کرونا یا زلزله!
عرصه سوم: در حالی که آمار رسمی مبتلایان به ویروس کرونا در سراسر دنیا از ۴.۵ میلیون نفر عبور کرده است، بسیاری از دولتها تلاش میکنند تا با رفع محدودیتها، شرایط را عادی جلوه دهند. رسانهها در آمریکا از حمله هکرهای چینی به منابع تحقیق پیرامون واکسن کرونا خبر میدهند، در آلمان که سالها از رشد اقتصادی بالایی برخوردار بود حالا صحبت از رکود اقتصادی بالا گرفته است. در این میان اما خبرهای خوشحال کنندهای هم به گوش میرسد: محققان هلندی خبر از تولید داروی کرونا در ۶ ماه آینده میدهند و شرکت آلمانی کیوروک از آزمایش موفقیت آمیز واکسن کرونا بر روی حیوانات خبر میدهد.
اما چه خبر از ایران؟
یادداشت شماره چهارده – ۱۵ مه ۲۰۲۰
امروز جمعه بیست و ششم اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ است. صدها میلیون انسان همچون ایرانیان در سراسر جهان که زندگیشان تحت تاثیر بیماری کرونا قرار گرفته، مشتاقانه منتظر پاسخی برای این سوال هستند که چه زمانی کرونا به پایان میرسد ، دانشمندان به سختی تلاش میکنند پاسخی برای این سوال پیدا کنند، اما به دلیل پیچیدگیهای ویروس و ابهامات زیادی که دراین باره وجود دارد، تاکنون پاسخ دقیقی به این پرسش داده نشده یک پاسخ این است که با اتخاذ تدابیر محدودکننده مانند فاصله گذاری اجتماعی و قرنطینه میتوان کرونا را شکست داد. اما با انتشار روزافزون کرونا در جهان، کارآمدی این سناریو روز به روز کمتر میشود. چرا که برخی دولتها ممکن است با اتخاذ این تدابیر، کرونا را ریشه کن کنند، اما این کشورها نسبت به ورود این ویروس از خارج آسیب پذیر خواهند بود. جرمی گرین، مورخ علم پزشکی در دانشگاه جانز هاپکینز، می گوید : «وقتی مردم میپرسند “این چه زمانی تمام خواهد شد” منظورشان پایان اجتماعی (بیماری) است.» به عبارت دیگر، بیماری میتواند به پایان برسد، نه به خاطر اینکه از بین رفته است. بلکه به این خاطر که مردم از حالت ترس خسته میشوند و همزیستی با بیماری را یاد میگیرند. به بیان دیگر در حال حاضر نوعی نزاع وجود دارد مقامات بهداشت عمومی پایان پزشکی بیماری را در نظر دارند. اما برخی پایان اجتماعی بیماری را مد نظر قرار میدهند. در هفته ای که گذشت شاهد رویدادهای زیر در کشورمان بودیم :
۱- متاسفانه بیماری کووید-۱۹ در کشور ما جان دوبارهای گرفته است. نگاهی به آمار اعلام شده توسط وزارت بهداشت گویای این روند است. نمودار مبتلایان جدید در کشور نشان میدهد روز یازدهم فروردین نقطه اوج بیماری با تعداد ۳۱۸۶ مبتلا و پس از آن سیر مبتلایان جدید کاهشی شده است ؛ این سیر کاهشی در روز ۱۳ اردیبهشت به کمترین میزان خود یعنی ۸۰۲ مبتلا رسید. اما پس از آن دوباره نمودار، صعودی شد و به فاصله چند روز به حدود ۱۶۰۰ مبتلا رسید و آمار دیروز ۲۵ اردیبهشت با جهشی دیگر به ۱۸۰۸ مبتلای جدید رسیده است و حقیقتا زنگ خطر به صدا درآمده است.
۲- تداوم وضعیت فوق العاده در استان خوزستان، خبرهای رسیده از شهرهای بزرگ خوزستان همچون اهواز حاکی از اتخاذ تدابیری برای جلوگیری از تردد در سطح شهر توسط فرمانداری می باشد؛ خیابانهای اصلی و محلات با بلوکهای بتنی مسدود و ادارات و بازارها به استثناء فروش مواد غذایی و داروخانه ها بسته می باشند با این حال با توجه به خاتمه عنقریب ماه رمضان و فرا رسیدن عید فطر، ترددها برای تدارکات عید افزایش یافته که این امر موجب گسترش بیماری و نگرانی بیشتر مسئولین بهداشتی شده است.
۳- سخنگوی وزارت بهداشت از شیب افزایشی ابتلاء در استان خراسان شمالی خبر داد و اینکه برای این استان لازم است مانند خوزستان تدابیر شدیدتری اتخاذ شود.
سخن آخر: پس از وقوع زلزله در روز جمعه ۱۹ اردیبهشت در تهران ، احتمال وقوع زلزله دیگر در این روزها به نگرانی بخش عمدهای از جامعه در کنار کرونا بدل شده است، آسیبهای روحی و روانی ایرانیان ناشی از کرونا و دهها مشکل سیاسی و اقتصادی دیگر در آینده پیامدهای منفی زیادی برای جامعه ما خواهد داشت. آیا راه گریزی وجود دارد؟