عرصه سوم- در روزهای اخیر شاهد تدوام سختگیری و آزار و اذیت فعالان سیاسی و اجتماعی زن محبوس در زندان اوین هستیم. بسیاری از آنها هم از ملاقات و داشتن خدمات پزشکی محروم شدهاند. با ادامه اعتصاب غذای نسرین ستوده وکیل و فعال حقوق بشر وانتقال او به بهداری زندان، نه نفر دیگر هم از زنان زندانی سیاسی دراعتراض به افزایش فشار، یورش مامورین به سلولهاشان و تجسس وسایل شخصی خود دست به اعتصاب غذا زده اند. دراین میان فعالیتهای مدافعان سازمان حقوق بشری برای پایان دادن به این وضعیت غیرانسانی ادامه دارد.
از جمله سازمان های دیده بان حقوق بشر، عفو بین الملل، کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران، گزارشگران بدون مرز، فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر، و جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران همراه با شیرین عبادی، باردیگر از دولتمردان ایرانی خواستند تا احکام محکومیت فعالان مسالمت جو را لغو کنند و آنان را بدون قید و شرط آزاد کنند.
بنیاد عرصه سوم ضمن پشتیبانی از اقدام شیرین عبادی و شش سازمان مدافع حقوق بشر دراعتراض به شرایط غیرقانونی حاکم بر زندانهای ایران از همه آزادی خواهان و فعالان جامعه مدنی میخواهد که برای پایین دادن به نقض حقوق انسانی این زندانیان اقدام کنند.
شیرین عبادی در این رابطه گفته است:
«هیچ یک از روزنامه نگاران، وکلای حقوق بشری و مدافعان حقوق بشر که تنها برای فعالیت مسالمت آمیزشان بازداشت شده اند نباید در زندان باشند. زورگفتن به فرزند یک زندانی و محروم کردن وی از دیدار با خانواده اش و دسترسی به مراقبت پزشکی تنها باعث بدتر جلوه کردن ایران در چشم جهانیان می شود».
از زمان دستگیری نسرین ستوده در سال 1389، مقامات این وکیل حقوق بشری 47 ساله و مادر دو فرزند خردسال را بارها در حبس انفرادی نگهداشته اند و از ملاقات منظم و صحبت با خانواده اش محروم کرده اند. مقامات زندان در ایران، ظرف چند ماه گذشته مرتبا زندانیان سیاسی دیگر را نیز از ملاقاتهای منظم با نزدیکان خویش و دسترسی مناسب به درمان پزشکی محروم کرده اند.
رضا خندان همسر ستوده به گروه های حقوق بشری گفته است : نسرین ستوده که از تاریخ 17 اکتبر 2012 (26 مهر 1391) دست به اعتصاب غذا زد، به بهداری زندان اوین منتقل شده است. وی گفت که اعتصاب غذای ستوده در واکنش به آزار و اذیت خانواده اش توسط مقامات و محدودیت بر حق ملاقات وی است. خانم عبادی و شش سازمان حقوق بشری گفتند: «ما جدأ از شرایط نسرین ستوده نگرانیم و مسئولیت های دولتمردان ایران را خاطرنشان می کنیم».
آزار و اذیت زندانیان زن دراوین سبب اعتراض شدید و مقاومت آنها دربرابرمامورین شده است. زنان زندانی با شعار دادن و سرانجام با اعتصاب غذا خواهان رسیدگی به مسئله یورش به بند زنان شده اند.
تا کنون ۹نفر از زندانیان سیاسی زن از جمله بهاره هدایت، نازنین دیهیمی، ژیلا بنی یعقوب، شیوا نظرآهاری، مهسا امرآبادی، حکیمه شکری، ژیلا کرم زاده مکوندی، نسیم سلطان بیگی و راحله زکایی در اعتراض به این اقدام ماموران حفاظت -اطلاعات زندان دست به اعتصاب غذا زدند.
سایت ایران امروز به نقل از گزارش کلمه دراین باره می نویسد:
«حمله کنندگان به بند بانوان که شامل حدود ۲۰زن از نیروهای گارد یگان حفاظت زندان اوین بودند با ورود به حریم خصوصی و شخصی زندانیان سیاسی باعث بر هم زدن نظم و سلب آسایش آنان شده و پس از یورش به بند سیاسی بانوان زندانیان را به شکل توهین آمیزی بازرسی بدنی کردند.
اعتراض فائزه هاشمی
این اقدام با واکنش اعتراضی فائزه هاشمی که در حال حاضر نماینده و وکیل بند زندانیان و سایر زندانیان سیاسی زن است، مواجه شد.
براساس این گزارش، ماموران حفاظت سپس زندانیان سیاسی را به حیاط کوچک بند هدایت کرده و برای ساعتی همه زندانیان سیاسی را در فضای کوچک و نامناسب محبوس کرده و شروع به تفتیش وسایل شخصی آنان کردند که این حرکت با واکنش زندانیان زن روبرو شد.
شعار یا حسین میرحسین زندانیان
برای نشان دادن اعتراض خود به ماموران امنیتی و حفاظتی زندان اقدام به سر دادن شعار “یا حسین میر حسین”، “مرگ بر دیکتاتور”، “موسوی زنده باد کروبی پاینده باد” و سرودهای “ای ایران”، “یار دبستانی” و “نه خارم نه خاشاک” کردند.
این یورش هم چنین با واکنش اعتراضی زندانیان از جمله اعتصاب غذای جمعی از این زنان سیاسی همراه شده است. زندانیان سیاسی زن خواستار عذرخواهی رسمی رییس زندان اوین و مسئولان اداره حفاظت این زندان و همچنین ارایه ضمانت هایی از سوی آنان مبنی بر عدم تکرار چنین رفتارهای شده اند.”