عرصه سوم: پس از گذشت ماهها از شیوع ویروس کرونا، حالا برزیل با بیش از ۲۳۳ هزار مبتلا، بالاتر از ایتالیا و اسپانیا و پس از آمریکا، انگلستان و روسیه به عنوان چهارمین کشور درگیر با این بیماری شناخته میشود. این در حالی است که در برزیل هم همچون برخی دیگر کشورها رئیس جمهور جائر بولسونارو از مخالفان قرنطینه عمومی بود! به نظر میرسد سرنوشت افراد در بسیاری از کشورها به باورهای شخصی روئسای جمهور آنها پیوند خورده است.
کرونا کیلویی چند
امروز دوشنبه بیست و نهم اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ می باشد. یادم میاد تو یکی از یادداشتهای قبلی با توجه به گشایش زود هنگام کسب و کارها، عدم رعایت فاصله گذاری اجتماعی و سایر توصیه های بهداشتی مرتبط با کرونا در ایران را در صورت عدم گسترش بیماری برابر با تجدید نظر خودم در باورهای علمی گذاشتم. خوشبختانه امروز موفق به یافتن پاسخ شدم! فرزین محبی پور طی یادداشتی در یکی از رسانههای مجازی به این موضوع پرداخته است: «شک نکنید کمترین تاثیرات کرونا در سراسر جهان روی ما بوده … به دو دلیل، اول اینکه ما چیزی برای از دست دادن نداشتیم دوم ما درایت و مدیریت توام با تدبیر مدیران را داشتیم یعنی ما خیلی قبلتر از کرونا اوضاعمان شده بود کیشمیشی، خب کرونا هم روش! خداوکیلی صنعت گردشگری ما نسبت به صنایع گردشگری سایر کشورها چقدر ضرر کرد؟ صادراتمان مثلا چی بود و چی شد؟ صنعت حمل و نقلمان هم به خصوص از نوع هواییاش؛ چند ماهی قبل از کرونا هوایی شده بود و یک پایش در هوا مانده بود (به همان دلائلی که خودتان بهتر میدانید!) احتکار و اختلاس هم فقط شکلشان عوض شد و سلاطین شکر و پوشک شدند سلاطین ماسک و ژل؛ بخور بخورها هم این بار، بنام کمک به افراد آسیب دیده از کرونا و به کام همان از ما بهتران نوش جان شد! فاصله اجتماعی و قرنطینه خانگی هم؛ همان اسامی حقوق بشری تفکیک جنسیتی و حبس خانگی هستند؛ مراکز فسق و فجور هم که به دلیل نزدیکیهای بیش از حد باعث پاره شدن زنجیره انتقال ویروس کرونا میشد؛ گوش شیطان کر؛ خیلی قبلتر؛ دمشان قیچی و کلکشان کنده شد. بیکاری هم که همان بیکاری خودمان است و ملالی به جز دوریش نیست. پس با این اوصاف باید هم کمترین جانباخته را داشته باشیم ؛ اما انصافا درایت مدیران را هم نباید در کاهش نرخ مرگ و میر کرونایی نادیده گرفت. آنها مدبرانه «هشتگ در -خانه- بمانیم» را راه انداختند و مرتبا از مردم خواستند که دستهایشان را بشویند حتی ویروسیاب از راه دور و کلی واکسن و داروی شیمیایی؛ گیاهی و حیوانی را از پس و پیش کشف و یا خنثی کردند و کلی اقدامات دیگری که برای جلوگیری از ریا اعلام نکردند. چون مسئولین ما از ریا خیلی بیشتر از ترامپ بدشان میاید… بگذریم؛ در همین شرایطی که مسئولین کشورهای دیگر بشدت وا داده بودند و به همین دلیل یا زار زار گریه میکردند و یا را بهراه خودکشی؛ مسئولین دلسوز ما مصممانه رکوردها را جابجا کردند و خلاصه چه کارها که این عزیزان نکردند و یا بهتر است بگوییم کردند! در روزهای گذشته اتفاقات قابل بحث شامل موارد ذیل بود:
۱- رئیس جمهور در جلسه مورخ بیست و هفتم اردیبهشت ماه ستاد مقابله با کرونا اعلام کرد روز قدس امسال در ۲۱۸ شهرستانی که وضعیت آنها سفید و نماز جمعه در آن برقرار است میتواند برگزار شود، البته با مراعات همه پروتکلهای بهداشتی؛ البته این مراسم نه به صورت راهپیمایی بلکه صورت اجتماع در نماز جمعه برگزار میشود، وی ادامه داد برای شهر تهران دستورالعمل ویژهای در نظر گرفته شده، تهران شرایط قرمز دارد؛ اما خیلی سخت است به عنوان پایتخت در آن خبری نباشد و بر طبق تصمیم گیری مراسم روز قدس به سپاه سپرده شده و از یک مبدا تا انتها حرکتی به وسیله خودرو که در واقع حرکت تبلیغی است (کارناوال) انجام میشود و اجتماع مردمی نداریم. رئیس جمهور در مورد آخرین تصمیم برای برگزاری نماز عید فطر هم گفت: بنا شد در سراسر کشور نماز عید فطر برگزار شود، اما نه در مصلاها ، بلکه هر مسجدی میتواند با رعایت دستورالعملهای بهداشتی نماز را برگزار کنند مردم در منازل خود هم میتوانند نماز را بخوانند. دکتر روحانی در خصوص روند بازگشایی حرمهای متبرکه گفت: بنا شد صحنهای اماکن مقدس بعد از ماه مبارک رمضان در چارچوب دستورالعملهای تعیین شده بازگشایی شوند، فعلا سه ساعت صبح و سه ساعت بعد از ظهر درهای صحن باز شود تا مردم با حضور در صحنها به اعمال زیارتی خود پرداخته، البته این آغاز کار است و هر چه به جلوتر برویم شرایط بهبود پیدا خواهد کرد. وی افزود رستورانها نیز بعد از ماه مبارک رمضان در چارچوب پروتکلهای بهداشتی فعالیتهای خود را از سر میگیرند. کنکور نیز در چارچوب همین پروتکلها انجام خواهد شد. دانشگاهها غیر از رشتههای پزشکی که اکنون نیز فعال هستند فعالیت خود را از ۱۷ خرداد در حوزه آزمایشگاه و کارگاهها آغاز خواهند کرد. فعالیتهای ورزشی هم بدون تماشاچی بازگشایی خواهند شد. روحانی در ادامه با بیان این که در کنار خطر سلامت مردم، از طریق رسانههای بیگانه متوجه خطر دیگری شدم، خاطرنشان کرد: آن رسانهها به بهانه بیماری میخواستند کشور را تعطیل کرده و آن را به هم بریزند.
۲ سخنگوی وزارت بهداشت در برنامه روزانه اعلام نمود علاوه بر خوزستان که در وضعیت قرمز قرار دارد ، استانهای لرستان، کرمانشاه، مرکزی، سیستان و بلوچستان و خراسان شمالی در وضعیت هشدار قرار گرفته اند.
سخن آخر : این روزها با افزایش بهای مایحتاج عمومی ، ارز، سکه ، خودرو و … کرونا تبدیل به موضوع درجه دوم برای عموم ایرانیان شده است ؛ نگرانی که این روزها بیشتر از کرونا گریبان مردم را گرفته است احساس ناتوانی در تامین مخارج زندگی می باشد؛ پس بیراهه نمی گویند: کرونا کیلوئی چند