عرصه سوم: رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور از تصویب لایحه هوای پاک در مجلس شورای اسلامی خبر داد.
به گفته معصومه ابتکار در این لایحه به بحث ترافیک، خودروسازها و مسایل دیگری پرداخته شده و وظایف تمامی نهادها در کنترل آلودگی هوا مشخص و بر استفاده از سوختهای پاک، فناوریهای جدید و راهکارهای علمی تاکید شده است. وی همچنین تاکید کرد : «بحث جرمانگاری تخلفات یک مسئله جدی است و سلامت انسان را درگیر میکند و این مسایل جرم تلقی میشود؛ چراکه این آسیبها در خیلی از مواقع قابل جبران نیست و باید در برنامهریزیها ملاحظاتی در این خصوص انجام شود.»
در قانون بودجه سال 93 و در بخش مربوط به یارانهها اعتباراتی جهت حمایت از حمل و نقل عمومی و خارج کردن خودروهای فرسوده به ویژه در بخش همگانی در نظر گرفته شده است.
معصومه ابتکار که در نشست علنی پارلمان در جریان بررسی این لایحه حضور داشت با بیان اینکه آلودگی هوا همه مردم ایران را تحت تأثیر قرار داده است، تصریح کرد: «ما در کشوری زندگی میکنیم که بخش عمده جمعیتمان چه به دلایل طبیعی و چه به دلایل صنعتی در معرض آلودگی هوا هستند.»
به گفته ابتکار بر اساس گزارشی که پیشتر تهیه شده بود مردم ۹ میلیارد دلار از آلودگی هوا زیان میبینند که این رقم امروز حدود ۳۰ میلیارد دلار است.
رئیس سازمان محیط زیست با بیان اینکه ما ۹ برابر دنیا انرژی مصرف میکنیم، تصریح کرد: استفاده از این انرژیها گاز گلخانه ای تولید میکند و این لایحه به جلوگیری از مصرف و تولید گاز گلخانه ای کمک خواهد کرد. لایحه هوای پاک یک بعدش اقتصادی است و ابعاد دیگری نیز دارد. او با تاکید بر اینکه لایحه هوای پاک مشکلی برای صنعت ایجاد نخواهد کرد، بیان کرد: «این لایحه به تولید، اشتغال و سلامت کمک خواهد کرد. این در حالی است که بارها و بارها ایران و به ویژه تهران هوای آلوده را پشت سر گذاشته، اما به این مساله ترتیب اثری داده نشده است؛ چرا که این معضل همکاری متداوم دستگاهها را میطلبد.»
پیش از این محمد مجابی معاون توسعه مدیریت حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست در توضیح جزئیات این لایحه گفته بود: «با توجه به این که در نیمه دوم سال با پدیده وارونگی هوا مواجه هستیم و این در افزایش آلودگی هوا در کلانشهرها اثر بالایی خواهد داشت در صورت تصویب این لایحه در صحن علنی مجلس میتوانیم تکالیف دستگاههای مختلف را روشن کرده و اثرات اصلاحی را در کاهش آلودگی هوا داشته باشیم.»
بنابر تحقیقات موجود حدود 70 درصد آلودگي هواي شهرها از منابع آلاينده متحرك مانند خودروها، موتور سيكلتها، اتوبوسها و غيره نشأت ميگيرد 30 درصد بقيه هم از سوي منابع ثابت مانند منازل، پالايشگاهها و صنايع توليد ميشود.