عرصه سوم: در حالی که تا انتخابات مجلس دهم و خبرگان پنجم بیش از یک سال باقی مانده است، اظهار نظرها پیرامون این دو انتخابات از هم اکنون آغاز شده است. در یکی از تازه ترین آنان یک مقام در شورای نگهبان گفته است معترضان به نتیجه انتخابات 88 و نزدیکان محمود احمدی نژاد در این دو انتخابات رد صلاحیت خواهند شد.
این گزارش نشان میدهد سازمان دهی برای انتخابات آینده جلسات آموزشی و توجیهی پیرامون آن از هم اکنون آغاز شده است. سیامک رهپیک، عضو شورای نگهبان و معاون اجرایی و امور انتخابات این شورا نشستی را با ناظران این شورا در زاهدان برگزار کرده است.
وی در این نشست گفتهاست آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با اعضای این شورا گفته است رای مردم نباید از وسط هیاهو و جنجال بیرون بیاید. وی سپس رای رهبر جمهوری اسلامی را چنین تفسیر کرده است:”مقصود ایشان آن است که رای مردم باید عاقلانه و شفاف باشد. ایشان تاکید کردند که شورای نگهبان وظیفهاش این است و باید زمینه این امر را فراهم کند.”
احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان و مسعود جزایری معاون ستاد کل نیروهای مسلح نیز در سخنان جداگانهای از تلاش دیگر گروهها برای ورود به این دو مجلس ابراز نگرانی کردند. احمد جنتی گفته بود عدهای در پی تصرف مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی هستند. جزایری نیز گفته:” مشابه دوره زمانی فتنه ۸۸، مجددا سکولاریسم و لائیسم سر بر آورده است.”
این در حالی است که “سایت نماینده “ که اخبار انتخابات مجلس دهم را با گرایشی نزدیک به حکومت دنبال میکند به نقل از منبع آگاه روزنامه شرق نوشته است محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری سابق فعلا برنامهای برای انتخابات مجلس ندارد.”احمدینژاد فعلا بازگشت به انتخابات را زود میداند و بهویژه برای مجلس هم برنامه خاصی ندارد و جلساتی که با یاران سابق برگزار میکند ربطی به انتخابات ندارد.”
چندی پیش اخباری منتشر شده بود که حکایت از آن داشت آقای احمدینژاد یک فهرست ۱۵۰نفره انتخاباتی برای تهران و شهرهای بزرگ تهیه کرده است و قرار بر این است که این فهرست را بهصورت مرحلهبهمرحله پالایش کنند تا به تعداد نمایندگان موردنظر برای فهرست که ۳۰نفر است، برسند.
از سوی دیگر برخی از اصلاح طلبان که از دولت حسن روحانی حمایت میکنند نیز تدارکاتی را برای انتخابات آینده فراهم کردهاند. سید حسن رسولی رئیس ستاد انتخاباتی محمدرضا عارف در انتخابات گذشته ریاست جمهوری به روزنامه اعتماد گفته است آقای عارف در انتخابات مجلس دهم قطعا حضور جدي و فعالي خواهد داشت و به این منظور درصدد تاسیس یک حزب سیاسی است.
نظارت بر انتخابات از سوی شورای نگهبان یکی از موانع جدی انتخابات آزاد در ایران بوده است. با این حال بسیاری از فعالان مدنی امیدوارند با تغییرات صورت گرفته در دولت و افزایش فشارهای اجتماعی بتوانند ترکیب مجلس دهم را دگرگون کرده و شرایط را برای تصویب قوانین به برای تقویت جامعه مدنی و تغییر قوانین مخالف آن فراهم کنند.
هم زمان با انتخابات مجلس، انتخابات خبرگان رهبری نیز برگزار خواهد شد.امکان انتخاب شدن در خبرگان رهبری بسیار محدود است و تاکنون بجز روحانیون نزدیک به حکومت سایر شهروندان از جمله “زنان” امکان انتخاب شدن در این انتخابات را نداشتهاند.
با این حال قربانعلی دری نجف آبادی عضو هیات رئیسه این مجلس اخیرا گفته است حضور زنان در این مجلس ایرادی ندارد اما باید قانون اصلاح شود:”اگر خواهری شرایط کاندیداتوری را داشته باشد ایرادی ندارد که در انتخابات مجلس خبرگان شرکت کند.”