برخی از نزدیکان آیتالله مهدوی کنی و همچنین کاربران شبکههای اجتماعی بهصورت غیر رسمی خبر از درگذشت رئیس مجلس خبرگان رهبری دادهاند.آقای مهدوی کنی روز گذشته در مراسم سالگرد درگذشت آیتالله خمینی دچار حمله قلبی شد و به کما رفت.
بر اساس گزارش رسانهها حال او “وخیم” توصیف شده و برخی گزارشها از سطح بسیار پایین هوشیاری او حکایت دارد.
در عین حال علی اکبر ناطق نوری که به عیادت وی رفته پس از ملاقات با پزشک معالج رئیس مجلس خبرگان از بازگشت ضربان قلب وی خبر داده و گفته است که پزشکان درحال حاضر امیدوارند که وضعیت سلامت وی بهتر شود.
محمدرضا مهدوی کنی83 ساله است و پس از کناره گیری اکبر هاشمی رفسنجانی از سمت ریاست مجلس خبرگان به این جایگاه رسیده بود. زمانی که بسیاری از نزدیکان آیتالله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی آقای رفسنجانی را بهخاطر حمایت از اعتراضات به نتیجه انتخابات زیر انتقادات شدیدی قرار داده بودند.
در صورت درگذشت مهدوی کنی، بحث بر سر جانشینی وی اهمیت زیادی دارد و میتواند حساسیتهای زیادی را برانگیزد. ترکیب سیاسی کنونی خبرگان رهبری در حال حاضر شفاف نیست اما اکثر نمایندگان حاضر در این مجلس از رهبری آیتالله خامنهای حمایت میکنند.
مجلس خبرگان رهبری طبق قانون اساسی باید بر عملکرد رهبری نظارت کند اما تا کنون هیچ نقدی از سوی این مجلس درباره رهبری کنونی جمهوری اسلامی و رهبری گذشته صورت نگرفته است.
انتخابات مجلس خبرگان رهبری سال آینده همزمان با انتخابات مجلس برگزار خواهد شد. بسیاری از هواداران رهبر جمهوری اسلامی از هم اکنون نسبت به این انتخابات نگرانیهایی را ابزار کردهاند. احمد جنتی دبیر شورای نگهبان از جمله افرادی است که از نسبت به ورود مخالفان رهبری به این مجلس هشدار داده است.
پس از انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری، تحلیلها و نظرات مختلفی درباره تلاش نزدیکان رئیس جمهوری جدید برای تغییر ترکیب این مجلس مطرح شده است.این گزارشها البته بیشتر از سوی رسانههای اصولگرا نزدیک به آیتالله مصباح یزدی منتشر شده است
تابش نیوز یکی از این رسانهها است که به نقل از مجله آمریکایی دیپلمات نوشته است:”با این تفاسیر، به نظر میرسد بر خلاف اوباما که قصد پیروزی دیپلماتیک خارجی بر سر مساله هستهای ایران را دارد، همه هم و غم روحانی تا دو سال آینده متوجه موضوعات داخلی و دادن مانورهایی است که بتواند جناح او و میانهروها در شکل دادن به ترکیب مجلس خبرگان در سال ۲۰۱۶ تعیین کند”.اکنون به نظر میرسد در انتخابات آتی مجلس خبرگان رهبری، رقابت جدی میان طرفداران آیتالله مصباح یزدی از یک سو و طرفداران دولت و اصلاح طلبان از سوی دیگر باشد. از این رو انتظار میرود این انتخابات برای نخستین بار به انتخاباتی رقابتی تبدیل شود.
شرایط انتخابات خبرگان رهبری با سایر انتخاباتهایی که در ایران برگزار میشود متفاوت است. در واقع کلیه شهروندان ایران از حق انتخاب شدن در این انتخابات برخوردار نیستند و تنها کسانی که از دانش فقه برخوردارند میتوانند نامزد این انتخابات شوند.
با این حال شورای نگهبان ناکنون صلاحیت بسیاری از مخالفان رهبر جمهوری اسلامی را برای نامزدی در این انتخابات رد کرده است.