از ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۹ [۵۸ فریم]

تایید دسترسی به فن‌آوری هسته‌ای

شورای نگهبان با طرح دستیابی به فن آوری هسته ای مصوب مجلس هفتم موافقت کرد.

انتصاب فقها شورای پنجم
انتصاب فقها شورای پنجم

آیت الله خامنه ای طی حکمی جنتی و رضوانی را مجدد و مدرسی یزدی را برای اولین بار به عنوان فقهای شورای نگهبان منصوب کرد.

معرفی حقوقدانان شورای پنجم
معرفی حقوقدانان شورای پنجم

قوه قضائیه پنج حقوقدان را به مجلس معرفی کرد که از بین آقایان محمدرضا علیزاده، غلامحسین الهام، عباس کعبی، فیروز اصلانی و جمال کریمی راد، سه نفر اول به عنوان حقوقدان به عضویت شورای نگهبان درآمدند.

تفسیر اصل ۵۵ قانون اساسی

شورای نگهبان اولین تفسیر خود از اصل ۵۵ قانون اساسی اعلام کرد. «اصل ۵۵ قانون اساسی ناظر به اعتباراتی است که در بودجه کل کشور منظور شده و صلاحیت دیوان محاسبات در رسیدگی و حسابرسی محدود به همان موارد است.»

تفسیر اصل ۱۳۸ قانون اساسی

شورای نگهبان تفسیر خود از اصل ۱۳۸ قانون اساسی اعلام کرد. «همان‌طور که مصوبات دولت خارج از موارد چهارگانه مذکور در اصل ۱۳۸ قانون اساسی بر خلاف قانون اساسی و خارج از حدود و اختیارات دولت است، رسیدگی به اینگونه مصوبات هم خارج از اختیارات ریاست مجلس است.»

دومین تفسیر اصل ۱۷۰ قانون اساسی

شورای نگهبان دومین تفسیر خود از اصل ۱۷۰ قانون اساسی اعلام کرد. «با توجه به قرينة «قوة مجريه» در قسمت اخير اصل يكصد و هفتادم قانون اساسي مقصود از تعبير «دولتي» در اين اصل قوة مجريه است.»

سومین تفسیر اصل ۱۷۰ قانون اساسی

شورای نگهبان سومین تفسیر خود از اصل ۱۷۰ قانون اساسی اعلام کرد. «اجراي مصوبه ابطال شده در مواردي كه به مرحله اجراء درنيامده و نيز تصويب مصوبه‎اي به همان مضمون و يا مبتني برهمان ملاكي كه موجب ابطال مصوبه شده است مانند عدم وجود مجوز قانوني، بدون اخذ مجوز جديد، برخلاف نظريه تفسيري شوراي نگهبان است.»

رد کنوانسیون کنترل دخانیات

شورای نگهبان با «لايحه الحاق دولت جمهوري اسلامي ايران به كنوانسيون چارچوب سازمان بهداشت جهاني در مورد كنترل دخانيات» به دلیل عدم انطباق با قانون اساسی مخالفت کرد.

ردصلاحیت ۱۰۰۲ کاندیدای ریاست جمهوری
ردصلاحیت ۱۰۰۲ کاندیدای ریاست جمهوری

تعداد نامزدهای ثبت نام کرده در انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری به ۱۰۱۰ نفر رسید که شورای نگهبان محمد معین را به همراه ۱۰۰۲ نفر دیگر رد کرده است.اکبرهاشمی رفسنجانی، محمدباقر قالیباف، مهدی کروبی، علی اردشیر لاریجانی، محسن رضایی و محمود احمدی نژاد ا شش نامزدی بودند که شورای نگهبان صلاحیت آنها را تائید کرد.شورای نگهبان پس از اعتراض اصلاح طلبان به رد صلاحیتمصطفی معین و محسن مهرعلیزاده و نامه رهبر جمهوری اسلامی به این شورا مبنی بر تجدید نظر در این مورد، صلاحیت این دو را تائید کرد.

تایید استفاده از منابع خارجی

شورای نگهبان با لایحه استفاده از منابع مالی خارجی مصوب مجلس هفتم موافقت کرد.

انتخاب سخنگوی شورا
انتخاب سخنگوی شورا

عباسعلی کدخدایی به عنوان سومین سخنگوی شورای نگهبان منصوب شد وی تا تا سال 92 سخنگوی شورای نگهبان بود و با وجود این که بین سالهای 86 تا 88 نتوانست از مجلس رای لازم را دریافت کند و هیچ گونه عضویتی در شورای نگهبان نداشت اما به عنوان سخنگو به کار خود ادامه داد.

موافقت با تعلیق اقدامات داوطلبانه

شورای نگهبان با طرح الزام دولت به تعليق اقدامات داوطلبانه در صورت ارجاع و يا گزارش پرونده هسته اي به شوراي امنيت مصوب مجلس هفتم موافقت کرد.

رد کنوانسیون مبارزه با فساد

شورای نگهبان با «لايحه الحاق دولت جمهوري اسلامي ايران به كنوانسيون سازمان ملل متحد براي مبارزه با فساد» که از سوی دولت اول محمود احمدی نژاد ارائه و به تصویب مجلس هفتم رسیده بود به دلیل مغایرت با موازین شرعی مخالفت کرد.

رد نظارت شورا بر انتخابات شوراها

مخالفت شورای نگهبان با طرح مجلس هفتم درباره اعطای حق نظارت بر انتخابات شوراهای شهر به شورای نگهبان.

تفسیر اصول ۷۵ و ۱۰۲ قانون اساسی

شورای نگهبان تفسیر خود از اصول ۷۵ و ۱۰۲ قانون اساسی اعلام کرد. «اصل هفتاد و پنج قانون اساسی شامل هر طرحی که طبق قانون به مجلس ارائه گردد و بار مالی داشته باشد می‏شود.»

کمک مالی به لبنان

اعضاء و کارکنان شورای‌نگهبان با تبریک مجدد پیروزی مقاومت اسلامی لبنان در مقابل صهیونیست‌های متجاوز، بخشی از حقوق خود را برای کمک به مردم لبنان اختصاص دادند.

موافقت با طرح تابعيت فرزندان

شورای نگهبان با طرح تعيين تكليف تابعيت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ايراني با مردان خارجي مصوب مجلس هفتم موافقت کرد.

رد صلاحیت ۳۲۹ کاندیدای خبرگان چهارم
رد صلاحیت ۳۲۹ کاندیدای خبرگان چهارم

چهارمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری، ۴۹۳ نفر برای نامزدی در انتخابات ثبت‌نام کردند که در ابتدا با رد صلاحیت گسترده در برخی حوزه‌ها تعداد نامزدها و کرسی‌های نمایندگان برابر بود.شورای نگهبان پس از طی چند مرحله بررسی صلاحیت نامزدها در نهایت ۳۱۱ نفر را رد صلاحیت کرد.

تایید افزایش سن رای‌ دهندگان

شورای نگهبان طرح دو فوریتی مجلس هفتم برای افزایش سن رای دهندگان از 15 سال به 18 سال را مغایر شرع و قانون اساسی ندانست و تایید کرد.

تایید طرح ساماندهی مد و لباس

شورای نگهبان با طرح ساماندهی مد و لباس مصوب مجلس هفتم موافقت کرد.

رد طرح تجمیع انتخابات

شورای نگهبان با طرح تجميع انتخابات دوره هشتم مجلس شوراي اسلامي با دوره دهم رياست جمهوري به دلیل مغایرت با قانون اساسی مخالفت کرد.

تفسیر اصل ۱۳۸ قانون اساسی

شورای نگهبان تفسیر خود از اصل ۱۳۸ قانون اساسی را اعلام نکرد! شورا در پاسخ به دو سوال حداد عادل رییس وقت مجلس اعلام کرد که به نظر تفسیری نرسیده است. متن کامل هر دو سوال: آیا اتخاذ عناوینی غیر از عنوان تصویب‌نامه برای تصمیمات هیأت وزیران، رافع تکلیف قانونی مذکور در قسمت اخیر اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی برای هیأت وزیران و نیز رافع مسؤولیت قانونی رئیس مجلس شورای اسلامی می‏باشد یا نه؟ ۲ ـ در صورت مرتفع نبودن تکلیف و مسؤولیت فوق، آیا عطف به ماسبق نیز می‏شود یا خیر؟

رد طرح رفع برخي از موانع توليد و سرمايه ­گذاري صنعتي

شورای نگهبان با طرح رفع برخي از موانع توليد و سرمايه­ گذاري صنعتي به دلیل این که چون داراي بار مالي است و طريق جبران آن نيز تعيين نشده و مغاير اصل 75 قانون اساسي است مخالفت کرد.

رد استانی شدن انتخابات مجلس

شورای نگهبان با طرح استاني شدن حوزه هاي انتخابيه مجلس شوراي اسلامي برخي استانهاي كشور مصوب مجلس هفتم به دلیل مغایرت با قانون اساسی مخالفت کرد.

تفسیر اصل ۱۲۶ قانون اساسی

شورای نگهبان تفسیر خود از اصل ۱۲۶ قانون اساسی را اعلام کرد. -تفویض مسئولیت امور مذکور در اصل ۱۲۶ قانون اساسی به سازمان خاصی بدون تفویض اختیار از سوی رئیس جمهور مغایر اصل مذکور است، لکن الزام رئیس جمهور به اجرای آن امور از طریق تشکیلات خاص قانونی مانع ندارد.

تفسیر اصل ۱۳۶ قانون اساسی

شورای نگهبان تفسیر خود از اصل ۱۴۱ قانون اساسی را اعلام نکرد! شورا در پاسخ به این سوال که آیا عضویت در شورای نگهبان شغل محسوب می‏شود و مصداق اصل ۱۴۱ قانون اساسی می‏باشد یا خیر، بعد از بحث و بررسی به نظر تفسیری نرسید.

ردطرح حذف کنکور

طرح پذیرش دانشجو در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور موسوم به طرح حذف کنکور مغایر قانون اساسی شناخته شد.

شورا در مورد خود به نتیجه نرسید

رئیس مجلس طی استفساریه‌ای از شورای نگهبان خواست تا این شورا نظر خود را درباره اینکه «آیا عضویت در شورای نگهبان شغل محسوب می شود و مصداق اصل141قانون اساسی می باشد یا خیر؟ »بیان کند. اعضای شورا به نظر تفسیری نرسیدند که عضویت در شورا شغل است و مصداق اصل141می شود.

تفسیر اصل ۱۳۶ قانون اساسی

شورای نگهبان تفسیر خود از اصول ۴ و۹۱ و ۹۹ قانون اساسی را اعلام کرد. «مستفاد از اصول ۴، ۹۱ و ۹۹ قانون اساسی این است که تصویب ضوابط و مقررات مالی، اداری، استخدامی و تشکیلاتی شورای نگهبان که انجام وظایف آن به تشخیص شورا متوقف بر آن‌ها است، بر عهده خود این شورا می‏باشد.»

انتصاب فقهای شورای نگهبان
انتصاب فقهای شورای نگهبان

آیت الله خامنه ای طی حکمی آقایان محمد یزدی، محمد مومن و صادق لاریجانی را مجدد به عنوان فقهای شورای نگهبان منصوب کرد.

رد طرح رسیدگی به دارایی مقامات

شورای نگهبان با طرح رسيدگي به دارايي مقامات و مسؤولان و كارگزاران نظام جمهوري اسلامي ايران مصوب مجلس هشتم به دلیل مغایرت با قانون اساسی مخالفت کرد.

معرفی حقوقدانان جدید شورا
معرفی حقوقدانان جدید شورا

قوه قضانیه شش حقوق دان شامل محسن اسماعیلی، حسینعلی امیری، ابراهیم عزیزی، عباسعلی کدخدایی، علی رازینی، و محمد صادق موسوی را به مجلس معرفی کرد که دو نفر اول یعنی اسماعیلی و امیری حائز رای لازم شدند و برای انتخاب نفر سوم ، قوه قضائیه بار دیگر چهار نفر قبلی را معرفی کرد که این بار ابراهیم عزیزی به عضویت شورای نگهبان درآمد.

رد مجدد طرح رسیدگی به دارایی مقامات

‌طرح رسیدگی به دارایی مقامات و مسؤولان و کارگزاران نظام به دلیل آن که در ماده (3) آن الزام رهبری به تعیین مرجعی خاص برای دریافت گزارش اموال درج شده بود خلاف موازین شرع شناخته شد.

رد کنوانسیون روغن و کنسرو

شورای نگهبان با لايحه الحاق دولت جمهوري اسلامي ايران به موافقتنامه بين‌المللي روغن و كنسرو زيتون به دلیل مغایرت با قانون اساسی مخالفت کرد.

تایید طرح تغییر ساعت رسمی کشور

شورای نگهبان «طرح تغییر ساعت رسمی» را مغایر با شرع و قانون اساسی تشخیص نداد و تایید کرد.

تفسیر اصل ۱۳۶ قانون اساسی

شورای نگهبان تفسیر خود از اصل ۱۳۵ قانون اساسی را اعلام کرد. مطابق اصل ۱۳۵ قانون اساسی تعیین سرپرست برای بیش از یک سه ماه امکان‏پذیر نمی‏باشد، لیکن در مدت سه ماه مذکور رئیس‏جمهور می‏تواند به دفعات سرپرست تعیین کند.

رد صلاحیت ۲۰۹۷ کاندیدای مجلس
رد صلاحیت ۲۰۹۷ کاندیدای مجلس

در انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی از انتخابات، بیش از هفت هزار نفر از شهروندان ایرانی، در مهلت قانونی ثبت نام، نامزد تصدی این مسئولیت شدند . از این تعداد، تنها 4500 نفر، توسط شورای نگهبات تایید صلاحیت شدند.

مخالفت با تشکیل شورای عالی خانواده

شورای نگهبان با طرح تشکیل شورای عالی خانواده مصوب مجلس هفتم به دلیل مغایرت با شرع و قانون اساسی مخالفت کرد.

استعفا به خاطر مخالفت با شورا

آیت الله رضا استادی از سمت خود به عنوان یکی از فقهای شورای نگهبان استعفا داد، او علت استعفای خود را مخالفت با وظیفه شورای نگهبان درباره رد یا تایید صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری و مجلس اعلام کرد.

درگذشت یک عضو فقهای شورا

آیت الله محمد حسن قدیری از فقهای دور چهارم شورای نگهبان در سن ۷۰ سالگی درگذشت.

رد لایحه ارتقا سلامت نظام اداری

شورای نگهبان با لایحه ارتقا سلامت نظام اداری و مقابله با فساد به دلیل مغایرت با شرع و قانون اساسی مخالفت کرد.

تفسیر اصل ۱۳۶ قانون اساسی

شورای نگهبان اولین تفسیر خود از اصل ۱۴۱ قانون اساسی را اعلام کرد. ((عضویت به عنوان هیئت مدیره و یا مدیرعامل موسسات فرهنگی غیردولتی و غیرعمومی و مؤسساتی که سرمایه آن تماماً یا جزئاً متعلق به دولت و موسسات عمومی نیست و نیز شرکت دولتی یا خصوصی محسوب نشوند، مشمول اصل «۱۴۱» قانون اساسی نمی‏باشد))

رد عضویت در انجمن بين‌المللي پاركهاي علمي

شورای نگهبان با «لايحه عضويت دولت جمهوري اسلامي ايران در انجمن بين‌المللي پاركهاي علمي» دولت اول محمود احمدی نژاد به دلیل مغایرت با قانون اساسی مخالفت کرد.

تفسیر اصل ۱۳۶ قانون اساسی

شورای نگهبان اولین تفسیر خود از اصل ۱۶۹ قانون اساسی را اعلام کرد. «اطلاق علنی بودن مذاکرات مجلس شورای اسلامی و انتشار گزارش کامل آن از طریق رادیو و روزنامه رسمی برای اطلاع عموم، مذکور در اصل شصت و نهم قانون اساسی، نسبت به مواردی که مشتمل بر توهین و هتک حیثیت افراد و اشاعه فاحشه باشد، خلاف موازین شرع است. بنابراین اطلاق اصل شصت و نهم در این موارد مقیّد می‌شود.»

رد لایحه دسترسی آزاد به اطلاعات

شورای نگهبان با لايحه انتشار و دسترسي آزاد به اطلاعات مصوب هیات دولت اول محمود احمدی نژاد به دلیل مغایرت با شرع و قانون اساسی مخالفت کرد.

تایید اصلاحیه لایحه تنظیم جمعیت

لایحه اصلاح قانون تنظیم خانواده و جمعیت که با دستور رهبر جمهوری اسلامی و به منظور افزایش جمعیت از سوی مجلس هشتم تصویب شده بود از سوی شورای نگهبان تایید شد.

رد لایحه پیشگیری از وقوع جرم

شورای نگهبان با لایحه پیشگیری از وقوع جرم مصوب هیات دولت و مجلس هشتم به دلیل عدم تطابق با قانون اساسی مخالفت کرد.

مشورت با مراجع درباره حوادث ۸۸

تعدادی از اعضای شورای نگهبان با برخی مراجع تقلید و افراد ضاحب نفوذ مذهبی و سیاسی دیدار کردند تا بتوانند تایید آنها درباره صحت انتخابات سال 88 را دریافت کنند.

تایید لایحه مبارزه با جرایم رایانه‌ای
تایید لایحه مبارزه با جرایم رایانه‌ای

شورای نگهبان با لایحه مبارزه با جرائم رایانه ای مصوب دولت دوم احمدی نژاد و مجلس هشتم موافقت کرد.

تجدید نظر در روابط با حامیان تروریسم

شورای نگهبان با طرح الزام دولت به تجدیدنظر در روابط تجاری و اقتصادی با كشورهای حامی تروریسم مصوب مجلس هشتم موافقت کرد.

آمادگی برای باز شماری آرا

شورای نگهبان اعلام کرد آماده دریافت درخواست بازشماری آراء از سوی آقایان موسوی و کروبی است.

تایید پیش از موعد انتخابات ۸۸

در شرایطی که خیابان های ایران شاهد تظاهرات اعتراضی درباره نتایج انتخابات ریاست جمهوری دهم بود دبیر شورای نگهبان، طی نامه‌ای به وزیر کشور، صحت انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری را تایید کرد.

انتشار گزارش تفصیلی شورا از انتخابات ۸۸

شورای نگهبان پیرامون انتخابات جنجالی دهمین دوره ریاست جمهوری در خرداد 88 گزارش تفصیلی منتشر کرد.

معرفی عضو جدید فقهای شورا
معرفی عضو جدید فقهای شورا

آیت الله خامنه ای طی حکمی آیت الله صادق لاریجانی را به عنوان رییس قوه قضائیه منصوب کرد و در حکمی دیگر آیت الله هاشمی شاهرودی را به عنوان جانشین در شورای نگهبان منصوب کرد.

استعفا و انتصاب حقوقدانان شورا

ابراهیم عزیزی به دلیل این که از سوی دولت دوم احمدی نژاد به سمت معاونت برنامه ریزی و راهبردی ریاست جمهور منصوب شد از سمت خود استعفا داد. قوه قضائیه عباسعلی کدخدایی و احمد بیگی حبیب آبادی را بار دیگر به مجلس معرفی کرد که در نهایت عباسعلی کدخدایی رای لازک را کسب کرد و به شورای نگهبان پیوست.

شورا به دنبال سرکوب معترضان
شورا به دنبال سرکوب معترضان

سخنگوی شورای نگهبان، خواستار برخورد شدید با عوامل پاره کردن عکس آیت االله خمینی در تجمع معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری 88 شد.

تایید لایحه هدفمندسازی یارانه‌ها

شورای نگهبان لایحه هدفمندکردن یارانه‌ها را مغایر با شرع و قانون اساسی ندانست و تایید کرد.

تایید طرح حمایت از دیپلمات‌های آسیب دیده

شورای نگهبان با طرح الزام دولت به پيگيري و استيفاء حقوق اتباع و ديپلماتهاي ايراني آسيب ديده از اقدامات دولتهاي خارجي به ويزه دولت اشغالگر آمريكا مصوب مجلس هشتم موافقت کرد.


منابع تایم لاین



در ۲۶ تیر ۱۳۸۳آیت الله خامنه ای طی حکمی جنتی و رضوانی را مجدد و مدرسی یزدی را برای اولین بار به عنوان فقهای شورای نگهبان منصوب کرد. در همین روز هاشمی شاهرودی رئیس وقت قوه قضائیه پنج حقوقدان را به مجلس معرفی کرد که از بین آقایان محمدرضا علیزاده، غلامحسین الهام، عباس کعبی، فیروز اصلانی و جمال کریمی راد، سه نفر اول به عنوان حقوقدان به عضویت شورای نگهبان درآمدند.

در اول آذر ۱۳۸۴ عباسعلی کدخدایی به عنوان سومین سخنگوی شورای نگهبان انتخاب شد و  تا سال ۱۳۹۲ بی وقفه در این سمت فعالیت کرد. کدخدایی در فاصله سال‌های ۸۶-۸۸ نتوانست رای لازم را از مجلس بدست آورد و وارد شورای نگهبان شود اما همچنان به عنوان سخنگوی شورا فعال بود. 

در ۲۶ خرداد ۱۳۸۶ در اتفاقی نادر پس از استعلام رئیس مجلس از شورای نگهبان در مورد اینکه «آیا عضویت در شورای نگهبان شغل محسوب می شود؟» اعضای شورا نتوانستند در این مورد به جمع بندی مشخصی برسند!

در تیرماه ۱۳۸۶ مجددا آیت الله خامنه ای طی حکمی آقایان محمد یزدی، محمد مومن و صادق لاریجانی را به عنوان فقهای شورای نگهبان منصوب کرد. هاشمی شاهرودی رئیس وقت قوه قضاییه نیز شش حقوقدان شامل محسن اسماعیلی، حسینعلی امیری، ابراهیم عزیزی، عباسعلی کدخدایی، علی رازینی، و محمد صادق موسوی را به مجلس معرفی کرد که دو نفر اول یعنی محسن اسماعیلی و حسینعلی امیری حائز رای لازم شدند و برای انتخاب نفر سوم، قوه قضائیه بار دیگر چهار نفر قبلی را معرفی کرد که این بار ابراهیم عزیزی به عضویت شورای نگهبان درآمد.

یک سال بعد در اول مرداد ۱۳۸۷ رضا استادی از سمت خود به عنوان یکی از فقهای شورای نگهبان استعفا داد، او علت استعفای خود را مخالفت با وظیفه شورای نگهبان درباره رد یا تایید صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری و مجلس اعلام کرده بود. دو ماه بعد در مهر ۱۳۸۷ محمد حسن قدیری از فقهای دور چهارم شورای نگهبان در سن ۷۰ سالگی درگذشت. 

مرداد ۸۸ و پس از پایان ریاست ۱۰ ساله هاشمی شاهرودی بر قوه قضاییه، آیت الله خامنه ای طی حکمی صادق لاریجانی را به عنوان رئیس قوه قضائیه و در حکمی دیگر محمود هاشمی شاهرودی را به عنوان جانشین وی در شورای نگهبان منصوب کرد.

در ۲۹ آذر ۱۳۸۸ ابراهیم عزیزی به دلیل این که از سوی دولت دوم احمدی نژاد به سمت معاونت برنامه ریزی و راهبردی ریاست جمهور منصوب شده بود از سمت خود استعفا داد. آملی لاریجانی رئیس وقت قوه قضائیه عباسعلی کدخدایی و احمد بیگی حبیب آبادی را بار دیگر به مجلس معرفی کرد که در نهایت عباسعلی کدخدایی در ۱۹ آبان ۱۳۸۸ با کسب رای لازم از مجلس وارد شورای نگهبان شد. 

در این دوره از شورای نگهبان مجموعا ۱۴ نفر شامل ۷ فقیه و ۷ حقوقدان حضور داشته اند. 



دوره پنجم شورای نگهبان از حیث نظارت بر انتخابات بسیار پرتنش و پر حادثه دنبال شد. در این دوره شورا بر انتخابات‌های ریاست جمهوری نهم، خبرگان چهارم، مجلس هشتم و ریاست جمهوری دهم نظارت کرد. 

نظارت‌ شورا در انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری منجر به رد صلاحیت ۱۰۰۲ نفر از ۱۰۱۰ کاندیدای انتخابات شد. این نظارت در انتخابات خبرگان چهارم باعث رد صلاحیت ۳۲۹ نفر از مجموع ۴۹۳ کاندیدای خبرگان شد. در انتخابات مجلس هشتم این روند ادامه یافت به گونه‌ای که ۲۰۹۷ نفر از ۷۵۹۸ کاندیدا این مجلس با مهر رد صلاحیت مواجه شدند. 

اما پر تنش‌ترین انتخاباتی که شورای نگهبان تا امروز در آن نقش داشته انتخابات ریاست جمهوری دهم در سال ۱۳۸۸ بود انتخاباتی که علاوه بر رد صلاحیت ۴۷۱ نفر و تایید تنها ۴ نامزد برای حضور در رقابت عمومی، در نهایت باعث ظهور یک جنبش سیاسی اجتماعی میلیونی در میان مردم ایران شد.



دوره پنجم در عرصه قانونگذاری نیز دوره پر رفت و آمدی بود. در این دوره کنوانسیون‌های کنترل دخانیات، مبارزه با فساد رد شدند! طرح‌های تجمیع انتخابات و رسیدگی به دارایی مقامات و حتی طرح تشکیل شورای عالی خانواده نیز در این دوره از سوی شورای نگهبان مغایر با قانون اساسی و شرع تشخیص داده شدند.  تایید طرح ساماندهی مد و لباس نیز یکی دیگر از اقدامات شورای نگهبان در راستای کنترل پوشش عمومی بود. 



در دروه پنجم،  شورای نگهبان ۱۵ بار به تفسیر قانون اساسی پرداخت. در این دوره دو تفسیر از اصل ۱۷۰و تفاسیری از اصول ۴-۹۱-۹۹-۱۳۵-۱۶۹-۷۵-۱۰۲-۵۵-۱۲۶و ۱۴۱ قانون اساسی توسط شورا ارائه شد. 

نکته قابل توجه اینکه شورای نگهبان در تاریخ ۶ خرداد ۱۳۸۶ برای اولین بار نتوانست تفسیر خود از اصل ۱۴۱ قانون اساسی را اعلام کند. شورا در پاسخ به این سوال که آیا عضویت در شورای نگهبان شغل محسوب می‏شود و مصداق اصل ۱۴۱ قانون اساسی می‏باشد یا خیر، بعد از بحث و بررسی به نظر تفسیری نرسید.