عرصه سوم: یک روزنامه چاپ تهران نوشت روز جهاني زن، براي نخستينبار از سوي دولت جمهوری اسلامی به رسميت شناخته شد.
این اتفاق زمانی روی داد که شهين دخت مولاوردي،معاون رييسجمهور در امور زنان و خانواده، به مناسبت اين روز پاي سخنان زنان فعالی نشست که برای بزرگداشت این روز گردهم آمده بودند.
شهين دخت مولاوردي، با اشاره به اجلاس كميسيون مقام زن كه در سازمان ملل همزمان با 8 مارس برگزار ميشود، موضوع مورد بررسي در اين اجلاس را بررسي اولويتهاي مسائل زنان اعلام كرد.
اما به نوشته روزنامه اعتماد در اين نشست كه در مركز مطالعات و تحقيقات زنان برگزار شده بود، نمايندگاني از نهادهاي غيردولتي شركت داشتند.
مينو مرتاضي لنگرودي، فعال حقوق زنان با اشاره به روز جهاني زن و ناديده گرفتن آن از سوي دولتها، اين تابو شكني توسط دولت يازدهم را به فال نيك گرفت و گفت:”زماني، مسائلي بودند كه تابو بودند در اين حوزه، امروز به همت زنان و مسوولان درحال شكستن اين تابوها هستيم، به رسميت شناختن روز جهاني زن توسط معاونت زنان امري است كه جامعه زنان از آن استقبال ميكند و به اين مساله ايمان ميآورد كه مسائل غيرقابل باور ديگر هم روزي محقق خواهند شد.”
تعامل بيشتر حوزه زنان در دولت و زنان غيردولتي موضوع دیگری بود كه مورد تاكيد فعالان اين حوزه بود، خواسته اين فعالان كاركردن سازمان های مردم نهاد در شرايط غيرامنيتي و پليسي است، شرايطي كه براي گفتوگو ايمن باشد.
نرگس محمدي، فعال حقوق بشر و نايبرييس كانون مدافعان حقوق بشر راهكار موجود را علاوه بر اراده جدي دولت در حل كردن مشكلات حوزه زنان، دفاع از حضور زنان در مشاركتها دانست. او با تاكيد بر نهادسازي در جامعه افزود:”بايد باب گفتوگو ميان دولت و مردم را فراهم كنيم، بابي كه با ايجاد نهادها و بستري براي اين گفتوگو پيش ميرود.”
او همچنين با اشاره به طرحهاي كوچك اما تاثيرگذار گفت:”ميتوان از طرحهايي استفاده كرد كه شايد چندان بزرگ و چشمگير نباشند اما تاثيرات خود را خواهند داشت. در مورد خشونتهاي خانگي عليه زنان ايجاد خانه امن براي قربانيان باعث ميشود شاهد تاثير ملموسي در اين حوزه باشيم. يا در مورد لايحهيي چون لايحه جمعيت و تعالي خانواده، بحث چگونگي رسيدن به جايگاه جمعيتي مطرح است، جايگاهي كه زنان ما را از ازدواج و بچه دارشدن دور ميكند، وقتي لايحه مورد مطالعه قرار ميگيرد، ميبينيم كه دختران ما را با واكنش منفي روبهرو خواهد كرد. اين لايحه زندگي اقتصادي، اجتماعي زنان ما را به هم خواهد زد.”
برگزاری مراسم 8 مارس در ایران سال ها است که به طور رسمی ممنوع است. از این رو حضور معاون رئیس جمهوری در جمع فعالان زن به رسمیت شناخته شدن این روز از سوی جمهوری اسلامی تعبیر شده است.