عرصه سوم– بخشی از آخرین اخبار هفته گذشته را درگزارش پیمان مجیدزاده می خوانید.
درگذشت ستار، کماکان بی پاسخ
درگذشت ستار بهشتی براثر شکنجه درزندان اوین کماکان موضوع مورد بحث رسانههای ایرانی داخل و خارج بود. نشریه خبری ایران امروز اقدام به انتشار بیانیه کانون نویسندگان ایران در اعتراض به قتل ستار بهشتی کرده که خلاصهای از متن آن به شرح زیر است: یکی از سرفصلهای سرکوب، قتل متهمین در زندان و در حین بازجویی است. اگر چه مردم ایران با این پدیده آشنا هستند و شرایط زندانهای چند دهه اخیر را از یاد نبردهاند.
اکبر محمدی، زهرا کاظمی، زهرا بنی یعقوب، هدی صابر، امید رضا میر صیافی و … و تازهترین مورد ستار بهشتی کارگر وبلاگ نویسی که جز بیان نظراتش هیچ “جرمی” نداشت. این بیانیه در پایان یادآور شده که تنها در صورتی میتوان به چنین فجایعی پایان داد که “آزادی اندیشه و بیان بیهیچ حصر و استثنا برای همگان” قانون جاری جامعه شود.
به گزارش کلمه، گروهی از کارشناسان و گزارشگران ویژه حقوق بشر سازمان ملل خواستار تحقیق دولت ایران در خصوص مرگ ستار بهشتی در دوران بازداشت خود شدند. این گروه از مسئولان حکومتی ایران خواستند که تحقیقات عمیق، مستقل و بی طرفانه ای را در خصوص مرگ این وبلاگ نویس به عمل آورد و به خصوص درباره اظهاراتی که درخصوص شکنجه وی در دوران بازداشت شده است تحقیق و نتیجه تحقیقات یاد شده را در معرض افکار عمومی قرار دهند. این گروه از کارشناسان مستقل سازمان ملل متحد همچنین از دولت ایران خواسته است تا روزنامه نگاران و وبلاگ نویسانی را که برخلاف مواد ۹ و ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی زندانی شده اند آزاد کند و از طریق اقدامات موثر قضایی خسارات واردآمده به آنان را جبران نماید. این در حالیست که دستاورد اولین پی گیری های نمایندگان کمیسیون امنیت ملی مجلس درباره علت و چگونگی مرگ ستار بهشتی روایتی است متناقض از تاریخ بازداشت و درگذشت وی، و گزارشی است غیر شفاف که پس از قراءت در صحن علنی مجلس، مورد اعتراض برخی نمایندگان قرار گرفت. یکی از نمایندگان متذکر شد: نباید زندانی را به بازداشتگاه برد و او را افقی برگرداند.
از سوی دیگر رئیس قوه قضاییه، صادق لاريجانی در واکنش به تحولات اخیر در این باره در جمع روسای دادگستری سراسر ایران با اشاره به پوشش وسیع خبری مرگ ستار بهشتی در رسانههای حامی دولت، آنها را به باد انتقاد گرفت و گفت:
«وبسايتهای وابسته به دولت گفتهاند حالا معلوم میشود دليل رييس جمهوری برای بازديد از زندان اوين چه بوده. بايد بگويم اين تلاشها وقيحانه است.»
عمادالدین باقی، فعال مدنی و مؤسس انجمن دفاع از حقوق زندانیان، در نامه ای به صادق لاریجانی رئیس قوه قضاییه، به اهمیت و حرمت خون به ناحق ریخته اشاره و تصریح کرد: داستان ستار بهشتی یکی دیگر از رشته آزمون هایی است که در برابر همگان اعم از حاکم و غیر حاکم قرار گرفته است. وی با انتشار این نامه در وبسایت شخصی خود متذکر شده: فاجعهای بزرگتر از مرگ ستار بهشتی، عادی شدن و از بین رفتن حساسیت سطوح مختلف جامعه و حکومت نسبت به اینگونه حوادث است و این می تواند نشانهای بالینی و هشدار نسبت به یک فروپاشی اجتماعی باشد که زنگ خطری جدی است.
گرانی، تحولات اقتصادی و تحریم
سهمیه بندی گازوییل
به نقل از همشهری آنلاین، وزیر نفت از سهمیهبندی گازوئیل برای خودروهای گازوئیلی و نیز بخش صنعت خبر داد. این تصمیم به خاطر افزایش قاچاق گازوئیل از ایران به کشورهای همسایه بدلیل تشدید اختلاف قیمت فعلی سوخت بین ایران و کشورهای همسایه اتخاذ شده است. به گفته قاسمی، وزیر نفت، این اختلاف قیمت از تبعات سقوط ارزش پول ملی ایران است که در پی تحریمهای غرب رخ دادهاست.
ارز تک نرخی؟
به گزارش مردمک، شمسالدین حسینی، وزیر اقتصاد و سخنگوی اقتصادی دولت دهم از سیاستهای جدید ارزی دولت ایران خبر داده است که تکنرخی شدن نرخ ارز و مبنا قرار گرفتن نرخ ارز در مرکز مبادلات از اول آذرماه امسال از جمله این سیاستهای جدید است. حسینی تأکید کرده که دولت به دنبال آن است تا «مرکز مبادلات ارز، مرجع عملیات ارزی و عملیات تجاری مرتبط قرار گیرد.» در هیمن راستا، سخنگوی مرکز مبادلات ارزی ایران، از تخصیص ارز به دانشجویان بورسی و غیر بورسی خبر داد. بر این اساس، به دانشجویان بورسی ظرف یک هفته ارز ارائه می شود و به دانشجویان غیر بورسی ۱۵ روزه ارز پرداخت میشود.
کمبود چشمگیر دارو
حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفته است به رئیسجمهور در خصوص تامین داروها تذکر داده اما توجهی نشده و امروز قیمت برخی داروها و تجهیزات پزشکی بیش از ۲۰۰ درصد افزایش پیدا کرده است. بهگفته شهریاری ایران اکنون در زمینه تامین داروهای سرطانی، تامین تجهیزات پزشکی بخصوص تجهیزات مربوط به عمل قلب و حتی تولید واکسن آنفولانزا با مشکلات جدی روبرو است. وی خاطرنشان کرده بانک مرکزی در ۶ ماه اخیر هیچ ارزی را به حوزه سلامت اختصاص نداده است. از سوی دیگر، رئیس انجمن داروسازان از افزایش٢٤٥ درصدی قیمت لوازم مصرفی پزشکی، کمبود شیرخشک و داروهای بیماران خاص در داروخانههای ایران خبرداد. به گزارش رادیو زمانه، مرضیه وحید دستجردی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، بدنبال بحران کمبود دارو، در آستانه استیضاح قرار دارد.
افزایش ناگهانی قیمت پروازهای خارجی
س از افزایش حدود ۶۵درصدی قیمت بلیت پروازهای داخلی از ۱۶ آبان ماه جاری، نرخ بلیت پروازهای خارجی نیز ۱۰۵ تا ۱۰۷ درصد افزایش یافت. کلمه با درج این گزارش بیان کرده که افزایش قیمت بلیت پروازهای خارجی قطعاً موجب افت شدید سفر میشود و با توجه یه اینکه حدود ۳هزار دفتر خدمات مسافرتی در کشور فعالیت می کنند و بالغ بر ۶۰۰هزار شغل توسط این دفاتر ایجاد شده که با این اتفاق، احتمال بیکاری عده ای از شاغلان این بخش وجود دارد.
رخدادهای کارگری
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس از تعدیل ۱۵۰ نفر از کارگران کارخانه فومن شیمی خبر داد. ناصر عاشوری قلعه رودخانی وضعیت صنعت کشور را بحرانی دانست و دلیل این بحران را گرانی مواد اولیه، آب و حاملهای انرژی دانست.
در هفته گذشته چندین تجمع اعتراضی مقابل مجلس صورت گرفت. جمعی از کارگران اصفهانی در اعتراض به گران فروشی شرکت ماموت دیزل روز یکشنبه جلوی درب شمالی مجلس تجمع کردند. در اقدامی دیگر کارگران نساجی مازندان دو روز مداوم در اعتراض به تعطیلی این کارخانه و بیکاری شان مقابل مجلس تجمع اعتراضی برگزار کردند تا شاید نمایندگان مجلس از نزدیک مشکلات آنان را بشنوند و برای حل آن چاره ای بیاندیشند. این کارگران مازندرانی که تعداد آنها حدود ۱۰۰ نفر می شد بر خواستههای خود مبنی بر بازپس گیری کارخانه از سرمایه گذار خارجی و بازگشایی آن زیر نظر مدیران دولتی، پرداخت ۲۷ ماه مطالبات معوقه ۸۰۰ کارگر باقیمانده، پرداخت سنوات کارگران بازنشسته و همچنین روشن شدن وضعیت سوابق بیمهای خود تاکید کردند. حدود ۵۰ نفر از کارگزاران مخابرات استانهاروز يکشنبه٬ ۲۸ آبان ماه ۱۳۹۱ مقابل مجلس ايران تجمع اعتراضی برپا کردند. به گزارش خبرگزاری کار ايران (ايلنا) به نقل از رادیوزمانه، کارگزاران معترض دليل تجمع خود را “پرداخت نشدن حقوق” از سوی مخابرات اعلام کردهاند. به گفته اين کارگزاران، آنها حدود هفت ماه است که با وجود داشتن قرارداد “هيچ گونه حقوق و مزايايی دريافت نکردهاند.
نمایندگان ۷۶ اتحادیه کارگری از ۴۴ کشور جهان در نشست روز جمعه فدراسیون جهانی کارگران حمل و نقل در تورنتوی کانادا از فعالان کارگری در ایران حمایت کردند. به گزارش رادیوفردا، این فدراسیون در بیانیه ای گفته است که به حمایتیشان از فعالان کارگری در ایران که مورد ارعاب قرارمی گیرند یا در بازداشت بسر می برند، ادامه خواهند داد و به طور مشخص خواستار آزادی رضا شهابی، عضو هیات مدیره سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوس رانی تهران و حومه، و بازگشت به کار منصور اسانلو و ابراهیم مددی،رییس و نایب رییس هیات مدیره این سندیکا، شده است.
بازهم اعدام…
به نقل از رادیو زمانه با اعدام سه نفر ديگر در برابر ديدگان مردم، تعداد اعدام شدگانی که در مدت چهار روز اخير بهشکل رسمی اعلام شدهاند به ۱۸ نفر رسيد. شمار بالای اعدامها و اعمال اين مجازات در ايران همواره مورد اعتراض فعالان و نهادهای حقوق بشری قرار گرفته است اما مقامهای جمهوری اسلامی تعيين نوع مجازات برای متهمان را “مسئله داخلی” اين کشور میدانند.احمد شهيد، گزارشگر ويژه سازمان ملل نيز گفته است در سال ۲۰۱۱ بيش از ۲۰۰ مورد اعدام در ايران تا اواسط سپتامبر انجام شده و تا ماه دسامبر ۲۰۱۱، ۴۲۱ مورد اعدام بهشکل رسمی و ۲۴۹ مورد اعدام مخفيانه اعلام شده است.
بهگفته احمد شهيد ۸۱ درصد از تمامی موارد اعدام در ۲۰۱۱ مربوط به مواد مخدر، ۴/۳ درصد محاربه و ۴/۱ درصد تجاوز بودهاند.
گزارشگر ويژه سازمان ملل در گزارش خود تأکيد کرد که جرائم مواد مخدری از جمله جرائمی نيست که تحت قوانين بينالمللی به صدور حکم اعدام منجر شود.
ماجرای صدور گذرنامه برای زنان مجرد
به گزارش خبرگزاری فارس، حسین نقوی، نماینده مردم ورامین و سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در حاشیه جلسه عصر روز سهشنبه ۲۳ آبان ماه جاری به خبرنگاران گفت که بر اساس مصوبه این کمیسیون، از این پس صدور گذرنامه برای زنان مجرد زیر ۴۰ سال با موافقت ولی قهری وی و در غیر این صورت با حکم حاکم شرع امکانپذیر است. پیش از این، محدودیت پیشبینی شده در صدور گذرنامه محدود به زنان متاهل بود که برای دریافت گذرنامه به اجازه رسمی همسر خود یا حاکم شرع نیاز دارند. شیرین عبادی حقوقدان میگوید این لایحه نه تنها هیچ مبنای قانونی ندارد بلکه در تعارض با قانون مسئولیت کیفری هم هست. او به دویچهوله میگوید:
«در سیستم حقوقی ایران مسئولیت کیفری دختر از ۹ سالگی شروع میشود، یعنی اگر یک دختر ۹ ساله مرتکب جرمی شود، با او به همان شدتی رفتار میکنند که با یک فرد ۴۰ ساله. حالا آمدهاند و میگویند همین دختر وقتی که میخواهد از ایران خارج شود، حتی در ۴۰ سالگی هم احتیاج به قیم دارد.»
تکذیب و کتمان اعتصاب غذا از سوی مقامات ایرانی
رضا خندان، همسر نسرین ستوده در واکنش به صحبت های دادستان تهران (۲۳ آبان ماه) که اعتصاب غذای زنان سیاسی زندان اوین را دروغ خواند، به کمپین بین اللملی حقوق بشر در ایران گفت:
« آقای دادستان مختار هستند هر چه مایلند، بگویند. اما واقعیت این است که ۸،۹ نفر از خانم های بند سیاسی زنان اوین به دلیل بی حرمتی در زمان بازرسی بدنی نزدیک به یک هفته در اعتصاب غذا بودند و همسر من هم نزدیک یکماه است که در اعتصاب غذا به سر می برد. آقای دادستان می توانند از رییس مجمع تشخیص مصلحت، آقای هاشمی رفسنجانی که دخترش در همان زندان اوین است، بپرسند. ایشان حتما وجود اعتصاب غذا را تایید می کنند و فکر نمی کنم دیگر نظر رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام کم اهمیت باشد.»
اعتصاب غذای نسرین ستوده، وکيل و فعال حقوق بشر کماکان ادامه دارد…