عرصه سوم-رضا حاجی حسینی: اعتراضها به کشتار در اردوگاه اشرف در روزهای اخیر ادامه داشته است. بیش از صد نفر از فعالان سیاسی، روزنامهنگاران و فعالان مدنی هم در بیانیهای حمله به اردوگاه اشرف و کشتار شماری از اعضای سازمان مجاهدین خلق را محکوم کردند. امضاکنندگان این بیانیه که از گرایشهای مختلف سیاسی هستند، خواهان پایان سریع کشتار و دخالت نیروهای بینالمللی و کلاه آبیهای سازمان ملل در تأمین امنیت ساکنان اردوگاه اشرف و انتقال سریع افراد این اردوگاه به خارج از عراق شدهاند. در یکی از این واکنشها، شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل، در گفتوگویی با رادیو زمانه ضمن محکوم کردن کشتار اعضای سازمان مجاهدین خلق، گفته است که هر دو حکومت ایران و عراق در قبال حمله به اردوگاه اشرف مسوول هستند.
۱۳۹ فعال سیاسی و اجتماعی ایرانی که از طیف های مختلف سیاسی هستند، همچنین از سازمان ملل خواستهاند تا با تشکیل کمیته حقیقت یاب، آمران و عوامل حمله به اردوگاه اشرف را شناسایی کند و زمینه مجازات آنها را فراهم آورد. در تارنمای بیبیسی فارسی آمده است که امضاکنندگان این بیانیه تاکید کردهاند بهرغم تفاوتهای عمیقی که با دیدگاهها و خط مشی سازمان مجاهدین خلق دارند حمله به اشرف و کشتار افراد بی دفاع را از زاویه انسانی و حقوق بشری محکوم میکنند.
فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر و جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران نیز از هیات کمکرسانی سازمان ملل در عراق خواسته است تا گزارش تحقیقات خود درباره اعمال خشونتبار در اردوگاه اشرف را منتشر کند. عبدالکریم لاهیجی، رییس فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر در اینباره معتقد است که در هرحال، مسوولیت اصلی رویدادهای پیش آمده به عهده دولت عراق است. او امیدوار است که دولت عراق دستوری برای حمله به این اردوگاه صادر نکرده باشد و تحقیقات لازم درباره این واقعه که تنها میتوان آن را «قتلهای فراقضایی» نامید، به دستگیری و محاکمه عادلانه مرتکبان آن بیانجامد. این فدراسیون همچنین نگرانی شدید خود را از بیانیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ابراز کرده است.
بنا بر گزارشهای منابع خبری مختلف، روز دهم شهريور ماه امسال (۱۳۹۲)، دهها نفر از اعضای سازمان مجاهدين خلق در درگیری با حملهکنندگان به کمپ اشرف کشته شدند. دولت عراق هر گونه دخالت در این حادثه را تکذیب کرده است. علی موسوی، یکی از سخنگویان نخست وزیر عراق پس از این حادثه گفته که نیروهای این کشور دخالتی در این رویداد نداشتهاند و این افراد در نتیجه درگیری با یکدیگر کشته شدهاند.
محمود عثمان، یکی از نمایندگان مجلس عراق هم به تارنمای رادیو زمانه گفته است که همکاری همه جانبه بین دولتهای ایران و عراق وجود دارد و هر دو دولت به یک اندازه با مجاهدین خلق مخالف هستند. شورای ملی مقاومت که نزدیک به مجاهدین خلق است، تعداد کشته شدگان این حمله را ۵۲ نفر اعلام کرده است. این در حالی است که سپاه پاسداران جمهوری اسلامی در بیانیهای تعداد کشتهشدگان را ۷۰ نفر اعلام کرد و با ابزار خوشحالی از این کشتار، عاملان آن را «فرزندان رشید مجاهدان شهید عراقی» خواند.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رادیو فردا، سپاه پاسداران ايران در اين بيانيه با تشکر از حمله کنندگان به اردوگاه اشرف گفته است که «قريب به هفتاد تن» از کادرهای سازمان مجاهدين خلق از جمله هفت تن از شورای رهبری و مسوولان اطلاعات و عمليات اين سازمان در حمله بامداد روز يکشنبه کشته شدهاند.
سازمان ملل متحد اما حمله به اردوگاه اشرف را «جنایتی بیرحمانه» دانسته و از دولت عراق خواسته است تا برای حفاظت از ایرانیان تبعیدی باقیمانده در اردوگاه اشرف هر آنچه میتواند انجام دهد. به گزارش دویچهوله، هیأت ویژه سازمان ملل پس از بررسی این حمله، در گزارش خود تصریح کرده است که بیشتر کشتهشدگان از ناحیه سر و بالاتنه مورد اصابت گلوله قرار گرفتهاند. برخی از ساختمانهای این اردوگاه هم تخریب شده و یک ساختمان نیز به آتش کشیده شده است.
حال باید دید که آیا در روزهای آینده عزم و ارادهای عمومی برای پیدا کردن و مجازات عاملان و مقصران اصلی این رویداد شکل خواهد گرفت یا نه.