا کرده بود نگرانش هستیم؛ به دلیل این که در دورههای قبل تازه بازداشت شده بود و از نظر جسمی شرایط بهتری داشت، در حالی که الان در بدترین وضع جسمی خود قرار دارد و ما همینجوری و بدون اعتصاب غذا هم خیلی نگران وضع جسمی اش بودیم. و من همین جا تک تک مسئولین زندان، دادسرا، دادستانی و در راس همهی آنها شخص رئیس قوهی قضاییه را مسئول سلامتی ایشان اعلام میکنم.”
سازمان عفو بینالملل نیز در بیانیهای که روز جمعه، پنجم آبانماه، منتشر شد نسبت به وخامت وضعیت سلامت نسرین ستوده، وکیل مدافع حقوق بشر ایرانی که در زندان اعتصاب غذا کرده است، هشدار داد.به نقل از رادیوفردا، آن هریسون، معاون بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در سازمان عفو بینالملل، گفت: «نسرین ستوده از سه ماه پیش تاکنون تنها از پشت جداری شیشهای با کودکان خود دیدار کرده است، از زمانی که مقامات متوجه شدند او بر روی یک دستمال کاغذی دفاعیه خود را برای دادگاه نوشته است.»
اما حمایت جهانی از نسرین ستوده همچنان ادامه دارد. خانم ستوده و جعفر پناهی، فیلمساز، روز جمعه، پنجم آبانماه، به عنوان برندگان جایزه معتبر حقوق بشر آندره ساخاروف معرفی شدند. این نخستین بار است که این جایزه به دو نفر از ایران تعلق میگیرد. به گزارش رادیوفردا جایزه ۵۰ هزار یورویی ساخاروف، جایزه پارلمان اروپا، به دلیل «آزادی اندیشه» به نسرین ستوده و جعفر پناهی تعلق گرفته است. اعطای این جایزه به نسرین ستوده و جعفر پناهی، مورد استقبال گسترده سازمان های مدافع حقوق بشر و فعالین اجتماعی قرار گرفته است.
به گزارش دویچه وله خبر لغو سفر هیات پارلمانی اروپا را خانم تاریا کرونبرگ، رئیس فنلاندی این هیات، روز شنبه، ۲۷ اکتبر اعلام کرد. هیأت قصد داشت که در سفر خود به تهران دعوتنامه رسمی پارلمان اروپا از نسرین ستوده و جعفر پناهی را بهدست آنها برساند. این دعوتنامه در ارتباط با دریافت جایزه ساخاروف بوده است. لازم به ذکر است هیأت پارلمانی اروپا قرار بود روز ۲۷ اکتبر (۶ آبان) به تهران پرواز داشته باشد و در طول سفر ۵ روزه خود با نمایندگان مجلس و دیگر مقام های ایران دیدار کند که این سفر در درون و بیرون از پارلمان اروپا بحثهای زیادی را برانگیخته بود.
برگزاری دادگاه ایران تریبونال برای بررسی جنایات دهه شصت درلاهه
دادگاه “ايران تريبونال” جمهوری اسلامی را به “جنايت عليه بشريت” محکوم کرد. به گزارش رادیوزمانه بخش دوم دادگاه “ايران تريبونال” که موضوع آن کشتار زندانيان سياسی ايران در دهه ۶۰ بود، با رأی قضات دادگاه به پايان رسيد. اين دادگاه با شنيدن شهادتهای دهها زندانی سياسی در دو نوبت، کشتارهای دهه ۶۰ در ايران توسط جمهوری اسلامی را “جنايت عليه بشريت” شناخت. بخش نخست دادگاه رسيدگی به کشتار زندانيان سياسی در دهه ۶۰ که به نام “ايران تريبونال” معروف است به مدت پنج روز، از ۲۹ خردادماه تا دوم تيرماه ۱۳۹۱ (١٨ ژوئن تا ٢٢ ژوئن ٢٠١٢) در مرکز اقدام حقوق بشر سازمان عفو بينالملل در لندن برگزار شده بود و بخش دوم آن نيز از روز پنجشنبه چهارم آبانماه تا امروز شنبه ششم آبانماه (۲۵ اکتبر تا ۲۷ اکتبر)، در سالن صلح، ساختمان دادگاه لاهه برگزار شد. اين دادگاه که از آن بهعنوان “دادگاه مردمی” ياد میشود اگر چه ضمانت اجرای قضائی ندارد اما بهطور نمادين نخستين دادگاه بينالمللی است که به جنايتهای دهه ۶۰ در ايران رسيدگی میکند.
دربخشی از گزارش زمانه میخوانیم که :
«دادگاه “ايران تريبونال” که در سه روز اخير هر روز ساعت ۹ صبح تا پنج بعد از ظهر ادامه داشت به رياست قاضی جوآن کريستين برسيگر از آفريقای جنوبی برگزار گرديد و پنج نفر هيئت قضات آن پروفسور جان دوگارد از آفريقای جنوبی، پروفسور هاکو هاتوا از کنيا، پروفسور باتريشيا سلرز از بلژيک و پروفسور مايکل هانس فيلد از انگلستان بودند.گروه دادستانی اين دادگاه را نانسی هورماشيا، مژده شهرياری، کاوه شهروز، جان کوپر، سر جفری نايس، گيسونيا و پيام اخوان بر عهده داشتند.”
درگذشت احمد قابل، نواندیش دینی و منتقد جمهوری اسلامی
به گزارش دویچه وله، احمد قابل، پژوهشگر دینی پس از چند روز بستری بودن در بیمارستان قائم مشهد، روز دوشنبه اول آبان درگذشت. او بار اول در آذر ۸۸ هنگام عزیمت به قم برای شرکت در تشیع جنازه آیتالله منتظری و بار دوم در شهریور ۸۹ در پی اظهار نظر در مورد اعدامهای خودسرانه، دسته جمعی و پنهانی در زندان وکیل آباد مشهد، دستگیر شده بود. احمد قابل سالها بود که لباس روحانیت را کنار گذاشته و به پژوهشهای دینی پرداخته بود. به نقل از ندای سبز آزادی، بیش از ۳۷۰ تن از فعالان مدنی و سیاسی با صدور پیامی درگذشت احمد قابل، نواندیش دینی و از شاگردان برجسته آیت الله منتظری را تسلیت گفتند.
کنگره وکلا و استقلال وکیل
لایحه یا طرح قانون جامع وکالت که هم اکنون روی میز کمیسیون قضایی مجلس قرار دارد بدون مشاوره و اظهار نظر کانونهای وکلا در حال تدوین است و اگر یکسویه تصویب شود، نفی صریح حقوق ملت در برخورداری از امنیت قضایی، بهره مندی از حق دفاع و بی اعتباری احکام قضایی در مجامع بینالمللی خواهد بود. و هم سبب تضعیف کانونهای مستقل وکلا می شود. این گفتههای علی مندنی پور، رئیس اتحادیه سراسری کانونهای وکلا در مصاحبه با خبرگزاری مهر به نقل از وبسایت کلمه است. وی با انتقاد از تدوین لایحه جامع وکالت در مجلس گفته: «به سران قوا نامه نوشتیم تا این طرح با مشورت کارشناسان و وکلا انجام شود ولی آنها پاسخی به ما ندادند.”
عرصه سوم در گزارشی مفصل از کنگره ملی وکلا و مبارزه برای استقلال وکیل عواقب تصویب این لایحه و انتقادات موجود بر آن را منتشر کرده است. در همین راستا، بهمن کشاورز، رئیس سابق اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران تصریح کرده: «با تصویب لایحه قانون وکالت رسمی لباسی بی قواره را برای وکلا می دوزند، بدون اینکه وکلا آن را پرو کنند میخواهند تن آنها کنند.”
وضعیت اقتصادی و جامعه کارگری
در ادامه وضعیت نابسامان اقتصادی، آمار بیکاری کارگران بازهم رو به افزایش است. درشرایطی که بانک جهانی رتبه ایران از نظر فضای کسب و کار در میان ۱۸۵ کشور جهان را ۱۴۵ اعلام کرده که نسبت به سال قبل یک درجه کاهش یافته است. در سال 1390 نیز ایران با ۴ درجه تنزل در میان ۱۸۳ کشور جهان رتبه ۱۴۴ را بدست آورده بود. به نقل از فارس نیوز، برخی از رتبههای ایران مانند شاخص شروع کسب و کار ۱۱رتبه سقوط کرده، همچنین شاخص اخذ مجوزها یک درجه کاهش داشته است. رادیوفردا در گزارش خود در این زمینه یادآور شده که اگرچه در این گزارشها مستقیما، سخنی از سیاست و جامعه به میان نمیآید، اما در بطن این رتبهبندی و عوامل و مولفههای مورد بررسی تهیهکنندگان آن، ملاحظات و تغییرات سیاسی و اجتماعی در کنار تحولات اقتصادی مورد توجه قرار می گیرند.
رئیس مرکز آمار ایران از سوی دیگر گزارش های نرخ تورم كشور را محرمانه اعلام كرده است. به گزارش ایلنا رئیس مركز آمار همچنین نرخ بیکاری تابستان امسال را با حدود یک درصد كاهش در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، ۱۲.۹ درصد اعلام كرد. هرچند نرخ بيکاری اعلام شده از سوی وی با تردید شدید متخصصان روبروست.
اخراج کارگران و تجمع اعتراضی
به گزارش کلمه، قطع سوخت کورههای شرق اصفهان، به بیکاری ۳۰۰ کارگر منجر شد. رئیس انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان گچ و آهک اصفهان از قطع سوخت گاز و نفت ۶۵ واحد از کورههای گچ منطقه محمدآباد قهاب در شرق اصفهان خبر داد و گفت: در این کورهها ۳۰۰ کارگر و تعداد زیادی راننده مشغول به کار بودند. در همین راستا، شرکت پالور واقع در شهر صنعتی کاوه ۳۰ نفر از کارگران خود را به علت اعتراض به تعویق ۵ ماهه دستمزدشان اخراج کرده است. در خبری دیگر تارنمای “کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکل های کارگری” از اخراج ۲۰ کارگر کارخانه خورشید زریوار سندج خبر داده است.
به گزارش ایلنا، تجمع اعتراضی ۱۲۰۰ نفر از کارگران گروه انتخاب سرانجام با وعده سفیر کره جنوبی مبنی بر رسیدگی به خواسته كارگران این گروه صنعتی مبنی بر استرداد طلب ۷۰ میلیون دلاری کارخانه پایان یافت. این تجمع در اعتراض به «لغو یک طرفه قرارداد» این گروه و شرکت دوو الکترونیک و درخواست پس گرفتن طلب ۷۰ میلیون دلاری، با «مجوز وزارت کشور» صورت گرفته بود.
اعتصاب های کارگری
ازسوی دیگر رانندگان تانکرهای سوخت در اصفهان که با خواست افزایش کرایه، از چهارشنبه شب اعتصاب کرده بودند، عصر پنجشنبه به اعتصاب خود پایان دادند. این اعتصاب سبب کاهش سوخت رسانی به پمپ بنزین ها و ازدحام مردم شده بود. درباره سرانجام درخواست رانندگان تانکرهای سوخت، خبری منتشر نشده است. از جمله دیگر اعتصابات اخیر کارگران در ایران، به نقل از دویچه وله، اعتصاب ۴۰۰ کارگر کارخانه “بینان دیزل” تبریز که از حدود بیست روز پیش دست از کار کشیده و اعتصاب کردهاند. بنا بر گزارشها، دلیل این اعتصاب، انتقال اجباری کارگران به کارخانهها و کارگاهها در سایر شهرهای استان آذربایجان شرقی اعلام شده است. کارگران مخابرات همدان نیز در اعتراض به تحمیل قرارداد پارهوقت و کم شدن حقوق ماهیانه خود برای دومینبار در سال جاری اقدام به برپایی یک تجمع اعتراضآمیز در مقابل ساختمان مرکزی این شرکت كردند. کارگران یک شرکت پیمانکاری در طبس نیز پس از آنکه ۳ ماه حقوقشان پرداخت نشد سهشنبه ۲ آبان مقابل اداره کار شهرستان طبس تجمع کردند. با وجود آنکه بر اساس اصل ۲۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، “تشکیل اجتماعات و راهپیماییها، بدون حمل سلاح، به شرط آنکه مخل به مبانی اسلام نباشد آزاد است” اما به کارگران ایرانی مجوز برگزاری تجمع داده نمیشود. علیرضا محجوب رئیس فراكسیون كارگری مجلس شورای اسلامی چهارشنبه ۳ آبان (۲۴ اکتبر) خواستار صدور مجوز برای اجتماعات کارگری در ایران شده و گفته است در سالهای اخیر به ندرت با برگزاری اجتماعات کارگری موافقت شده است.
بازگشت اجباری افغانها
شرایط نابسامان اقتصادی ایران، پناهجویان افغان را نیز بی نصیب نگذاشته و به گزارش رادیوزمانه، طی شش ماه نخست سال ۱۳۹۱ خورشیدی، نزدیک به ۲۰۰ هزار مهاجر مجبور به ترک ایران شده و یا به رضایت خود به افغانستان برگشتهاند. اکثر آنان فاقد اسناد قانونی اقامت هستند و به دلیل بیکاری، ناتوانی از پرداخت هزینههای زندگی و ادامه مقررات سختگیرانه دولتی در جلوگیری از تحصیل فرزندانشان، به افغانستان برگشتهاند.
شکاف و تفکیک جنسیتی
نتایج مطالعات مجمع اقتصاد جهانی در سال ۲۰۱۲ نشان میدهد که ایران در زمینه شکاف جنسیتی، از بین ۱۳۵ کشور جهان، با دو درجه کاهش نسبت به سال ۲۰۱۱، رتبه ۱۲۷ را به دست آورده است. به نقل از ندای سبز آزادی : “بر اساس گزارش اخیر این سازمان بینالمللی، اگرچه زنان ایرانی در زمینه بهداشت و تحصیلات توانستهاند به پیشرفتهایی دست پیدا کنند، در زمینه فرصتهای شغلی، اقتصادی و مشارکت سیاسی هنوز فاصله بسیاری زیادی با مردان دارند.“
در ادامه اعتراضات دانشجویان به اجرایی کردن طرح جداسازی جنسیتی، کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران، از امضای طوماری از دانشجویان دانشگاه پیام نور مریوان در اعتراض به تفکیک دانشجویان دختر و پسر در کلاسهای درسهای عمومی آن دانشگاه خبر داد.
از سوی دیگر به نقل از خبرگزاری فارس، ورود بانوان به سالن مسابقه والیبال مردان با دستور حراست وزارت ورزش و تا اطلاع ثانوی ممنوع شد.
دردنیای هنر
به گزارش مهر، ارکستر سمفونیک تهران به دلیل عدم عقد قرارداد با نوازندگان این کنسرت به حالت نیمه تعطیل درآمده و تنها برنامه های سفارشی از سوی دفتر موسیقی اجرا میشود.
فیلم آیینه های روبرو ساخته نگار آذربایجانی که در ارتباط با زندگی ترنس سکسوال ها ساخته شده، چند صباحی است که در سینماهای ایران در حال اکران است. او برای اولین بار در یک فیلم بلند سینمائی و از نزدیک به بررسی مشکلات افراد ترنس سکسوال پرداخته است.