بیانیه عرصه سوم درباره ضرب و شتم زندانیان عقیدتی اوین:
جان زندانیان عقیدتی دستمایه جنگ قدرت و تسویه حساب سیاسی در جمهوری اسلامی شده است
عرصه سوم: برخورد ماموران امنیتی با زندانیان عقیدتی اوین را طبیعی و برآمده از ذات خشونت گرایانه آنان نپنداریم. گرچه مقامات قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی صرف نظر تغییرات رخ داده در دولت میکوشند ثابت کنند در بر همان پاشنه میچرخد.
برخوردی که صبح روز پنجشنبه 28 فرودین 1393 در بند 350 زندان اوین رخ داد و پنج شنبه سیاه لقب گرفت، گرچه جزئیاتش همچنان مبهم است و باید برای قضاوت دقیق تر درباره آن صبوری کرد اما کلیات واقعه، نشان از سازماندهی شده بودن آن دارد. حرکات سازمان دهی شده ای که البته در زندان های جمهوری اسلامی امری بی سابقه نیست.
اطلاعاتی که تا کنون از طریق رسانه ها منتشر شده است نشان میدهد که بازوی نظامی جمهوری اسلامی در یک جنگ قدرت دیگر نقشه جدیدی را برای تسویه حساب سیاسی با مخالفان خویش در سر میپروراند. در واقع این اطلاعات نشان از یک حرکت تمرین شده و برنامه ریزی شده دارد. اطلاعاتی چون تفاوت ماموران بازرسی یعنی لباس شخصیها با ماسک و عینک دودی، تفاوت در سطح تخلفات، تفاوت در برخورد با خاطیان و تفاوت در ابزارهای بازرسی در کنار رفتارهای تحقیر آمیز و تحریک کننده، یادآور رفتارهای صورت گرفته در زندانهای دهه شصت به ویژه در دوره قتلهای 67 است.
گزارش این رسانهها همچنین حکایت از آن دارد که ضاربان زندانیان، ماموران وزارت اطلاعات بودهاند. وزارت اطلاعات گرچه زیر مجموعه دولت است اما تاکنون نشان داده است که هیچگاه با شعارهای این دولت همگام و همراه نبوده است. از سوی دیگر، یکی از متهمان اصلی جنایات سال 67، مصطفی پورمحمدی وزیر دادگستری دولت کنونی است.
این مقامات تا کنون دربرابر این رویداد سکوت اختیار کردهاند. در واقع تا تاریخ انتشار این بیانیه، هیچ یک از مقامات مسئول دولتی واکنشی به این برخورد نشان نداده است.
برخورد با زندانیان از سوی دیگر در شرایطی صورت گرفته است که برخی گزارشها از تشدید اختلافات میان دولت و سپاه حکایت دارد. روز دوشنبه فرمانده کل سپاه گفت دولت از امکانات اقتصادی سپاه و بسیج استفاده نمیکند. حسن روحانی رئیس جمهوری نیز روز جمعه در اظهاراتی که میتواند پاسخی به سپاه تلقی شود از ارتش به دلیل اینکه هرگز در دستهبندیهای سیاسی مداخله نمیکند و از ملت و دولت منتخب آن سهمخواهی نکرده تقدیر کرد.
تشدید اختلافات میان سپاه و دولت میتواند این فرضیه را تقویت کند که سپاه با حمایت “وزارت اطلاعات خارج از اراده دولت” جان و امنیت زندانیان عقیدتی را دستمایه اغراض سیاسی و اقتصادی خویش کرده است و بدین ترتیب در صدد امتیاز گیری از دولت است.
عرصه سوم از زاویه یک سازمان جامعه مدنی با نگران کننده خواندن این فرضیه و هر گونه فرضیه دیگری که میتواند علت این برخورد خشونت آمیز باشد، به کلیه فعالان مدنی هشدار میدهد که برخورد روز پنج شنبه نشانهای است از یک تسویه حساب جناحی و جنگ قدرتی دیگر در جمهوری اسلامی که در آن زندانیان عقیدتی دگر بار دستاویز عمل قرار گرفتهاند. تسویه حسابی که در سال 67 به حذف فیزیکی بیش از پنج هزار زندانی سیاسی و عقیدتی انجامید و این برخورد نشان میدهد که چنین رویدادهایی میتواند تکرار شدنی باشد.
عرصه سوم همچنین از دولت آقای روحانی میخواهد موضع رسمی خویش را نسبت به این برخورد به صورت علنی اعلام کند و کمیتهای تحقیق برای بررسی آن تشکیل دهد و هشدار میدهد سکوت و بی تفاوتی دولت میتواند شائبه رضایت دولت از این برخورد را جدی کند.
عرصه سوم همچنین از کلیه فعالان مدنی و سازمان بین المللی در خارج از ایران میخواهد با انتشار نامه، بیانیه، تظاهرات و مذاکره با فعالان و سازمانهای حقوق بشر در سراسر جهان درباره وقوع این حادثه اطلاع رسانی کرده و از جهانیان برای تامین جان، امنیت و حقوق زندانیان سیاسی بی پناه ایران استمداد بطلبند.