- نام:
- علیرضا
- نام خانوادگی:
- اعرافی
- نام پدر:
- محمد ابراهیم
- تاریخ تولد:
- ۱۳۳۸
- تاریخ فوت:
- در قید حیات
- محل تولد:
- میبد-یزد
- تحصیلات:
- اجتهاد
- محل تحصیل:
- حوزه علمیه قم
- نوع عضویت:
- فقیه
- سال ورود:
- ۱۳۹۸
- سن ورود:
- ۶۰سال
- مدت حضور:
- جدید
- دوره:
- هفتم
- سمت:
- بدون سمت
علیرضا اعرافی از اوایل انقلاب ۵۷ تا سال ۱۳۸۱ به تحصیل و تدریس و پژوهش مشغول بود و مدیریت پژوهشگاه حوزه و دانشگاه را عهده دار بود اما از سال ۱۳۸۱ وارد فاز تازهای از زندگی حرفهای خود شد. او در این سال با دستور رهبر ایران ماموریت یافت تا ریاست مرکز جهانی علوم اسلامی (نهادی که مدیریت طلاب غیر ایرانی مشغول تحصیل در ایران را عهده دار است) را بپذیرد. اعرافی پس از مدتی فعالیت در این نهاد، متوجه شد که ریاست این نهاد، مستقل از نهاد موازی «سازمان مدارس و حوزه های خارج از کشور» (که آن موقع زیر نظر حجت السلام محمد رضا نورالهیان اداره میشد و مسئولیت اداره کلیه مدارس علمیه همسو با حوزه علمیه قم در خارج از کشور را برعهده داشت)، او را به اهدافاش نمی رساند از این رو طرحی به رهبر ایران تقدیم کرد تا با ادغام این دو نهاد و تشکیل موسسهای تازه به نام «جامعه المصطفی العالمیه»، کل امور طلاب خارجی مقیم و غیر مقیم به این نهاد سپرده شود. آیت الله خامنهای هم از این ایده استقبال و ضمن دستور تشکیل این نهاد، ریاستاش را نیز به اعرافی واگذار کرد. نهایتا در سال ۱۳۸۸ این نهاد تحت نام دانشگاه با اخذ مجوز از شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارت علوم، تاسیس شد.
هدف اصلی این نهاد تازه تاسیس، آنگونه که در وب سایت آین موسسه آمده، «جذب دانشجو از سراسر دنیا، توسعه علوم اسلامی، انسانی و اجتماعی و تربيت مجتهدان، عالمان و متخصصان پارسا و متعهد، به تبيين، توليد و تعميق تفكرات و انديشههای اسلامی و نشر و ترويج اسلام ناب محمدی بود».
آيت الله اعرافی سال ۲۰۱۵ میل به حضور بیشتر در قدرت داشت و برای انتخابات مجلس خبرگان از حوزه انتخابیه تهران ثبت نام کرد ولی موفق به جلب آراء لازم نشد و از ورود به مجلس خبرگان رهبری باز ماند. پیش از انتخاب ابراهیم رئیسی به ریاست قوه قضاییه، از علیرضا اعرافی نیز به عنوان یکی از کاندیداهای تصدی ریاست قوه قضائیه نام برده شد ولی این کرسی نیز به او نرسید.
درگذشت «آیتالله مؤمن» عضو باسابقه شورای نگهبان، نیز فرصتی شد برای آیت الله اعرافی تا به جای او وارد شورای نگهبان شود. رهبر ایران در ۲۴ تیر ۹۸ اعرافی را به عنوان عضو فقهای شورای نگهبان منصوب کرد تا حضورش در قدرت مستحکم تر شود. او هم اکنون یکی از ۶ فقیه شورای نگهبان است که تصویب نهایی قوانین و نظارت بر انتخابات را برعهده دارد.
سوابق: عضویت در فقهای شورای نگهبان؛ شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ شوراى فرهنگى - اجتماعى وزارت علوم، تحقيقات و فناورى؛ شوراى فرهنگ عمومى وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى؛ هيات امناى مؤسسه بين المللى هدى؛ هيات امناى دفتر تبليغات حوزه علميه قم؛ هيات امناى مركز جهانى و سازمان مدارس خارج از كشور؛ مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور؛ امام جمعه قم و میبد؛ رئیس هیات امنا و مدیر جامعه مصطفی العالمیه؛ رياست مركز جهانى علوم اسلامى و عضويت در هيئت امناى آن؛ رياست پژوهشگاه حوزه و دانشگاه قم؛ مديريت گروه علوم تربيتى مؤسسه امام خمينی؛ معاونت پژوهشى حوزه علميه قم؛ رياست هيات امناى دانشكده علوم قرآنى ميبد؛ مدير مسئول فصلنامههاى «حوزه و دانشگاه»، «جستار اقتصادى» و «تربيت اسلامى»؛