هومن عسکری
نیاز بلاگرها و کاربران اینترنتی ایرانی به استفاده آزادانه از دریای اطلاعات دنیای سایبر و تلاش حکومت اسلامی برای ممانعت از دسترسی شهروندان به بسیاری از سایت های اینترنتی و اعمال سانسور، بسیاری را در سراسر جهان بر آن داشته که با پاسخ به نیاز ایرانیان برای گذر از سد فیلترینگ دولتی تلاش کنند. آنچه در پی می آید گزیده ای از شیوه های عبور از سانسور دولتی است که در ایران استفاده می شوند:
«وی.پی.ان.» ها: مخفف «شبکه خصوصی مجازی» [virtual private network]، به نظر می سد «وی.پی.ان» ها جزو پر طرفدار ترین روش های مورد استفاده برای عبور از فیلترینگ در ایران هستند. نمونه ای از «وی.پی.ان.» های مورد استفاده در ایران را در اینجا ملاحظه خواهید کرد.
فیلترشکن تور: ابزاری نام آشنا که توسط بسیاری در سراسر جهان با مقاصد گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد، امنیت ارتباط، مخفی نگاه داشتن هویت، حفاظت از داده های انتقالی و، البته، گذر از فیلتر دولتی اینترنت از موارد استفاده این ابزار به شمار می روند. برای مشاهده قطعه فیلمی کوتاه درباره «تور» اینجا را ببینید. مصاحبه فرد پطروسیان با خالق «تور» را در اینجا و اطلاعات بیشتر را در سایت رسمی «تور» از اینجا ببینید.
فیلتر شکن سیمرغ: یک نرم افزار پراکسی ایمن برای عبور از فیلترینگ، نکته جالب درباره سیمرغ حجم کم نرم افزار است که به کاربرانی که از سرعت های پایین تر استفاده می کنند نیز این امکان را می دهد که به سادگی این نرم افزار را بارگیری [دانلود] کنند. سایت رسمی «سیمرغ سبز» را در این نشانی خواهید یافت.
فیلتر شکن الکثیر: پروژه یک کنشگر سایبر اهل یمن به نام «ولید السقاف» که چندی پیش با عرصه سوم به گفت و گونشست. به گفته السقاف ایرانی ها بیشترین گروه کاربران الکثیر را تشکیل می دهند. برای دریافت این نرم افزار به الکثیر به این نشانی مراجعه کنید.
فیلترشکن و پراکسی سایفون: یک نرم افزار پراکسی پرطرفدار دیگر که نخست در دانشگاه تورنتو کانادا ارائه شد، هم اکنون توسط یک شرکت کانادایی اداره می شود و وب سایت رسمی این نرم افزار را در اینجا خواهید یافت.