عرصه سوم: آیت الله خامنهای رهبر ایران در حالی سال جدید خورشیدی را سال «دولت و ملت، همدلی و همزبانی» نامیدند که در آخرین روزهای سال ۹۳ مردم خوزستان شاهد بروز درگیری میان نیروهای انتظامی و تماشاگران یک مسابقه فوتبال بودند.
هر چند به نظر میرسد هدف اصلی رهبر ایران از این نام گذاری، فراخواندن مردم به پشتیبانی از دولت حسن روحانی در مذاکرات هستهای با کشورهای موسوم به ۵+۱ است، اما نباید فراموش کرد که نگاه یک سویه به رابطه دولت و ملت تا چه میزان میتواند منجر به بروز آسیبهای سیاسی و اجتماعی در کشور شود.
آنچه مسلم است همزبانی و همدلی میان دولت و ملت میبایست برآمده از کنش و رفتار و انتظارات توامان دولت و ملت باشد و نمیتوان به صرف نیاز دولتها به حمایت مردمی، آنها را به همدلی و همزبانی دعوت کرد اما در مقابل و در مواجهه با مردم از خشنترین ابزارها و زبانها استفاده نمود.
حوادث رخ داده در خوزستان هم زمان با دیدار تیمهای فوتبال فولاد خوزستان و الهلال عربستان که منجر به درگیری میان برخی تماشاگران این مسابقه فوتبال و دستگیری آنها شد خود مثال واضحی است از سیاستهای غیر همدلانه مسئولان جمهوری اسلامی ایران.
حواشی یک مسابقه فوتبال
روز سه شنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۳ تیمهای فوتبال فولاد خوزستان و الاهلال عربستان در ورزشگاه الغدیر شهر اهواز به مصاف یک دیگر رفتند. اما در پایان این دیدار که با نتیجه مساوی بدون گل به اتمام رسید، درگیریهایی میان تماشاگران و نیروهای انتظامی رخ داد.
بنا به گزارش وب سایت فعالین حقوق بشر و دمکراسی در ایران، در پایان این دیدار «جوانان شهر اهواز در اعتراض به خودسوزی یک هموطن خرمشهری دست به اعتراضات گسترده زدند». این وب سایت همچنین در ادامه گزارش خود خبر از به «آتش کشیده شدن تعدادی از خودروهای نیرو انتظامی و دستگیری تعداد کثیری از جوانان معترض خوزستانی میدهد.»
البته این اظهارات بلافاصله از سوی رحمان موسوی، معاون اجتماعی فرماندهی نیروی انتظامی خوزستان در مصاحبه با خبرگزاری فارس تکذیب شد: «تعدادی به صورت میدانی خارج از محوطه استادیوم رها شدند و تعدادی نیز با ضمانت آزاد شدند؛ تعدادی نیز با ضمانت آزاد خواهند شد که در حال انجام است. این حادثه مصدوم و کشته نداشته و موارد منعکس شده تکذیب میشود.»
این در حالی بود که خبرگزاری هرانا به نقل از یک منبع موثق مدعی شده بود: «نیروی انتظامی ابتدا تعدادی از شرکت کنندگان که دشداشه (نوعی لباس محلی) پوشیده بودند را بازداشت کرد. این اقدام جمعیت را عصبانی کرد و موجب درگیریهایی شد که در پی این درگیریها دو خودروی نیروی انتظامی نیز به آتش کشیده شد.»
در پاسخ به این ادعا و در توضیح علت آتش سوزی یک خودرو پلیس، سردار محمد رضا اسحاقی فرمانده نیروی انتظامی خوزستان در مصاحبهای با ایرنا گفت: «آتش سوزي اين خودرو زماني اتفاق افتاد که ظاهرا يک تماشاگر سهوي ترقه اي را پرتاب مي کند که پس از برخورد با خودروي مزبور و شکسته شدن شيشه و در نهايت نفوذ به داخل صندلي خودرو دچار حريق مي شود و هيچگونه برخورد و يا درگيري بين پليس و تماشاگران نبوده و عمدي بودن اين آتش سوزي تاييد نمي شود.»
در این میان دو وب سایت «فعالین حقوق بشر و دموکراسی در ایران» و «هرانا» دلیل اصلی این حوادث را اعتراضات به خود سوزی یک هم وطن خرمشهری اعلام کردهاند.
یونس عساکره دستفروش خرمشهری بود که شنبه ۲۳ اسفند در اعتراض به جمع آوری بساط میوه فروشیاش اقدام به خود سوزی کرده بود، در پی این حادثه یونس دچار ۷۰ درصد سوختگی شده و در بیمارستانهای طالقانی اهواز و مطهری تهران بستری شد تا اینکه دوم فروردین ۱۳۹۴ یونس عساکره به دلیل عفونت، شدت جراحت و سوختگی شدید داخلی درگذشت.
در همین ارتباط خانواده یونس عساکره به بی بی سی فارسی گفتهاند: «بساط میوه فروشی او کنار خیابان بارها توسط مأموران شهرداری خرمشهر تخریب شده بود. این بساط میوهفروشی تنها منبع درآمد یونس عساکره، دو فرزند کوچک و همسرش بوده است.»