اقدامی که زندگی بیش از ۸۰۰ هزار نفر از اتباع بدون مدرک افغانستان را که در ایران زندگی میکنند دشوارتر میکند؛ پارلمان ایران لایحهای برای مجازات اتباع خارجی فاقد مدرک دریافت کرده است.
عدم اطمینان حقوقی، عدم حمایت از مهاجران و قربانیان جنگ و نگرشهای نژادپرستانه فشار را بر زندگی پرتنش افغانهای ساکن ایران تشدید میکند.
سی نماینده مجلس جمهوری اسلامی ایران خواستار اقدامات تنبیهی علیه مهاجران فاقد مدرک در لایحهای تحت عنوان ساماندهی اتباع غیرقانونی شده اند.
علاوه بر اخراج، در این لایحه مجازاتهای سنگین پیش بینی شده است. حداقل ۲۵ سال حبس با جریمه یکصد میلیون تومانی، مصادره تمام اموال و داراییها و موارد دیگر.
حتی در اختیار قرار دادن محلی برای اقامت اتباع خارجی بدون مدرک نیز 5 سال زندان و مصادره اموال به همراه خواهد داشت.
حتی اگر این لایحه در نهایت توسط پارلمان و شورای نگهبان تصویب نشود، می تواند زندگی و امنیت اقتصادی صدها هزار افغان را که بیشتر آنها سالها با خانواده خود در ایران زندگی کرده اند، به خطر بیندازد.
یک تبعه افغان مقیم تهران این را داشت که به عرصه سوم میگوید:
«اکثر پناهندگان افغان در ایران خانواده هستند. اینها افرادی هستند که ممکن است سالها بدون مدارک قانونی در اینجا زندگی کرده باشند. اگر آنها [دولت] می خواهند این کار را انجام دهند، حداقل یک راه حل بگذارید.
به دلیل شرایط ناشی از جنگ و فقدان امنیت جدی در افغانستان من واقعاً فکر می کنم این یک عمل غیرانسانی است. همه این مهاجران باید کجا بروند؟ از یک طرف، افغانستان ناامن است و از طرف دیگر ایران مرزهای خود را به روی ما بسته است. بسیاری از این خانواده ها فرزندانی دارند که در اینجا متولد شده اند و مدارک قانونی ندارند. این معنی ندارد.»
عرصه سوم هشدار می دهد که این طرح غیرانسانی و غیر مسئولانه منجر به پیامدهای مخرب سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی برای کشور خواهد شد.
عدالت، برابری و تحمل ارزش هایی اند که باید آنها را مطالبه کنیم در جهت احقاق آنها تلاش کنیم. خصوصاً اکنون، در برابر این بی عدالت بزرگ نسبت به پناهندگان افغان.