ایلنا: بنیاد کودک یا همان موسسه خیریه رفاه کودک که در ۱۶ سال فعالیت در ایران و خارج از کشور ۴ هزار مددجو و دانشآموز را حمایت کرده و با داشتن ۱۵ شعبه فعال در کشور، ۵ شعبه مستقل نیز در سایر کشورها داشته که بهتازگی با اتهاماتی روبهرو بوده و در مقابل اطلاعرسانی و شانتاژهای خبری گسترده سایتها و رسانههای خارج و داخل از کشور قرار گرفتهاست.
به گزارش خبرنگار ایلنا، به تازگی دادستانی ایالت اورگان در آمریکا دادخواستی را علیه سه ایرانی ارائه و آنها را به پولشویی، انتقال پول به ایران و توطئه برای فریب دولت آمریکا متهم کردهاست این اتهامات قبل از آنکه به اطلاع مسئولان این موسسه غیر دولتی رسیده باشد در برخی از رسانهها منعکس و بدون انجام هرگونه پرسش وتحقیق از مدیرعامل بنیاد کودک در ایران، با زدن اتهاماتی به وی، او را «فراری» قلمداد کردند.
برای بررسی آنچه که در صدها سایت خبری آمده به سراغ احمد ایرانشاهی، مدیر عامل «بنیاد کودک ایران» رفتیم و علیرغم آنکه برخی از رسانهها خبر از فرار این فعال حقوق کودک را داده بودند اما تقاضای ملاقات و مصاحبهٔ خبرنگار و عکاس خبرگزاری ایلنا خیلی سریع و بدون حاشیه فراهم شد.
آقای ایرانشاهی، پیشینیهای از کار در بنیاد کودک و نحوه فعالیتتان ارائه دهید.
موسسه خیریه رفاه کودک ۱۶ سال قبل، کار خود را در ایران برای کمک به دانشآموزان مستعد ونیازمندی که به دلیل فقر از چرخه تحصیل و آموزش در حال خارج شدن بودند آغاز کرد. این موسسه در حال حاضر حدود ۴ هزار خانواده را تحت پوشش قرار داده و بیش از ۴۲۰ مددجوی این موسسه نیز تاکنون از دانشگاهها فارغالتحصیل شدند و بیش از ۶۵۰ نفر از مددجویان تحت پوشش نیز که در صورت عدم حمایت هر لحظه امکان ترک تحصیل آنها وجود داشته در حال حاضر در دانشگاهها مشغول به تحصیل هستند.
علاوه بر این آمار، تعدادی از مددجویان بیمار نیز در اقصی نقاط کشور تحت پوشش بنیاد کودک قرار دارند که عمده آنها دانشآموزان مبتلا به سرطان هستند و در این میان کودکان نابینا و ناشنوا نیز تحت حمایت این موسسه قرار گرفتهاند.
بنیاد کودک ایران وابسته به چه سازمانی بوده و از چه سازمانی مجوز فعالیت دارد؟
بنیاد کودک یک موسسه خیریه خصوصی و مردم نهاد است و به هیچ دولت یا ارگانی در داخل یا خارج از کشور وابستگی ندارد امابا توجه به شفافیت و عملکرد مطلوب موفق به اخذ مقام مشورتی ویژه از اکوسوک سازمان ملل متحد، گواهی استاندارد جهانی موسسات غیر دولتی از SGS سوئیس دریافت شدهاست و به عنوان اولین موسسه دریافت کننده مجوز فعالیت ملی از وزارت کشور شناخته شدهاست ضمنا از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی نظارت میشود.
از یک سو میگوئید وابسته به ارگان خاصی نیستید، اما آیا با داشتن مجوز از وزارت کشور و نظارت از طرف وزارت دارایی، ملزم به رعایت ضوابط خاصی هستید؟
بنیاد کودک بعنوان یک موسسه خیریه در ایران، آمریکا، امارات متحده عربی، سوئیس، دبی، آلمان و دانمارک ثبت شدهاست و در هر کشور طبق قوانین و ضوابط آنها عمل میکند اما به هیچ یک از این دولتها وابستگی ندارد. بنیاد کودک در ایران و شعباتش در خارج از کشور با داشتن هیات امنا به طور مستقل عمل کرده وهیات امنا نظارت دقیق برعملیات موسسه دارند، ضمن آنکه تصمیمات و اقدامات خود را براساس قوانین کشور محل فعالیت اتخاذ میکند.
نحوه اعمال نظارت را تشریح میکنید؟
علیرغم اینکه از ابتدای تاسیس بنیاد، الزامی به حسابرسی نداشتیم اما هر ساله به طور داوطلبانه مورد رسیدگی موسسات حسابرسی مستقل قرار گرفتهایم، این حسابرسی توسط حسابرسان رسمی و قسم خورده در ایران انجام میشود که مورد تایید وزارت کشور و وزارت اموراقتصاد و دارایی هستند؛ آخرین نتایج گزارش حسابرسی انجام شده نیز به ۲ زبان فارسی و انگلیسی روی وبسایت موسسه به آدرس www.childf.org به اطلاع افکار عمومی میرسد. حتی طی ۲ سال نیز صورتهای مالیمان توسط موسسه Ernst&young که یک موسسه حسابرسی بینالمللی است و در ایران نمایندگی داشته رسیدگی شدهاست.
جذب کفیل و اسپانسر ازبین هموطنان مقیم کشورهای آمریکایی و اروپایی وجه تمایز بنیاد کودک با سایر موسسهها است؛ ایرانیان مقیم آمریکا و اروپا چه میزان برای کمک به کودکان نیازمند ایرانی هزینه میکنند و اینکه هدف موسسه از جذب کمکهای انسان دوستانه از سراسر دنیا چه بوده است؟ ضمن اینکه بر چه اساس نسبت به فعالیتهای بنیاد کودک اطمینان میکنند، ساز و کاری برای جلب اطمینان وجود دارد؟
طی سالهای گذشته صدها نفر از کفیلان موسسه که در ایران، آمریکا و سراسر دنیا زندگی میکنند برای دیدن کودکان تحت حمایت خود به ایران آمدهاندو با آنها ملاقات کردهاند؛ از سوی دیگر نامههای بچههای ایرانی که برای کفیلان خود نوشتهاند از طریق بنیاد کودک به زبان مورد نظراسپانسر ترجمه و برای آنها ارسال شدهاست و حتی شرایط نامهنگاری دو طرفه فراهم شده است؛در حال حاضر بیش از ۳ هزار ایرانی مقیم آمریکا بهصورت مستمراز طریق بنیاد کودک، به کودکان نیازمند ایرانی کمک میکنند؛ در میان کفیلان افرادی وجود دارند که ایرانی هستند اما هیچ وقت ایران را ندیدهاند. در واقع عمدتا هر کفیل در خارج از کشور اسپانسر یک یا چند کودک است.
و هدف اولیه موسسه از جذب کمکهای سایر کشورها؟
از ابتدای تشکیل موسسه متوجه شدیم عمدتا ایرانیان مقیم آمریکا نیز برای انجام کارهای انسان دوستانه، به کودکان آفریقایی کمک میکردند که با راهاندازی بنیاد کودک، امکان جذب کمکهای آنها برای کودکان ایرانی نیزفراهم شد و اتفاقا با استقبال چشمگیری نیز برای کمک به بنیاد مواجه شدیم که البته بنا به اظهارنظرهای کتبی اسپانسرهای ما در داخل و خارج از کشور، نسبت به عملکرد موسسه راضی بوده و به ما اعتماد دارند چرا که در هر زمان پاسخگوی آنان بودهایم ونتایج حسابرسیهای ما کاملا شفاف است.از سوی دیگر بنیاد کودک دارای گستردهترین شبکه خصوصی کمکرسانی در ایران است و متفاوت با سایر موسسات خیریه اصولا تمرکز آن برجلوگیری از آسیبهای اجتماعی کودکان در استانها و شهرهای دوردست است.
آقای ایرانشاهی از اتهامات وارده به خودتان و ۲ عضو دیگر موسسه که در خارج از کشور هستند صحبت کنیم؛
این اتهامات به مسایل تحریم امریکا علیه بنیاد کودک بر میگردد.
دقیقا همین است اتهام زدهاند بدون اینکه به قول خودشان «متهم» را از قبل در جریان اتهاماتش قرار دهند.
اتهامات وارده چه بود؟ تشریح میکنید؟
در خبرگزاری آسوشیتدپرس اعلام شده که دادستان ایالت اورگان در آمریکا یک متن ۲۶ صفحهای علیه من و دو تن دیگر که در آمریکا زندگی میکنند تهیه کردهاست در حالیکه بنده هیچگاه این متن را که بر علیه من بود ندیده بودم و از طریق سایتها متوجه شدم که به جرم توطئه برای فریب دولت امریکا و پولشویی متهم شدهام که البته هر دو، اتهامی بیپایه و اساس است و با دلیل و مدرک آنها را رد میکنم؛ جالب این جا است که این اتهامات را در شرایطی وارد کردهاند که بنیاد کودک را در سالهای گذشته ارزیابی و کنترل کردهاند و لی قطعا این اتهامات بیارتباط با روابط سیاسی دو کشور ایران و آمریکا نیست.
دلیل اصلی این اتهام تحت عنوان «پولشویی» چه بوده؟
در جراید این چنین مطرح شده که پول از آمریکا خارج شده و به ایران رفته و گفته شده که بنیاد کودک از بخش دیپلماتیک ایران و حزبالله لبنان حمایت شدهاست که این اتهامات به هیچ وجه صحت نداشته و افرادی که به بنیاد کودک کمک کردهاند تنها ایرانیان وطن پرست مقیم آمریکا و اروپا و ایران بودهاند که با اطمینان، میل و رغبت و اطلاعات کامل از شرایط کودکان هموطن خود، به موسسه کمک کردهاند؛ تمام فعالیت ما حول محور کمک به کودکان نیازمند در ایران بوده و داشتن مجوز ازوزارت کشور به منزله ارتباط ما با دولت نیست، چنانچه داشتن مجوز از مقامات آمریکا نیز به معنی ارتباط بنیاد کودک با دولت آمریکا نیست؛ ضمن اینکه حتی یک ریال هم از هیچ دولتی نگرفتهایم. چه امریکا و چه ایران….. متاسفانه این تحریمهای یکسویه هرروز افزایش مییابد و اینبار کودکان نیازمند هدف نیزه بیرحم و گزنده بازیهای سیاسی قرارگرفتند.
ابتدای مصاحبه از حسابرسی صحبت کردیم، مدارک بنیاد کودک و شخص شما برای دفاع از خودتان مربوط به همین حسابرسیها میشود؟
با وجود آنکه رسانههای آمریکا اعلام کرده که کمکهای واصله به حساب اشخاص واریز شده، تمام مدارک مربوط به کمکهای اهدایی به مددجویان به صورت کاملا منظم در دفتر مرکزی بنیاد کودک ایران وجود دارد، دقیقترین و شفافترین مدرک بنیاد کودک، مدارک مربوط به گزارشات مالی است؛ که مطابق با استانداردهای بینالمللی تهیه و همه ساله به طور داوطلبانه در اختیار حسابرسان مستقل برای حسابرسی قرار میگیرد و گزارش آن نیز از طریق وبسایت بنیاد به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر میشود. ضمن اینکه تمام سیستمهای بنیاد کودک مکانیزه و آنلاین بوده و نحوه ارائه اطلاعات کاملا دقیق و شفاف است به همین دلیل درهر لحظه میتوانیم با دلیل و مدرک و بصورت مستند پاسخگوی هر مقامی باشیم.
فکر نمیکنید زور تحریمی که خودتان از آن صحبت میکنید به قدرت مدارک موجودتان بچربد؟ چه قدر اطمینان دارید که اتهامات وارده را خنثی و رد کنید؟
ما تمام تلاشمان را برای رفع این اتهامات از طریق مراجع بین المللی میکنیم اما هزینه وکالت در آمریکا بسیار بالا بوده و گاها به۱۰۰ تا۲۰۰ هزار دلار میرسد.
به همین دلیل من و تمامی دوستانم در گروه بنیاد کودک تنها نگران زندگی ۴ هزار کودک ایرانی هستیم و دوست نداریم که آیندهٔ این تعداد کودک نیازمند ایرانی با اتهامات وارد آمده، دستخوش بازیهای سیاسی شود ضمن اینکه دادگاه نیز در آمریکا تشکیل میشود.
پیشبینیتان چیست؟ فکر میکنید اتهامات وارد آمده در میزان کمک کفیلان تاثیری بگذارد؟
با توجه به آنکه کفیلان ایرانی خارج از کشور باکار بنیاد کودک آشنا هستند حمایتشان را از مددجویان قطع نکردهاند اما بعید نیست که اتفاقات اخیر بر روی کمکهای دریافتی از کفیلان سخاوتمند در خارج از کشور بیتاثیر نباشد.
با وجود به نظارتهای مستمر از سوی نهادهای دولتی که برروی NGO هااعمال میشود وهمچنین مجوز فعالیتتان که از وزارت کشور دریافت کردهاید، مسوولان دولتی پیگیر مشکلات بنیادکودک و پرسوجو در مورد اتفاقات اخیر نشدند؟
وزارت کشور وشورایعالی امور ایرانیان خارج ازکشور که نهادهای دولتی مرتبط با این موضوع هستند تا کنون به بنیاد مراجعه نکردهاند. البته بنیاد کودک طی سالیان گدشته، بدون هیچ وقفهای مورد رسیدگی و نظارت قرار گرفته و این حسابرسی مطابق با قانون توسط حسابرسان رسمی و قسم خورده که مورد تاییدوزارت دارایی و وزارت کشور بوده انجام شدهاست و نتایج آن برای سازمانهای ذیربط ارسال شدهاست.
با وجود تحریمی که بنیاد کودک را دچار نگرانی و محدودیت کرده شعبههای بنیاد کودک در سایر کشورها، کمکها را به چه صورت ارسال میکنند؟
تا ۵ سال گذشته، بنیاد کودک آمریکا، پول را به بنیاد کودک سوئیس اهدا میکرد و کمکهای مالی از آن کشور برای ایران ارسال میشد امااز سال ۲۰۰۶ اعلام شد که باید کمکهای مالی فقط به کمکهای غذایی تبدیل شود به همین دلیل بنیاد کودک بر طبق قوانین و مقررات خزانه داری آمریکا عمل کرده و آنها میتوانندکمکهای جمعآوری شده را به صورت دارو، البسه و مواد غذایی برای مصارف خیریه ارسال کنند که آنها ارسال مواد غذایی را انتخاب کردهاند به همین واسطه هر چند ماه، کمکهای جمعآوری شده را تبدیل به موادغذایی کرده وبرای بنیاد کودک ایران ارسال میکنند و ما نیز آنها را توزیع کرده و یا به مواد غذایی دیگری تبدیل میکنیم و همراه با درآمدهای نقدی موسسه که از سوی سایرشعبات بنیاد کودک جذب میشود در اختیار مددجویان قرار میدهیم.
به این ترتیب اتهامات مربوطه به زمانی بوده که از آمریکا پول حواله میشده؟
بله، اتهامات را به۶ تا ۱۰ سال گذشته نسبت دادهاند و اعلام کردند که بنیاد کودک سالهای گذشته پولشویی کرده و ظاهرا پول منتقل شده به ایران برای کمک به کودکان نیازمند در ردیف فعالیتهای پول شویی تلقی شدهاست.
مطلب دیگری هست که به آن اشاره نکرده باشیم؟ پیشبینیتان از آیندهٔ بنیاد کودک چیست؟
امیدوارم هستیم که زمانی بتوانیم ۱۰۰ هزار خانواده نیازمندایرانی را تحت پوشش قرار دهیم چرا که این پتانسیل در بین هموطنان خیر مقیم داخل و خارج از کشور کاملا مشهود است و خوشبختانه ما نیز با ایجاد یک ساختار قوی و کاملا مکانیزه در بنیاد کودک امکان تحقق این امر را فراهم کردهایم.
با وجود مسائل به وجود آمده آرمانی فکر نمیکنید؟
نه، دولت آمریکا تا به امروز هیچ خدشهای به کارموسسه وارد نکرده و بنیاد کودک هم بیش از گذشته برای کودکان ایرانی از سایر کشورها از جمله آمریکا، اسپانسر و حامی جذب میکند؛ ضمن اینکه در صدد گسترش شعبات موسسه رفاه کودک در خارج و داخل ایران نیز هستیم و از هموطنان عزیز درخواست میکنیمضمن مراجعه به سایت ما به آدرس www.childf.org با حمایت از یک یا چند کودک نیازمند مستعد مارا در جهت ریشه کنی ترکتحصیلهای ناشی از فقر یاری کنند.
صحبت دیگر و پایانی؟
وقت آن رسیده که سازمانها و مراجع بینالمللی باپیگیری مسوولانه، حداقل درحمایت از NGOهای عضو سازمان ملل متحد، دولتها را موظف کنند تا در درگیریهای سیاسی وتحریمهای اعمال شده، حرکتهای انسان دوستانه این موسسات را مستثنی کرده و اجازه ندهند که این گونه موسسات در چنگ نیروهای امنیتی و پلیسی کشورها مورد هجوم قرار گیرند.