عرصه سوم-محمد صادقی: همان گونه که انتظار میرفت، آغاز به کار مجلس نهم در سال جدید خورشیدی با تنشها و درگیریهای فراوان میان موافقان و مخالفان نتایج مذاکرات هستهای در لوزان سوییس ایران همراه شد.
مجلس نهم در شرایطی جلسات خود در سال 94 را آغاز کرد که تفاهمنامه سویس میان ایران و کشورهای گروه 5+1 بر سر مناقشه هستهای ایران و غرب حاشیهها و جنجالهای فراوانی را در فضای سیاسی کشور به وجود آورده است.
با بازگشت تیم مذاکره کننده ایران از لوزان سوییس، محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه ايران روز يکشنبه گذشته برای ارائه توضیحاتی درباره تفاهمنامه هستهای سوییس به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس رفت تا یکی از بی سابقهترین جلسات این کمیسیون رقم بخورد.
مهدی کوچکزاده نماینده تهران در نشست علنی یکشنبه همزمان با ورود جواد ظریف به پارلمان در واکنش به بیانیه لوزان، پلاکاردی را خطاب به تیم مذاکرهکننده هستهای در صحن علنی پارلمان به دست گرفته که در آن نوشته شده بود: «هر گونه قراردادی که موجب سلطه بیگانه بر منابع طبیعی و اقتصادی و فرهنگ و ارتش و دیگر شئون کشور شود، ممنوع است. (اصل 153 قانون اساسی)»
در جلسه جنجالی و پر تنش روز یکشنبه محمد جواد ظریف با جواد کريمی قدوسی، نماينده اصولگرای مجلس، درگيری لفظی شدیدی پیدا کرد و این جدال لفظی که میرفت به جاهای باریک تر نیز کشیده شود با مداخله نيروهای حفاظتی مجلس و خروج اجباری خبرنگاران و افراد ديگر حاضر در جلسه از کميسيون به بيرون، خاتمه یافت.
روز سهشنبه گذشته نیز ظریف بار دیگر و این بار به همراه صالحی رییس سازمان انرژی اتمی ایران به مجلس رفتند تا در جلسه ای غیر علنی و در پشت درهای بسته جزئیات دیگری از مفاهمه ایران و غرب بر سر پرونده هسته ای ایران را برای نمایندگان شرح دهند.
اما انتشار جزئیاتی از این جلسه غیرعلنی در برخی رسانههای اصولگرا با واکنش مدیرکل فرهنگی و روابط عمومی مجلس همراه شد.
مهدی کیایی انتشار اخبار مربوط به مذاکرات هستهای غیرعلنی را بر خلاف قانون و آییننامه داخلی مجلس برشمرد.
مدیرکل فرهنگی و روابط عمومی مجلس ضمن انتقاد از اقدام برخی رسانهها در انتشار جزئیات اخبار مذاکرات جلسات غیرعلنی روز سهشنبه که با حضور وزیر امور خارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی تشکیل شده بود، گفت: جلسات غیرعلنی به منظور بررسی برخی مسائل مهم و دارای حساسیت و مراتب امنیتی برگزار میشود و به طور طبیعی انتشار جزئیات آن خلاف مصالح نظام و کشور میباشد.
همزمان شماری از دانشجویان بسیجی با تجمع در مقابل مجلس نسبت به آنچه که «رد شدن از خطوط قرمز و عدم تحقق اهداف کشور در زمینه برداشته شدن تحریمها» اعلام کردند، معترض شدند.
جواد کریمی قدوسی، محمداسماعیل کوثری، محمدصالح جوکار، سید محمود نبویان، حبیب آقاجری و تعدادی از نمایندگان نیز به این تجمع پیوسته و در محل تجمع در مقابل مجلس برای معترضان صحبت کردند.
سال جدید؛ تذکر و احضارهای جدید!
تذکرات کتبی نمایندگان اصولگرای مجلس به رییس جمهور و هیئت وزیران در سال جدید نیز طبق روال گذشته ادامه پیدا کرد و در مهمترین آنها که از سوی هیأت رییسه مجلس در صحن علنی قرائت شد می توان به این موارد اشاره کرد:
– تذکر به رئیسجمهور درباره لزوم ارائه لایحه بهبود معیشت معلمان قبل از لایحه رتبهبندی مشاغل فرهنگیان
-تذکر به وزیر امور خارجه درباره لزوم قرار دادن فکشیت بیانیه لوزان بر روی سایت وزارت امور خارجه ایران
-تذکر به رئیسجمهور و وزرای خارجه و ارشاد اسلامی برای اقدام قاطع علیه مقامات سعودی
-تذکر به رئیسجمهور برای تسریع در اختصاص و صدور کد استخدامی استانداریها
-تذکر به وزیر ارشاد برای برنامهریزی در کاهش سهمیه حج عمره با توجه به عمل ننگین مقامات عربستان سعودی در فرودگاه جده
-تذکر به وزیر صنعت برای جلوگیری از واردات بیرویه شکر در فصل برداشت چغندر کشاورزان و تولید شکر در کشور
- تذکر به وزیر ارشاد اسلامی خواستار تجدید نظر در سفرهای زیارتی حج عمره به دلیل اذیت و آزار دو نوجوان ایرانی توسط افراد سعودی
ادامه احضار وزرا به بهارستان در سال جدید
در کنار تذکرهای روزانه نمایندگان به وزیران دولت یازدهم، روند احضار وزرای کابینه به مجلس نیز از سوی نمایندگان در سال جدید با شدت بیشتری ادامه یافت که بر این اساس طی هفته آینده برخی وزاری دولت باید برای پاسخگویی به سوالات نمایندگان به بهارستان بروند.
مهرداد بذرپاش نماینده تهران از محمدرضا نعمتزاده وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره علت واگذاری بخش بازرسی سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان به بخش خصوصی و عدم پرداخت سهم تولید از محل هدفمندی یارانهها اعلام سوال کرده و همچنین فتحالله حسینی نماینده قصرشیرین از علی طیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره علت عدم رعایت مقررات جاری برخی بانکها درباره دریافتکنندگان تسهیلات بانکی سوال کرده است.
از سوی دیگر 8 نفر از نمایندگان حمید چیتچیان وزیر نیرو برای پاسخ به سوالی درباره علت به کارگیری مشاوران متعدد در شرکتهای آبفا با توجه به تأثیر هزینههای جاری این شرکتها بر قیمت تمامشده آب شرب به مجلس کشاندند.
از دیگر احضارهای وزرای دولت یازدهم به مجلس می توان به این موارد نیز اشاره کرد:
-احضار بیژن زنگنه وزیر نفت درباره علت عدم تولید بنزین مصرفی در داخل و عدم افزایش تولید پالایشگاهها
-احضار محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره علت ادامه اختلالات تلفن همراه در کشور
-احضار حمید چیتچیان وزیر نیرو درباره فقدان راهبرد مشخص در مدیریت پروژههای بزرگ آب و نیرو اعلام
-احضار عبدالرضا رحمانیفضلی وزیر کشور درباره علت عدم اشراف در توزیع منابع سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور
یک نماینده مجلس: تجاوز نبوده، بی ادبی بوده!
به دنبال انتشار اخباری مبنی بر آزار و اذیت دو نوجوان ایرانی که برای زیارت خانه خدا به همراه خانواده خود به عربستان سعودی سفر کرده بودند در فرودگاه شهر جده از سوی ماموران سعودی، شماری از نمایندگان اصولگرای مجلس ضمن محکوم کردن این حادثه خواستار توقف سفرهای زائران ایرانی برای زیارت حج عمره (غیر واجب) شدند.
در ابتدا 18تن از نمایندگان مجلس طی نامهای خطاب به حسن روحانی از وی خواستند که «به عنوان رئیس جمهور و عضو شورای عالی امنیت ملی ضمن اعتراض به دولت عربستان به خاطر این اقدام، نسبت به مجازات عاملان آن اقدام کرده و موضوع را مورد پیگیری جدی قرار دهد.»
از سوی دیگر محمد دهقان نماینده مردم چناران و طرقبه در ارتباط با حادثه رخ داده در فرودگاه جده عربستان، در اظهاراتی شدید اللحن گفت: «این کشور انسانهای فاسدی را در اموال و آزادی آبروی مسلمانان حاکم کرده است که نمونهاش را در ماجرای فرودگاه جده شاهد بودیم و به نظر من این نشان میدهد که حکومت عربستان لیاقت خادمی حرمین شریفین را ندارد.»
دهقان از طرح توقف حج عمره خبر داد و در توضیح این طرح گفت: «در طرح پیشنهادی تاکید شده است که تا زمانی که امنیت زائران ایرانی تضمین نشود باید حج عمره مفرده متوقف شود»
این عضو هیات رئیسه مجلس درباره جزئیات حادثه رخ داده برای دو نوجوان ایرانی نیز گفت: «البته بحث تجاوز به معنی خاص در فرودگاه جده صورت نگرفته است بلکه نوعی بیادبی همراه با تعرض صورت گرفته است.»
مجلس نهم و مصوبات مسجدی در سال جدید!
اولین هفته کاری مجلس نهم در سال جدید شمسی به غیر از جنجال های تفاهم هسته ای سوییس، با بررسی و تصویب طرح یک فورتی موسوم به «حمایت از احداث، تجهیز، نوسازی و مدیریت مساجد کشور و پیگیری امور نمازخانهها» سپری شد.
طبق مصوبه مجلس، همه اقدامات در جهت ساخت، تعمیر، توسعه، تجهیز، بازسازی و نوسازی فضای مسجد و فضاهای فرهنگی مربوط از پرداخت عوارض قانونی و هزینههای صدور پروانه شهرداریها و دهیاریها معاف شدند.
همچنین طبق مصوبه دیگر انشعاب و هزینه آب، دفع فاضلاب، برق و گاز مصرفی مساجد رایگان شد.
مصوبه دیگر مجلس در این رابطه، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گرشگری را موظف کرد که تعمیر، تجهیز، بازسازی و نوسازی مساجدی را که جزء میراث فرهنگی و آثار ملی ثبت شده است، در اولویت قرار دهد و نسبت به فعال نمودن مسجد و امکان برقراری نماز جماعت و سایر فعالیتهای فرهنگی مربوط اقدام کند.
همچنین طبق یک مصوبه دیگر، در صورتی که ساختمان مسجد و تعلقات آن در طرح شوارع و معابر شهری قرار گیرد، شهرداری مکلف است با رعایت ضوابط شرعی، از نزدیکترین زمینهای مناسب تحت مالکیت خود در اختیار هیأت امنای مسجد قرار دهد و اقدامات و مساعدتهای لازم را برای احداث مسجد جدید فراهم آورد و در صورت فقدان زمین، مکلف است نسبت به خرید زمین مناسب و واگذاری آن اقدام کند.
نمایندگان مجلس نهم همچنین به مصوبه ای رای دادند که براساس آن «هر گاه با توجه به اصول و ضوابط آمایش، مساجد، کشور، متقاضیان مایل به ساخت مسجد یا نمازخانه باشند بانکها و موسسات اعتباری مجازند ضمن هماهنگی با معاونت تسهیلات قرضالحسنه در اختیار آنها قرار دهند.»
.