عرصه سوم- سینا حقانی: «دانشجویان ستارهدار» عنوانی است که پیشینهی آن به دولت محمود احمدی نژاد باز میگردد. مسألهای که به دلیل اهمیت بالای آن، همانند موضوعاتی همچون گرانی و تورم، شاهبیت مشترک مناظرهها و سخنرانیهای انتخاباتی برخی نامزدهای ریاست جمهوری از سال 88 تاکنون بوده است. اصطلاح دانشجوی ستاره دار در سال ۱۳۸۵ و در دوره وزارت محمدمهدی زاهدی، وزیر علوم کابینه اول محمود احمدی نژاد، خبرساز شد. در تابستان آن سال، در کنار نام شماری از دانشجویان داوطلب کنکور کارشناسی ارشد، ستارههایی قرار گرفته بود که بعدها در مواردی به احضار و بازجویی یا حتی محرومیت این دانشجویان از تحصیل منجر شد.
در بحبوحه انتخابات ریاست جمهوری، حسن روحانی گفته بود: «باید عنوان دانشجوی ستارهدار را کنار بگذاریم؛ دانشجو باید در فعالیت سیاسی و علمی آزاد باشد و خطوط قرمز اقدامات او مصالح و منافع ملی است». او حالا عنوان ستارهدار را کنار گذاشته است، و دانشجوی نقص پروندهای، عبارت رایج شده است. بر همین اساس، چندی پیش جعفر توفیقی سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، در رابطه با وضعیت دانشجویان ستارهدار اعلام کرد که حدود ۴۰۰ الی ۵۰۰ نامه از سوی دانشجویان ستارهدار و استادان به این وزارتخانه ارسال شده است. براساس تصمیم این وزارتخانه دانشجویانی که طی سالهای 1390، 1391 و 1392 ستارهدار شدهاند، به شرط احراز نمرهی قبولی، در دانشگاههايي كه قبول شدهاند، ثبتنام خواهند شد، هرچند این موضوع برای دانشجویان ستارهداری که قبل از 1390 در یکی از آزمونهای سراسری پذیرفته شدهاند، صدق نمیکند.
این تصمیم در شرایطی است که یک منبع آگاه در وزارت علوم نیز با تأیید این تصمیم وزارت علوم تاکید کرده است “دیگر مراحل گزینش برای دانشجویان ستارهدار قبل از سال 1390 صورت نمیگیرد و ایندسته از دانشجویان میتوانند، با شرکت دوباره در آزمونهای سراسری و قبولی در آزمون وارد دانشگاهها شوند”. تصمیمی که از یک سو شرایط تحصیل مجدد را برای دانشجويان ستارهدار فراهم آورده اما از سوي ديگر زمینهی تضییع حق و نارضایتی دانشجویان ستارهدار قبل از سال 1390 را به وجود آورده است.
روز شنبه 2 شهریور ، سرپرست وزارت اعلام کرد که هر دانشجو و هیأت علمی اگر فکر میکند در یک زمینهای نسبت به وی اجحاف شده و حق وی تضییع شده است، توصیه میکنم که حتماً به وزارت علوم مراجعه و درخواست خود را ارائه کند و وزارت علوم نیز وظیفه دارد این موارد را بررسی و به هر شکایت رسیدگی کند.
در گفت و گویی که با یکی از دانشجویان ستاره دار داشتم وی روند پیگیری وضعیت تحصیلی خود را این گونه شرح داد: “در پی اعلام سرپرست وزارت علوم در رابطه با ارجاع مشکلات دانشجویان ستارهدار، روز یکشنبه سوم شهریور به این وزارتخانه مراجعه نمودم. روابط عمومی در طبقه نهم، مسئول رسیدگی به مشکلات دانشجویان ستارهدار است. فرم درخواست را پر و به پیشنهاد خانم مقدمی”کارشناس روابط عمومی” فرم درخواست ملاقات با وزیر را هم امضا کردم. در طول این مدت به گفته خانم مقدمی، کمیتهای متشکل از نمایندهی مخصوص دکتر توفیقی، رئیس گزینش سازمان سنجش و چند کارشناس دیگر در حال بررسی صلاحیت دانشجویان و داوطلبهای سالهای مختلف بودند.
روز شنبه 23ام شهریورماه، خانم مقدمی خبر داد که بالاخره اولین گروه دانشجویانی که پروندهشان در دست بررسی بوده و مشکل گزینششان نیز برطرف شده، قادر به شرکت در کنکور سال جاری خواهند بود. با توجه به اینکه روال پذیرش دانشجو تحت نظر سازمان سنجش است، به سازمان سنجش، دفتر دکتر نوربخش مراجعه کردم. فرم درخواستی که به وزارت علوم تحویل داده بودم، در سازمان سنجش بود و دستوری مبنی بر اینکه نامبرده برای ادامهی تحصیل مانعی ندارد در زیر آن به چشم می خورد.
به دلیل اینکه رتبهام متعلق به سال 89 میباشد، به من گفته شد که نمی توانم در دانشگاه ثبت نام کنم، چرا که توافق سازمان سنجش با بخش علمی آن بر این است که تنها پذیرفتهشدگان سالهای 90، 91 و 92 در دانشگاه ثبتنام کنند. با پافشاری و اصرار من، راهکاری ارائه شد بر این مبنا که چون سال 91 هم کنکور داده بودم، رتبهی سال 91 ارزیابی علمی کنند و در صورت احراز رتبهی مورد قبول در رشتهی مورد نظرم، دانشگاهی را برای ثبت نام معرفی شود. اما متأسفانه نه در سیستم انفورماتیک و نه در کامپیوترهای سازمان اسم و مشخصات من موجود نبود و مسئول بخش گفت اطلاعات شما از کل سیستم کامپیوتری ما پاک شده است. وی تعداد پروندههایی که در گزینش و مربوط به اولین جلسهی بررسی بود، را 200 پرونده اعلام کرد. او همچنین اعلام کرد که در بین دانشجویان ستارهدار، دانشجویانی با اقلیت مذهبی نیز دیده میشدند که به آنان نیز قول مساعدت داده شد.”
این درحالی است مسئولان سازمان سنجش معتقدند: “استعلام از وضعیت دانشجویان، قانون مصوب شورایعالی انقلاب فرهنگی است و ربطی به دولتها ندارد.» به طوری که ابراهیم خدایی، رییس سازمان سنجش آموزش کشور خرداد امسال در اینباره با تایید وجود دانشجوی ستارهدار، عنوان میکند: «از بعد از انقلاب اسلامی در کلیه دوران، استعلام برای پذیرفتهشدگان دورههای تحصیلات تکمیلی وجود داشته است.”
وی با بیان اینکه استعلام از وضعیت پذیرفتهشدگان دورههای تحصیلات تکمیلی از نهادهای اطلاعاتی، کمیته انضباطی دانشگاهها و نیروی انتظامی انجام میشود، اظهار کرد: “براساس نتایج این استعلامها پذیرفتهشدگان میتوانند با تعهد یا بدون آن ادامه تحصیل دهند. رییس سازمان سنجش ادامه داد: “بهعنوان مثال از تعداد 11هزار پذیرفتهشده دوره دکتراي 91 حدود 32نفر بهعنوان دانشجوی ستارهدار معرفی شدند که آنان نیز درخواست تجدیدنظر کردهاند؛ بنابراین روند تعداد دانشجویان ستارهدار افزایشی نداشته است.”
با این حال سرپرست وزارت علوم درباره استعلامهایی که در مورد دانشجویان دکترا اعلام شده و برخی از آنها به دلیل انجام این استعلامها نمیتوانند ادامه تحصیل دهند، گفت که این استعلامها در سالهای قبل نیز بوده و امسال نیز انجام شده است اما ما در حال بررسی هستیم که به دلیل جواب استعلامها کسی از تحصیل محروم نشود.
در همین رابطه حمید میرزازاده که پس از عزل فرهاد دانشجو، رئیس سابق دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان سرپرست تازه این دانشگاه منصوب شده، نیز در نخستین روز کاری خود گفت: “دانشجوی ستارهدار برای ما معنا ندارد و دلیل نمیشود فرزندان کشورمان با بهانههای سست و به علت فعالیتها و گرایشهای سیاسی که دارند از تحصیل محروم شوند. اگر هم موردی باشد نیاز به رسیدگی قضایی دارد”.
ناصر اقبالی رئیس مرکز آزمون دانشگاه آزاد،نیز اعلام کرد که با مساعدت و دستور سرپرست جدید دانشگاه آزاد اسلامی، ثبت نام مشروط از دانشجویان ستاره دار در مراکز پذیرفته شده آغاز شده است و به تمام داوطلبانی که در این باره مشکل داشته اند نیز اطلاع رسانی کامل انجام و اسامی این افراد در سامانه احراز هویت دانشگاه محل قبولی منتشر شد.این در حالی است که در هفتههای گذشته تعدادی از داوطلبان مقطع کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه آزاد اسلامی با اعلام مشکل گزینشی موفق به دریافت کارنامه خود در سامانه مرکز آزمون نمی شدند.