عرصه سوم– بخشی از آخرین اخبار هفته گذشته را درگزارش پیمان مجیدزاده می خوانید.
مرگ بر اثر شکنجه
اعلام خبر درگذشت ناگهانی ستار بهشتی یک وبلاگنویس جوان براثر شکنجه درزندان اوین بازتاب وسیعی در رسانههای اینترنتی در هفته گذشته داشت. او درروز هفتم آبان ماه جاری دستگیر شده بود. سایت کلمه در روز سه شنبه۱۶ آبان از مرگ ستار درزندان گزارش داد. ستار بهشتی وبلاگ نویسی است که هفته گذشته با اتهام اقدام علیه امنیت ملی از طریق فعالیت در شبکه های اجتماعی فیس بوک توسط پلیس فتا بازداشت شد.
خبرهای رسیده و اظهارات زندانیان بند ۳۵۰ اوین، حاکی از شدت شکنجه و ضرب و شتم وی در حین بازجویی بوده است.به گفته شاهدان، آثار ضرب و شتم بر بدن و صورت این جوان کارگر دیده شده بود. سازمان گزارشگران بدون مرز روز پنج شنبه، ۱۸ آبان ماه، با انتشار بیانیهای خواهان روشن شدن و بررسی نحوه برخورد با ستار در زندان شد.
برخی از گزارش ها حاکی از کشته شدن وی در بازداشتگاه نیروی انتظامی است. افشاگری خانواده ستار بهشتی و فعالیت پیگیر مدافعان حقوق بشر بالاخره مقامات قوه قضاییه را مجبور به شکستن سکوت و پاسخگویی کرده است. در پی اظهارات ضد ونقیض مسئولان سرانجام غلامحسین اژه ای دادستان کل کشور وجود آثار کبودی بر بدن ستار را تأیید کرد. هم چنین شبکه ایران وابسته به خبرگزاری جمهوری اسلامی دراین رابطه خبر از بازداشت سه بازجو در زندان اوین داده است. جانشین فرمانده نیروی انتظامی ایران، احمد رضا رادان نیز خبر تشکیل تیمی جهت بررسی ابعاد مختلف درونی و بيرونی ماجرا داده و یادآور شده که نظرات پزشک قانونی و کارشناسان قطعاً اخذ خواهد شد. وی در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، با ابراز “تأسف” از مرگ ستار بهشتی گفت: “اگر قصوری صورت گرفته باشد با متخلفان برخورد قاطع خواهد شد.”عرصه سوم در گزارشی به توضیح مفصل تر این موضوع و واکنش نهادهای مختلف پرداخته است.
شادی های کوچک
در حالی که اعتصاب غذای نسرین ستوده، وکيل و فعال حقوق بشر کماکان ادامه دارد، وی پس از چهارماه بالاخره توانست دو فرزندش را در زندان ملاقات کند. به گزارش رادیو زمانه اين ملاقات روز دوشنبه ۲۲ آبانماه و در حضور نيروهای امنيتی انجام شده است. مهراوه دختر نسرين ستوده درباره وضعيت مادرش گفت: “لاغر شده و گاهی وقتها به بهداری میرود.” به گفته رضا خندان، همسر نسرين ستوده، اعتصاب غذای اين فعال حقوق بشر همچنان ادامه دارد. وی گفته است: “امروز نيما از در زندان که بيرون آمد اول از همه بوس ماماناش را از لپاش کند و چسباند به لپ من و گفت مامان گفتش که اين بوس را نگهدار، رفتی بيرون بچسبان به لپ بابا.”
دو روز پيش نيز مأموران دادستانی به همسر ستوده اطلاع داده بودند که فرزندان اين زندانی میتوانند مادرشان را ملاقات کنند اما زمانی که برای ديدار وی مراجعه میکنند، اجازه ملاقات به آنها داده نشد.
رویدادهای کارگری و اقتصادی هفته
در شرایطی که بانک مرکزی ایران، خبر از افزایش نرخ تورم ۲۵ درصد در مهرماه داده است، آمار ارائه شده از سوی صندوق بینالمللی پول، واقعیتی دردناک تری از اقتصاد ایران را به تصویر می کشد. فریدون خاوند، کارشناس و استاد اقتصاد در گفتگویی با رادیوفردا خاطرنشان کرده که گزارش صندوق وخامت روزافزون اوضاع اقتصادی را نشان می دهد. اما به عقیده وی وضعیت واقعی اقتصاد کشور از آن چه در گزارش صندوق دیده میشود، بسیار بدتر است.
وضعیت بازنشستگان که از نکات مورد توجه گزارش هفته پیش بود، کماکان نا مساعد است. به گزارش خبرگزاری فارس صبح روز سه شنبه ۲۳ آبان، تعدادی از بازنشستگان کشوری اعم از بازنشستگان آموزش و پرورش در مقابل در صندوق بازنشستگی کشوری تجمع کردند. بر این اساس بازنشستگان تجمعکننده خواستار دریافت مطالبات ۶ ماهه دوم ۸۶ و ۶ ماهه اول ۸۷ براساس لایحه خدمات مدیریت کشوری هستند.
به گزارش کلمه، دبیر اجرایی خانه کارگر سمنان خبر از عدم دریافت حقوق ۴ ماهه کارگران کارخانه کاشی سمند سمنان داده است. حبیب الله محقق در این باره به ایلنا گفته: کارگران بخشهای مختلف این کارخانه که در مجموع بیش از ۲۰۰ نفر هستند، از ۴ ماه گذشته تا امروز حقوق و مزایای خود را دریافت نکردهاند. او با بیان اینکه هشت ماه از بیمه این کارگران هم پرداخت نشده، تصریح کرد:” نیمی از عیدی و پاداش سال ۹۰ این کارگران نیز پرداخت نشده است.”
مردمک نیز خبر از عدم پرداخت حقوق ۸۸ هزار کارگر صنعت فولاد ایران داده است. در این گزارش آمده که صنعت فولاد این کشور درنتیجه تحریمها، نوسانات نرخ ارز و عدم حمایت دولت از این واحد تولیدی با مشکل پرداخت حقوق کارگران روبهرو شده و برخی از کارخانههای تولید فولاد ورشکسته شده یا در آستانه تعطیلی قرار گرفتهاند. این روند بر وضعیت شغلی کارگران کارخانههای صنایع فلزی ایران تأثیر گذاشته و در موارد زیادی به بیکاری، پرداخت نشدن حقوق و مطالبات و تجمعات اعتراضی آنها منجر شده است.
در هفته ای که گذشت جامعه کارگری شاهد برپایی مجلسی به نام خود با عنوان “مجلس کارگری” با حضور نمایندگان فراکسیون کارگری مجلس، دبیرهای اجرایی خانه کارگر، مهمانان خارجی و سایر فعالین صنفی و سیاسی در روز ۱۷ آبان ماه در ساختمان قدیمی مجلس بود. در روز ۱۸ آبان نیز کنفرانس بین الملی تحت عنوان “شیوههای تخاصمی امپریالیستها در زمینه انرژی به زیان کارگران و مردم” در هتل اوین به میزبانی خانه کارگر برگزار شده بود.
به گزارش گروه کارگری کلمه، مجلس کارگری در حالی برگزار شد که عده زیادی از فعالین کارگری و سندیکایی به علت پایداری شان در دفاع از حقوق کارگران هم اکنون در زندان به سر می برند و تشکل های کارگری مستقل سالهاست که توسط حاکمیت سرکوب می شوند. تنها تشکل های کارگری غیر مستقل دولتی در این عرصه آزادانه فعال هستند.
دبیر کل اتحادیه کارگران جهان در سخنانش در مجلس کارگری هیچ اشاره ای و یا اعتراضی به سرکوب تشکل های کارگری مستقل، همچون سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوس رانی تهران و حومه، سندیکای کارگران کشت و صنعت نیشکر هفت تپه، و زندانی شدن ده ها فعال کارگری در ایران نکرد.
افزایش قیمت ها و ممنوعیت واردات
خبرهای به گوش رسیده از افزایش قیمت بلیت پروازهای داخلی طی هفتههای اخیر بالاخره به واقعیت پیوست و عبدالرضا موسوی، رئیس انجمن شرکتهای هواپیمایی ایران، روز سهشنبه ۱۶ آبان اعلام کرد که میانگین نرخ بلیت هواپیما در پروازهای داخلی از روز ۱۶ آبان ۶۵ درصد افزایش یافته است.
خبرگزاری ایسنا به نقل از رئیس اتحادیه لوازم خانگی گزارش داده که توقف ثبت سفارش، برای همه انواع لوازم خانگی است. رئیس اتحادیه لوازم خانگی از این تصمیم انتقاد کرده اما محمدرضا دیانی مدیر انجمن صنایع لوازم خانگی نسبت به این تصمیم دولت استقبال نشان داده و آنرا پیشزمینه ای برای تولید انبوه صنایع داخلی می داند.
باز هم ممانعت از برگزاری کنسرت
پس از لغو اکران هفته گذشته فیلم “قصهها“، آخرين ساخته رخشان بنیاعتماد، این بار نوبت به لغو دقیقه نودی اجرای کنسرت علیرضا قربانی رسید. به گزارش خبرگزاری مهر، کنسرت گروه آهنگ اشتیاق به سرپرستی علی قمصری که قرار بود، ۲۱ و۲۲ آبان به خوانندگی علیرضا قربانی در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شود، ساعاتی قبل از اجرا لغو شد.قمصری در مصاحبه با خبرنگار مهر گفت: نیم ساعت قبل از پرواز خبری به ما رسید که طبق آن، با وجود طی شدن تمام مراحل قانونی و کسب مجوز گروه ما و دانشجویان به طور حضوری توسط افرادی تهدید و مسئولین دانشگاه از برگزاری این کنسرت منع شدند.
: پیش شرط استخدام در دانشگاهها و آموزش و پرورش
به گزارش ندای سبز آزادی، روزنامه اعتماد از تعیین «تاهل» به عنوان پیششرط عضویت در هیئت علمی دانشگاهها و استخدام در آموزش و پرورش خبر داده است. به گزارش این روزنامه، امیرحسین قاضیزاده عضو کارگروه تنظیم جمعیت و حمایت از خانواده مجلس درباره «تصویب تاهل به عنوان پیششرط عضو شدن در هیئت علمی دانشگاهها و استخدام معلمان»، گفت:
«درکارگروه جمعیت و حمایت از خانواده چهار ماده به تصویب رسید که دررابطه با خدمات برای متأهلین بود و به موجب آن تاهل پیششرط عضویت در هیئت علمی دانشگاهها و استخدام به عنوان معلم در آموزش و پرورش خواهد بود».