۱۲ مرد خبیث نام نهمین قسمت از پادکست برابری است که به بررسی سوابق و نظرات برخی از اعضای تاثیر گذار شورای نگهبان در سال‌های گذشته اختصاص دارد. . 

با نگاهی به ۷ دوره گذشته  شورای نگهبان از سال ۵۸ تا امروز می بینیم که  ۴۹ نفر در مقاطع مختلف به عضویت شورای نگهبان در آمده‌اند، ۲۸ حقوقدان و ۲۱ فقیه. به عبارت دیگر در ۴۰ سال گذشته ۲۱ نفر با عنوان فقیه توانسته‌اند به نام اسلام ترجمه خود را از قانون اساسی به میلیون‌ها ایرانی تحمیل کنند و نتیجه ده ها انتخابات مجلس و ریاست جمهوری و خبرگان را مهندسی کرده و آن را باب میل رهبر جمهوری اسلامی رقم بزنند. 

در این قسمت همچنین از نقش افرادی مانند احمد جنتی دبیر مادام العمر شورای نگهبان و محمود کدخدایی دست راست او در این شورا سخن خواهیم گفت و برخی وقایع تاریخی در این شورا را بررسی خواهیم کرد.

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید و نظراتتون رو برای ما به صورت کامنت، یا ایمیل بفرستید. 

برابری رو به امید فردایی برابر با دوستان و آشنایانتان به اشتراک بگذارید.


 

چهل سال از تاسیس نهاد شورای نگهبان می‌گذرد و حالا این نهاد از یک جمع ۱۲ نفره که روزگاری جلسات‌شان در ساختمان مجلس برگزار می‌کردند و نهایتا چند میلیون‌تومان در سال، بودجه مصرف می‌کردند به یک تشکیلات عریض و طویل با بیش از ده ها هزار کارگزار، صدها دفتر محلی و بیش از ۱۵۰ میلیارد تومان بودجه سالانه تبدیل شده است. 

افسوس آنکه مردم ایران تا به امروز نه تنها هیچ گونه منفعتی از حضور چنین نهادی با این امکانات لایتناهی، در ساختار قانون‌گذاری کشور نداشته اند بلکه این‌ نهاد را سدی عظیم در مقابل بدیهی‌‌ترین مطالبات انسانی و شهروندی خود یافته‌اند. از همین‌رو ما معتقدیم شورای نگهبان یکی از مهمترین موانع گذار به دموکراسی در ایران است و گذار مسالمت آمیز به دموکراسی محقق نخواهد شد مگر با برچیده شدن این نهاد. 

ما در ۵ گزارش ویدیویی تلاش کرده‌ایم به موانعی که این نهاد در برابر احقاق حقوق‌ اقلیت‌ها، زنان و انتخابات ایجاد کرده‌اند بپردازیم و نشان دهیم چگونه از دل مجلس خبرگان قانون اساسی، چنین شورایی برای تامین منافع گروهی خاص، برآمد.

ادامه مطلب
مقدمه

احمد جنتی:

اینا آدم نمی‌شوند تا آخر دنیا، واقعا آدم نمی‌شوند. یه عده مخنث آمدند بر بشر می‌خواهند حکومت کنند. 

من متولد ۱۳۰۵ ام، بعضی از این مصوبات مجلس بود که واقعا به ضرر مملکت بود، از جهات مالی، اقتصادی و امثال اینها، من خیلی خوشحال می‌شدم که الحمدلله این قانون(ها) که به زیان مردم بود به دست ما رد شد.

در ایران هشتاد و چند میلیون  نفری، ۱۲ نفر در فرایندی غیردموکراتیک و غیرشفاف هر قانونی را که به صلاح خود یا نظام حاکم نمی‌دانند، رد می کنند.

تبعیض سیستماتیک و نقض حقوق بشر، حذف منتقدان از ساختار نظام و تثبیت ولایت فقیه، محصول شورای نگهبان است و بعیده حتی با مرگ رهبر کنونی، تغییری ملموس در این رویه ایجاد شود. 

رد صلاحیت گسترده شهروندان در انتخابات‌  مجلس شورای اسلامی، خبرگان رهبری و ریاست جمهوری از نمونه های بارز نقض حقوق شهروندی توسط این نهاد است.

در ۴۰ سال گذشته نهاد انتصابی شورای نگهبان با ارائه تفسیرهایی از اسلام و قانون اساسی مقابل هر گونه تغییر در جهت دموکراتیک شدن ساختارها ایستاده است.

 به نظر می‌رسد هراس جمهوری اسلامی از نقد این شورا به دلیل نقش کلیدی آن در تثبیت ساختارهای نظام است.

صدای خامنه‌ای:‌ یکی از غلط ترین کارها در این زمینه حمله به شورای نگهبان است!

صدای جنتی: وقتی از او می‌پرسند چگونه می‌توان ولایت فقیه را زد، می‌گوید «در قانون اساسی ایران آنچه موجب قوام و بقای ولایت فقیه است، شورای نگهبان است، اگر بتوان این رکن را از قانون حذف کرد، ولایت فقیه هم  در یک رفراندوم از بین می‌رود.

خواسته ما رسیدن به برابری و رفع هر گونه تبعیض از جامعه ایران است. شما به پادکست «برابری» محصول عرصه سوم گوش می‌کنید. 

 سلام من مهسا هستم 

- سلام من هم مصطفی هستم

و شما رو دعوت می‌کنیم به شنیدن نهمین قسمت از پادکست برابری با موضوع دوازده مرد خبیث! 

متن پادکست

قبل از هر چیزی باید اشاره کنم که در حال حاضر فقهای شورای نگهبان رو احمد جنتی، صادق لاریجانی، احمد خاتمی، سید محمدرضا مدرسی یزدی، علیرضا اعرافی، محمد شب زنده دار تشکیل میدن و هادی طحان نظیف، محمد دهقانی، سیامک ره‌پیک، فضل الله موسوی، محمد حسن صادقی مقدم و عباس علی کدخدایی هم جمع حقوقدانان این شورا رو تشکیل میدن ولی ما تو این قسمت نگاهمون به زندگی و مواضع چهره‌های سرشناس این شورا در ۴ دهه گذشته خواهد بود.

- در این ۴۱ سالی که از انقلاب ۵۷ گذشته، رد پای این شورای ۱۲ نفره مردانه رو میشه تو هر تغییر و تحولی دید. از تصویب قوانین تا تعیین و تغییر نتایج انتخابات و قرائت های خاصی از  آزادی های مدنی، سیاسی و مذهبی. 

 -در ظاهر ممکنه تعداد کمی از میلیون ها شهروند ایرانی مستقیما طعم تلخ تصمیمات شورای نگهبان را کشیده باشن ولی اگر دقیق‌تر بشیم میبینم خیلی از تصمیم گیری های این شورا روی زندگی تک تک ماها اثر گذاشته. 

سخنرانی ابراهیم یزدی دبیر کل سابق نهضت آزادی:

ما میگیم این شورای نگهبان این آدم ها به دلیل تخلفات آشکار قانونی و دینی صلاحیت دخالت دیگه ندارند. کما اینکه وقتی بنده صلاحیتم را در انتخابات مجلس هفتم رد کردند به من گفتند که عدم التزام و اعتقاد به دین مبین اسلام و سوء شهرت در حوزه انتخابیه که تهران باشد، عضویت در نهضت آزادی ایران و ارتداد. 

- زنان، کودکان، اقلیت‌های ملی، قومی، مذهبی، جنسیتی از مهمترین قربانیان تصمیمات این شورا بودند که تا امروز هم از دستیابی به حقوق ابتدایی خودشون محروم بودند. 

- تو مدتی که مشغول تهیه این پادکست ها بودیم، بارها به نکات جالبی درباره سوابق اعضای شورای نگهبان و مراودات سیاسی و اقتصادی شون برخوردیم که تو این قسمت بخش هایی بخش‌هایی از اون رو با هم مرور میکنیم.

سخنرانی ابراهیم یزدی دبیر کل سابق نهضت ازادی:

قانون رو ما نگاه کردیم، بند ۴ ماده ۳۰ می‌گوید که کسانی که به حکم یک دادگاه صالحه‌ای که محکوم به ارتداد شده باشند، اینها حق ندارند. ما هم نوشتیم که اولا شما از کجا فهمیدید که من اعتقاد و التزام ندارم؟ چی شده؟‌از کجا فهمیدید؟ کجا احراز کردید عدم التزام منو؟ اگر می‌گویید دادگاهی منو محکوم کرده که خوب ندادند، هیچی به ما ندادند، ما رفتیم به دادگاه شکایت کردیم، گفتند ما اصلا در این دادگاه حضور پیدا نمی‌کنیم، گفتیم چرا؟‌چرا؟ چرا شما در دادگاه حاضر نمی‌شید تا مستندات‌تون رو به دادگاهی که مال خودتونه بدید؟ پس بنابراین شورای نگهبان از صلاحیت افتاده، این شورای نگهبان حق دخالت دیگه نداره.

- تو  ۷ دوره گذشته  شورا از سال ۵۸ تا الان، ۴۸ نفر در مقاطع مختلف به عضویت شورای نگهبان در اومدن، که ۲۸ تاشون حقوقدان بودند و  ۲۰ تاشون فقیه.

- همین نشون میده ترکیب فقها به مراتب با تغییرات  کمتری مواجه شده و خیلی از فقها مثل احمد جنتی برای سالیان سال عضو شورا بودند. ناگفته نمونه که ۱۸ نفر از اعضای شورا سابقه حضور تو مجلس خبرگان رو هم داشته و دارند. 

- در بین فقهای شورای نگهبان، غلامرضا رضوانی با ۳۴ سال، محمد مومن با ۳۵ سال و احمد جنتی با ۴۰ سال  رکورددار حضور تو شورا محسوب میشن! از این سه نفر فقط احمد جنتی هنوز زنده است که اون هم در حال تلاش برای شکستن رکورد خودشه و بعیده دیگه کسی بتونه به این رکورد نزدیک بشه. 

ابراهیم یزدی دبیر کل سابق نهضت آزادی

علمای بزرگ ما، خیلی از شماها می‌دانید، به یک سن و سالی که می‌رسیدند، به اطرافیانشون می‌گفتند که از من یک آزمایشی بکن، ببین من عقلم سر جاش هست یا نیست، برای این که من میخوام فتوا بدم من میخوام حکم بدم، این فتوا و حکم من ممکنه باعث ضررهای زیادی بشود، این بزرگان ما تا این اندازه تقوا داشتند که از اطرافیان شون می‌خواستند که بابا جان، بیا منو یه تست بکن ببین من عقلم سر‌ جاش هست یا نیست. خوب من از شما می‌پرسم، ما که کفر نگفتیم که آقا شما استعفا بدید برید! 

ببینید واکنش چی بوده. یه شخصیت فقهی، برجسته مجتهد، کسی که تصمیمات مملکی در اختیار اون هست می‌آید و می‌گوید که ما احکام اعدام برای منافق نماها صادر شده است ولی ما رو مصلحت، نمیذاریم اجرا بشه. 

آیا منافق ارزشه؟ که ما میگیم منافق نما؟ مثل روحانی نما؟ آخه نفاق که ارزش نیست کسی نمایش نفاق بده که شما میگید عده‌ای منافق نما هستند اگر منافق بودن، اعدام نداشتنا، اما چون منافق نماهستند ما براشون حکم اعدام صادر کردیم اما الان مصلحت نیست اجراش کنیم. یعنی زنده با نفاق، مرده باد منافق نما! ببینید ما میگیم آفتاب آمد دلیل آفتاب. حالا عرض ما این است؛ ما گفتیم این شورای نگهبان باید بره، حاضریم وقتی خواستند بروند، یه هدیه هم بهشون بدیم و بدرقه شون هم بکنیم، ولی باید بروند

- مورد بعدی برمیگرده به نقش تعیین کننده روسای  قوه قضائیه! هر سه رئیس سابق قوه قضائیه یعنی  شیخ محمد یزدی، صادق آملی لاریجانی و محمود هاشمی شاهرودی، عضو شورای نگهبان هم بوده اند! یعنی هر کدوم از این ها علاوه بر این که ۶ نفر حقوقدان رو  برای عضویت تو شورا به مجلس معرفی می کردند، تو مقاطعی خودشون هم عضو شورا بودند و این نشون میده این افراد چه نقش پر رنگ و تعیین کننده‌ای تو شورا داشتند.  

- بعضی از عزل و نصب ها تو شورای نگهبان هم داستانهای عجیبی دارن، و وقتی به جزئیات این رفت و آمد ها دقیق تر توجه میکنی پی به ریشه بسیاری از مشکلات در کشور می‌بری.

 - مثلا این که خمینی برای دلجویی از ربانی املشی، که از سمت دادستان کل کشور عزل شده بود، اون رو به جای یوسف صانعی به شورای نگهبان می فرستد یا حتی بعد از انتخابات مجلس سوم، وقتی که شیخ محمد یزدی تو انتخابات مجلس سوم شکست سختی خورد و نتوانسته وارد مجلس بشه، یزدی رو وارد فقهای شورای نگهبان میکنه

- یکی از جالب ترین خودزنی های شورا، رد صلاحیت قائم مقام شورای نگهبان در انتخابات سال ۸۴ بود،‌ آنها صلاحیت رضا زواره‌ای، قائم مقام سابق احمد جنتی در شورای نگهبان را برای شرکت در انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری را  bتایید نکردند تا او که کاندیدای دورهای سوم و هفتم ریاست جمهوری بود اینبار از گردونه قدرت خارج شود. عجیب تر این که چند ماه بعد از این ماجرا رضا زواره ای در شهریور ۸۴ به طرز مشکوکی از دنیا رفت. 

- البته زواره ای تنها عضو شورای نگهبان نبود که توسط خود شورا رد صلاحیت شد. محمدرضا عباسی فر با ۱۲ سال سابقه حضور تو شورا، یکی دیگه از حقوقدان هایی بود که با وجود عضویت تو مجلس خبرگان سوم، صلاحیتش برای شرکت در انتخابات مجلس خبرگان هفتم تایید نشد!

- مورد دیگه ای که به نظر جای تامل داره، جوسازی جریان های اصولگرا در مورد نقش شورای نگهبان است! اونا همیشه تلاش میکنن بگن که کار این شورا به خصوص حقوقدانان صرفا حفظ قانون اساسیه! اما خوب نمی گن که چطور برادران علیزاده، احمد و محمدرضا که برای سال‌ها عضو حقوقدانان شورای نگهبان بودند  و وظیفه شون هم طبیعتا حفاظت از قانون اساسی  بوده  سال ۷۵ میرن پیش هاشمی رفسنجانی و اصرار میکنند که حاضرن موانع  انتخاب مجدد هاشمی رفسنجانی رو برای ریاست جمهوری بردارند! تا اون بتونه به صورت  مادام المعر رییس جمهور، جمهوری اسلامی ایران باشه. 

- اختلافات داخلی تو شورا هم کم نبوده، نمونه اش لطف الله صافی گلپایگانی که تنها عضو شورای نگهبان متولد در قرن گذشته هجری-قمری بود، تنها رئیس شورای نگهبان  بود که نه تنها اعتمادی به حقوقدانان و وکلا نداشت بلکه در اعتراض به دخالت مستقیم خمینی در تصمیمات شورای نگهبان بعد از انتخابات مجلس سوم از سمت خودش استعفا داد! 

نجات الله ابراهیمیان سخنگوی سابق شورای نگهبان

من در دوره‌ای که بودم به رای خودم و رای اکثریتی که اونجا وجود داشت پافشاری کردم و اینی که ایشون رسما بتونند در جلسات بگن که رای من اینه، من شاهدش نبودم، ایشون ممکنه که به خاطر سابقه ‌شون، نظرشون و جایگاه‌شون، توسط بقیه مورد احترام قرار بگیره و رای اونها رو تغییر بده ولی خوب، من خیلی‌ وقت ها شده با رای ایشون مخالفت کردم، چه بسا من همراه یه اکثریتی بودم و خوب تغییر هم نکرده. 

- نجات الله ابراهیمیان یکی دیگر از حقوقدانان شورای نگهبان بود که در اعتراض به  مداخله های احمد جنتی در شورای نگهبان در دی ماه ۱۳۹۴ همزمان با اعلام نتایج رد صلاحیت کاندیداهای دهمین دورهٔ انتخابات مجلس شورای اسلامی، از سخنگویی شورای نگهبان استعفا کرد و شورا را به اعمال تبعیض علیه شهروندان متهم کرد.  

نجات الله ابراهیمیان سخنگوی مستعفی شورای نگهبان

ببینید برای ایشون به خاطر سالهای سال کار در کسوت فقیه و دبیر شورای نگهبان، یک ساختار و چهارچوب ذهنی شکل میگیره و برای من که تازه اونجا میرم و تازه از دادگستری و از قانون و حکومت قانون و شورا و نقش دبیر در نهادهایی که شورایی اداره میشه، تصور ویژه‌ای دارم، خود به خود با اون نگاهی که حاصل تحربه است و این نگاهی که حاصل برخی اصول و مبانیه امکان برخورد پیش بیاد که این هم طبیعیه و این برخورد هم پیش اومد.

مصاحبه‌ای از احمد جنتی

کاسه کوزه‌ها رو همه رو سر من می‌خوان بشکنن، اینجا ۱۲ نفرن، من یه دوازدهم‌م، منتهاش به هر دلیل چون دلشون می‌خواد با من یه تسویه حسابی کرده باشند همه را به حساب من میذارند. 

نیست اینجور، من خیلی وقتها اصلا با بعضی از دوستان حرفمون شده، که اون می‌خواسته تایید کنه و من می‌خواستم رد کنم یا من می‌خواستم تایید کنم، یکی می خواسته رد کنه. 

دوگانه جنتی و کدخدایی

- تو ۲۰ سال گذشته دو نفر نقش بسیار تاثیر گذاری تو تصمیم سازی های شورای نگهبان داشتند یکی احمد جنتی و یکی عباسعلی کدخدایی! 

M- کدخدایی که از سال ۵۹ و همزمان با ورود به دانشگاه، به عنوان بازجو با لاجوردی همکاری می‌کرده،  سال ۸۰ به عنوان رئیس مرکز تحقیقات شورای نگهبان انتخاب میشه و از همینجا رابطه اش رو با جنتی میسازه و رفته رفته به هم نزدیک می‌شن تا اینکه تو دوره چهارم شورای نگهبان محمود شاهرودی رئیس وقت قوه قضاییه کدخدایی رو به مجلس ششم معرفی میکنه و دیگه رسما  عضو حقوقدان شورای نگهبان میشه. 

- تو تمام سالهای بعد حتی زمانی که مجلس نهم به کدخدایی برای حضور تو شورای نگهبان رای نداد، کدخدایی لحظه ای از  شورا و جنتی دور نمی شه و متناوبا به مقام هایی مثل قائم مقامی شورا، سخنگویی شورا و یا حتی مشاور احمد جنتی و رئیس حوزه ریاست مجلس خبرگان رهبری منصوب می شه. 

عباسعلی کدخدایی در یک میزگرد تلویزیونی

حضرت آیت الله جنتی هم یک رای دارند. من بعضی وقت‌ها این رو گفتم جایی هم، به هر حال ما رایزنی میکنیم، در همین جمع هم که نشستیم اگر بخواهیم رای بدیم، من با ایشون صحبت میکنم میگم به نظر من این درسته، به خانم میگم این درسته، شما میگی نه این درسته، این مشورت‌ها هستش. 

 یه وقتایی حضرت ایت الله جنتی گفتند شما رای نمی‌دی نسبت به ای مساله؟ من گفتم نظرم مخالف نظر شما هستش، نه من رای نمیدم

- اگه به امار تایید و رد صلاحیت های هر کدوم از انتخابات های ریاست جمهوری خبرگان و مجلس نگاه کنیم به راحتی می‌تونیم تاثیر مدیریت دوگانه جنتی و کدخدایی رو تو سیر تحولات شورای نگهبان ببینیم.

- بیشترین درصد رد صلاحیت  تو انتخابات های ریاست جمهوری با ۹۹.۶ ٪  مربوط به انتخابات دوازدهم است این عدد تو انتخابات مجلس ۶۱٪ بوده که مربوط به مجلس ده  م میشه و تو انتخابات خبرگان هم ۷۹٪  بوده که مربوط به پنجمین دوره این مجلسه! به عبارتی هر چقدر از عمر جمهوری اسلامی گذشته و جا پای جنتی و همفکرانش تو قدرت محکم تر شده میزان رد صلاحیت‌ها زیاد و زیادتر شده و دایره بر غیر خودی‌هاس نظام  تنگ و تنگ تر.

کامنت از حسین احمدی نیاز

طبق قانون اساسی، شورای نگهبان از ۶ نفر فقیه، که توسط رهبر انتخاب می‌شوند و ۶ نفر حقوقدان که توسط رئیس قوه قضاییه معرفی می‌شوند به مجلس شورای اسلامی که از بین دو برابر یا ده نفر، توسط رئیس قوه قضاییه انتخاب می‌شوند، این ده نفری که توسط رئیس قوه قضاییه انتخاب می‌شوند به تبع کسانی خواهند بود همراه و همگام با سیاست‌های رهبری باشند برای اینکه طبق بند ۱۱ اصل ۱۱۰ ام قانون اساسی و اصل ۱۵۷ام همین قانون رئیس قوه قضاییه منصوب مستقیم رهبر است بنابراین رئیس قوه قضائیه یک فرد مستقل نیست، بلکه وابسته، کارگزار و منصوب رهبری در ایران محسوب میشه و در چارچوب سیاست‌های رهبری گام برمیدارد. رهبر هر زمان می‌تواند نسبت به حذف یا برداشتن رئیس قوه قضاییه اقدام بکند کما اینکه برای صادق لاریجانی این اتفاق افتاد و ایشو قبل از اتمام مهلت دور دوم پنج ساله بعدی خود در ۴ سال اخر، از طرف رهبری ایران به ریاست مجمع مصلحت نظام منصوب شد و ابراهیم رئیسی جایگزین وی شد. بنابراین رهبر این اختیار را دارد که بلافاصله نسبت به انتصاب یا برکناری رئیس قوه قضاییه اقدام بکند. و به تبع رئيس قوه قضاییه، حقوقدانانی رو انتخاب میکنه در چیدمان خود که کارگزاران و افرادی باشند که منسوب به بینش رهبری ایران باشند. با در نظر گرفتن سوابق ۴۱ سال گذشته شورای نگهبان در باب حقوقدانان، ملاحظه می‌شود که در ۹۹ درصد از چیدمان حقوقدانان شورای نگهبان معمولا افرادی گمارده می‌شوند که همراه و همگام با سیاست‌های رهبری ایران باشند. ایضا مجلس شورای اسلامی در دادن رای به حقوقدانان، سعی میکنه در تعامل با اینها گام برداره، تعامل یعنی از افرادی استفاده بکنه که بتوانند در دور بعدی مورد تایید اینها از لحاظ نظارت بر انتخابات در قالب نظارت استصوابی از فیلتر شورای نگهبان رد شوند. بنابراین حقوقدانان موجود در شورای نگهبان، حقوقدانان مستقل و کسانی که دارای اندیشه آزاد و قائل به اصول حقوقی می‌باشند نیستند 

نسل جدید شورا

- اگه یادتون باشه تو قسمت قبل از نیمکت ذخیرهای شورای نگهبان حرف زدیم و گفتیم که پژوهشکده شورا به ریاست سیامک ره پیک حالا محل اموزش نسل جدید شورا شده! ره پیک اما رئیس پژوهشکده مطالعات بنیادین وزارت اطلاعات هم بوده و با سالها سابقه در حذف نیروهای غیر خودی از دانشگاه، به عنوان حقوقدانان وارد شورای نگهبان شده. 

- هادی طحان نظیف جوان ترین عضو فعلی شورای نگهبان با ۳۸ سال سن، یکی از دانش آموخته های همین پژوهشکده است که با کمترین تجربه ممکن،  سال گذشته از طرف ابراهیم رئیسی به مجلس معرفی شد و عضو حقوقدان شورای نگهبان شد. 

- علیرضا اعرافی یکی دیگر از اعضای جدید شورای نگهبان و از خروجی های مجمع مشورتی فقهیه که برای سالها رئیس جامعه المصطفی بود (اگه براتون سوال پیش اومده که این جامعه چیه و چی کار میکنه بهتون پیشنهاد میکنم یه سری به سایت عرصه سوم بزنید و گزارش ما رو درباره این جامعه بخونید) اعرافی حالا رئیس حوزه های علمیه کشور هم شده و کم کم داره به یک بازیگر موثر تو عرصه سیاست داخلی در کشور مبدل میشه. 

-حالا مشخصه که استفاده از روحانیون پر قدرت در کنار حقوقدانان جوان تر اما گمنامی مانند هادی طحان نظیف یکی از روش‌های نظام برای تسلط فقها در فرایند های تصمیم سازی در شورا است. 

 - این رو هم باید اضافه کرد که در شورای نگهبان حقوقدان ها حق اعلام  نظر در مورد اسلامی بودن مصوبات ندارند، همون طور که فقها حق اعلام نظر در مورد مغایرت قوانین مجلس با قانون اساسی رو ندارند. 

مصاحبه‌ای از احمد جنتی

مساله مساله ولایت فقیه، مساله دین و ایمانه، بالاخره امام باید زنده باشه، امام مرگ نداره، این امام باید در همه صحنه‌ها حاضر باشه، مقام معظم رهبری هم که جلد دوم امامه! اگر این نشد، اون وقت مساله فتنه ۸۸ میشه!

- تو ۹ قسمت گذشته سعی کردیم یه تصویر کلی از نقش شورای نگهبان در نقض سیستماتیک حقوق بشر، نقض آزادی های سیاسی و مدنی، مهندسی انتخابات، تقویت نهاد ولایت فقیه و سایر ساختارهای غیر دموکراتیک نظام از طریق تفسیرهای هدفمند قانون اساسی ارائه بدیم. 

- در مورد ساختار شورا و بودجه‌های میلیاردیش صحبت کردیم و از  روند تبدیل این نهاد ۱۲ نفره به یک تشکیلات عریض و طویل فرا قانونی گفتیم که حالا به یکی از مهمترین موانع گذار به دموکراسی در ایران بدل شده. 

اما چطور میشه از این سد عظیم با تمام حمایت‌های قانونی و فراقانونی که ازش میشه عبور کرد؟ چطور میشه دست این شورای مردانه غیر مردمی رو از سرنوشت میلیون‌ها ایرانی کوتاه کرد؟ نظراتتون رو با ما به اشتراک بگذارید. 

شما به پادکست برابری، محصول عرصه سوم  گوش دادید.