عرصه سوم: با گذشت نزدیک به ۵ سال از ریاست جمهوری حسن روحانی، اعتصابهای کارگران و اعتراضات بازنشستهگان و اقشار مختلف مردم نسبت به وضعیت نابسامان اقتصادی جامعه کماکان ادامه دارد و این درحالی است شعارهای او در حوزه کار و اقتصاد تا به امروز محقق نشدهاند.
اعتصاب در هفتتپه:
در هفتهای که گذشت کارگران شرکت نیشکر هفتتپه در اعتراض به تعویق مطالبات شان دست به اعتصاب زدند. کارگران این واحد صنفی در گفتگو با خبرگزاری ایلنا «چهار ماه مزد معوقه و پاداش سالهای ۹۴ و۹۵»، «کاهش و قطع مزایا»، «عدم پرداخت حقوق از شهریورماه تا به امروز» و چندین مطالبه دیگر را عمده ترین دلایل این اعتصاب عنوان کردهاند.
بعد از گذشت یک هفته از آغاز این اعتصاب، روز پنجشنبه و پس از جلسه نمایندگان کارگران با رئيس هیات مدیره به پایان رسید. به نظر میرسد مدیریت این واحد صنعتی متعهد شده است تا در روزهای پایانی آذر ماه بخشی از معوقات کارگران را پرداخت کرده و نسبت به پرداخت کامل مطالبات کارگران تا انتهای سال ۹۶ اقدام کند.
نیشکر هفت تپه یکی از شرکتهای دولتی است که در سالهای اخیر به بخش خصوصی واگذار شده است. اما به نظر میرسد این گونه خصوصی سازی آمرانه نیز نتوانسته است که مشکلات امروز این واحد صنعتی را برطرف کند. در همین رابطه اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان خوزستان، «کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش»، «بدهی شرکت به سازمانها، بانکها» و «حقوق معوقه کارگران و بدهی مربوط به سنوات کارکرد بازنشستگان» را مهمترین مشکلات مجتمع کشت و صنعت نیشکر هفتتپه اعلام کرده است.
کیان تایر در انتظار بیکاری
کارگران کیان تایر نیز در هفته گذشته در تجمعی نسبت به عملکرد نامطلوب مدیریت کارخانه و کاهش تولید مجموعه اعتراض خود را اعلام کردند. کاهش میزان تولید در این مجموعه حالا ۱۲۰۰۰ کارگر کیان تایر را نسبت به آینده کاری خود نگران کرده است.
فروش ضایعات به جای حقوق:
پنجاه و شش روز از اعتراض صنفی ۴۴ کارگر کارخانه کمباین سازی تبریز میگذرد، آنها در پی دریافت حقوق ۲۰ ماه کار خود در دو سال گذشته هستند اما تا امروز تنها توانستهاند با فروش ضایعات پلاستیکی و آهنی این واحد صنعتی، بخشی از مطالبات خود را وصول میکنند.
کارگران لاوان تابلو ۹ ماه بدون حقوق
«لاوان تابلو» یکی دیگر از کارخانههایی است که این روزها با اعتراضات کارگران مواجه شده است. برخی از کارکنان این واحد صنعتی در هفته گذشته با تجمع مقابل استانداری کرمان نسبت به عدم دریافت حقوق ۹ ماهه خود دست به اعتراض زندند. بر روی پلاکارد آنها نوشته شده بود: «زلزه زده یعنی پرسنل لاوان تابلو، یعنی ۹ ماه بی حقوقی»
حقوقی که زیر عبا ماند
بازنشستگان لشگری و کشوری نیز در هفته گذشته در مقابل مجلس شورای اسلامی حاضر شدند و اعتراض خود را نسبت به عدم پرداخت معوقات و همچنین شرایط نابرابر مزایا و حقوق خود اعلام کردند. در این تجمع که تحت تدابیرامنیتی و با حضور گسترده پلیس برگزار شد شرکت کنندگان شعارهایی همچون «ما شاکیان ظلمیم، علیه ظلم میجنگیم»، «عزاعزاست امروز روز عزاست امروز حقوق بازنشسته زیر عباست امروز» و «فریاد فریاد از این همه بیداد» سر دادند.
روایت یک نماینده مجلس
محمدتقی اکبرنژاد، روحانی و نماینده مجلسی که به صورت ناشناس در میان معترضان حاضر شده بود در یادداشتی کوتاه نارضایتی معترضان از وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم را اینگونه توصیف کرده است: «در این حین بود که خانم 55-60 ساله ای که از سر و وضعش پیدا بود که هنوز از خودش نا امید نیست، با تندی جلو آمد و پرسید: شما نماینده مجلسید؟ گفتم: نخیر. بنده هم مثل شما مراجعه کننده هستم! گفت: آقا شما را به خدا اگر دستتان می رسد به اینها بگویید: من غلط کردم رفتم آموزش و پرورش. من گداخانه رفتم! به آقای خامنه ای بگویید به رئیس جمهور بگویید به هر کسی که دستتان می رسد بگویید ما واقعا بریده ایم. ما این انقلاب را نمی خواهیم. ما از شما آخوندها متنفریم!… زن 60 ساله ای در دو قدمی من با یک آرامش آکنده به غروری گفت: حاج آقا عبا قبایتان را بذارید توی صندوقچه، مردم به خونتان تشنه اند!!! من به روی خودم نیاوردم. با آرامش به حرف ها گوش می دادم و ابراز همدردی می کردم.»
اعتصابها و اعتراضات معیشتی مردم این روزها همزمان بود با ارائه لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی، بودجهای که به نظر میرسد بدون در نظر گرفتن موقعیت اقشار ضعیف و کم درآمد و صرفا به قصد کاهش هزینههای دولت و افزایش درآمدهای مالیاتی و … نوشته شده است.
در شرایطی که تورم شدید، قطع یارانه میلیونها ایرانی و افزایش قیمت حاملهای انرژی از عوارض حتمی لایحه بودجه سال آینده به شمار میروند مسملا پرداخت مطالبات عقب مانده کارکنان دولت، بازشستگان و کارگران وعدهای دور از انتظار خواهد بود.
افزایش نارضایتیهای اقتصادی در میان کارگران، ورشکستگی بانکها و موسسات مالی و اعتراضات ناشی از آن، عدم رسیدگی به مطالبات بازنشستگان لشگری و کشوری در کنار فساد سیاسی اقتصادی گسترده در کشور و نارضایتیهای روز افزون مردم در حوزه سیاست، جمهوری اسلامی را به بحرانی ترین موقعیت خود در سالهای اخیر نزدیک میکند.