برگزاری همایش ملی سازمانهای مردم نهاد
عرصه سوم: همایش ملی سازمانهای مردم نهاد (سمن ها) در حوزه سلامت روز پنجشنبه هفته گذشته – اول امرداد – با حضور رئیس جمهور و مقامات بلند پایه دیگر همچون وزیران بهداشت، کشور، نیرو، کار و امور اجتماعی و خارجه، همچنین رئیس سازمان انرژی اتمی در مرکز همایش های بین المللی برج میلاد برگزار شد.
در این همایش که سازمان های مردم نهاد حوزه سلامت ، خیرین سلامت، هنرمندان، فعالان نظام سلامت، روسای دانشگاه های علوم پزشکی حضور داشتند، برخی از وزرا و نمایندگان نهادهای مردمی سخنرانی کردند و از اهمیت نقش نهادهای مردمی در ارتقای بهداشت و سلامت جامعه سخن گفتند. از جمله نماینده سازمانهای مردم نهاد سلامت که در این همایش خواستار تفویض اختیارات بیشتری از سوی دولت به سازمانهای مردم نهاد شد و گفت که چنین اقدامی هزینههای اجتماعی و اقتصادی بیماریهای صعب العلاج در جامعه را کاهش دهد.
صحرائیان که خود متخصص مغز و اعصاب و یکی از فعالان درمان اماس به این موضوع نیز اشاره کرد که با توسعه و پیشرفتهای علمی و حرکت به سوی جامعهای مدرن، مشکلات حوزه سلامت تغییر کرده و با کاهش بیماریهای عفونی و مسری مواجه بودهایم. او اما تاکید کرد که جامعه مدرن بیماریهای مدرنی دارد که از آنها میتوان به بیماریهای صعبالعلاج، مزمن و سرطان اشاره کرد، بیماری هایی که هزینه های مالی و آثار روانی زیادی دارند.
عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور نیز در سخنانی به مشکلاتی که بر سر راه تشکیل و راه اندازی سمن ها وجود داشت و تلاش دولت جدید برای رفع این مشکلات اشاره کرد و گفت : قانون گذشته نمیتوانست به صورت همه جانبه موضوع تشکیل سازمانهای مردم نهاد را تحت پوشش قرار دهد، و چهار سال طول میکشید تا یک سازمان مردم نهاد تشکیل شود، اما با تلاش زیادی که انجام دادیم، این موضوع به 3 ماه تقلیل پیدا کرد.
واگذاری وظایف حاکمیتی به نهادهای مردمی
وزیر کشور با اشاره به بحث مشارکت های عملی در فعالیت ها گفت: با هماهنگی های دستگاه اجرایی و وزارتخانه های متعدد، واحدهای مشارکت اجتماعی در وزارتخانه ها ایجاد شد تا مسئولیت هدایت و هماهنگی سمن ها را عهده دار شود تا این نهادها در کوتاهترین فاصله ممکن هماهنگی های لازم را با وزارتخانه ها انجام دهند. وی گفت: همچنین در جلسات شورای اجتماعی قرار شد؛ وظایف حاکمیتی قابل واگذاری به این سازمان ها سپرده شود تا آنها خود بخشی از این وظایف را عهده دار شوند.
رحمانی فضلی با تاکید بر لزوم توانمندسازی سازمانهای مردم نهاد گفت: با ایجاد سمینارها و دوره های مشارکت و همفکری در وزارت کشور، بحث آموزش و توانمندسازی سمن ها در دستور کار قرار گرفت تا آنها بتوانند آگاهی و تجربه لازم در کارهای خود را به دست بیاورند. وی افزود: در این مسیر رئیس جمهور نیز کمک های زیادی انجام داده است. پیش از این 40 هزار نفر از اعضای فعال سمن ها دیداری را با رئیس جمهور داشتند و اصول کلی فعالیت سازمانهای مردم نهاد در این جلسه عنوان شد و ما در صدد اجرای این اصول هستیم. رحمانی فضلی گفت: برنامه دولت با سرعت در حال پیشرفت است و با تصویب قانون مربوط به تشکل های مردم نهاد در مجلس حمایت، پشتیبانی و تدارک مناسب تری در حوزه سازمان های مردم نهاد خواهیم داشت.
600 نهاد مردمی در حوزه سلامت
حسن قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت که به نوعی از میزبانان این همایش بود در بخشی از سخنانش خطاب به رییس جمهور گفت: افرادی که امروز در این جلسه حاضر هستند، هیچکدام کارمند دولت نیستند. همانطور که شما دغدغه مردم را دارید، حاضران در این جلسه نیز دغدغهشان مردم است و معتقدم که این افراد جزو شریفترین انسانهای کشور هستند؛ چراکه نسبت به درد مردم بیتفاوت نیستند و با علاقه شخصی نهادهای اجتماعی را ایجاد کردهاند. راه نجات ما در حوزه سلامت نیز حضورهمین نهادهای اجتماعی است.
او در ادامه صحبتهایش افزود: افتخار میکنیم که در دولت یازدهم بیش از600 سمن (100 سمن ملی و 500 سمن مربوط به بیماریهای مختلف) فعال هستند. این امر فرصت مغتنمی است برای حوزه سلامت. ثبت تشکلها در گذشته سالها به طول میانجامید. من خود برای ثبت بنیادی خیریه پنج سال در انتظار ماندم؛ اما اکنون به دنبال اقدامات انجام شده در وزارت کشور گروهی نداریم که بیش از سه ماه در نوبت مجوز بماند.
هاشمی گفت که دولت حضور مردم را مغتنم میشمارد و تاکید کرد: البته من ادعا نمیکنم که کارمان را دقیقا درست انجام دادهایم اما تلاش میکنیم که نگاه را تغییر دهیم. زمانی تصور میشد که بخش سلامت، بخشی حاکمیتی است و دولت باید آن را اداره کند و حضور مردم را در این حوزه بر نمیتابیدند ،اما اکنون شرایط تغییر کرده است. البته نهادینه شدن این موضوع زمان میطلبد.
موفقیت برنامههای بهداشتی بدون مشارکت سمن ها بعید است
میهمان دیگر این همایش مارگارت چان مدیرکل سازمان جهانی بهداشت نیز بود که تاکید داشت موفقیت اجرای برنامههای پیشگیرانه و بهداشتی در کشور بدون مشارکت سازمانهای مردم نهاد و جامعه مدنی امری بعید است. او برگزاری همایش ملی سازمانهای مردم نهاد در حوزه سلامت را نشان از نقش مهم جامعه مدنی و سازمانهای مردم نهاد در حوزه سلامت عنوان کرد و از سازمانهای مردم نهاد به عنوان صدایی برای بهتر شنیده شدن سلامت جامعه نام برد. وی گفت: بیماریهایی مانند دیابت، فشارخون یا بیماری سرطان در کودکی نیازمند نوعی حمایت وسیع است که جامعه مدنی میتواند آن را فراهم کند.
یک وعده غذای گرم در مهد روستاها و بازگرداندن کودکان بازمانده از تحصیل
علی ربیعی وزیر تعاون ، کار و رفاه نیز با تاکید بر اینکه دولت تدبیر و امید زمینههای مشارکت مردم در امور مختلف را بیش از پیش فراهم کرده است گفت: ما نیز در وزارت رفاه برنامههای مهمی را به احترام شرکای اجتماعیمان دنبال میکنیم.
وی با بیان اینکه در دولت یازدهم تاکنون 10 میلیون و 500 هزار نفر از حاشیهنشینان را مورد حمایت غذایی قرار دادهایم، گفت: سفرههای تهی را هدفگیری کردهایم. همچنین یک وعده غذای گرم در مهد روستاها و بازگرداندن کودکان بازمانده از تحصیل از دیگر اقداماتی است که انجام شده است. همچنین در جهت مسکن اجتماعی و حمایتی نیز برنامهریزیهای لازم صورت گرفته و منتظر گشایشی از محل هدفمندی هستیم. تاکنون 32 هزار مسکن برای معلولان نیز تامین شده که این موضوع ادامه خواهد یافت. بنابراین اگر میخواهیم جامعه ما جامعهای باشد که همه در آن احساس خوشبختی کنند و خوشبختی را برای نسلهای آینده ارمغان آوریم، باید خیرجمعی را گسترش دهیم.
تقدیر از ظریف
گفتنی است در این همایش همچنین نماینده سازمانهای مردم نهاد با اهدای لوحی از محمدجواد ظریف و علی اکبر صالحی به نمایندگی از تیم مذاکره کننده هسته ای تقدیر کردند. ظریف ضمن تشکر از تقدیر از تیم مذاکره کننده هسته ای در این همایش اظهار کرد: ما اگر توانستیم کاری کنیم و در صحنه بین المللی حضور داشتیم مرهون مقاومت شما مردم است. وی افزود: تمامی افتخارات را مرهون این می دانیم که شما مردم فشار تحریم و بی انصافی جهانی را تحمل کردید و مسیر سربلندی کشور را ادامه دادید.