برنا و بردیا مجهز به گردنبندهای ماهواره ای شدند
عرصه سوم: دو قلاده پلنگ در پارک ملی تندوره مجهز به گردنبندهای ماهواره ای شدند.این دو پلنگ به نام های برنا و بردیا در بخشهای داخلی این پارک زنده گیری شده و اوایل مهرماه به فاصله چهار شب از یکدیگر به تله افتادند. برنا پلنگ نر جوان حدودا چهار تا شش ساله است که ابتدا زنده گیری شد و پس از آن بردیا، پلنگ نر هشت تا ده ساله نیز مجهز به گردنبند شد.
وبسایت “انجمن یوزپلنگ ایرانی ” با انتشار گزارشی مجهز شدن این دو پلنگ به گردنبد اعلام کرده است که هیچ یک از دو حیوان آسیبی از تله ها ندیده و پس از طی مراحل بیهوشی و نصب گردنبند، با سلامت محل را ترک کردند.
انجمن یوزپلنگ ایرانی، یک مؤسسه غیردولتی زیست محیطی است که توسط تعدادی دانشجوی علاقمند به طبیعت و حیات وحش، از مرداد ماه سال 1380 فعالیت خود را آغاز کرده است. این انجمن که با حضور بیش از 20 پرسنل و داوطلب مشغول فعالیت است در بخش معرفی خود یوزپلنگ ایرانی را به عنوان پرچمی برای حفاظت در ایران می داند و درکنار آن اهمیت زیادی برای سایر گونه های حیات وحش کشورمان بخصوص گوشتخواران قائل می باشد.
تشخیص میزان قلمرو پلنگ ها، تعداد پلنگ ها و وضعیت سلامت پلنگ ها از اهداف اصلی این پژوهش عنوان شده شده است. وبسایت انجمن یوزپلنگ ایرانی می نویسد: امروزه بیماری های مختلفی حیات وحش را مورد تهدید قرار می دهند، ولی دانش ما درباره این بیماری ها بخصوص درمیان گوشتخواران اندک است. انگل های خارجی و و بیماری های ویروسی مانند دیستمپر و اف آی وی، از مهمترین مواردی هستند که در میان پلنگ های زنده گیری شده مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
این پژوهش همچنین با هدف بررسی جابجایی های پلنگ ها در داخل مرزهای منطقه حفاظت شده و همچنین خارج از آن، ارزیابی کافی یا ناکافی بودن مرزهای فعلی مناطق حفاظت شده برای تضمین بقای بلندمدت پلنگ ها، بررسی امکان جابجایی فرامرزی پلنگ ها از ایران به سمت ترکمنستان، بررسی های پزشکی و ارزیابی وضعیت سلامتی افراد پلنگ از نظر انگلها و بیماری های ویروسی و بررسی های اکولوژیک دیگر درحال انجام است.
انجمن یوزپلنگ ایرانی در ادامه گزارش خود به ارائه اطلاعاتی در خصوص گردنبدها نیز می پردازد و می نویسد : براساس استانداردهای موجود در دنیا، وزن گردنبندها نباید از 3% وزن جانور بیشتر باشند تا خللی در رفتار و جابجایی های آن وارد نکنند. با بررسی های فراوان و مکاتبات گسترده با شرکت سازنده گردنبندها، خوشبختانه وزن گردنبندهای بکار رفته در این پروژه از 1% وزن پلنگ ها تجاوز نمی کند، این درحالی است که عمر باطری این گردنبدها بیش از یکسال خواهد بود و جی پی اس موجود روی گردنبندها روزانه 8 تا 24 بار روشن شده و نقطه حضور پلنگ را ثبت می کنند، این روشن شدن دستگاه جی پی اس سریع و فاقد سر و صدا است. قابلیت دیگر روی این گردنبند آن است که یکسال پس از نصب به صورت خودکار از گردن جانور باز شده و به این ترتیب نیاز به زنده گیری مجدد جانور و بیهوشی نیست. علاوه بر نقطه، یک فضای با سه محور مختصات هر پنج دقیقه یک بار در هر روز وضعیت فعالیت جانور را ثبت می کند تا بعدا با تحلیل این داده ها متوجه شویم که هر پلنگ در هر روز چقدر انرژی مصرف کرده و چقدر نیاز دارد.
در زمان نزدیک شدن به روستاها، گردنبندها به محقق پیام داده و نرخ برداشت نقاط به هر یک ساعت می رسد. به این ترتیب می توان مطمئن شد که پلنگ دقیقا چگونه به روستا نزدیک شده و آیا تلاش برای حمله به دامهای اهلی دارد یا خیر. رنگ گردنبند کاملا متناسب با پوشش بدن جانور بوده و استتار جانور را خدشه دار نمی کند. در عین حال که فوم های نصب روی گردنبند از فشار بیش از حد به گردن جانور نیز می کاهند.
قالی “رنگین کمان دوستی” در مسیر “گینس”
“انجمن جوانان سپید پارس” از آغاز دومین مرحله بافت قالی ” رنگین کمان دوستی” خبر داد. به گزارش وبلاگ این انجمن، این اقدام در جهت ثبت در کتاب رکوردهای جهانی گینس با دو معیار ” بیشترین بافندگان یک قالی” و ” بیشترین پراکنش جغرافیایی بافندگان یک قالی” صورت می گیرد.
انجمن جوانان سپید پارس این اقدام را نمادی از فرهنگ و هنر جهانشمول ایرانی و پیام آور نوع دوستی و مهر ایرانیان؛ از سوی این انجمن و با همکاری گروه فرهنگی “کهن سرای واسنا” و شرکت تولیدی “ترنج بافت پارسه گرد” معرفی کرده است.
انجمن جوانان سپید پارس نهاد غیر دولتی است که از سال 87 آغاز به فعالیت کرده است و تلاش دارد تا با برگزاری کارگاه های آموزشی، همايش ها،آگاهی رسانی فرهنگی و نهادينه کردن ريشه ای آن، مردم را با فرهنگ ایرانی آشنا کنند.
دومین مرحله از بافت قالی ” رنگین کمان دوستی” از تاریخ بیست و نهم مهر ماه تا دوم آبان ماه؛ همزمان با نمایشگاه ” بهشت شیراز بر صحنه تار و پود” با حضور مدیران ارشد کشوری و استانی این حوزه؛ در هتل بزرگ شیراز آغاز خواهد شد.
برگزاری جشنواره و بازارچه خیریه “با کودکان کار مهربان باشیم”
خانه مهر کودکان کار دروازه غار جشنواره و بازارچه خیریه “با کودکان کار مهربان باشیم” را برگزار می کند. این جشنواره روزهای سه شنبه و چهارشنبه، 29 و 30 ام مهرماه برگزار خواهد شد. خانه مهر کودکان در وبسایت خود با انتشار این خبر می نویسد: خانه مهر کودکان کار دروازه غار جهت تحقق بخشیدن هر چه بهتر به اهداف خود از جمله ساماندهی و آموزش کودکان کار و خیابان، هدایت تحصیلی کودکان در وضعیت دشوار و توانمند سازی خانواده های آسیب دیده، این جشنواره را برگزار می کند.
این جشنواره از ساعت 10 صبح تا 10 شب و در فرهنگسرای ملل واقع در بوستان قیطریه تهران برگزار خواهد شد. در این جشنواره انواع غذاهای ایرانی و فرنگی خانگی، کارهای دستی از کودکان و زنان سرپرست خانوار، انواع کیک وشیرینی ، مربا و ترشی عرضه خواهد شد و کلیه درآمدهای حاصل از فروش اقلام ارائه شده در بازارچه، صرف تامین بخشی از هزینه های رفع سوء تغذیه ،هزینه های درمانی و بهداشتی، آموزشی کودکان و زنان تحت پوشش این موسسه قرار خواهد گرفت.
موسسه حمایتی خانه مهر کودکان سازمانی غیر دولتی وغیر انتفاعی است که آموزش کودکان و نوجوانان محروم از تحصیل، آموزش کودکان کار و خیابان، حرفه آموزی به زنان سرپرست خانوار، ایجاد کارگاه های خود اشتغالی، کمک های عملی به خانواده های آسیب دیده و آسیب پذیر را از جمله فعالیت ها و اهداف خود در نظر گرفته است. اولین ساختمان پذیرای کودکان ، خانه کودک مهر است که مدیریت آن را خانم ژیلا بشیری وآقای مهدی بشیری بر عهده دارند. ایشان سالهاست که در امور حمایت از کودکان کار فعال بوده و مدت پنج سال نیز مدیریت خانه کودک ناصر خسرو ( آموزش کودکان و نوجوانان مهاجر و فاقد شناسنامه ایرانی و افغان) واقع در خیابان ناصر خسرو تهران را با موفقیت عهده دار بوده اند.
مکان فعلی خانه کودک مهر در محله دروازه غار – یکی از محله های محروم شهر تهران – می باشد که توسط شهرداری منطقه ۱۲ در اختیار این موسسه قرار داده شده است.
محوطه باستانی پیش از تاریخ در تهدید سد بالارود اندیمشک
عملیات احداث سد بالارود در اندیمشک درحالی آغاز شده که محوطه باستانی بردپنیر در معرض خطر آبگیری و عملیات ساخت و ساز سد قرار گرفته است. با اینکه مسئولان سد اعلام کردهاند که خطر نفوذ آب به این محوطه باستانی صفر است اما متولیان میراثفرهنگی و کارشناسان این جمله را نوعی بیاعتنایی به محوطه بردپنیر میدانند.
محوطه باستانی بردپنیر متعلق به هزاره چهارم ق.م است. این محوطه با اینکه در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده اما تاکنون هیچ بررسی باستانشناختی و ضوابط عرصه و حریم میراثفرهنگی را تجربه نکرده است. شاید به همین دلیل است که هماکنون بخشی از این تپه متعلق به پیش از تاریخ در محوطه کارگاه سدسازی قرار گرفته و محل دپوی خاک سدسازان شده است.
مجتبی گهستونی دبیر و سخنگوی انجمن دوست داران میراث فرهنگی تاریانا خوزستان، با تاکید بر اینکه محوطه بردپنیر متعلق به دوره اروک و پیش از تاریخ است و این منطقه به لحاظ باستانشناسی اهمیت بسیاری دارد به خبرگزاری میراث فرهنگی گفت: محوطه باستانی بردپنیر یکی از مناطق باستانی ارزشمند اندیمشک است که هماکنون در معرض خطر ساخت و آبگیری سد قرار دارد.
انجمن دوست دارن میراث فرهنگی تاریانا خوزستان یکی از نهادهای غیر دولتی است که فعالیت خود را از سال ۱۳۸۵ و با هدف ” پاسداری از تاریخ گرانبهای ایران” آغاز کرده است.
گهستونی گفت: با اینکه سفالهای پراکنده در سطح محوطه باستانی بردپنیر بسیار پراکنده و نزدیک به 4 هکتار است و مسئولان سدسازی وعده دادهاند که احتمال آبگیری صفر و خسارت به محوطه بسیار اندک است اما از آنجایی که هیچ استعلامی از میراثفرهنگی استان گرفته نشده و باستانشناسان به بررسی و گمانهزنی نپرداختهاند نگرانیها نسبت به تهدید این محوطه باستانی همچنان ادامه دارد.