مقامات وزارت کشور برای دادن مجوز تجمع به سازمانهای مردم نهاد برای حمایت از شهروندان و بویژه کودکان قربانی در مناقشه اخیر مماشات می کنند.
شهین حسینی مسئول روابط عمومی شبکه یاری کودکان کارو خیابان به خبرگزاری ایلنا گفته است که با مسئولان فرمانداری و استانداری تهران در این زمینه مذاکره و خبر صدور این مجوز را دریافت کرده است اما این مجوز هنوز به این نهاد ابلاغ نشده است.
تعدادی از سازمان های مدنی در تهران پیشتر اعلام کرده بودند که قصد دارند دوشنبه گذشته مقابل دفتر سازمان ملل متحد تجمع کنند تا صدای اعتراض خود را به کشتار غیر نظامیان در درگیری میان اسرائیل و گروه حماس به مقامات این سازمان برسانند.
بر اساس قوانین ایران هرگونه تجمع باید با مجوز وزارت کشور برگزار شود. خانم حسینی در این رابطه افزوده است:”زمانی که به استانداری مراجعه کردم آقای ترکمانی در معاونت سیاسی استانداری گفتند که مجوز شما برای طی مراحل اداری به وزارت کشور رفته است، من هم به وزارت کشور مراجعه کردم اما ساعت کاری تمام شده بود آنطور که به گفتند مخالفتی با مجوز نشده اما به دلیل طی مراحل اداری صدور آن بیشتر طول خواهد کشید”.
این در حالی است که معمولا تجمع های مشابه در ایران که توسط سازمان تبلیغات اسلامی و گروه های نزدیک به حکومت بدون اخذ مجوز از وزارت کشور برگزار می شود.
چندی پیش تجمعی مقابل سازمان ملل از سوی«ستاد یاری فلسطین» در اعتراض به آنچه همکاری دولت مصر با اسرائیل خوانده شده بود، مقابل دفتر حافظ منافع مصر در تهران برگزار شد.این ستاد که به تازگی در حمایت از مردم فلسطین شکل گرفته چند روز بعد پس از دادن فراخوان دیگری برای تجمع در مقابل سفارت فرانسه تجمع دیگری برگزار کرد. این ستاد در فراخوان خود آورده بود:” یکی از این دولتهای سرسپرده به اسرائیل دولت فرانسه میباشد که در این مدت اعتراضات و راهپیماییهای مردمی علیه اسرائیل را ممنوع کرده و جرایم سنگینی برای معترضین قرارداده است که از جمله میتوان به زندانی کردن ۳ نفر فرانسوی به دلیل اعتراض به جنایات اسرائیل و محکوم کردن یک جوان۱۸ ساله به جریمهی نقدی به دلیل شرکت در راهپیمایی اشاره کرد.”
از سوی دیگر جمعی از «فعالان صلح»، «فعالان مدنی» و «مادران صلح ایران» نیز هفته گذشته روبه روی دفتر نمایندگی سازمان ملل در تهران در اعتراض به حملات اسراییل به غزه و کشتار غیر نظامیان، دست به تجمع زدند. در این تجمع همچنین افراد شناخته شده تری چون «جعفر پناهی» کارگردان، «محمد رحمانیان» کارگردان تئاتر و همچنین «پروین فهیمی» (مادر سهراب اعرابی) نیز حاضر بودند
جعفر پناهی» علت حضورش در این جمع را اعلام انزجار از هر نوع جنگ بیان کرده و در این تجمع گفته است:”حضور فعالان مدنی در این تجمع نشان دهنده اعلام همبستگی تمام گروه ها علیه جنگ و خونریزی و کشتار است.”
مادران صلح ایران در این تجمع بیانیه ای را قرائت کرده اند که در آن ضمن اعلام همدردی با “مادرانِ عزیز از دستداده و خانوادههای قربانیان جنگ نابرابر و غیرعادلانه اسراییل علیه ملت سرافراز و ستمکشیده فلسطین”، اسرائیل دولتی توصیف شده که “بویی از رحم و شفقت نبرده و کینهتوزانه کمین کرده و بهانه تراشی می کند تا مردم فلسطین را از سرزمین مادری شان فراری دهد.”
بنابر گزارش روزنامه شرق مجوز این تجمع با پادرمیانی شهین دخت ملاوردی معاون رئیس جمهوری در امور زنان دریافت شده بود.
استفاده از حق تجمع که یکی از اصول قانون اساسی ایران همواره به شیوه ای تبعیض آمیز در ایران اجرا می شود. بسیاری از فعالان مدنی از داشتن حق تجمع برای بیان اعتراضات خویش محروم بوده اند. این محرومیت حتی به جایی رسیده که حتی برای بیان اعتراض به موضوعات ملی و انسان دوستانه ای که مورد حمایت جمهوری اسلامی قرار دارد نیز با محدودیت روبرو هستند.