عرصه سوم: با گذشت بیش از یک سال از آغاز ریاست سید ابراهیم رئیسی بر قوه قضائیه، آمار اعدامها در ایران نه تنها کاهش نیافته بلکه به شکل محسوسی افزایش یافته است. علاوه بر این به نظر میرسد نظام قضایی قصد دارد روشهای همچون تیرباران را که بعد از دهه خونین ۶۰ منسوخ شده بود دوباره احیا کند.
در همین رابطه و بر اساس گزارش نهاد آمار سازمان حقوق بشر ایران، در شش ماه نخست سال ۲۰۲۰ تعداد ۱۲۳ اعدام در مناطق مختلف ایران به ثبت رسیده است که این میزان رشد بیش از ۱۰٪ را نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۱۹ نشان میدهد. در شش ماه نخست سال ۲۰۱۹ تعداد ۱۱۰ نفر در مناطق مختلف ایران اعدام شده بودند. این درحالی است که رسانههای داخلی و مقامات تنها اعدام ۳۶ نفر را اعلام کردهاند.
در گزارش این سازمان آمده است که یکی از اعدامها در ملاء عام بوده و همچنین در اقدامی کم سابقه از دهه ۶۰ به بعد، یک زندانی به نام «هدایت عبداللهپور» که با اتهام محاربه به اعدام محکوم شده بود، مقابل تعدادی از شاکیان خود در زندان تیرباران شده است.
از میان اعدام شدگان شش ماه نخست سال ۲۰۲۰، تعداد ۱۰۴ اعدام با اتهام «قتل عمد»، ۷ مورد «جرایم مربوط به مواد مخدر»، ۵ مورد با اتهام «تجاوز به عنف»، ۴ مورد «محاربه» که یکی از ایشان با اتهام ارتباط با احزاب مخالف نظام به اعدام محکوم شده بود و ۳ مورد با اتهام نامعلوم صورت گرفته است. از میان زندانیانی که با اتهام قتل عمد به اعدام محکوم شدهبودند، سن دو تن از آنها در زمان بازداشت زیر ۱۸ سال بوده است. این گزارش همچنین به مرگ یک کودک مجرم محکوم به اعدام اشاره میکند که بر اثر ضرب و شتم ماموران امنیتی زندان کشته شده ولی در لیست اعدامها ثبت نشده است.
سازمان حقوق بشر ایران با اشاره به این که مقامات جمهوری اسلامی تنها اعدام ۳۶ تن را پذیرفتهاند، معتقد است حداقل ۸۷ نفر دیگر به صورت مخفیانه در طی این مدت در زندانهای ایران اعدام شده اند.
این سازمان در توضیح نحوه بررسی گزارشهای اعدام از ایران آورده است «گزارشهای اعدامی را که در مطبوعات رسمی اعلام نشده باشند، تنها در صورتی جزو آمار ثبت میکند که بتواند به طور مستقل، از طریق دو منبع معتبر و غیر مرتبط با یکدیگر، صحت آنها را تأیید کند. به همین دلیل، تعداد واقعی اعدامها میتواند از آمار اعلامشدهی بالا بیشتر باشد.»
عرصه سوم ضمن ابراز نگرانی و مخالفت عمیق خود از احیای جوخههای تیرباران در جمهوری اسلامی، اعدام کودک-مجرمان زیر ۱۸ سال و افزایش آمار اعدامها، خواستار توقف هر چه سریعتر این مجازات غیر انسانی و بازنگری در قوانینی است که ناقض حقوق اولیه و اساسی انسانها در ایران است.