عرصه سوم– روز دهم آذر مطابق با اول دسامبر روز جهانی مبارزه با بیماری ایدزاست. متاسفانه تشدید خطرگسترش ایدز درایران جدی، هم هشدار دهنده و بسیارنگران کننده است. درشرایطی که بیش از هفتاد درصد جمعیت در ایران زیر چهل سال قرار دارند. و دروضعیتی که امکانات آموزشی و آگاه کننده درباره چگونگی شیوع و پیشگیری از این بیماری درجامعه بسیار محدود است . و به بحث های اجتماعی و رسانه ای به علت تابو بودن این بیماری توجه کافی نمی شود. به همین علت بسیاری از مبتلایان بیماری خود را اعلام نکرده و از ترس آبرو آن را مخفی می کنند. مطالعات اخیر نشان می دهند که سن ابتلای به ایدز درایران کاهش یافته و درصد این بیماری درمیان زنان به میزان چشمگیری افزایش داشته است. دوگروه آسیب پذیر که بیشتر از همه درمعرض ابتلا به ایدز هستند معتادان تزریقی و هم زنانی هستند که روابط جنسی محافظت نشده داشته اند.
آموزش مدام و اصولی در زمینه چگونگی انتشار ایدز و ارتقاء سطح بهداشت فردی و اجتماعی برای اقشار مردم و گروه های سنی آسیب پذیر نقش موثری در پیشگیری از تمام بیماریهای مسری وهم ایدز دارد. هم چنین تجربه مبارزه با این بیماری درکشورهای دیگر به خوبی نشانگر اهمیت تابوشکنی و دامن زدن به بحث های اجتماعی برای ریشه کن کردن این بیماری خطرناک است. درایران با وجود افزایش شدید درصد بیماران و حاملان ویروس ایدز هنوز توجه لازم به آموزش عمومی مردم ، جوانان و زنان وجود ندارد. به گفته رئیس انجمن مبارزه با ایدز نام این بیماری هم دراینترنت ایران فیلتر شده است. به همین دلیل حتی افرادی که به شبکه های اینترنتی دسترسی دارند قادر به استفاده از آخرین اطلاعات در مورد ایدز نیستند.
سایت مردمک درگزارشی از افزایش میزان بیماری ایدز درایران می نویسد:
یک عضو کمیته ایدز ایران، وابسته به سازمان بهزیستی میگوید که سن ابتلا به بیماری ایدز در ایران به زیر ۲۰ سال رسیده و در یک دهه گذشته ابتلا به ایدز در بین زنان حدود ۱۰ برابر افزایش پیدا کرده است.
مسعود مردانی روز چهارشنبه، هشتم آذر در گفتوگوبا خبرگزاری ایسنا از نتیجه مطالعهای در دوسال گذشته خبر داد که نشاندهنده کاهش سن ابتلا به بیماری ایدز و تغییر روش الگوی مبتلایان است.
بر این اساس در حالی این بیماری، جوانان زیر ۲۰ سال ایران را هدف گرفته، که میانگین سنی مبتلایان به ایدز در جهان بین ۲۰ تا ۴۰ سال است.
این عضو کمیته ایدز ایران در عین حال، رشد ۱۰ برابری این بیماری در بین زنان ایران را گواهی بر تغییر الگوی ابتلا از سرنگ مشترک در معتادان تزریقی به روابط جنسی محافظت نشده ارزیابی کرد.
آقای مردانی این موضوع را هشداری برای مقامات کشور و خطری برای اکثریت جمعیت ایران دانست که جوانان و نوجوانان هستند.
مسعود مردانی، عضو کمیته ایدز ایران همچنین میگوید دلیل ابتلا ایدز در بین ۱۷ درصد بیماران نامشخص است که به نظر مي رسد از طریق ارتباط جنسی باشد. او کتمان کردن بیماری و عدم اعلام دلیل ابتلا را «انگ اجتماعی» دانستن ایدز در ایران دانسته است.
عباس صداقت، رییس اداره ایدز وزارت بهداشت هم اول آبان اعلام کرد هر چند عامل اصلی انتقال ایدز در ایران همچنان اعتیاد تزریقی است اما بررسیها نشان میدهد که ابتلا به این بیماری از طریق روابط جنسی و در بین زنان در حال افزایش است.
به گفته رییس اداره ایدز وزارت بهداشت، آمارهای این وزارتخانه نشان میدهد در سال گذشته ۲۰ درصد افرادی که در برگه آزمایش آنها ابتلا به اچ.آی.وی تائید شده بود از طریق رابطه جنسی محافظت نشده گرفتار شده بودند.
براین اساس ۶۷ درصد از افراد مبتلا به ایدز در ایران از طریق اعتیاد تزریقی مبتلا شدهاند و آمار ابتلا از طریق روابط جنسی که قبلاً ۱۰ درصد بود، با افزایش ۱۰۰ درصدی به ۲۰ درصد رسیده است.
ایدز بیماری عفونی واگیرداری است که توسط ویروس اچ. آی. وی منتقل میشود. این ویروس به سیستم ایمنی بدن حمله کرده و ضمن تخریب آن، فرد را برای پذیرش انواع عفونتها آماده میکند.
براساس آمارهای کمیته ایدز و وزارت بهداشت موارد واقعی ایدز در ایران حدود چهار یا پنج برابر موارد ثبت شده است یعنی در حالی که حدود ۲۴ هزار نفر از بیماران ایدزی تحت مراقبت و درمان هستند اما بین ۹۰ تا ۱۲۰ هزار نفر هم یا بیماری خود را کتمان میکنند و یا از وجود بیماری خود خبر ندارند.
از میان بیماران شناسایی شده، ۹۰.۸ درصد را مردان و ۹.۲ درصد را زنان تشکیل میدهند. در این بین ۴۷۲۲ نفر از سال ۱۳۶۵ که اولین مورد بیماری ایدز در ایران کشف شد جان خود را از دست دادهاند.
از طرف دیگر، افزایش افراد مبتلا به ویروس ایدز از طریق رابطه جنسی ناایمن موضوعی است که وزیر بهداشت نیز سال گذشته در این مورد هشدار داده و گفته بودکه جامعه ایران ممکن است با آتشفشانی از بیماری ایدز روبهرو شود.
به گفته مرضیه وحید دستجردی همچنین خطر انتقال ایدز از طریق زنان روسپی هم زیاد است و طبق برآوردها هر زن روسپی به طور متوسط میتواند پنج مرد را به این بیماری مبتلا کند.
خبرگزاری ایسنا در گزارش خود با هشدار نسبت به روند رو به رشد این بیماری و نتایج مثبت آموزشهای عمومی در کشورهای توسعه یافته خواستار اجرای آموزشهای عمومی در جامعه شد.
در این ارتباط چندی پیش حمیدرضا شاعری، رئیس انجمن ایدز ایران گفته بود چگونه میتوان در این زمینه به جوانان آموزش داد در حالی که نام این بیماری در اینترنت ایران فیلتر است.