حاشیه های رای عدم اعتماد به نیلی احمدآبادی
عرصه سوم-محمد صادقی: هفته ای که گذشت دولت و مجلس در تکاپوی معرفی وزیر پیشنهادی برای تصدی وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری بودند که در نهایت در جلسه علنی مجلس، محمود نیلی احمدآبادی، وزیر پیشنهادی دولت، نتوانست رای اعتماد نمایندگان را به دست آورد.
از ٢٤٦ نماینده حاضر در جلسه، ٧٩ نماینده به انتصاب نیلی احمدآبادی رای موافق، ١٦٠ نماینده رای مخالف و ٧ نماینده نیز رای ممتنع دادند.
رضا فرجی دانا، وزیر سابق علوم، روز ۲۹ مرداد ماه سال جاری در مجلس استیضاح و با رای عدم اعتماد نمایندگان، از این سمت برکنار شده بود.
با برکناری فرجی دانا، حسن روحانی طی حکمی محمدعلی نجفی را به عنوان سرپرست این وزارتخانه تعیین کرد.
نیلی احمدآبادی سومین وزیر پیشنهادی دولت یازدهم است که از سوی حسن روحانی برای تصدی وزارت علوم به مجلس معرفی میشود.
پیش از وی جعفر میلی منفرد به عنوان وزیر علوم کابینه یازدهم به مجلس نهم معرفی شده بود که نمایندگان اصولگرای مجلس به وی رای عدم اعتماد دادند.
محمود نیلی احمدآبادی دانش آموخته دانشگاههای شیراز و صنعتی شریف تهران و دانشگاهی در ژاپن است که ضمن تدریس در دانشگاه و ریاست بر دانشکده، مدتی نیز سرپرست دانشگاه تهران بود.
علی لاریجانی رییس مجلس در حین مذاکرات با به دست گرفتن برگهای خطاب به نمایندگان گفت: «چیزی را توزیع نکنید مگر اینکه اجازه آن را از هیأت رئیسه گرفته باشید.»
لاریجانی همچنین با اشاره به فضاسازی های رسانه های اصولگرایان علیه وزیر پیشنهادی گفت: «در برخی رسانهها آمد که آقای نیلی احمدآبادی مطلوب واقعی رئیس جمهور برای وزارت علوم نیست و دولت وی را برای دستگرمی به مجلس میفرستد و بعد از آن میخواهد فرد دیگری را معرفی کند.»
اکبریان نماینده کرج که به عنوان مخالف صحبت میکرد، خطاب به حسن روحانی گفت: «حسام الدین آشنا مشاور شما نباید دایه مهربانتر از مادر برای نمایندگان باشد، به نمایندگان توصیه نکند که چه کار کنند، نمایندگان دولتی نیستند و نخواهند بود.»
اکبریان در ادامه خطاب به نیلی احمدآبادی وزیر پیشنهادی گفت: «شما به عنوان سرپرست دانشگاه تهران 25 نفر از نیروهای ارزشی را عزل کردید، آقای د.س [داود سلیمانی] که در جریان فتنه و 18 تیر زندانی شده دستور بازگشت به کار دادید و میگویید اینها حر هستند، حر توبه کرد ولی این افراد توبه نکردند، اگر توبه کنند نظام آنها را میبخشد.»
اکبریان با اشاره به مراسمی در دانشگاه تهران واحد پردیس کرج گفت: «وقتی عزای عمومی برای درگذشت آیتالله مهدویکنی اعلام شد انجمن اسلامی دانشگاه تهران در پردیس کرج مراسمی برگزار کرد که نمیگویم مراسم رقص بود ولی جشنی را برگزار کرد که به مقدسات کشور توهین شد.»
وی ادامه داد: «آقای نیلیاحمدآبادی برداشتن حجاب از سر دختران برنامه شماست؟ شما میگویید از این مسائل خبر ندارم، شما که از این جا تا کرج را نمیتوانید اداره کنید کشور را چگونه میتوانید مدیریت کنید؟»
الیاس نادران نماینده مخالف وزیر پیشنهادی نیز در بخشی از اظهارات خود خطاب به حسام الدین آشنا مشاور رییس جمهور گفت: «شما که به ضدانقلابهای خارج از کشور متوسل شدهاید، شما که جرأت نمیکنید که علیه اصلاحطلبانی که خط قرمز نظام را نفی کردهاند صحبت کنید، شما مرزبندی با ضدانقلاب ندارید، شما ما را متهم میکنید، مجلس زیر بار این حاشیهسازیها نخواهد رفت و منفعل نخواهد شد، مطمئن باشید.»
حسام الدین آشنا مشاور فرهنگی رئیس جمهور یک روز پیش از برگزاری جلسه رای اعتماد در صفحه شخصی فیس بوک خود نوشت:
«نمایندگان محترم مجلس فردا انتخابی راه گشا را در پیش رو دارند؛ این عزیزان می توانند:
-میانِ رفتن زیر بار سلطه گفتمانی اقلیت مطلق پایداری و استقلال مجلس از افراط گرایان یکی را انتخاب کنند.
-میان راهبرد همراهی یا عدم همراهی قوا یکی را انتخاب کنند.
-میان خواسته دانشگاهیان و خواسته های باج خواهان یکی را انتخاب کنند.
آقای دکتر نیلی احمد آبادی وزیر پیشنهادی ریاست جمهوری نه اهل فتنه است نه بی تجربه و نه ناشناخته او یک جرم بیشتر ندارد دانشگاه را برای دانشگاهیان می خواهد نه برای سیاستمداران.»
محمدعلی نجفی با ارسال پیغامی به رئیس مجلس در صحن علنی، امضای نامهای در خلال وقایع سال 88 درباره نظام جمهوری اسلامی را تکذیب کرد.
محمود نبویان به عنوان مخالف وزیر پیشنهادی علوم، گفته بود در جریان وقایع سال 88، نجفی سرپرست فعلی وزارت علوم نامهای را امضا کرده که در آن نامه نظام جمهوری اسلامی را «وحشی» معرفی کردند.
نبویان همچنین در مخالفت با نیلی احمدآبادی گفت: «نیلی به اندک بهانهای برای برگزاری کارهای مختلط دانشجویان مجوز صادر میکرد، مانند جشنوارهها، کنسرتهای موسیقی، اردوهای تفریحی.»
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات با ارسال پیغامی به رئیس مجلس، انتشار خبری مبنی بر اعلام نظر مثبت کمیسیون آموزش درباره وزیر پیشنهادی علوم را تکذیب کرد.
نادران به عنوان مخالف وزیر پیشنهادی گفت: «چرا زمانی که آقای فرجی دانا استیضاح شد شما به عنوان وزیر معرفی نشدید؟ مگر کاندیدای اصلی نبودید؟ چرا شخص دیگری را گذاشتند؟»
لاهوتی به عنوان موافق وزیر پیشنهادی گفت: «نمایندگان مجلس به آقای نیلی رأی دهند تا او گزینه اصلی دولت شود.»
آشنا مشاور فرهنگی رئیس جمهور که به توصیه هیأت رئیسه و با استقبال دولت، در لابی پارلمان در حال تماشای جلسه رأی اعتماد به نیلیاحمدآبادی بود، با وساطت جمعی از نمایندگان، وارد مجلس شد.
نیلی احمدآبادی وزیر پیشنهادی علوم در نطق خود درباره نامه سال 88 اساتید به رهبر جمهوری اسلامی که مورد انتقاد نمایندگان قرار گرفته بود گفت: «در سال 88 دوبار به دانشگاه تهاجم شد که مورد تقبیح مقام معظم رهبری نیز قرار گرفت. در 16 آذر به دانشکده فنی دانشگاه تهران به شکل بسیار بدی تهاجم شد و تاثیر بسیار منفی در روحیه جوانان و دانشجویان داشت. در این نامه به هیچ کس تعدی نشده بلکه فقط بیان آنچه که بر دانشگاه رفته، ذکر شده است و اگر دوستانی که در آن زمان در دانشگاه بودند مراجعه کنند، ملاحظه میکنند که تاثیر بسیار جدی بر روحیه جوانان داشت و مانع جداشدن این سرمایههای انقلاب از کشور و انقلاب شد.»
زهره طبیبزاده در گفتوگو با خبرگزاری فارس، با اشاره به عدم رأی اعتماد مجلس به وزیر پیشنهادی علوم گفت: «اگر چندین بار دیگر وزرای معرفی شده از اصول مورد توجه رهبری و مردم برخوردار نباشند، مجلس همان رویه قبلی را در عدم رأی اعتماد به وزرای معرفی شده تکرار خواهد کرد.»
این عضو جبهه پایداری اعلام کرد که عدم نقش آفرینی وزرای پیشنهادی در حادثه 18 تیر 78 و انتخابات جنجالی خرداد 88 که وی آن ها را «فتنه های 78 و 88» خواند از خط قرمزهای مهم نمایندگان است.
امضای نامه سال 88 به رهبری نقطه مثبت بود!
پس از جلسه پر حاشیه مجلس در روز رای اعتماد به وزیر پیشنهادی علوم، علی مطهری از نمایندگان میانه روی مجلس نهم در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره علت عدم رأی اعتماد نمایندگان به نیلی احمدآبادی، گفت: «مجلس حساسیت بیش از حد بر روی مسائل سال 88 دارد و دولت هم ارتباط کاملی با نمایندگان حتی حامیان خود در مجلس ندارد.»
مطهری با اشاره به اینکه «وزیر روز یکشنبه معرفی شد و چهارشنبه هم جلسه رأی اعتماد برگزار شد»، گفت: «در این سه روز فرصت برای رایزنی اندک بود و پیشبینی میشد چنین نتیجهای حاصل شود.»
مطهری با انتقاد از اظهارات حسن روحانی در جلسه رای اعتماد گفت: «ضرورتی ندارد رئیس جمهور به مجلس گوشه و کنایه بزند. چرا که در رأی مجلس تأثیر میگذارد و اگر روابط دو قوه خوب بود همین گزینه میتوانست رأی اعتماد بگیرد.»
نماینده تهران درباره نامه شماری از اساتید دانشگاه به رهبر جمهوری اسلامی در جریان اعتراضات سال 88 که وزیر پیشنهادی نیز یکی از امضاکنندگان آن بود، گفت: «این نامه خوبی بود که به منظور تظلم و دادخواهی صورت گرفته بود. این نقطه مثبت آقای نیلیاحمدآبادی بود اما نمایندگان مخالف این را به عنوان یک جرم برای او تلقی کردند.»
احضار وزرا به مجلس و تذکرهای کتبی
احضار وزرا به مجلس برای پاسخگویی به سوالات نمایندگان و تذکر کتبی نمایندگان به رییس جمهور و اعضای کابینه وی این هفته نیز ادامه یافت و در مهمترین آنها:
– احضار وزیر تعاون، درباره عدم اجرای طرحهای مصوب دولت در سفر رهبری به خراسان شمالی
– احضار وزیر صنعت درباره عدم استفاده از توان تولید ملی و تکمیل طرحهای هشتگانه صنعت فولاد کشور
– احضار وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره عدم پیشرفت طرحهای توسعه مس
– احضار وزیر صنعت درباره وضعیت صنعت خودرو
همچنین:
– تذکر به رئیس جمهور در خصوص عدم اجرای قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان در دانشگاه پیام نور
– تذکر به وزیر صنعت در خصوص تسریع در اعطای تسهیلات بانکی توسط بانک صنعت و معدن
– تذکر به رئیس جمهور نسبت به قطع یارانه افراد ثروتمند
– تذکر به وزیر ارتباطات در خصوص صدور انعقاد قرارداد مستقیم با کارگزاران مخابرات روستایی
– تذکر به وزیر کشور در خصوص توضیح علت عدم رسیدگی به اختلافات مرزی شهرستان بن در منطقه کولیکه
– تذکر به وزیر راه و شهرسازی در خصوص توضیح علت تأخیر مکرر پروازهای شرکت های هواپیمایی به ویژه شرکت ایران ایر
– تذکر به وزیر نیرو در خصوص تسریع در تکمیل طرح تصفیه خانه شهرستان پردیس و تامین آب کشاورزی شهرستان ری و اسلامشهر
– تذکر به وزیر جهاد کشاورزی در خصوص پرداخت مطالبات کشاورزان
– تذکر به وزیر کشور در خصوص تسریع در رسیدگی به آسیبدیدگان ناشی از بارش برف اخیر در شهرستان مشکین شهر
– تذکر به رئیس جمهور در خصوص لزوم اختصاص حق بدی آب و هوا به کارکنان منطقه سیستان با توجه به ورود ریزگردها و طوفانهای شن و ماسه
– تذکر به وزیر امور خارجه در خصوص لزوم پیگیری وضعیت رانندگان ایرانی که در اقلیم کردستان عراق مورد ضرب و شتم قرار گرفته و به وسائل نقلیه آنها خساراتی وارد شده است
– تذکر به وزیر تعاون در خصوص عدم توجه به ایجاد فرصتهای شغلی
– تذکر به رئیس جمهور در خصوص لزوم تامین مایحتاج هیاتهای مذهبی
– تذکر به وزیر جهاد درباره تسریع در خصوص پرداخت بهای خرید برنج در استان مازندران
– تذکر به وزیر صنعت در خصوص رسیدگی به وضعیت نابسامان کارخانههای قائمشهر، سوادکوه و جویبار
– تذکر به وزیر جهاد در خصوص توضیح علت عدم خرید محصول ذرت در استان فارس
– تذکر به وزیر راه در خصوص تسریع در تخصیص اعتبار به منظور ورودی شهرستان فلاورجان
– تذکر به وزیر ورزش در خصوص حمایت از ورزش جانبازان و لزوم اعطای جایزه به مدال آوران بازیهای آسیایی
– تذکر به وزیر کشور در خصوص تسریع در تصحیح و ابلاغ ارتقای تقسیمات کشوری در حوزه روستایی
– تذکر به وزیر اطلاعات در خصوص تسریع در دستگیری عاملان جنایت اسیدپاشی در اصفهان
تذکر به وزیر کشور در خصوص توضیح علت عدم برخورد قاطع با افراد مسلح دارای سلاح غیرمجاز
– تذکر به رئیس جمهور در خصوص توضیح علت بیان مکرر مسئله بورسیههای غیرقانونی در استیضاح وزیر علوم
دو تجمع اعتراضی در مقابل مجلس
در ادامه تجمع های اعتراضی در مقابل مجلس شورای اسلامی این هفته نیز جمعی از پرستاران در روز چهارشنبه در اعتراض به عدم اجرای قانون تعرفهگذاری پرستاری مقابل مجلس تجمع اعتراضی کردند.
این پرستاران معترض در شعارهای خود «اجرای بیقید و شرط قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری مصوب سال1386 مجلس شورای اسلامی» را خواستار شدند.
به گفته یکی از معترضان در این تجمع با اشاره به افزایش تعرفه پزشکان گفت: «مسئولان یک شبه قانون نظام پزشکی شهر کالیفرنیا را بدون توجه به مصوبه قانونی مجلس شورای اسلامی وضع و اجرایی کردند.»
این پرستار معترض ادامه داد: «متأسفانه در کنار این مشکل پرستاران، ساعات کاری آنها از سوی بیمارستان بدون توجه به ضوابط افزایش داده شده به طوری که پرستاران به صورت شبانهروزی سر کار هستند.»
یکی دیگر از تجمعکنندگان با اشاره به «مهاجرت پرستاران به کانادا» گفت: «علت این موضوع مزایا و حقوق بالا و جذب پرستاران ایرانی است، بر این اساس تا زمانی که قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاران اجرایی نشود، شاهد اینگونه مشکلات خواهیم بود.»
همچنین شماری از کارمندان سازمان محیط زیست استان ایلام نیز در اعتراض به اخراجشان از این سازمان صبح روز یکشنبه گذشته مقابل مجلس تجمع کردند.
بر اساس گفته تجمعکنندگان این افراد بدون عذر موجهی از سازمان حفاظت محیط زیست اخراج شدهاند و خواهان رسیدگی مجلس به این موضوع و رفع مشکلشان هستند.
مجلس: نماینده دولت شارلاتان سیاسی است!
در شرایطی که رسیدگی به پرونده اسید پاشی به صورت زنان و دختران در شهر اصفهان هنوز به نتیجه نرسیده و از بازداشت عاملان این جنایت هنوز خبری نیست، 50 نفر از نمایندگان مجلس در نامهای خطاب به علی لاریجانی رئیس مجلس خواستار جلوگیری از اظهارات معاون امور تقنینی معاونت پارلمانی رئیس جمهور در رابطه با ماجرای اسیدپاشی شدند.
این نامه در واکنش به اظهارات اخیر محمدرضا خباز معاون امور تقنینی معاونت پارلمانی رئیس جمهور که به طور تلویحی این واقعه را به مسئله امر به معروف و نهی از منکر مرتبط دانسته بود.
نمایندگان در نامه خود به لاریجانی اظهارات خباز را نوعی «شارلاتانیسم سیاسی» خوانده و نوشته اند که «سؤال ما این است که آیا ثابت شده اسیدپاشی در راستای نهی از منکر است؟ آیا مقامات مسئول، وزیر کشور، فرمانده نیروی انتظامی و وزیر اطلاعات تائید کردند که بین جنایتکار و نهی از منکر ارتباطی بوده است؟
آیا اصولا تاکنون کسی در این رابطه دستگیر شده و جنایتش به اثبات رسیده است که نماینده دولت با این قاطعیت حکم صادر میکند؟»
دردسرهای احضار وزیر به دو کمیسیون!
هفته گذشته علی اصغر فانی وزیر آموزش و پرورش دولت یازدهم همزمان به دو کمیسیون برنامه و بودجه و کمیسیون آموزش احضار شده بود تا پاسخگوی سوال های نمایندگان باشد.
فانی ترجیح داد که به کمیسیون برنامه و بودجه برود و این موضوع با گلایه اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس همراه بود.
قاسم جعفری نماینده بجنورد با اشاره به عدم حضور وزیر اموزش و پرورش در کمیسیون آموزش، وزیر را تهدید کرد که «طبق آییننامه اگر وزیر برای پاسخگویی در کمیسیون حاضر نشود، نمایندگان مختارند سوالات را به صحن ارجاع داده و یا در جلسه آینده پیگیر آن شوند.»
غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز در گفتوگویی در مورد جزئیات جلسه این کمیسیون با وزیر آموزش و پرورش گفت: «در این جلسه وزیر آموزش و پرورش از افزایش 1.7 درصدی دانش آموزان مدارس غیردولتی و افزایش 120 هزار نفری تعداد دانش آموزان کشور خبر داد.»
از سوی دیگر عبدالکریم رجبی نماینده مینودشت به حضور علی طیبنیا وزیر اقتصاد دولت حسن روحانی در کمیسیون اقتصادی مجلس اشاره کرد و گفت: «نمایندگان در ۲ حوزه سود بانکی و سهام عدالت از وزیر اقتصاد سؤال کردند.»
وی همچنین از «مهلت یک ماهه کمیسیون به وزارت اقتصاد برای ساماندهی بحث سود بانکی» خبر داد.
از حبس ممانعت کنندگان تا احراز شهادت کشته شدگان!
در ادامه بررسی طرح «حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر»، چند ماده دیگر این طرح از سوی نمایندگان به تصویب رسید.
طبق ماده 10 این طرح اشخاص حقیقی یا حقوقی حق ندارند در برابر اجرای امر به معروف و نهی از منکر مانع ایجاد کنند و ایجاد هر نوع مانعی از قبیل مزاحمت، تهدید، توهین و مقاومت در برابر اقامه امر به معروف و نهی از منکر موجب محکومیت به حبس تعزیری یا جزای نقدی درجه 7 میشوند.
طبق ماده 12 این طرح مصوبه مجلس، قوه قضائیه مکلف شد به منظور تسریع در رسیدگی به جرایم موضوع این قانون شعب ویژهای را اختصاص دهد و نسبت به معاضدت قضایی آمران به معروف و ناهیان از منکر اقدام کند.
طبق ماده 13 این طرح وزارت امور خارجه، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و سایر دستگاههای ذیربط موظفند اتباع خارجی را قبل و حین ورود به کشور نسبت به قوانین و مقررات و رعایت شئون اسلامی آگاه کنند.
طبق ماده 14 در مواردی که نسبت به آمر به معروف و ناهی از منکر جنایتی واقع شود و جانی شناسایی نشود و یا در صورت شناسایی به دلیل عدم تمکن مالی ناتوان از پرداخت دیه در مهلت مقرر باشد، در صورت تقاضای دیه از سوی مجنیعلیه یا اولیای دم حسب مورد دیه از محل ماده 10 قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری در مقابل شخص ثالث مصوب 23 تیر ماه 1347 و اصلاحات بعدی آن پرداخت میشود.
طبق ماده 15 این طرح سازمانهای مردمنهادی که اساسنامه آنها در زمینه امر به معروف و نهی از منکر به ثبت رسیده میتوانند در مورد جرائم ارتکابی موضوع این قانون اعلام جرم کرده و در تمام مراحل دادرسی برای اقامه دلیل شرکت کنند.
و در نهایت، طبق ماده 16 این طرح «هرگاه به فردی که در مقام اجرای امر به معروف و نهی از منکر موضوع این قانون اقدام میکند، آسیب جسمی و یا جانی وارد شود، احراز شهادت یا جانبازی توسط کمیته کشوری متشکل از نمایندگان قوه قضائیه، نیروی انتظامی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بنیاد شهید و امور ایثارگران و ستاد امر به معروف و نهی از منکر صورت میگیرد.»