عرصه سوم: با شیوه گسترده ویروس کرونا در اقصی نقاط دنیا و افزایش روزانه مبتلایان به این بیماری در کشور، عرصه سوم تصمیم گرفته است با انتشار گزارشها و روایتهای روزانه افراد از مواجهه با کرونا و مصائب آن، فضایی را برای به اشتراک گذاری تجربیات دست اول، روایتهای آموزنده و ابتکارات خلاقانه و … فراهم آورد.
آنچه میخوانید اولین گزارش دریافتی عرصه سوم در تاریخ پنجشنبه ۲۲ اسنفد ۱۳۹۸ است که با عنوان یادداشت شماره یک منتشر میشود.
شما نیز میتوانید یادداشتهای زورانه خود را با ما و مخاطبان ما به اشتراک بگذارید، کافی است از طریق ایمیل سردبیر با ما تماس بگیرید. توجه داشته باشید که:
- محدودیتی برای تعداد کلمات وجود ندارد.
- روایتها میتواند نوشتاری، صوتی و یا تصویری باشد.
- انتخاب نام ستون و نام نویسنده (مستعار) به عهده شماست.
- به جز مواردی که محتوی ارسالی خارج از اصول اخلاقی روزنامه نگاری (به دور اتهام زنی و انتشار اخبار نادرست، ترویج خشونت و تبعیض و نفرت پراکنی) باشد، عرصه سوم دخالتی در محتوی نخواهد داشت.
ایران زیر سایه کرونا
یادداشت شماره یک
امروز یک ماه از روز برگزاری راهپیمایی حکومتی 22 بهمن در سالروز پیروزی انقلاب میگذرد ، یادم میاد کشور چین آن روزها سخت درگیر مبارزه با کرونا بود، اینجا مثل همیشه که مردم رویدادها را زودتر از نظام پیش بینی میکنند صحبت این بود که با توجه به ارتباط گسترده تجاری و … با چین حتما کرونا به ایران هم سرایت کرده ولی دولت تا بعد از انجام انتخابات مجلس شورای اسلامی روی آن سرپوش می گذارد؛ صحبتی که به واقعیت پیوست، درست دو روز قبل از انتخابات زمزمه های مختصر و هماهنگی از پیدا شدن انگشت شمار افراد مبتلا به کرونا در رسانه های دولتی آغاز ولی تاکید می شد جای نگرانی نیست تا به این تدبیر انتخابات به خوبی و خوشی برگزار شود .
با پایان انتخابات و اعلام نتایج آن رفته رفته آمارهای رسمی مهندسی شده ابتلاء رو به تزاید گذاشت اما قبل از آن مردم با استفاده از ابزارهای فضای مجازی نظیر واتسآپ و تلگرام همدیگر را در جریان اخبار قرار داده بودند؛ البته خبرهایی که برخی نیز نادرست بودند. اما یکی از این اخبار حکایت از گسترش فوق العاده ویروس کرونا در شهر مذهبی قم در کنار تهران بود مردم میگفتند طلبههای چینی که در حوزه علمیه قم درس میخوانند و رفت و آمد به کشور متبوع دارند ویروس را وارد ایران نموده اند.
حاکمیت که تازه از بحران و شورش های مربوط به افزایش قیمت بنزین در آبان و آذر ماه با تنی خسته بیرون آمده بود از یک طرف ایجاد هرگونه محدودیت در جامعه ( قرنطینه قم ) برای مقابله با گسترش ویروس کرونا را به منزله درگیری مجدد و ایجاد نارضایتی در اقشار جامعه می دید و از سوی دیگر با مقاومت سخت روحانیون قشری مواجه بود که شهر قم را بنا به روایات محل امن و دارالشفاء می دانستند؛ رویایی که خیلی زود درهم شکسته شد.
پس از گذشت یک هفته از انتخابات حالا دیگر موضوع کرونا و شیوع آن در صدر اخبار قرار گرفته بود ولی همچنان دولت مدعی بود که آن را در کنترل دارد، ولی اخبار غیر رسمی و منتشر در فضای مجازی حکایت دیگری داشت شهر قم درگیری سخت با بیماری داشت و بیمارستان ها امکانات کافی نداشتند و تعداد تلفات خیلی بیشتر از آمارهای رسمی می بود.
با افزایش توجهات مردم یک شبه مواد و تجهیزات بهداشتی از قبیل الکل و ژل ضد عفونی کننده و همچنین دستکش یکبار مصرف در فروشگاه نایاب و با قیمت های بسیار زیاد سر از فروش زیرزمینی درآوردند. هیجان خرید اقلام فوق رو به افزایش گذاشت ولی برغم شروع برخوردهای به ظاهر سخت قضایی با محتکرین این موضوع لاینحل باقی مانده است.
یکی از موضوعاتی که در این ایام باعث خنده و تمسخر بین مردم شده است ابتلا برخی مسئولین به کرونا بود افرادی که در صفحات اجتماعی شخصی یا تلویزیون با خنده اعلام می کردند تست آنها مثبت اعلام شده ، این داستان را بین مردم بوجود آورد که دو نوع کرونا داریم یک نوع که مسئولین می گیرند و برای آنها موجب شادابی می شود و نوع دیگر که مردم می گیرند و عاقبت آن مرگ است.
ظرف چند روز و خیلی زودتر از آن چه تصور می شد کرونا شرایطش را به حاکمیت دیکته کرد؛ تبلیغات روحانیون قشری برای پناه بردن از خطر کرونا به اماکن مقدس جایش را به ضرورت کاهش تردد در اماکن شلوغ و پر رفت و آمد از قبیل زیارتگاهها ، مساجد و …داد. با تشکیل ستاد مقابله با کرونا در کشور به ریاست وزیر بهداشت در گام اول برگزاری نماز جمعه در مراکز استان ها متوقف و در گام بعدی نماز روزانه جماعت در مساجد کل کشور و هر گونه اجتماعات ممنوع گردید. خانواده ها هم با شروع بحران از فرستادن فرزندان خود به مدارس و مراکز آموزشی خودداری کردند.
دین اسلام از ابتدا رابطه تیره ای با بعضی چیزها داشته که یکی از مهمترین آنها الکل می باشد اما حالا برای مدتی هم که شده باید دست دوستی داد ؛ بعد از قرن ها مردم صحنه هایی را در تلویزیون دیدند که باورش سخت بود ضد عفونی ضریح مقدس با الکل …
رهبری در پیام تلویزیونی مردم را به آرامش دعوت کرد و موضوع را گذرا عنوان نمود. روزهای بعد صحبت از ابتلاء چند نماینده مجلس و سپس تعطیلی مجلس و جلسات عمومی رهبری منتشر شد .با این حال خبری از تعطیلی ادارات و شرکتها در میان نبود لیکن دولت با تن دادن به عزم مردم برای عدم اعزام فرزندان به مدارس ، کلیه مراکز آموزشی را تا پایان سال تعطیل اعلام کرد.
خبرهای رسیده از استان های قم ، مازندران ، گیلان و تهران حکایت از شیوع گسترده ویروس و عدم امکانات کافی دارد؛ با تعطیلی مدارس برای آن دسته از افراد که مسافر همیشگی شهرهای شمال کشور هستند متاسفانه فرصتی تفریحی فراهم شده است اما در ورودی شهرها مردم محلی با مهمانان درگیر شده و از ورود آنها جلوگیری می نمایند بنظر مردم به این نتیجه رسیده اند که قرنطینه شهرها را خود باید آغاز نمایند. در چنین شرایطی بنا به تصمیم گیری های محلی قرار شده است از ورود مسافر و افراد غیر بومی علی الخصوص در ایام تعطیلات سال نو جلوگیری شود.
کسب و کارهای آزاد با توجه به کاهش رو به تزاید حضور مردم در مراکز خرید به شدت آسیب دیده اند در بازار ایران که بیشتر خریدها بصورت اعتباری انجام می شود صحبت از ورشکستگی خیلی از مشاغل و مغازه داران است .بازار ایران که تحت تاثیر تحریم ها با افزایش قیمت دلار و کاهش ارزش ریال در شرایط تورمی بسر می برد حالا با ورود کرونا دچار چالش رکود شده است که در درجه اول بازاریان را هدف قرار خواهد داد.
در این شرایط دولت به شدت برای در خانه ماندن در سراسر کشور تبلیغ میکند در حالیکه کارگران و کارمندان ملزم به حضور در محل کار بوده و بازاریان نیز کسب و کار آنها که به شدت آسیب دیده در گرو حضور می باشد با این حال عده زیادی از قبیل بازنشستگان و زنان خانه دار که تعداد آنها زیاد می باشد ترجیح داده اند در خانه بمانند و با رعایت تمهیدات بهداشتی برای خرید مایحتاج ضروری از خانه خارج شوند.
پیش بینی عواقب ادامه چنین وضعیتی چندان سخت نمی باشد ، چنانچه به تاریخ و اطراف خود نگاهی بیندازیم بروز ناآرامی های اجتماعی بشدت جامعه ما را تهدید می کند پدیده ای که مشکلاتی بیش از قبل برای مردم بوجود خواهد آورد.
با سپاس
پنج شنبه ۲۲ اسفند ۹۸
۱۲ مارس ۲۰۲۰