عرصه سوم– اعتراض و اعتصاب در ماه های اخیر میان اقشار کم درآمد جامعه درایران بالا گرفته است. این تنها کارگران، معلمان و یا مهاجران افغانی نیستند که به نقض حقوق شهروندی، بیکاری، پایین بودن دستمزدها، عدم پرداخت حقوق و گرانی بیش از حد ارزاق عمومی اعتراض می کنند. نارضایتی عمومی و مشکلات طاقت فرسای اقتصادی گروههای آسیبپذیر دیگری را هم دربرمی گیرد. گردهمایی جمعی از معلولان در روز چهارشنبه 14 تیرماه جاری در مقابل سازمان بهزیستی تهران دراعتراض به عدم پرداخت هزینه رفت وآمد به آنان بازتاب قابل توجهی در رسانه داشت. این اعتراض ها نشانگر رشد آگاهی فردی از حقوق شهروندی و انتقاد از مسئولین سازمان های دولتی در شرایطی است که با بالا گرفتن تحریم اقتصادی علیه ایران، تک تک شهروندان اثرات تحریم ها را درزندگی روزمره شان احساس میکنند. شهروندانی که دچار محدودیتهای جسمی و ذهنی هستند از حمایت های مؤثر و لازم در اکثر زمینهها بی نصیب بوده اند.
بر طبق ماده یک قانون جامع حمایت از معلولین دولت موظف است زمینههای لازم را برای تأمین حقوق افراد با محدودیتهای جسمی و ذهنی فراهم کند. بر طبق همین قانون تحصیل باید برای این افراد رایگان باشد. اما با وجود مصوبات قانونی عملاً خدمات ارائه شده برای معلولین درسطح کشور بسیار محدود است.
معاون امور توان بخشی سازمان بهزیستی یحیی سخنگویی در مصاحبه خود در17 خرداد جاری در گفتگو با خبرگزاری ایلنا میگوید :
“براساس قانون جدید حمایت از حقوق معلولان، شورای عالی معلولان در کشور تشکیل میشود. در ماده 18 قانون جامع حمایت از معلولان به تشکیل شورای عالی ویژه معلولان به ریاست رئیس جمهور و دبیری رئیس سازمان بهزیستی تاکید شده است.پس از اینکه قانون جدید در مجلس نهم به تصویب برسد اقدامات لازم برای تشکیل این شورا هرچه سریعتر با همکاری دستگاههای ذیربط فراهم خواهد شد. معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه تشکیل این شورا در جهت رفع مشکلات معلولان بسیار موثر است، گفت: در این شورا رئیس فراکسیون معلولان مجلس ، نمایندگان انجمن های غیر دولتی ، رئیس سازمان صدا و سیما، معاون نظارت و راهبردی رئیس جمهور و … عضو هستند”.
او در ادمه می گوید: “کمک به تشکیل خانوده زوجهای دارای معلولیت از طریق پرداخت تسهیلات ویژه ازدواج، اولویت در دریافت مسکن تملکی با دریافت کمک هزینه اجازه مسکن ، ارائه خدمات مددکاری مشاوره ای و پرستاری به زوجهای معلول و پرداخت حق پرستاری از جمله خدماتی است که پس از تصویب قانون جامع معلولان به این افراد ارائه می شود.”
درقوانینی هم که قبل از این لایحه جدید به تصویب دولت جمهوری اسلامی رسیدهاند همواره بر حمایت همه جانبه از معلولان تأکید ولی در عمل کمکهای اقتصادی، خدمات آموزشی و غیره به آنان بسیار ناچیز است.
رئیس انجمن حمایت از حقوق معلولان در واکنش به گردهمایی روز چهارشنبه در مصاحبه با ایسنا میگوید:
” از 500 هزار معلول ساکن در تهران تنها 1500 نفر از خدمات ایاب و ذهاب استفاده میکنند.”
علی همت محمودنژاد در گفتوگو با خبرنگار «اجتماعی» خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، با اشاره به نشستی که با حضور معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور، مدیرکل بهزیستی استان تهران و رئیس انجمن حمایت از حقوق معلولان ایران برگزار شد، اظهار کرد: “در این نشست مقرر شد، اقدامات عملی برای حل مشکل ایاب و ذهاب معلولان، واردات سهمیه 4700 خودروی معلولان با تخفیف 30 میلیون تومانی گمرک و پرداخت سهمیه بنزین انجام شود. وی افزود: ضروری است دستگاههای متولی حمل و نقل عمومی در راستای ارائه خدمات به معلولان حرکت کنند. رئیس انجمن حمایت از حقوق معلولان در ادامه با اعلام اعتراض نسبت به پایین بودن هزینه پرداختی از سوی سازمان بهزیستی برای واگذاری پروندههای مددجویان به بخش خصوصی، عنوان کرد: درحال حاضر رقم پرداختی در تمام نقاط تهران با سایر شهرستانها یکسان است و این در حالیست که میزان هزینه زندگی در این نقاط بسیار متفاوت است. محمودنژاد در ادامه از پیگیری مدیرکل بهزیستی استان تهران و رییس انجمن حمایت از حقوق معلولان برای پیگیری انتصاب مشاور استاندار در امور معلولان خبرداد و گفت: پیشتر پیگیریها منجر به انتصاب مشاور استاندار فارس در امور معلولان شده است.”
جامعه معلولان سازمانی غیر دولتی است که سه دهه سابقه فعالیت درنقاط مختلف کشور را دارد.
انجمن حمایت از معلولین آسیب نخاعی با انتشار عکسهای تجمع دیروز خواهان رسیدگی به درخواست های افراد شرکت کننده دراین گردهمایی است.