عرصه سوم: تازهترین گزارش از نتایج تحریمهای بین المللی بانکی و حمل و نقل علیه ایران نشان میدهد تحریمهای بانکی، از جمله مشکل پرداخت، معاملات مواد غذایی در ایران را مختل و روند واردات آن را به ایران کند کرده است.
بر اساس گزارش اخیری که رویترز منتشر کرده است هماکنون کشتیهای حامل محمولههای غله، از جمله گندم و دانهی سویا و نیز شکر خام، هفتههاست که خارج از بنادر تجاری ایران، مانند بندر امام خمینی و بندرعباس، در انتظار به سر میبرند.
یک مقام ایرانی به رویترز گفته است: “ما هنوز قادر به گشایش برگهی اعتبار نیستیم. بانکهای بینالمللی میترسند با ایران وارد تجارت شوند. به همین دلیل دهها کشتی در نزدیک بنادر ایران در انتظار به سر میبرند و ما نمیتوانیم کار انجام دهیم.”
به گزارش رویترز پنج فروند کشتی بزرگ باری با گنجایش هر یک ۶۰ تا ۷۰ هزار تن غلات از مبدأ اروپا، استرالیا و آمریکای جنوبی در اوایل ماه آوریل به ایران رسیدهاند. این کشتیها هنوز (تا روز ۹ مه که این گزارش تهیه شده) در اطراف بندر امام خمینی لنگر انداختهاند و پس از هفتهها نتوانستهاند بار خود را تحویل دهند.
در اواخر ماه ژانویه پنج فروند کشتی، استرالیا را به مقصد ایران ترک کردند و حدود اواسط فوریه به حوالی بندر امام خمینی رسیدند؛ تا اینکه در ماه آوریل آنجا را ترک کردند. یک سخنگوی شرکت گروه تجاری کارگیل استرالیا گفته است که سه کشتی بزرگ باری پاناماکس به دلیل ازدحام در بندر، با تأخیر روبهرو شدهاند.
سخنگوی شرکت آمریکایی بازرگانی غلات “آرکر دانیلز میدلند” نیز که به ایران غلات میفرستد میگوید، بسیاری از بانکهای بینالمللی به دلیل نگرانی از مجازاتها در چارچوب تحریمها، در نقل و انتقالهای بانکی با ایران مشارکت نمیکنند.
از نظر سخنگوی این شرکت، عامل دیگر اختلالهای ایجاد شده، سیستم کنترل ارز در ایران است. به گفته او کشتیهای حامل غله که به ایران میرسند، باید چندین هفته منتظر بمانند تا بانک مرکزی ایران برای اختصاص اعتبار به منظور پرداخت پول محمولههای آنها موافقت کند.
از سوی دیگر، بانکهای ایرانی از سیستم پرداخت بینالمللی سوئیفت نیز محروم شدهاند و این امر به مشکلات مالی دیگر افزوده است.
این در حالی است که تاکنون تلاشهای بسیاری از سوی سازمانهای مدنی صورت گرفته تا با گشایش یک مسیر مالی معین برای کالاهای ضروری، روند انتقال کالاهای ضروری به ایران مختل نشود اما این تلاشها تا کنون بیپاسخ مانده است.
یک نظر سنجی اینترنتی که از سوی سازمان عرصه سوم صورت گرفته است نیز نشان میدهد به باور 53 درصد شرکت کنندگان در این نظر سنجی تحریمها به طور مستقیم موجب ضعیف شدن جامعه مدنی در ایران شده است و 29 درصد نیز گفتهاند که تاثیر منفی تحریمها بر جامعه مدنی غیر مستقیم بوده است و تنها 18 درصد فکر میکنند که تحریمها هیچ تاثیری بر جامعه مدنی نداشته است.
کمپینهای مجازی و حقیقی چون “نه به تحریم“، “دسترسی“،” تحریم برابر جنگ خاموش“،”کارت پستال علیه تحریم دارو” از جمله کمپینهایی هستند که تاکنون کوشیدهاند با جمع آوری امضا و نامه نگاری، تاثیرات مخرب این تحریمها بر زندگی و سلامت مردم ایران را به سران دولتها و مجامع بین المللی بازگو یا مطرح کرده و راه حلی برای آن بیایند.