عرصه سوم: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي يكي از مهمترين نهادهاي عهده دار امر فرهنگ در كشور است. اين وزارت به موجب قانون يكي از مراجعي است كه صلاحيت صدور مجوز براي انجمنها، تشكلها و مؤسسات فرهنگي و هنري دارد.
15- صدور اجازه تأسيس، انحلال و نظارت بر فعاليت مؤسسات خبري و نمايندگيهاي خبرگزاريها و رسانههاي خارجي و صدور اجازه فعاليت براي خبرنگاران خارجي و داخلي در كشور طبق مقررات مربوطه.
16- صدور اجازه تأسيس، انحلال و نظارت بر نحوه كار و فعاليت كانونهاي تبليغاتي، چاپخانهها و مؤسسات تكثير و مؤسسات وابسته به صنعت چاپ و نظارت بر كيفيت و محتواي آگهيها و كارهاي چاپي طبق ضوابط و مقررات قانوني مربوطه.
17- صدور اجازه تأسيس، توسعه يا انحلال مؤسسات آزاد آموزشهاي هنري و فرهنگي و سينمايي و نيز انجمنهاي فرهنگي و هنري و تصويب آئين نامههاي مربوط و نظارت بر اجراي آنها طبق ضوابط و مقررات قانوني مربوطه.
19- نظارت بر فعاليتهاي فرهنگي، هنري، تبليغاتي اقليتهاي ديني و مذهبي شناخته شده در قانون اساسي.[1] .
22- صدور اجازه تأسيس يا انحلال مراكز، مؤسسات و مجامع فرهنگي مطبوعاتي، خبري، هنري، سينمائي، سمعي و بصري و مؤسسات انتشاراتي و تبليغاتي در كشور و نظارت بر فعاليتهاي آنها و همچنين ناشرين و كتاب فروشان در چهارچوب ضوابط و مقررات مربوط
23- هدايت و حمايت از فعاليت مراكز و مؤسسات فيلمسازي- سناريو نويسي سينماها، كانونها و مراكز نمايش فيلم، عكاسخانهها و توليد كنندگان نوار سمعي و بصري و صدور اجازه تأسيس و يا انحلال اينگونه واحدها و نظارت بر آنها در چهارچوب ضوابط و مقررات مربوط.
24- نظارت بر فعاليتهاي فرهنگي، هنري، تبليغاتي خارجيان مقيم ايران با همكاري دستگاههاي ذي ربط .
30- تأسيس و اداره مؤسسات آموزشي لازم به منظور آموزش افراد مجرب در رشتههاي مختلف فرهنگ، هنر، ارشاد و جهانگردي و امور مربوط ديگر بر حسب مورد با همكاري دستگاههاي ذي ربط.
تبصره 1- اعمال اين بند نبايد با ضوابط و مقررات آموزشي كشور مغاير باشد.
تبصره 2- در هر يك از موارد ماده 2 (بندهاي 15 و 16 و17 و22 و 23 ) در صورتي كه انحلال هر مركز، مؤسسه، مجمع، كانون، چاپخانه، و يا انجمن به حقوق مكتسبه اشخاص مربوط باشد و افراد ذينفع شاكي باشند انحلال منوط به حكم دادگاه صالح خواهد بود.
[1] بنگ. به پاورقي شماره 5