عرصه سوم: پس از استیضاح رضا فرجی دانا وزیر علوم و حواشی مفصل آن از جمله مسئله بورسیه های غیرقانونی، نام علیرضا زاکانی که سه دوره متوالی است نماینده تهران است را بیش از همه بر سر زبان ها انداخته است. زاکانی یکی از برجسته ترین طراحان و فعال ترین آنان در روز استیضاح بوده است.
چندی پیش کارنامه تحصیلی او در دبیرستان و همچنین برخی از مکاتبات اداری که در خصوص وضعیت تحصیلی و همچنین تغییر رشته وی در دانشگاه در شبکه های اجتماعی منتشر شد که نشان می داد که او علیرغم کسب نمرات پایین در دوره دبیرستان موفق شده در رشته پزشکی پذیرفته شود و به درجه دکتری ارتقا یابد.
زاکانی همچنان که نزدیکانش توصیف کرده اند در اسفند سال ۱۳۴۴در خانواده ای مذهبی در جنوب شهر تهران، ميدان خراسان متولد شد. جد مادرياش اهل کاشان بود و اجداد پدرياش اهل روستاهاي حومه شمالی تهران (زایگان و لالان) بودند؛ اما پدر او، اهل شهر ري بود. همسرش نيز اصالتا تبريزي است و معاون حوزه هاي علميه استان تهران است.
زاکاني سه فرزند دختر دارد که دو نفرشان ازدواج کرده اند. اولي دانشجوي دانشگاه تهران است؛ داماد اولش نیز دانشجوي دانشگاه تهران بوده و در حوزه علميه نیز درس حوزوي مي خواند. فرزند دومش هم دانشجوي مهندسي کامپيوتر در دانشگاه صنعتي شريف است، داماد دومش نيز دانشجوي همان دانشگاه است.
زاکانی نیز در کودکی فعالیت سیاسی را آغاز کرده و از جمله کودک سربازانی است که به مجلس راه یافته اند. او در 15 سالگی به جبهه می رود. در طول 62 ماه حضور داوطلبانه اش در جبهه در ستاد جنگهای نامنظم، لشگرهاي “محمّد رسول الله” و “سيدالشهداء” و قرارگاههاي جنوب و غرب، بیشتر در واحدهاي «تخريب» و «اطلاعات و عمليات» حضور داشته و سپس مسووليتهايي از جمله معاون گردان، مسئول محور «اطلاعات و عمليات» قرارگاه نجف اشرف ۳، قائممقام «اطلاعات و عمليات» لشگر “محمّد رسولالله” و نهايتاً مسووليت محور اين لشگر را کسب کرده است.
لشگر “محمد رسول الله” پس از جنگ با ادغام در نیروی مقاومت بسیج به سپاه “محمد رسول الله” تغییر نام داد و اکنون مسئولیت امنیت پایتخت را بر عهده دارد.
زاکانی از موسسین و فعالان بسیج دانشجویی است. زاکاني در اواخر سال 1377 مسووليت بسيج دانشجوئي دانشگاههاي استان تهران و از سال 1379 تا 1382 مسووليت سازمان بسيج دانشجوئي کشور را برعهده داشت.
علیرضا زاکانی با این پشتوانه و سابقه در انتخابات مجلس هفتم در فهرست آبادگران با محوریت غلامعی حداد عادل قرار گرفت. در مجلس هفتم وی با 538 هزار رای نزدیک به 26 درصد آرا به مجلس راه یافت. در انتخابات مجلس هشتم آرای وی به 380 هزار رای و مجموعا 45 درصد آراء کاهش یافت و نهایتا در انتخابات مجلس نهم آرای وی به 328 هزار و مجموعا 29 درصد آرا رسید
زاکانی در این سه دوره از اعضای کمیسیون ماده 10 احزاب و همچنین هیات منصفه مطبوعات بوده است. او در مجلس هشتم مجموعا 25 طرح را امضا کرده و در مجلس نهم تاکنون 34 طرح را به تایید وی رسیده است. این امر از یه منظر نشان می دهد که وی در مجلس نهم پرکار از مجلس هشتم بوده است
از مجموع طرح هایی که از سوی علیرضا زاکانی امضا شده می توان به طرح جامع رسانه های همگانی اشاره کرد .طرح نظارت جامع رسانه، طرحی جنجالی بود كه رسانه های الكترونیك و سایتها را نیز زیر پوشش قرار می داد و جرایم تازه ای را برای ایشان ترسیم می کرد.در سایر موارد امضای وی زیر طرح هایی که تهدید کننده جامعه مدنی محسوب گردد دیده نمی شود.