عرصه سوم: تا این لحظه شمار مبتلایان به ویروس کرونا از ۲۱۰۰۰۰۰ نفر عبور کرده که متاسفانه بیش از ۱۳۵ هزار نفر از آنها تا کنون براساس آمار رسمی جانشان را از دست دادهاند. بیش از ۱۰۰ هزار نفر از جانباختگان را اهالی کشورهای آمریکا، ایتالیا، اسپانیا، فرانسه و انگلستان تشکیل دادهاند اما این تمام حقیقت نیست، چرا که آمار موجود تنها شامل آمار رسمی دولتهاست و نسبت به شفافیت بسیاری از دولتها در ارائه این آمار تردیدهای بسیاری مطرح شده است.
اما چه خبر از ایران؟
یادداشت شماره هشت -۱۶ آوریل ۲۰۲۰
امروز پنج شنبه بیست و هشتم فروردین ۱۳۹۹ می باشد؛ در حالیکه ستاد ملی مقابله با کرونا محدودیتها را کاهش داده شواهد نشان میدهند طرح فاصله گذاری اجتماعی که حالا به صورت هوشمند !!! اجرا میشود موفق نبوده و نگرانیهای بیشتری نسبت به آینده وجود دارد. با وجود برخی محدودیتهای تردد در تهران، اما خیابانها و وسایل نقلیه عمومی پایتخت شلوغ شده و دولت نیز برای جلوگیری از ازدحام جمعیت کار ویژهای انجام نداده و حتی شرکتهای خصوصی را نیز به نوعی تشویق به آغاز فعالیت می نماید. خبرها از افزایش تعداد مراجعه کنندگان به بیمارستانها حکایت دارد. در ادامه به برخی نکات قابل توجه در این ارتباط می پردازیم :
۱- روحانی به مردم تهران توصیه کرده از وسیله شخصی خود یا تاکسی و اسنپ استفاده کنند که بهتر از وسایل حمل و نقل عمومی است این در حالیست که اکثر کارگران و اقشار کم درآمد جامعه یا فاقد خودرو شخصی بوده یا توان تامین هزینه سوخت و خرید بنزین سه هزار تومنی را ندارند.
۲- با نزدیک شدن به ماه رمضان بحث نحوه فعالیت مساجد و اماکن مذهبی مطرح است که البته نقش غیر قابل انکاری در گسترش بیماری خواهد داشت و از طرفی وضع ممنوعیت یا محدودیت نیز با مخالفت بخش بزرگی از روحانیت مواجه خواهد شد.
۳- نان یا جان یا بازی با شخصیت مردم مسئله این است ؛ در حالیکه بسیاری از کشورهای درگیر با کرونا سهم قابل توجه ای از بودجه یا توان مالی خود را به آسیب دیدگان از بحران اختصاص داده اند؛ سر در گمی مسئولین نظام که ناشی از محدودیتها و شاید دستهای خالی آنها می شود بیشتر بارز شده و انتقادات روز افزون موجب گردید تا دولت روحانی از سود ۱۲ درصدی وام یک میلیون تومانی (۶۳ دلاری) صرف نظر نموده و وام را قرض الحسنه اعلام نماید. با این حال بنظر نگرانی حاکمیت از آشوب سیل گرسنگان بر ترس از کرونا و ابعاد فاجعه آن فائق آمده و به ناچار در دو راهی نان یا جان رای به انتخاب نان بوده است.
۴- اندر احوال خانواده های جانباختگان بسیار غم انگیز است؛ برغم تاکید بر اجرای مراسم غسل و کفن و آداب دفن اسلامی از سوی مراجع دینی برای درگذشتگان کرونا همانند سایر اموات ، لیکن متوفیان بدون غسل و در پوشش پلاستیک و بعضاً بدون حضور خانواده دفن می شوند که این موضوع از حیث روانی آثار سوء بسیاری برای نزدیکان درگذشته دارد.
۵- خبرگزاری مهر یادداشتی از حجت الاسلام قاسم ترخان مدیر گروه تخصصی علوم انسانی قرآنی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه در باره نقش امام زمان در بلای عمومی کرونا منتشر کرده است . او می گوید امام زمان جزئی از عالم است و ممکن است خود به کرونا مبتلا شده باشد و از مردم خواسته برای سلامتی او دعا کنند!
۶- دستگاه کرونا یاب سپاه که از فاصله صد متری ظرف 5 ثانیه ویروس را شناسایی می کند مورد تایید وزارت بهداشت قرار نگرفت، این دستگاه دیروز رونمایی شده بود.
نان یا جان