سازمان غیر دولتی و ناسودبر «عرصه سوم» در سال ۱۳۸۹ / ۲۰۱۰ در آمستردام (هلند) بنیان نهاده شد و به ثبت رسید. این سازمان به کوشش گروهی از کنش‌گران مدنی و شخصیت‌های علمی ایرانی و غیر ایرانی در هلند با اهداف زیر شکل گرفته‌است:

  • ترویج و گسترش اندیشه‌های مدنی، صلح‌آمیز، دموکراسی و حقوق بشر
  • ظرفیت‌سازی سازمان‌ها، کنشگران جامعه مدنی و مدافعان حقوق بشر
  • ترویج و گسترش اخلاق مدنی و فرهنگ کارهای داوطلبانه
  • آسان‌سازی دسترسی، گردش و مبادله آزاد اطلاعات
  • و ایجاد فضایی مناسب برای تبادل نظر، گفت‌و‌گو بین کنش‌گران جامعه مدنی  و دیگر گروه‌های اجتماعی

عرصه سوم، هدفمند ساختن نگرش روشنفکران، دانشگاهیان، روزنامه‌نگاران و بلاگرها، فعالان مدنی – سیاسی و عموم مردم، تولید و ترویج ادبیات جامعه مدنی، حقوق بشر، صلح و دموکراسی، ارتقای دانش تئوریک، ظرفیت سازی سازمان‌ها و فعالان مدنی، مبادله دانش، اطلاعات و انتقال تجربیات، اطلاع رسانی شفاف و… را در کانون فعالیت‌ها و برنامه‌های خود قرار داده است.

 

تیم عرصه سوم  از افرادی با پیش زمینه ها و تجربه های متفاوت تشکیل شده است. ما تنها در مورد تحصیل و تجربه کاری صحبت نمی کنیم بلکه تجربه های زندگی یکایک اعضای تیم بسیار متفاوت است. اجتماع عرصه سوم متشکل از یهودیان، مسلمانان، بهاییان، مسیحیان، آتئیست ها، کمونیست ها و کمونیست های سابق، هنرمندان، ستاره شناسان، آمریکایی ها، ایرانیان، آلمانی ها، کانادایی ها، بلژیکی ها، هلندی ها، افغان ها و حقوقدانان است. ما در نظام های مختلفی چون آزادیخواهی، انقلاب و حکومت های مستبد رشد کردیم. ما مهاجرین، پناهجویان و شهروندان هستیم. باورها و دیدگاه های ما متفاوت است. ما در مورد تمام موضوعات اتفاق نظر نداریم اما در مورد یک موضوع واحد موافقت می کنیم. این تفاوت ها ما را قوی تر می سازد و سبب می شود تا هنجار هایمان را به چالش بکشیم. این بدان معناست که ما نمی توانیم درک مشترک از موضوعات را امری بدیهی بدانیم. 

ما با افراد و سازمان ها کار می کنیم تا اقدامات و تلاش های آنها در ارتقای جامعه مدنی را تقویت کنیم. از این رو تصمیم گرفتیم تا  حوزه کاری خود را در مقایسه با شباهت ها و چالش های موجود در جوامع ایرانی و افغانستانی گسترش دهیم، چنین همکاری هایی می تواند نقطه عطفی برای شنیدن  صدای گروه های آسیب پذیر و محروم در جوامع مذکور باشد و به ایجاد پل ارتباطی بین هر دو جامعه به منظور کاهش تنش ها در این اجتماعات کمک کند.

زمانی که تیم عرصه سوم با هم در مورد تعیین اهداف و چشم انداز این نهاد گرد هم آمدند با جدیت تمام به این موضوعات پرداختند. ما در مورد تعاریف مختلف جامعه مدنی تحقیق کردیم. بر اساس برخی از این تعاریف در مورد جامعه مدنی می تواند به عنوان ضد ارزش های دموکراتیک و یا ابزار سرکوبگرانه تعبیر شود که ما را در مورد این موضوع نگران ساخت. از اینرو ما به دنبال معنایی گشتیم که بتوانیم بر سر آن توافق نظر داشته باشیم و اینکه بتواند به وضوح ارزش‌های ما را بیان کند.

 

در پایان، توصیف جان ساموئل از جامعه مدنی را به عنوان سازمان‌های غیر رسمی، نیمه رسمی یا رسمی پذیرفتیم که از اصول و شیوه‌های دموکراسی، مشارکت، کثرت‌گرایی، حقوق، برابری، عدالت و صلح در بین مردم در سطوح محلی، ملی و بین المللی ترویج، حمایت و تسهیل می‌کنند.

با پذیرفتن این تعریف، هدف ما همکاری با گروه هایی است که حقوق دیگران را به رسمیت می شناسند و شامل ساختن آنها را در سطوح مختلف در جامعه تشویق می نمایند. در ادامه باید افزود یکی از اولویت های عرصه سوم پشتیبانی از حقوق اقلیت‌ها در میان جوامع ایرانی و افغانستانی است و برای ما ارجحیت دارد. برای آشنایی بیشتر با پروژه های مختلف عرصه سوم به این لینک مراجعه کنید. 

عرصه سوم افغانستان برای مشاوره، به اشتراک گذاشتن ایده ها و محتویات فنی و با استفاده از منابع و فرصت های آموزشی و همکاری که شکوفایی و رشد جامعه مدنی متکثر در جوامع دموکراتیک و حمایت از حقوق اقلیت ها در داخل افغانستان و در میان جوامع مرتبط ترویج می نماید، فعالیت می کند.
ما حضور یک جامعه مدنی قوی را در افغانستان و در میان جوامع مرتبط که پویا، کثرت گرا، مشارکتی و موثر در راستای دستیابی به اهداف خود باشد را خواهانیم. 
سازمان فرهنگی اجتماعی پیوند امروز (PESCO) یک بنیاد خیریه غیر انتفاعی، غیر دولتی و غیر مذهبی است که در وزارت اقتصاد کابل ثبت شده است. هدف آن کاهش فقر، ارتقای حقوق بشر و حمایت از توسعه پایدار در افغانستان است که در ژانویه 2009 توسط گروهی از همفکران و فعالین در راستای حقوق بشردوستانه و توسعه تأسیس شد. این سازمان غیردولتی در کابل با حضور در بیش از 12 ولایت افغانستان مستقر است و در سال 2011 توسط دولت افغانستان به عنوان یک موسسه خیریه رسمی ثبت شد. این سازمان برای رسیدگی به نیازهای اضطراری و دراز مدت آسیب پذیرترین افراد با تمرکز بر زنان و کودکان طراحی شده است.