AS-logologo-fa-stickyAS-logoAS-logo
  • صفحه اصلی
  • عرصه سوم – افغانستان
    • درباره عرصه سوم
    • پادکست و چندرسانه ایی
  • مرکز بنی‌آدم
    • درباره بنی‌آدم
    • چرا بنی‌آدم؟
    • نه به تبعیض
    • مقالات بنی آدم
  • درباره ما
    • درباره عرصه سوم
    • تاریخچه
    • اهداف و چشم انداز
    • مدیران و مشاوران
    • همراهان ما
    • ارزش‌های اخلاقی
    • تماس با ما
  • انتشارات
    • گزارش‌ها
    • کتاب
    • بیانیه‌ها
  • پروژه ها
    • درصحن
    • اطلس جامعه مدنی
    • شورای نگهبان
      • پروفایل اعضای شورای نگهبان
      • پادکست
      • ویدیو
      • اینفوگرافیک
      • تایم لاین
      • هیئت نظارت
      • مجامع مشورتی
      • تفسیر قانون اساسی
      • درباره پروژه
    • کابینه دوازدهم
      • درباره «کابینه»
      • پروفایل اعضای «کابینه»
      • اینفوگرافیک «کابینه»
      • منابع «کابینه»
    • گزارش بنیادها
    • بودجه ایران
      • بودجه ۹۸
    • آموزش
      • سوفیا ۲۰۱۱
      • بروکسل ۲۰۱۳
  • چندرسانه‌ای
    • ویدیو
    • اینفوگرافیک
    • پادکست
  • مقالات
    • نه به تبعیض
    • کویید۱۹
      • ایران زیر سایه کرونا
    • دیده بان جامعه مدنی
    • سمن
    • مصاحبه
    • محیط زیست
    • زنان
    • اقلیت‌ها
language
  • English
✕

به بار نشستن تلاش جامعه مدنی برای دفاع از آرش صادقی و گلرخ ایرایی

ژانویه 1, 2017
مجموعه ‌ها
  • دیده بان جامعه مدنی
برچسب‌
  • ارش صادقی
  • اعتصاب
  • ایرایی
  • جامعه مدنی
  • عرصه سوم
  • گلرخ

درخواست وثیقه برای مرخصی آرش صادقی و گلرخ ایرایی

به بار نشستن تلاش جامعه مدنی برای دفاع از فعالانش

عرصه سوم: آرش صادقی دانشجوی محروم از تحصیل و فعال حقوق بشر بعد از 69 روز اعتصاب غذا در زندان اوین، به همراه همسر خود گلرخ ایرایی به مرخصی خواهد آمد. وکیل این زندانی سیاسی در توئیتر خود اعلام کرد که دادستانی برای دادن مرخصی به صادقی و همسرش درخواست وثیقه کرده است. وعده این مرخصی در پی اعتصاب غذای طولانی این فعال حقوق بشر در اعتراض به روند رسیدگی به پرونده و حکم شش سال زندان برای همسرش بوده است. صادقی در حال گذراندن حکم 19 ساله خود در زندان اوین است. وی اعتصاب غذای خود را از 3 آبان و همزمان با انتقال گلرخ ایرایی به زندان اوین آغاز کرده و در روز 27 آبان در نامه‌ای سرگشاده به کانون وکلای مرکز درباره دلایل اعتصاب غذای خود  نوشت که برای «نجات همسراش» و رسیدن به «خواسته قانونی و بر حق» خود راهی به جز اعتصاب غذا ندارد.

 اتهامات آرش صادقی «اجتماع و تبانی علیه نظام، توهین به بنیان‌گذار جمهوری اسلامی، تبلیغ علیه نظام و تشکیل گروه غیرقانونی» بوده است. حکم 6 ساله گلرخ ابراهیمی ایرایی نیز به اتهام «توهین به مقدسات» و «تبلیغ علیه نظام» است و گفته می‌شود یکی از مستندات پرونده وی نوشتن داستان منتشر نشده‌ای درباره سنگسار در ایران است.

نجات آرش با طوفان توئیتری

در روز 68 ام اعتصاب غذای این زندانی سیاسی، وخیم شدن وضعیت جسمی وی و کاهش شدید وزن، بروز مشکلات روده و معده، افت شدید فشار خون و سایر مشکلات گزارش شده، منجر به واکنش‌های گسترده و بیسابقه‌ای در فضای مجازی و حتی در بین نمایندگان مجلس و مسئولان دولتی شد. کاربران شبکه اجتماعی توییتر در روز ده دی ماه  با هشتگ SaveArash#  برای نجات جان آرش صادقی طوفان توییتری به راه انداختند که این هشتگ برای مدتی اولین ترند جهانی در توییتر بود. در طی 24 ساعت این هشتگ بیش از ۶۸۰ هزار بار توییت شد و گاه سرعت توئیت‌ها چنان بالا بود که خواندن همه مطالب ممکن نبود؛ به طوری که مخالفان ترند شدن این موضوع با توجه به سرعت و حجم  توئیت‌ها آن را مربوط به ربات‌های کامپیوتری دانستند که کاربران در واکنش به این ادعا روی دستان خود نوشتند « من ربات نیستم» و عکس‌های خود را با این هشتگ به اشتراک گذاشتند. این در حالی است که شبکه اجتماعی توئیتر در ایران فیلتر شده است و دسترسی راحت به آن ممکن نیست.

خواست «سریع و صریح» نمایندگان از رئیس قوه قضائیه

در پی فشار بالای افکار عمومی برای توجه دادن مسئولان و رئیس قوه قضائیه به وضعیت این زندانی سیاسی، جمعی از نمایندگان نیز به این موج پیوستند و به صورت شفاهی و کتبی قول پیگیری وضعیت این زندانی را دادند. محمود صادقی نماینده پرحاشیه این روزهای مجلس ایران در توئیتر خود نوشت که در حد «مقدورات» خود در حال پیگیری و کمک به «زندانیان فعال مدنی»  بالاخص آرش صادقی و علی شریعتی است. شریعتی نیز زندان سیاسی دیگری است که با مطالبه «شفافیت قضایی » نزدیک به دوماه است که در اعتصاب غذا به سر می‌برد. احمد مازنی نیز در توئیتی ضمن اشاره به هشتگ مربوط به نجات آرش ماده 61 منشور حقوق شهروندی را یادآوری کرد که به لزوم محاکمه شهروندان با اتهام سیاسی و مطبوعاتی در دادگاه‌های دادگستری، علنی و با حضور هیئت منصفه اشاره دارد.

الیاس حضرتی نماینده اصلاح‌طلب مجلس نیز در نامه‌ای به رئیس قوه قضاییه، از وی خواست که دستوری «صریح و سریع» برای رسیدگی به مطالبات آرش صادقی و علی شریعتی بدهد. حضرتی در این نامه وضعیت پیش آمده را ناشی از بی‌توجهی به مطالبات قانونی این زندانیان  و برخورد امنیتی با مجرمان سیاسی دانسته که منجر به این شده است که برخی از آنان دست به اعتصاب غذا بزنند. علی مطهری هم از دیگر نمایندگانی بود که به این کارزار واکنش نشان داد و در صفحه اینستاگرام خود نوشت که اقداماتی برای حل موضوع انجام داده ‌است  و ریشه این گونه اتفاقات را احکام سنگینی دانست که برای «منتقدان سیاسی بدون توجه به میزان تأثیر اتهام آنها در جامعه» صادر می‌شود و به این ترتیب موضوعی جزئی و قابل حل تبدیل به «دستاویزی برای ایرادهای حقوق بشری دشمنان » می‌شود و خواهان پایان دادن به این روش ها شد.

علاوه بر نماینگان، رحمت الله حافظی یکی از اعضای شورای شهر که پزشک نیز است در توئیتر خود نوشت که فارغ از دلیل محکومیت آرش صادقی برای سلامت وی تلاش می‌کند و تلاش می‌کند که در این رابطه با دادستان گفتگو کند. شهیندخت ملاوردی نیز در پاسخ به یکی از کاربران توئیتر خود برای پیگیری مسئله قول مساعد داد.

این اعتصاب غذای طولانی علاوه بر انعکاس‌های داخلی گسترده از دیوار نویسی در خیابان های شهر گرفته تا ترند شدن در توئیتر واکنش‌های جهانی نیز در پی داشت. سازمان عفو بین الملل با انتشار بیانیه‌ای، ضمن اشاره به اعتصاب غذای آرش صادقی در خصوص وضعیت وخیم جسمانی او هشدار داد.

 دستیار وزیرامور خارجه امریکا تام مالیناوسکی  با ارسال یک توئیت خواستار آزادی گلرخ ایرایی و آرش صادقی شد و نوشت که «هیچ‌کس نباید بخاطر فعالیت مدنی مسالمت‌آمیز زندانی شود.»

گری لینه کر مهاجم سابق تیم ملی فوتبال بریتانیا نیز در توئیتی کار آرش صادقی را«فراتر از شجاعت» خواند.

آرش صادقی کجاست؟

اما این اولین بازداشت و محکومیت آرش صادقی نیست و اولین بار نیست که اخبار این زندانی سیاسی در مرکز توجه قرارگرفته است. این عضو ستاد انتخاباتی میرحسین موسوی در سال ۸۸ ، اولین بار تیر ماه ۱۳۸۸ در جریان اعتراضات مردمی آن سال دستگیر و سپس با قرار کفالت آزاد شد. او مجددا در اسفند همان سال بازداشت و فروردین ۸۹ با قرار وثیقه آزاد شد. مادر آرش صادقی، در جریان هجوم شبانه ماموران برای بازداشت فرزندش دچار سکته قلبی شد و  بعد از چند روز جان باخت.

آرش صادقی برای سومین بار در ۲۵ دی ماه ۱۳۹۰ بازداشت شد و به گفته خودش  تا  ۲۰ مهر ماه سال 92 به مدت 18 ماه در بند ۲۰۹  و 240 زندان اوین به سر برده است. در همان زمان کمپینی از سوی دوستان این فعال دانشجویی با عنوان «آرش صادقی کجاست» به راه افتاد که مطالبه آن پیگیری وضعیت وی و تعیین محل و محکومیت این زندانی بود که حتی گمانه‌زنی‌هایی نیز در باره کشته شدن وی در آن مقطع  مطرح ‌شد. محسنی اژه ای، سخنگوی قوه قضائیه شهریور سال 92 زندانی بودن آرش صادقی در سالهای 91 و 92  را تکذیب کرده بود.

در حال حاضر اعتصاب این زندانی با قول مساعد قوه قضائیه در حالی رو به اتمام است که اعتصاب غذای زندانیان دیگری در زندانهای مختلف کشور و به دلایلی مشابه  ادامه دارد و علی شریعتی، حسن رستگاری مجد، سعید شیرزاد، مهدی کوخیان، محمدرضا نکونام، نزار زکا، محمد علی طاهری  همچنان در اعتصاب غذا به سر می‌برند.

اشتراک‌گذاری

پست های مرتبط

Image by Kamran Ashtary copyright 2025
مارس 27, 2025

سایه‌های ماندگار تروما: درک تأثیر سرکوب رژیم جمهوری اسلامی ایران بر قربانیان داخل و خارج از ایران


بیشتر بخوانید
فوریه 17, 2025

تروما جمعی به‌عنوان مانعی برای دموکراسی در ایران


بیشتر بخوانید
سپتامبر 18, 2023

سال مخالفت‌ و سرکوب در ایران: چگونه کشته شدن یک زن باعث قیام سراسری شد


بیشتر بخوانید

حمایت از ما

کمک شما تضمین کننده ادامه فعالیت سازمان عرصه سوم است، سازمانی متشکل از نویسندگان، هنرمندان، روزنامه نگاران و محققانی که می توانند در راستای تحقق مطالبات مدنی فعالیت‌های چشم‌گیری انجام دهند. 

شبکه‌های اجتماعی

برچسب‌ها

استیضاح اعتراض اعدام انتخابات اوین ایران بودجه بودجه ۹۸ بیانیه تجمع جامعه مدنی حصر حقوق حقوق بشر حقوق شهروندی خشونت خیریه درصحن دولت رسایی رضا حاجي حسيني روحانی زنان زندان سمن سمن ها سمن‌ها شهرداری شوراها شورای شهر عرصه سوم قانون لاریجانی مجلس محمدرضا سرداری محیط زیست مدنی مطهری معلمان نرگس محمدی نعیمه دوستدار نمایندگان ویروس کرونا کارگران کتاب
تمامی حقوق متعلق به پایگاه عرصه سوم می‌باشد
language
  • English