عرصه سوم – تحریم های جدید اقتصادی علیه ایران درشرایطی آغاز میشوند که فشاراقتصادی کمرشکن اقشارتهی دست جامعه را بیش از پیش پریشان و آسیبپذیر کرده است. اخبار اعتراض به تحریم ها را به همراه خلاصه مهمترین خبرهای دیگر درگزارش پریسا کاکایی می خوانید.
شبکههای مدنی
در تظاهرات علیه تحریم های جدید اقتصادی درروز یکشنبه گذشته گروهی از ایرانیان مقیم نیویورک به همراه جمعی از آمریکایی ها درمقابل مقر نمایندگی کشورهای اروپایی سازمان ملل شرکت داشتند. این گروه متشکل از دانشجویان ایرانی و پیروان جنبش سبز که خود را گروه « هوار» نامیده اند ضد تحریم ، ضد جنگ و ضد دیکتاتوری درایران اند. آنها در اعتراض به آغاز دوره جدید تحریم راه پیمایی کردند و میگویند که این تحریم ها تنها به ضرر مردم است.
در شرایطی که فشارهای سیاسی و اقتصادی در ایران روز به روز بیشتر و هم چنان ادامه دارد، تحریم های اعمال شده توسط کشورهای غربی نیز محدودیت ها را دو چندان کرده و به مرور آثار خود را بر زندگی روزمره مردم آشکار می سازد. به همین دلیل ، چند سازمان غیر دولتی از جمله شورای ملی ایرانیان آمریکایی، اتحاد برای ایران، کمپین بینالمللی حقوق بشر در نامهای به شرکتهای اینترنتی چون گوگل، یاهو، اوراکل، اپل، فیس بوک و چندین شرکت دیگر خواستار تسهیل دسترسی کاربران کشورهایی چون ایران، کوبا، سوریه و سودان به برخی از امکانات و خدمات اینترنتی مربوط به این شرکت ها شده اند.
به گزارش رادیو فردا، این نامه به اینترنت به عنوان امکانی برای مردم کشورهایی چون ایران اشاره می کند که به عنوان رسانه آنلاین، فضایی را در اختیار کاربران قرار می دهد، تامردم نظرات خود را به اشتراک گذاشته و گزارشگر نقض حقوق بشر باشند. امضا کنندگان این نامه بر این باورند که “اگرچه متوجه پیچیدگیهایی که تحریمهای بینالمللی به وجود آوردهاند میشوند اما صدای جامعه مدنی در این کشورها به دلیل محدودیتهای اینترنتی خفه شده است.”
از سوی دیگر نهاد : “اتحاد برای پیشبرد سکولار دموکراسی در ایران” نیز، به برگزاری سومین نشست از سری نشست های خود با هدف همراهی با جنبش های آزادی خواهانه مردم ایران اقدام کرده است. در این سمینار، که در دالاس تگزاس برگزار می شود به نقل از رادیو کوچه، بحث در مورد بررسی آیین نامه ها، روش های کاربردی و تعیین قطع نامه، ارایه گزارش کمسیون ها و تصویب مصوبه ها و انتخاب هیات اجرایی و تشکیل کمیته های جدید در جریان است. فراخوان این سازمان ، “اﺗﺤﺎد ﺑﺮاﯼ ﭘﻴﺸﺒﺮد ﺳﮑﻮﻻر دﻣﮑﺮاﺳﯽ در اﻳﺮان” را ﻧﻬﺎدﯼ بر آمده از اتحاد و متشکل از همکاری داوﻃﻠﺒﺎﻧﻪ اﻧﺠﻤﻦها در امریکا و کانادا معرفی می کند که خواهان فعالیت درمیان ایرانیان خارج از کشور برای همراهی با جنبش های داخل ایران است.
همچنین فعالان محیط زیست نیزهفته پیش چالش های زیادی را پشت سر گذاشته اند. آنها در تلاش اند که با اعتراض به ساخت جاده درجنگل ابردراستان سمنان از قطع شدن درختان جلوگیری کنند. به باور آنها، تا کنون هزاران درخت به منظور احداث جاده قطع شده است. بنا بر گزارش رجانیوز، این فعالان محیط زیست به نشانه اعتراض، تجمع کرده و خواستار توقف اقدامات مزبور شده اند. در همین ارتباط، 37 نماینده مجلس ایران خواستار حفظ جنگل ابر شده و دراین مورد به محمود احمدی نژاد تذکر داده اند.
زندانیان سیاسی
درهفته های گذشته، بهمن احمدی امویی در پی برگزاری مراسم یادبود شهید هدی صابر به زندان رجایی شهر کرج منتقل شد اما خبرهای بعدی از انتقال وی به سلول انفرادی بند یک این زندان، محل نگهداری محکومان به اعدام حکایت می کند. به گزارش کمیته گزارشگران حقوق بشر، این روزنامه نگار، پس از بازگشت از دادسرای اوین به سلول انفرادی منتقل شده است. این در حالی ست که به قول سایر زندانیان، رئیس زندان به دلیل نگرانی از امنیت جانی بهمن احمدی امویی در سلول های مزبور از انتقال وی سر باز میزده اما در نهایت با دستور قضایی مقامات زندان اوین ناچار به این امر شده است. بر همین اساس، 141 روزنامه نگار طی بیانیه ای خطاب به مسوولان قوه قضائیه، رعایت قانون را در مورد بهمن احمدی امویی خواستار شدند. رادیو زمانه به نقل از امضا کنندگان بیانیه فوق می نویسد که آنها اظهار امیدواری کرده اند که “قدر قلم و شأن تمامی اصحاب قلم، چنان که بايد، دانسته شود.”
اما نرگس محمدی نایب رئیس کانون فعالان حقوق بشر که به خاطر فعالیتهای انسان دوستانه اش زندانی شده، باردیگر با صورت کبود در پشت کابین ملاقات قرارگرفت. به گزارش سایت ملی–مذهبی، وضعیت جسمانی نرگس محمدی رو به وخامت است و او روزی دو تا سه بار دچار فلج عضلانی می شود. این با نیز، صبح روز شنبه، چند ساعت پیش از ملاقات هفتگی، وی در دستشویی زندان زمین خورده و دچار کبودی دور چشم شد. دادسرای زندان اوین با بستری شدن وی در بیمارستان موافقت کرده اما ریاست زندان زنجان مانع آن شده و دلیلی برای این ممانعت ارائه نکرده است.
یک شهروند بهایی فعال حقوق کودک به اتهام “تبلیغ علیه نظام، اقدام علیه امنیت ملی و عضویت موثر در جامعه بهایی” به پنج سال حبس محکوم شد. کمیته گزارشگران حقوق بشر، در این باره می نویسد که ثمین احسانی ” با برگزاری کلاسهای آموزشی به چندین کودک افغانی که از حق تحصیل در ایران محرومند در طی سالهای اخیر کمکهای آموزشی کرده و آنها را در بسیاری از امور یاری کرده است. اما این مسأله از جمله اتهامات مطرح شده علیه او در دادگاه بود و مبنای صدور این حکم قرارگرفته است.
همچنین ۱۵ تن از فعالان و اعضای “اتحادیه دموکراتیک دانشجویان کورد” در همبستگی با محمدصدیق کبودوند فعال حقوق بشر دست به اعتصاب غذا زده اند. به گزارش دانشجونیوز، ۱۵ تن از فعالان اتحادیه دمکراتیک دانشجویان کورد به “منظور پشتیبانی از کرامت انسانی و اصرار بر حقوق اساسی بشر و به منظور همدردی با خانواده کبودوند” دست به اعتصاب غذا زده و اعلام کرده اند: “هدف ما شرکت در روز اعلام حمایت جامعه کوردستان از آقای کبودوند است.” پیش از این شماری از فعالان کرد، روز شنبه 10 تیر برابر با 30 ژوئن را “روز حمایت مردم کردستان از کبودوند” اعلام کرده بودند. عصرنو، به نقل از فعالان کرد می نویسد: “روز ۳۰ ژوئن نمادیست برای همه آنانی که نمی خواهند چشمانشان را به روی کبودوند و سایر زندانیان بیمار ببندند. یک کلمه،یک جمله، یک یادداشت، یک عکس، یک کارتون، یک شعر، یک ترانه، یک قطعه موزیک، تهیه یک فایل صوتی و تصویری مرتبط با کبودوند، حداقل کاری است که می توان در این روز انجام داد. حداقل کاری که برای جلوگیری از وقوع فاجعه باید انجام داد.”
آرش هنرور شجاعی، روحانی و وبلاگ نویس که آبان سال ۱۳۸۹ بازداشت و به اتهام جاسوسی، تبلیغ علیه نظام، اقدام علیه امنیت ملی و هتک حیثیت مقام روحانیت به ۴ سال زندان، ۵۰ ضربه شلاق و۸۰۰ هزار تومان جریمه نقدی وخلع لباس روحانیت به صورت مدام العمر محکوم شده بود، روز شنبه، دهم تیرماه، ساعاتی پیش از پایان گرفتن مرخصی اش با کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت و گویی انجام داد و طی آن به شرح جزییات آزار و اذیت هایی که متحمل شده بود پرداخت. وی در این باره می گوید: ” دو روز بعد از بازداشتم، همسرم را هم دستگیر کردند. آنها برای دستگیری او به خانه پدرش حمله کرده بودند که در اثر شوکی که به پدرهمسرم در آن روز وارد شده بود، مدتی بعد سکته و فوت کرد. همسرم را ۴ روز در انفرادی نگه داشتند و هر روز او را به عنوان تهدید به اتاق بازجویی من می آوردند و نشانم می دادند. به من می گفتند که او را از چنگت درمی آوریم و گفتند برادرم را دستگیر کردند. همه این خبرها و اینکه به مدت ۸ ماه اجازه تماس با خانواده ام را نداشتم خیلی سخت بود. من را در حالیکه دستنبند و پا بند داشتم و هر دو اینها را به هم وصل کرده بودند درهوا خوری بند ۲۰۹ زندان اوین در اوج سرمای زمستان برای مدت های طولانی نگه می داشتند. ضربه ای به سرم زده شد که همان ضرب باعث بیماری صرع شد و در پرونده پزشکیم نیز موجود است. بارها تهدید شدم که اگر اعتراف نکنم، اعدام می شوم. می گفتند ما خودمان اعدامت می کنیم.”
جامعه
درماه های اخیر فشاربر اتباع افغان رو به افزایش بوده است. خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، در گزارشی خبر از بازداشت 300 نفر از آنها در شهرستان جیرفت داده است. عباس ابراهیمی در گفت و گو با ایسنا اعلام کرده است: “در راستای تداوم طرح رزمایش عاشورا و اجرای طرح ارتقا امنیت اجتماعی با هماهنگی مقامات قضایی و ورود نیروهای پلیس اطلاعات و امنیت مکانهای سكونت افاغنه شناسایی و در یک اقدام غافلگیرانه 300 نفر از آنها دستگیر شدند.” در استان فارس نیز، مديرکل اتباع و مهاجران خارجی، نانوايیها، اغذيهفروشیها و مراکز مربوط به بهداشت را مجاز به ارائه خدمات به مهاجران و اتباع خارجی غيرقانونی را ندانسته و دلیل آن را جلوگيری از شيوع بيماریهای واگيردار از طريق اتباع خارجی غيرمجاز بیان کرده است.
در همین گزارش، رادیو زمانه از انتشار خبری مبنی بر تجاوز به يک دختر ۱۸ ساله در يزد یاد کرده است که ملیت متهمان مربوطه توسط رسانه های ایران، افغان اعلام شده است. در پی این خبر، گروهی از مردم به خانههای تبم مهاجران در شهر یزد حمله کرده، آنها مورد ضرب و شتم قرار داده و چند خانه را به آتش کشيده اند. این امر، تنش هایی را میان جمهوری اسلامی و افغانستان موجب شده است.
رادیو فردا طی گزارشی، از بازداشت پدر یک دانشجوی ایرانی مقیم هلند توسط نیروهای امنیتی خبر داد. ياشار خامنه، بيست و پنچ ساله، ساکن هلند بوده و بر این باور است که مقامات ايرانی پدر اورا برای انتقام گيری از همکاری وی با کمپينی موسوم به کمپين “يادآوری امام نقی به شيعيان” دستگير کرده اند. او در فضای مجازی با نام مستعار «ياشار نقی پژوه» شناخته شده و دانشجو است. خامنه، در صفحه فیس بوکی مربوط به این کمپین به طنزنويسی مشغول بوده و اکنون پنج هفته است که پدر وی توسط وزارت اطلاعات بازداشت شده است.
افزایش ازدواج درمیان کودکان
اما در این میان، ازدواج کودکان همچنان ادامه دارد. به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، مدیرکل ثبت احوال استان تهران گفته است که در سال گذشته، 75 دختر یا پسر که کمتر از 10 سال داشتهاند ازدواج کردهاند، 3929 دختر و پسر 10 تا 14 ساله پای سفره عقد نشستهاند و 19237 عروس و داماد 15 تا 19 سالهها بوده اند. همچنین بر اساس اعلام سازمان ثبت احوال در سال 1385، 33 هزار و 383 دختر زیر 15 سال ازدواج کرده اند که این میزان در سال 1389 به 43 هزار و 459 مورد رسیده است