عرصه سوم- گزارش پریسا کاکایی از مهمترین اخبار جامعه مدنی هفته آخر تیرماه و آغاز مرداد را می خوانید.
سازمان های غیر دولتی
سازمان مردم نهاد “جمعیت افرای سبز” هفته گذشته به عنوان برنده جایزه روبان قرمز سال 2012 در جلسه ویژه نوزدهمین کنفرانس بین المللی ایدز برگزیده شد.
در سایت « اخبار سازمان های غیر دولتی» در یاداشتی درمورد این جایزه میخوانیم که : «جایزه روبان قرمز مهمترین جایزه در سطح جهان در زمینه فعالیت های جامعه محور شاخص و مبتکرانه در پاسخ به همه گیری ایدز است. جایزه روبان قرمز سال 2012 به ده سازمان مردم نهاد از کشورهای مختلف که عملکرد منحصر به فرد و الهام بخشی برای پیشگیری و کنترل اچ آی وی داشته اند، در جلسه ویژهای از نوزدهمین کنفرانس بین المللی ایدز در واشنگتن اهدا شد.
به گزارش سلامت نیوز ؛ سازمان های برنده در این سال از کشورهای ایران، اوگاندا، روسیه، سری لانکا، کنیا، مصر، مکزیک، میانمار، هاییتی و هند هستند. بیش از 1400 سازمان از بیش از 120 کشور خود را نامزد دریافت این جایزه کرده بودند. میزبانی دبیرخانه جایزه روبان قرمز بر عهده برنامه مشترک سازمان ملل متحد در زمینه ایدز (UNAIDS) و مشارکت سایر کارگزاری های سازمان ملل، کنفرانس ایدز 2012، شبکه جهانی افرادی که با اچآیوی زندگی می کنند، شبکه جهانی زنانی که با اچآیوی زندگی می کنند و شورای بین المللی سازمان های خدمات رسان در حوزه ایدز است. برندگان توسط کمیته تخصصی متشکل از نمایندگان جامعه مدنی انتخاب شدند. هر یک از سازمان های برنده جایزه ای معادل 10 هزار دلار همراه با تقدیرنامه و دعوت به شرکت در کنفرانس ایدز 2012 در واشنگتن دریافت می کنند.
“جمعیت افرای سبز” در استان کرمانشاه به افرادی که با اچ ای وی زندگی می کنند (به خصوص در میان جوانان مصرف کننده تزریقی مواد) خدمات لازم را ارائه می کند. این جمعیت آگاهی در مورد اچ آی وی خصوصاً میان جوانان را از طریق ارائه خدمات آموزشی ارتقا بخشیده، از افرادی که با اچ آوی زندگی می کنند و خانواده هایشان نیز حمایت می کند.”جمعیت افرای سبز” چندین سال است که با برنامه مشترک سازمان ملل متحد در زمینه ایدز در چارچوب تفاهم نامهای سه جانبه میان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، برنامه مشترک سازمان ملل متحد در زمینه ایدز و برنامه توسعه ملل متحد و با پشتیبانی صندوق جهانی مبارزه با ایدز سل و مالاریا به منظور راه اندازی باشگاه مثبت کرمانشاه و ارائه خدمات روانی اجتماعی به افرادی که با اچ آی وی زندگی میکنند و خانواده هایشان، همکاری می نماید. این جمعیت همچنین در برنامههای دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در زمینه “کاهش آسیب” مشارکت نموده است.”
جایزه مبارزه با ایدز برای برادران علایی
دویچه وله در گزارشی، از اهدای جایزه الیزابت تایلور توسط بنیاد تحقیقات ایدز به آرش و کامیار علایی، دو پزشک ایرانی خبر داد. دراین گزارش میخوانیم که : “ این بنیاد غیردولتی در زمینه مبارزه با بیماری ایدز و پیشگیری از ابتلا به ویروس HIV فعال بوده و تا کنون بیش از ۳۴۰ میلیون دلار سرمایه گذاری کرده است. از آنجایی که الیزابت تایلور، یکی از هنرپیشه گان سرشناس، از جمله حامیان این بنیاد بوده، جایزه مزبور به نام وی نامگذاری شده است. امسال این جایزه به برادران علایی که تیرماه ۱۳۸۷ از سوی ماموران امنیتی دادگاه انقلاب بازداشت و به اتهام براندازی نرم به ترتیب به شش و سه سال حبس محکوم شدند، تعلق گرفت. علاییها، در سال ۱۳۸۳، موسسه غیر دولتی پارس را که در زمینه پژوهشهای ایدز و اعتیاد فعالیت میکرد، تاسیس کردند. فعالیت اصلی این مؤسسه حمایت از خانوادههای زندانیان معتاد و نیز کمک به ترک اعتیاد آنها پس از خروج از زندان بود.
تشدید بحران اجتماعی و گردهمایی اعتراضی درمقابل مجلس
این روزها زندگی مردم درایران دستخوش التهاب ناشی از فشار تحریمهای اقتصادی است که روال معمولی زندگی را تحت تاثیر قرار دادهاند، به ویژه مسائلی چون بیکاری، گرانی و کمبود دارو جامعه را با بحران مواجه کرده است. در همین رابطه به نقل از بیبی سی فارسی روز یکشنبه ۸ مرداد ماه، جمعی از مربیان اخراج شده مقطع پیش دبستانی، سیلوداران بخش خصوصی و کارکنان مراکز مخابرات روستایی آذربایجان غربی در مقابل ساختمان مجلس ایران تجمعات اعتراضی همزمانی را برگزار کردند. در این تجمع، مربیان اخراج شده استانهای اصفهان و گیلان خواستار پاسخ مسئولان به وضعیت خود شدند. از سوی دیگر، گروهی متشکل از ۹۰ سیلودار در بخش خصوصی هم اعتراض خود را نسبت به خودداری دولت از تحویل گندم به این سیلوها ابراز کردند. گروه دیگر تجمع کنندگان در مقابل مجلس یعنی کارگزاران مراکز مخابرات روستایی آذربایجان غربی هم خواستار اجرای کامل طرح بیمه کارگزاران مخابرات روستایی بر اساس مصوبات در قوه مقننه شدند.
بیماران معترض درشیراز
همچنین در شیراز، تعدادی از مبتلایان به بیماری تالاسمی در اعتراض به عدم تامین داروهای ضروری در مقابل دانشگاه علوم پزشکی شیراز جمع شدند. به گزارش سایت نیوز، مریم دینکانی یکی از بیماران حاضر در جمع معترضان، شکل مصرف داروهای بیماران تالاسمی در کشورهای غربی و حتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را خوراکی اعلام کرد و ضمن ابراز تاسف از اینکه بیماران مبتلا به تالاسمی ایران از دریافت این داروها به صورت تزریقی نیز محروم هستند به مقایسه نمونه داخلی داروی اکس جید که پر مصرفترین داروی بیماران مبتلا به تالاسمی است با نمونه خارجی آن پرداخت. وی که از اعضای انجمن بیماران تالاسمی فارس است، تب، عوارض گوارشی، اسهال و استفراغ، مشکلات پوستی و بینایی را از جمله عوارض مصرف نمونه داخلی این دارو بر شمرد و افزود: «تنها خواسته ما ازمسئولان علوم پزشکی تامین داروی با کیفیت و دادن حق انتخاب برای تامین داروهایمان است.»
گزارش در مورد تحریم ها
در اعتراض به تحریمهای اقتصادی، ICAN، شبکه عمل جامعه مدنی بین المللی برای حقوق زنان، صلح و امنیت، اقدام به انتشار گزارش کوتاهی در مورد تاثیر تحریمها بر زندگی مردم ایران به خصوص زنان کرده است. دراین گزارش به گسترش گرانى، افزایش بیکارى، کاهش بهداشت عمومى، افزایش خشونت خانگى، کاهش امنیت اجتماعى و نیز ارائه راه حل هایى براى گذر از این بحران از جمله لزوم لغو تحریمها، به رسمیت شناختن آثار منفى تحریمها بر مردم و نه دولت، تسهیل دسترسى ایرانیان به اینترنت و لزوم درگیر کردن جامعه مدنى ایران در مذاکرات اشاره شده است.
یادبود اعدامیان تابستان 1367
بیست و چهار سال پیش، تابستان ۱۳۶۷ در چنین روزهایی تعداد کثیری از زندانیان سیاسی در زندانهای ایران اعدام شدند. این کشتار وسیع که با اعدام مجاهدین آغاز شد، حزب توده، فداییان خلق و دیگر گروههای چپ را نیز در بر گرفت. جرم این افراد همکاری با سازمانهایی چون مجاهدین خلق ایران و یا گروههای چپ و کمونیست اعلام شد. بر اساس آمار اعلام شده توسط سازمان عفو بین الملل، تعداد اعدامها حدود ۲۵۰۰ نفر بوده است در حالی که گزارشهای دیگر آمار بیشتری را ارائه میدهند.
در سالهای نخست، کسی از محل دفن اعدام شدگان خبر نداشت و بعد نیز تا مدتها خانوادهها اجازه حضور بر سر مزار عزیزانشان را نداشتند. از اواخر دهه ۷۰ هر سال خانوادهها و آشنایان اعدامشدگان به همراهی تعدادی از فعالان سیاسی برای گرامیداشت یاد و خاطره عزیزانشان در گورستان خاوران گرد آمده و به سخنرانی و خواندن سرود میپردازند. البته در سالهای اخیر، گردهمایی در خاوران با ممانعت نیروهای امنیتی و بازداشت همراه شده است.
زندانیان سیاسی
اما اعدام فعالان سیاسی به دهه شصت ختم نشده و در طول سالهای بعد هم ادامه داده یافته است. بر اساس تحقیق اخیر کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران، از میان ۲۸ تن زندانی کرد که با اتهامهای سیاسی و امنیتی مواجه و در زندانهای سنندج، ارومیه، سمنان، رجایی شهر، سقز به سر میبرند ۱۷ نفر در انتظار اجرای حکم اعدام و ۱۱ نفر در انتظار تایید یا نقض حکم دادگاه بدوی در دادگاههای عالی هستند. در این گزارش آمده است که: «در بسیاری از پروندههای یاد شده مراحل قانونی دادرسی رعایت نشده، متهمان به وکیل دسترسی نداشته و اظهارات آنها در مراحل دادرسی مورد توجه قرار نگرفته است. دربرخی از موارد یاد شده که در زیر میآید، متهمان گفته اند که در زمان بازجویی مورد آزار واذیت وشکنجه فیزیکی قرار گرفتهاند.»
هم چنین وضعیت جسمانی نرگس محمدی، فعال حقوق بشر، رو به وخامت است. او به مدت پنج روز بینایی خود را از دست داده و بیمارستان منتقل شده است. سایت ملی-مذهبی در این باره مینویسد: «خانم محمدی در تماسی تلفنی خبر داد در زندان به زمین خورده و صورت وی به شدت آسیب دیده است. بنا بر گفتههای وی ابتدا مسئولان زندان با ارجاع او به پزشک زندان قصد اعزام این زندانی سیاسی را به بیمارستان نداشتهاند اما پزشک زندان با توجه به وضعیت وخیم خانم محمدی زیر بار مسئولیت مداوای او نرفته و تاکید کرده ایشان باید به بیمارستان منتقل شود. در نتیجه تاکید پزشک، مسئولان زندان وی را به بیمارستان ولیعصر منتقل و در بخش مغز و اعصاب بستری میکنند.»
دکتر محمد تقی کروبی، فرزند مهدی کروبی در نامهای خطاب به مقامات حکومتی خواستار انتقال پدر خود به منزل مسکونیاش در جماران و یا زندان اوین شد. در بخشی از این نامه که در سهام نیوز منتشر شده، آمده است: «دسترسی به روزنامه و مجله برای همه زندانیان صرف نظر از جرم ارتکابی و یا مجازات تحمیلی در نظر گرفته شده است، اما این حق بدیهی بطور سلیقهای از آقای کروبی سلب گردیده است. برای آنکه بیصداقتی نکرده باشم باید بگویم تنها به مدت چند هفته و به تشخیص امنیتیها ۲ روزنامه جام جم و اطلاعات در اختیار ایشان قرار گرفت و آنهم بدون ذکر دلیل قطع گردید. به منظور جلوگیری از اطاله کلام از ذکر نقض سایر حقوق ایشان بعنوان یک زندانی از جمله حق دسترسی منظم به تلفن، هواخوری در محیطی آزاد و یا مرخصی صرف نظر میکنم. در عین حال لازم میدانم از برخورد مناسب و انسانی ماموران امنیتی حاضر که بر خلاف تیم قبلی که مبنایشان بر اصول غیر انسانی بنیان نهاد شده بود، تشکر کنم زیرا به همت این گروه مدتی است درب آپارتمان گشوده شده و پدر میتواند روزانه ساعتی در پارکینگ سرپوشیده قدم بزند، اگرچه فقدان فضای مناسب موجب محرومیت ایشان از هوای آزاد گردیده است.»
به گزارش خبرگزاری مجموعه فعالان حقوق بشر، هرانا، فرهاد و فرید اکبری فضلی روز چهارشنبه ۲۱ تیرماه جهت اجرای حکم به زندان بهبهان منتقل شدند. این دو برادر ۱۹ و ۲۱ ساله در بهمنماه سال ۸۹ بازداشت و به اتهام توهین به رهبری به به ۷ و ۹ ماه حبس تعزیری محکوم شدند. فرهاد اکبری به هنگام بازداشت ۱۷ سال داشته است.
این خبرگزاری، همچنین از احتمال اجرای حکم اعدام غلامرضا خسروی در شهریور ماه خبر داده است. خسروی در سال ۱۳۶۰ وقتی شانزده سال داشت به اتهام هواداری یک گروه سیاسی بازداشت و پس از پنج سال آزاد شد. او از سال ۸۶ در بازداشت وزارت اطلاعات به سر میبرد و به اتهام جاسوسی و کمک مالی به یک گروه سیاسی معاند نظام ابتدا به حبس تعزیری و بعد از گذراندن مراحلی به اعدام محکوم شد. دادیار اجرای احکام اوین تاریخ اجرای حکم اعدام این زندانی سیاسی تاریخ ۲۰ شهریور اعلام کرده است.
ماه رمضان و تشدید کنترل شهروندان
با فرارسیدن ماه رمضان، پلیس امنیت ضمن اخطار به روزه خواران، اقدام به برخورد با متخلفان در کوهستان و خیابانهای شهر نموده است. به نقل از ایسنا، ماموران پلیس امنیت و اماکن تهران با مراجعه به اغذیه فروشیها و انجام بازرسی، در صورت مشاهده تخلف در ماه رمضان نسبت به پلمپ و اخذ تعهد از آنها اقدام مینمایند. در ادامه این طرح، ماموران در مراکز تفریحی کوهستانی و ارتفاعات پایتخت حضور یافته و با مظاهر روزهخواری، اغذیه فروشان و قهوهخانهها برخورد میکنند.