عرصه سوم: آیین بازگشایی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه امیرکبیر تهران عصر روز دوشنبه ۳۱ فرودین برگزار شد وبسایت کلمه در این خصوص مینویسد: آئین بازگشایی این انجمن در حالی برگزار شد که فریادهای «یاحسین، میرحسین»، «زندانی سیاسی آزاد باید گردد» و «پیام ما روشنه، حصر باید بشکنه» در فضای سالن سخنرانی طنین انداز بود. شعارهایی که بار دیگر نشان داد جنبش دانشجویی همچنان زنده است و روزهای بهاری دانشگاهها در حال برگشتن است.
انجمنهای اسلامی دانشگاهها در سراسر کشور در حالی آغاز به کار میکنند که هشت سال گذشته را در سختترین شرایط و فضایی امنیتی همراه با دستگیری و احضار فعالان دانشجویی گذراندهاند. فضایی که دولت محمود احمدینژاد آن را به وجود آورد تا شاید قلب دانشگاه را از کار بیندازد ولی این یک سال و نیم اخیر و بعد از روی کار آمدن دولت حسن روحانی نشان داد دانشگاه هرگز نمیمیرد. سالن آمفی تئاتر مرکزی دانشگاه امیرکبیر عصر دیروز شاهد جمعیتی بود که نشان میداد دانشجویان این بهار را به استقبال رفتهاند. دانشگاه امیرکبیر (پلی تکنیک) که آن را «قلب تپنده جنبش دانشجویی» نامیدهاند، دیروز در حالی بازگشایی یک تشکل دانشجویی را جشن میگرفت که پلاکاردها و شعارهای دانشجویان برای رفع حصر و یادکرد میرحسین، نشان از پایبندی آنها به آرمانهای حق طلبانه جنبش سبز داشت.
روزنامه اعتماد نیز در گزارشی در این خصوص مینویسد:
پلی تکنیک در حالی حیات دوباره سیاسیاش را جشن میگرفت که با شادمانی از بازگشت اصلاحطلبانی نظیر سید محمد رضا خاتمی به تریبونهای دانشجویی کم از آن آیین گشایش نداشت. سالن آمفی تئاتر مرکزی دانشگاه امیرکبیر شاهد حضور دو اصلاحطلبی بود که سالهاست چنین تریبونی سالهای گذشته کمتر در اختیارشان قرار میگرفت. همین اتفاق هیجانانگیز کافی بود تا خاتمی در ابتدای صحبتهایش بگوید: به خاطر لکنتهای احتمالی در صحبتهایم عذرخواهی میکنم، آخر سالهاست اجازه نمییافتم در چنین جایگاهی صحبت کنم. همین جمله کافی بود تا دانشجویان با تشویقهای مکرر او را در ادامه همراهی کنند. دانشجویان امیرکبیر دیروز عصر به نمایندگی از جنبش دانشجویی آیین گشایش انجمن اسلامی این دانشگاه را جشن گرفتند؛ انجمنی که حدود هشت سال پیش در دولت احمدینژاد منحل شد و حالا در دولت روحانی بازگشایی میشود. دانشگاه امیرکبیر که دانشجویانش معمولا موتور محرکه بسیاری از تحرکات دانشجویی بودند دیروز عصر یک صدا خواستار بازگشت برخی دانشجویان به دانشگاه بود.»
برای مطالعه متن کامل این گزارش اینجا را کلیک کنید.
دبیرکل سازمان معلمان ایران زندانی شد
روز یکشنبه ۳۰ام فروردین ماه دبیرکل سازمان معلمان ایران متعاقب حکمی که در سال ۸۹ علیه او صادر شده بود، بازداشت شد. اجرای این حکم تاکنون به تاخیر افتاده بود. به گزارش ایلنا آقای هاشمی در سال ۸۹ پس از آنچه که قائم مقام سازمان متبوعش در گفتگو با ایلنا «پیگیری مطلبات صنفی» و «دیدار با خانوادههای معلمان زندانی» میخواند به ۵ سال زندان محکوم شده بود.
«طاهره نقیئی»، قائم مقام سازمان معلمان ایران در این باره گفت «اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت ملی» و «تبلیغ علیه نظام» از جمله اتهامات آقای هاشمی در دادگاه یاد شده بوده است. نقیئی در عین حال به ایلنا گفته «ماموران حوالی ساعت ۷ صبح به منزل دبیرکل سازمان معلمان ایران وارد شدند اما آقای هاشمی در آن زمان در مدرسه بوده است. همسر آقای هاشمی در پی ورود ماموران به منزل با او تماس میگیرد و آقای هاشمی خود را به سرعت به منزل میرساند و در نهایت بازداشت میشود.»
گزارش شده که آقای هاشمی به زندان اوین منتقل شده است. گفتنی است آقای هاشمی یکبار دیگر در تاریخ ۲۳ اسفند ۸۵ در پی تجمع معلمان مقابل مجلس همراه با گروهی از فعالان صنفی بازداشت شده بود. او در همان زمان به ۳ سال حبس محکوم شده بود اما حکم صادره علیه او پس از اعتراض و درخواست تجدید نظر لغو شد.
اعتراضهای گسترده به سگ کشی در شیراز
در اعتراض به ماجرای کشتن سگها در شیراز روز یکشنبه ۳۰ فروردین شماری از مدافعان حقوق حیوانات مقابل سازمان محیط زیست در پارک پردیسان تهران تجمع کردند. به گزارش بیبی سی معترضان خواستار رسیدگی سازمان محیط زیست ایران و معرفی عامل کشتار سگها شدهاند. چند روز پیش فیلمی در خبرگزاریها و شبکههای اجتماعی پخش شد که نشان میداد عدهای با تزریق مایعی که گفته میشود «اسید» است، سگها را میکشند. آنطور که در این فیلم نشان داده شده، سگها بعد از تحمل درد و زجر زیاد جان میدهند.
خبرگزاری فارس با انتشار عکس و فیلم گزارش داده بود که «پیمانکاران در یکی از مناطق اطراف شیراز» مرکز استان فارس، در ازای تحویل جسد هر سگ «۱۵ هزار تومان» از یکی از نهادها میگیرند.
حسینعلی ابراهیمی کارنامی، مدیر محیط زیست استان فارس به خبرگزاری مهر گفته فیلم سگکشی شیراز به مراجع قضایی ارسال و در اینباره شکایتی مطرح شده است. معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست با حضور در جمع معترضان به نقل از اداره محیط زیست استان فارس گفت «سرنخهایی پیدا شده اما برخی ابعاد موضوع روشن نیست چون شهرداری این مساله را انکار میکند.» خانم ابتکار خطاب به معترضان گفته در سازمان محیط زیست قوانینی برای حیات وحش وجود دارد اما درباره حیواناتی مانند سگ و گربه خلا قانونی وجود ارد و باید چارچوبی قانونی برای آن مشخص شود.
او گفته مسئول این موضوع شهرداریها هستند اما چون سازمان محیط زیست مدافع حقوق حیوانات است، از «تمام ظرفیت خود برای روشن شدن این مساله استفاده خواهد کرد.» رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به معترضان قول داد که پیگیری این مساله را رها نکند. توقف سگکشی، مجازات عاملان، کمک به ایجاد پناهگاه و واکسیناسیون به جای کشتن سگها از خواستههای معترضان است.
دبیرکل کانون صنفی معلمان: در پیگیری مطالبات، معلمان از تشکلها جلو زدهاند
دبیرکل کانون صنفی معلمان ایران در گفتگویی تفصیلی با ایلنا به تشریح ریشههای نارضایتی معلمان پرداخت. «اسماعیل عبدی» با اشاره به تشدید اعتراضات صنفی معلمان در دو ماه اخیر به ایلنا گفت: انباشت مطالبات فرهنگیان مربوط به سالهای ۹۲، ۹۳ یا ۹۴ نیست. آموزش و پرورش از ۲ دهه پیش تاکنون مشکلات بسیار زیادی داشته است و این انباشت مطالبات آنقدر تاثیر گذار بوده که معلمان در پیگیری امور صنفی از تشکلهایشان جلو زدهاند.
دبیرکل کانون صنفی معلمان ایران در عین حال با اشاره به تبعیض حقوقی بین معلمان و سایر کارمندان دولت گفت: اگر مقایسهای سرانگشتی داشته باشیم متوجه میشویم دریافتی یک معلم با ۲۰ سال سابقه کار از ۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان کمتر است اگرچه دریافتی او در فیش حقوق ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان ثبت شده باشد اما دریافتی سایر کارمندان دولت تا سه برابر این مبلغ گزارش شده است.
او با اشاره به فضا سازی اخیر برخی رسانهها علیه کانون صنفی معلمان ایران، گفت: انحلال کانون صنفی معلمان ایران کذب محض است. در سال ۸۹ دادگاهی در این زمینه برگزار شد که قاضی در نهایت به نفع کانون حکم صادر کرد و ادله وزارت کشور برای انحلال کانون را کافی ندانست. کانون صنفی در سه سال گذشته برای برگزاری مجمع عمومی و تمدید مجوز به وزارت کشور نامه نوشته است اما این وزارتخانه تاکنون به مکاتبات یاد شده پاسخ نداده است. بنابراین تا زمانی که این وزارتخانه به وظیفه قانونیاش عمل کند ما میتوانیم به فعالیتهای صنفی خود ادامه دهیم.
عبدی تصریح کرد: با برچسب زدن به اعتراضات صنفی معلمان میخواهند صورت مساله اعتراض را پاک کنند. ما آمادهایم در هر مناظرهای با مستندات قانونی نشان دهیم که کانون به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست.
برای مطالعه متن کامل این گفتگو اینجا را کلیک کنید.
گزارشی از وضعیت کارگران در «مناطق آزاد»
وبسایت کلمه در گزارشی به بررسی وضعیت کارگران در «مناطق آزاد» پرداخت و نوشت: در سالهای گذشته فعالیت اکثر واحدهای پتروشیمی در مناطق آزاد و ویژه متمرکز شده است. با وجود سودآور بودن فعالیتهای پتروشیمی، حقوق اجتماعی و اقتصادی کارگران این صنایع نادیده گرفته میشود. این در حالی است که این کارگران از متخصصترین نیروهای انسانی کشور محسوب میشوند.
به گفته یک فعال حقوق صنفی کارگران، فشار کار در پروژههای پتروشیمی و پالایشگاهی بهقدری بالاست که میزان ساعات کار یک کارگر در این پروژها بعد از ۲۰ سال فعالیت، از سابقه فعالیت یک کارگر در رشتههای دیگر بیشتر است. چرا که در ساخت پروژههای نفت و گاز، اولویت بر اتمام هرچه زودتر زمان پروژه است. بنابراین کارگران شاغل در این پروژهها با انجام ۴ ساعت اضافهکاری اجباری، روزانه تا ۱۲ ساعت کار میکنند. استراحت آنها در تعطیلات رسمی و آخر هفته ممکن است لغو شود و از همه مهمتر اینکه کارفرمایان در بیشتر مواقع به آنها اجازه استفاده از حق مرخصیشان را نمیدهند.
همه این موارد در حالی است که هم بهدلیل ماهیت کار و هم به دلیل متفاوت بودن شرایط آب و هوایی در مناطق احداث پروژههای نفت و گاز، بیشتر کارگران شاغل در این پروژهها میباید مشمول قانون مشاغل سخت و زیانآور قرار بگیرند و نباید روزانه بیشتر از ۶ ساعت کار کنند. اکثر این کارگران نیز از استانهای دیگر میآیند و باید دور از خانواده در خوابگاههایی که در مجاورت محل پروژه دایر است ساکن شوند. به گفته یکی از کارشناسان ایمنی و بهداشت کار منطقه پارس جنوبی، پیمانکاران منطقه در تهیه و تدارک استراحتگاههای کارگری کوتاهی میکنند. در اتاقکهایی که باید به ۵ یا ۶ نفر اختصاص یابد، بیش از ۹ نفر جای داده میشوند که با توجه به فضای کم اتاقکها، امکان استراحت بعد از کار سخت و طولانی کارگران بسیار نامناسب است. نحوه استقرار و اسکان کارگران میباید توسط کارفرمای اصلی کنترل شود؛ اما آنان نسبت به این مسأله کاملا بیتوجهاند و تنها خود را موظف به «تأمین اتاقک» میدانند.
متن کامل این گزارش را میتوانید در اینجا مطالعه کنید